Intervallia ja seuraavana päivänä kovaa jalkatreeni kuntosalilla

16.11.2016 - 12:06

Asics Gel-Pulse 4 kengät vaihtuivat Asics Gel-Pulse 5 kenkiin joita ostin samalla kaksi paria kun halvalla lähti. Wigglestä lähti pari viikkoa sitten tilaus kun huomasin Asics Gel-Pulse 5 olevan hyvässä tarjouksessa noin 63€ ostohetkellä. Riippuen osto paikasta uusista Pulseista joutuu pulittamaan vähintään hieman yli 100€. Pulseista tuli kevään aikana uusi Gel-Pulse 6 malli joten viime vuotinen viitos malli lähti tämän vuoksi hyvään hintaan. Vielä kun vaihto tapahtui Pulse 4:sta niin koon kanssa ei tarvinnut miettiä vaan kengästä vielä tarkistamalla selvisi minkä kokoiset kengät piti tilata. Valko-musta-vihreä vaihtui valko-musta-oranssi väreihin eikä kengissä varman muita eroja taida olla. Vuotuinen väri päivitys eikä muuta tai näin ainakin luulisin. Pulse taitaa sijoittua Acics'en mallistossa Trainerin ja Culumuksen / Nimbuksen välimaastoon painon ja vaimennuksen perusteella. Pulse on neutraali kanta ja päkiä vaimennettu juoksukenkä.

Maanantaina oli vuorossa intervallitreeni iltapäivällä ja samalla uusien kenkien sisäänajo. Suunnittelin vähän meneväni aamulla juoksemaan kevyen kutosen, että olisin saanut kengät sisäänajetuksi ennen intervalleja. Aamun juoksu jäi väliin ja kenkien sisäänajo tapahtui intervalleissa. Ainoa hyvä asia oli se, että kengät eivät olleet "uudet" eli malli oli tuttu ja kengät olivat samanlaiset kuin vanhatkin. Kyllä kengissä vähän tuntui, että vaimennukset toimivat paremmin kuin vanhoissa kengissä. Huomaisin varmaan tämän eron helpommin jos lähtisin juoksemaan vanhoilla kengillä. 

[[{"fid":"238","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Sää oli paljon erilaisempi kuin mitä se on nyt ollut kun olen ollut juoksemassa intervalleja. Vettä ei satanut juoksu hetkellä vaikka aamun säätieto niin arvioi. Rata oli kuitenkin märkä jonka vuoksi se oli hieman liukas, mutta mikä ei häirinnyt juoksua. Märästä radasta  huolimatta radalla pystyi juoksemaan ihan normaalisti. Alkulämpöä kertyi kolmisen kilometriä minkä jälkeen lähdin heti vetämään vetoja. Tietenkin ensimmäisellä vedolla kävi vaihteeksi siten, että en saanut kellotettua sitä. Kun lähdin tekemään ensimmäistä vetoa niin olin painanut kellon pauselle kun piti laittaa uusi kierros käyntiin. Näitä on minulle nyt silloin tällöin tapahtunut ja kyllä se taas harmitti. Vedon tekeminen  ettei tiedä vetoon kulunutta aikaa on turhauttavaa, koska sitä ei voi sitten verrata muihin mitenkään. Tuntui että se meni hyvin, mutta se oli vain tuntuma. Intervallitreenissä tein viisi 600m vetoa 200m kävely palautuksella ja yhdestä en siis saanut aikaa. Vetojen jälkeen juoksin vielä yhden kilometrin aikakokeen. Vedot menivät 2.40min - 2.52min väliin ja vain yksi alkoi 2.5x alkuisella ja muut osuivat 2.4x min aikoihin. Kilometrin aikakoe meni aikaan 4.20min.

[[{"fid":"237","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"446","width":"340","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Maanantain intervallitreeni oli jälleen raskas ja olin illalla todella väsynyt. Olin vielä tänään vähän väsynyt intervalleista sekä jalat olivat hieman jumissa ja niistä huomasi intervallit. Tänään oli vuorossa jalkatreeni kuntosalilla, mutta päivällä vähän mietin selkätreenin tekemistä. Selän tekeminen oli mielessä vain hetken ja palasin nopeasti alkuperäiseen suunnitelmaan tehdä jalat. Tein viimeviikolla jalkatreenin perjantaina ja tähän vielä maanantaina intervallitreeni niin jalat olivat olleet koetuksella viimeaikoina. Tästä syystä piti hieman miettiä mitä kuntosalilla kannatti tehdä ja miten. Miten jalat kestävät eri liikkeet kuten kyykyn? Hyvinhän se kesti kyykyn tekemisen missä tein 4x15 seteillä syväkyykkyä. Syväkyykky meni hyvin vaikka tein kymmenentoiston sijasta viisi lisää eli 15:sta, mutta ratkaisevin asia tässä oli painojen valinta. Tein syväkyykkä 80kg:lla enkä lähtenyt edes kokeilemaan 100kg:lla saati yli. Kyykyn tememisen voi helposti pilata liian suurilla painoilla sarjat voivat jäädä vajaaksi tai se yleisin eli teko kulma jää liian pieneksi.

Hyvin menneen syväkyykyn jäkeen lopputreeni menikin sitten myös "helposti". Toisena liikkeenä tein pohkeet smithissä seisten 4x10 settinä. Tämän jälkeen siirryin tekemään reisiä etureisikoneessa takareisipotkuina sekä normaalina etureiden tekona. Takareisipotkuilla kokeilin lisätä painot 45kg ja kokeilla pysyykö etureisikone painoillaan. Muutama viikko sitten yritin tehdä yhden sarjan 50kg:lla, mutta silloin etureisikone liikkui hieman. Tänään onnistuin tekemään 45kg:lla ilman etureisikoneen liikkumista. Painon vaihtaminen 40kg:sta 45kg tuntui paljolta. Ajattelin nyt siirtyä tekemään takareisipotkua normaalisti 45kg:lla, jolloin siirtyminen 50kg voisi onnistua ilman etureisikoneen liikkumista. Takareisipotkujen jälkeen tein etureisia 10kg korotus- & tiputussarjana alkaen 30kg:sta käyden 100kg ja takaisin 30kg. Tänään tuon tekeminen tuntui helpommalta mitä se on nyt mennyt, mutta tämä saattoi olla vain yksittäinen kerta. Etureisikoneessa kyllä sattuu olemaan vielä lisää painoja ja voisihan sitä kokeilla tehdä esim 5kg korotuksilla.

Jalkatreeni

  • Syväkyykky 4x15 80kg
  • Pohkeet seisten smith 4x10 180kg
  • Takareisipotku 4x12 45kg
  • Etureidet: 10kg korotukset 8 toistoja, tiputus 10kg 8 toistoa alkaen 30kg päättyen 100kg 

 

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.