Maanantaina 400m ja 200m vetoja radalla ja tiistaina jalkatreeni 3x20 setteinä

16.11.2016 - 12:06

EIlen 400m ja 200m intervalleja ja tänään 3x20 seteillä jalkatreeni. Ei todellakaan mikään ihanteellinen lähtökohta tekemään jalkatreeni ja varsinkaan 20 toiston sarjoilla. Olin suoraan sanoen pettynyt eilisiin vetoihin. Ajallisesti vedot menivät hyvin, mutta määrällisesti en vain jaksanut vetää haluamaani määrää vetoja. Olin intervallien jälkeen poikki, mutta huomasin reserviin jääneen vielä vähän joten en ihan piippuun itseäni vetänyt. Kun pääsin kotiin niin vähän tämän jälkeen jalkojani alkoi hieman särkemään ja olin muutenkin väsynyt. Illalla tuli vain mietittyä tämän päivän jalkatreeniä ja miten ehdin tuohon palautua. Illalla päätin vielä, että aamulla menen joko pyörällä töihin tai sitten menen juoksemaan. Lopuksi pyöräily voitti kun ajattelin sen olevan helpompi. Tulo matkalla huomasin kyllä jaloissa painavan varmasti johtuen mäistä jotka uskolliseen tyyliin runttasin perse kiinni satulassa. Minulla on pyöräilyssä sellainen asenne, että jos perse nousee satulassa mäessä niin se on FAIL.

Eilen oli yllätys yllätys kuuma / helle kun olin vetämässä radalla vetoja. Viime kerroilla vain kerran on ollut hieman viileämpi keli eli säätietoja ei pahemmin tarvitse katsoa kun lähtee vetämään iltapäivällä vetoja radalla. Hyvä ne on tarkistaa ja vaikka eilenkään ei ihan niin lämmintä luvattu niin iltapäivään mennessä lämpötila oli noussut lähelle 25. Ei tuo helle / kuumuus nyt sinällään haittaa ja on siitä ainakin se hyöty, että kroppa pysyy lämpimänä. Vetojen aikana en yleensä huomaa hellettä vaan huomaan sen vasta palautuksissa tai silloin kuin huikkaan urheilujuomaa mikä on kamalan kuumaa.

[[{"fid":"248","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"719","width":"331","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Lähdin liikkeelle tekemällä 400m vetoja joita jaksoin tehdä 4 noin 45 sekunnin palautuksilla. Olin ajatellut tekeväni 400m vetoja enemmän, mutta neljännen vedon jälkeen olin todella tuki joten päätin muuttaa jotain. Pidempiä taukoja tai matkan muuttamista. 400m kävelypalautuksen jälkeen aloin tekemään 200m vetoja 100m kävely palautuksilla. 200m vetoja tein kuusi jonka jälkeen "tasasin" matkan eli otin täyden kierroksen kiinni jonka jälkeen jatkoin palauttelua kierroksen verran. Tämän jälkeen tein vielä kaksi 400m vetoja ja ihmeellistä, mutta totta ajat pysyivät samassa haitarissa kuin neljä ensimmäistä.

Jaloissa tuntui tänään intervallit sekä päivän pyöräily töihin. Pyöräily tuntui vähän raskaalle tänään, mutta intervallit vaikuttivat siihen. Täytyy kyllä sanoa, että ennen kuntosalille menoa minulla ei ollut mikään luottavainen olo miten jalat tulevat kestämään. Treenatessa huomasi intervallien vaikutuksen, mutta vaikutus ei ollut kovinkaan suuri. Tietenkin syväkyykky tuntui kamalalle ja kolmannessa sarjassa täytyi välillä olla ylhäällä hiukan pidempään, mutta kyllä 3x20 meni sinällään ihan hyvin. Jos jalkani olisivat huonommassa kunnossa sekä varsinkaan jos minulla ei olisi kokemusta vetää jalkatreeniä juoksujen ja varsinkin intervallien jälkeen seuraavana päivänä niin tämän päiväisesä treenistä ei olisi tarvinnut uneksiakkaan. En kehota kokeilemaan jalkatreeniä intervallien jälkeisenä päivä.

[[{"fid":"247","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Jos löytää itsensä treenaamasta jalkoja juoksulenkin jälkeen seuraavana päivänä niin silloin kannattaa katsoa vähän mitä ja millä tekee. Tähän tietenkin vaikuttaaa sekin paljonko on juossut ja miten on juossut. Kuinka kova juoksutreeni on ollut ja oletko ehtinyt palautua siitä. Yleisesti kropassa voi tuntua hyvälle, mutta jalat ovat tärkeämmässä roolissa. Jaloissakin voi tuntua hyvälle ja tuntua että ei tässä mitään, mutta heti kun alkaa tekemään ensimmäistä liikettä niin asia voi olla toinen. Helposti lähtee vain tekemään sitä samaa mitä on normaalistikkin tehnyt, mutta yks, kaks ja naks. Kannattaa aloittaa vain pienemmillä painoilla ja tehdä hyvin lämmittelyt millä voi ehkäistä luokkaantumisia. Esimerkiksi itse tänään vähän kyykin ilman tankoa ja painoja vähän aikaa pitäen tangosta kiinni. No tämän jälkeen iskin kyllä 80kg raudat tankoon ja loin tekemään suorilta sarjoja, mutta puollustukseni sanon kokemuksen kuten viimeviikolla.

Jalkatreeni

  • Syväkyykky 3x20 80kg
  • Pohkeet seisten smith 3x20 180kg
  • Takareidet istuen 3x20 50kg
  • Etureidet: 10kg korotukset 8 toistoja, tiputus 10kg 8 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg 

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.