Maastavetoa ja kyykkyä ketjuilla kuukauden tauon jälkeen

18.01.2023 - 09:00

Viime viikon torstaina palasin kotiin kolmen viikon maalla olon jälkeen. Suunnitelmat tuntuivat muuttuvan koko ajan ja jopa lennosta sillä vielä matkan aikana torstaina muutin illan suunnitelmia. Alunperin minun piti käydä maanantaina salilla, tiistaina sekä keskiviikkona mäessä, torstaina pitää välipäivä ja perjantaina palata tauon jälkeen PTVGYM:lle treenaamaan. No maanantaina kävin salilla ja tiistaina mäessä mutta keskiviikon ja torstaina osalta suunnitelmat muuttuivat kun mäki vaihtui salitreeniin ja välipäivä treeniin.

Kuitenkaan tuo torstaina välipäivän vaihtuminen treeniin ei vaikuttanut perjantain sekä lauantain suunnitelmiin käydä PTVGYM:llä tekemässä maastavetoa sekä kyykkyä ketjuilla eli palata niin sanotusti ihan kunnolla arkeen. Viimeksi pääsin tekemään ketjuilla maastavetoa Tampereen Loaded:lla missä kävin kun olin matkalla Vammalaan. Tuolloin tein maastavetoa vastustusnauhoilla sekä ketjuilla ja tämän jälkeen tein lohkojen päältä maastavetoa. Tuon Loaded kerran jälkeen seuraavat maastaveto treenit menivätkin Vammalassa ihan normaalilla tangolla ja asioilla aina tuohon PTVGYM:llä käyntiin.

En sitten ole varma kuinka paljon Vammalassa hyvin menneiden treenien vaikutus näkyi perjantaina maastavetoa sekä lauantaina kyykkyä tehdessä vai oliko tämä ihan normaalia yrittämistä mitä välillä tulee vain tehtyä. Perjantaina lähdin yrittämään uutta ketju maastaveto ennätystä mikä ei noussut edes polviin saakka ja lauantaina tein kyykkyä 200kg painoilla plus ketjut erittäin heikolla tekniikalla ja hyvä kun pääsin edes alas. Maltti olisi saattanut olla valttia mutta näin tuli tällä kertaa kokeiltua ja molemmat treenit näin ollen epäonnistuivat kun toisessa selvästi epäonnistuin sekä toisessa tekniikka kärsi niin että olin jopa itse pettynyt.

Nämä treenit olivat ensimmäiset johonkin neljään viikkoon PTVGYM:llä ja ensimmäiset ketjujen käytös kolmeen viikkoon. Kuitenkaan kumpikaan asia ei näkynyt treenissä muuten vaan kaikki tuntui aikalailla normaalilta eikä vaihtelun muutos vaikuttanut treeneihin negatiivisesti. Myöskään ketjujen käyttö ei tuntunut mitenkään erikoiselta pidemmän tauon jälkeen muuten kuin kyykyssä missä painot tuntuivat ketjujen jälkeen todella raskaille. Kuitenkaan tekemisen kannalta ketjut eivät vaikuttaneet mitenkään tekemiseen eli niihin ei pitänyt totuttautua yhtään. Tämä johtuu siitä että viime vuonna aloin todella aktiivisesti käyttämään ketjuja minkä johdosta niiden kanssa tottui treenaamaan ja kolmisen viikon tauko ei ehtinyt vaikuttamaan tekniikkaan tai tekemiseen negatiivisesti.

Niin onko ketjuista sitten niin paljon hyötyä että niitä kannattaa ja ne ovat yksi suuri syy käydä PTVGYM:llä treenaamassa niin kyllä. Sitä paljonko vastustus tai paljonko ne oikeasti painavat liikettä tehdessä niin en tiedä eikä itseäni se asia niinkään kiinnosta. Kuitenkin sen tiedoston ja sitä asiaa vertaan että millä salilla ketjuja käytän sillä ketjut ovat eri painoisia. Kuten PTVGYM:llä ja Tampereen Loaded:lla paksuimmat ketjut ovat selvästi eri kokoiset ja siten painoja ei voi verrata keskenään. Tampereen Loaded:lla on kevyemmät ketjut kuin PTVGYM:llä niin saman suuruiset painot plus ketjut on parempi tulos PTVGYM:llä kuin Loaded:lla.

Se että kuinka paljon niin sitä on vaikea sanoa kun en oikeasti tiedä miten ketjut pitäisi oikeasti laskea tangon painoihin. Ketjuja on ainakin 20kg sekä 16kg mitä olen käyttänyt. En tiedä tätä varmaksi mutta näin olen kuullut että kyseiset ketju mitä käytän niin painavat tuon verran. Kun 20kg ketjujen kanssa tekee penkkiä tai maastavetoa niin osa ketjuista on lattialla enemmän tai vähemmän koko toiston ajan. Näin ollen on hyvin mahdotonta sanoa kuinka paljon ketjut on ilmassa sekä tietenkin se että ketjut painavat mitä ylemmäksi toistoa mennään. Kyykyssä minulla on lähes tulkoon koko ketju lattiasta irti mutta kun menen kyykky asentoon niin ketjua menee enemmän ja enemmän maahan ja kun lähden kyykky nostamaan ylös niin ketju alkaa maasta irtoamaan mitä ylemmäksi tangoa nostetaan. Näin ollen alhaalla vastustus on pienempi kuin ylhäällä missä ketjua on enemmän ilmassa.

Penkissä sekä maastavedossa tekeminen ketjujen kanssa on erilaisempaa kuin kyykyssä juurikin tuon ketjun käyttäytymisen kanssa kun ketjua on enemmän maassa. Ellei nyt lähdetä sille linjalle kuten jotkut tekee että ketjut on laitettu tankoon kiinni niin että ne ovat ilmassa koko ajan. Itse en ole lähtenyt tuolle linjalle sillä tuo vaatii virityksiä ja ainakin PTVGYM:llä sekä Loaded:lla vielä enemmän. Kyykyssä ketjujen kanssa tulee vielä tasapaino haasteet joita tosiaan penkissä sekä maastavedossa ei tule juurikin sen takia että ketju on enemmän ilmassa. Ketju kun alkaa heilumaan heti sen jälkeen kun kyykyssä tangon ottaa räkistä pois ja alkaa menemään alaspäin. Kyykkyä on paljon erilaisempi viedä alas ketjujen kanssa kuin pelkillä normaaleilla painoilla. Itse olen huomannut että ketjujen kanssa tehdyt kyykyt ovat parantaneet omaa kyykky tekniikkaa siinä mielessä että normaali kyykky tuntuu nykyään tasapainoisemmalta kuin ennen aikaa jolloin en käyttänyt vielä ketjuja.

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan?