Lauantaina kolmen tunnin spinning maraton ja perjantaina jalkatreeni aamulla

16.11.2016 - 12:06

Kolmen tunnin spinning maraton on vihdoin takana. Vihdoin siltä kannalta, että olen odottanut pääseväni vetämään kolmen tunnin spinning maratonia todella kauan. Viimeksi spinning maraton kesti kaksi tuntia ja mielestäni se oli liian lyhyt. Tämän kolmen tuntisen jälkeen minulla on nyt takana kolme spinning maratonia joista kaksi suoritin tänä vuonna ja se ensimmäinen on vedetty vuosia sitten. En edes muista vuotta milloin menin ensimmäiseen spinning maratoniin, mutta sen jälkeen olen halunnut mennä niihin uudestaan. Ainoa ongelma on vain ollut se ettei niitä niin useasti ole ja missä niitä on niin se pitäisi tietää. Tämän kolmen tunnin spinningin johdosta minulle tuli nyt tälle vuodelle yhteensä kolme maratonia joista kaksi oli siis spinningejä ja yksi juoksussa mikä oli "vain" puolimaraton.

Viikko sitten perjantaina kun päätin osallistua tälle kolmen tunnin spinning maratonille päätin sen olevan samalla niin sanottu "kauden päätös". Treeni millä lopetan periaatteessa tämän vuoden kuntosalit / juoksut eli treenit ylipäätänsä. Tämän jälkeen ajattelin ottaa hieman rauhallisesti loppuvuoden ja jättää jopa treenejä väliin tai siis mennä "perusmäärällä". Perusmäärällä tarkoitan neljää kuntosalitreeniä viikkoon sekä mahdollisia yhtä tai kahta vatsatreeniä viikkoon ja jättää kaiken maailman aamutreenit väliin. Tietenkin kun olen näin ajatellut niin näin ei kuitenkaan tule käymään sillä ajattelen, että tästä on vain parempi jatkaa.

Perjantaiaamuna jalkatreeni

Perjantain treeniä jouduin miettimään monelta kantilta. Koska menen tai menenkö ollenkaan? Treenin ajankohtaa piti miettiä ja suunnitella sillä perjantaina oli vuorossa pikkujoulut joten perusaikaan ei voinut mennä. Tämän johdosta minulle oli pari ajankohtaa jolloin olisin voinut mennä. Aamulla ennen töihin menoa ja / tai ruokatunnilla. Siksi ja / tai sillä ajattelin mahdollista tuplatreeniä jolloin olisin toisen treenin käynyt tekemässä päivällä jolloin en olisi kyllä yhtä treeniä mennyt tekemään. Yhden jalkatreenin tekemisen kesto olisi saattaunut olla pitkä jolloin en olisi viitsinyt pitää ihan niin pitkää taukoa keskellä päivää, mutta jos olisin jakanut treenin kahtia niin päivälle olisi osunut ajallisesti lyhyempi treeni.

Samalla kun mietin ajankohtaa perjantain treenille niin mietin myöskin sitä kannattaisiko minun mennä tekemään jalkatreeniä kun seuraavana päivänä olisi kuitenkin kolmen tunnin spinning maraton. Viimeksi kun kävin polkemassa kahden tunnin spinning maratonin niin kävin edellisenä päivänä tekemässä ihan kunnollisen jalkatreenin ilman suurempia säästelyitä. Tämä treeni tuli tehtyä vielä "normaaliin" aikaan illalla joten palautumisaika jäi lyhyeksi. Tällä kertaa kun en voinut mennä illalla treenaamaan ja kun ajan kohta olisi ollut aamulla ja / tai päivällä niin treenin jälkeen olisi ollut pidempi palautumisaika treenistä kuin viimeksi.

OIkeastaan missään kohtaan en oikeasti ajatellut jättäväni jalkatreeniä väliin vaikka sekin ajatus kävi mielessäni hetken aikaa. Lopulta myös päätin meneväni vain aamulla kuntosalille jolloin tekisin yleisen jalkatreenin eli normaalin treenin. Ajattelin sen olevan parempi ratkaisu ja helpompikin kuin mennä vielä päivällä toisen kerran kuntosalille. Siitä olisi vain ylimääräistä säätöä ja kun muutenkin olen nyt käynyt aamuisin kuntosalilla niin ei tuo nyt niin paha asia ole mennä aamulla tekemään treeniä.

Jalkatreeni hieman erikoisvariaatioilla

Perjantain jalkatreeni tuli tehtyä perusliikkeillä, mutta hieman erikoistekniikoilla. Ainoa liike oikeastaan mikä tuli tehtyä normaalimmalla tekniikalla oli vaakahack-kyykky missä aloitin tekemisen korotussarjalla ja jatkoin tekemistä tämän jälkeen viisi kymmenen toiston sarjaa painoilla johon päätin korotussarjan. Näiden viiden sarjan välissä pidin lyhyet tauot ja itse painotkaan eivät varmaan niin isot olleet, mutta aamuisin ei nyt isoja painoja tarvitse.

Aamulla kolme liikettä tuli tehtyä sitten samalla tekniikalla jolloin yksi toisto muodostui yhdestä täydestä ja yhdestä 1/3 toistosta. Yritin näitä tälläisiä toistoja viime viikolla ensimmäistä kertaa ja nyt niitä tuli käytettyä enemmän. Etureisikone, takareidet maaten sekä takareidet istuen tuli tehtyä tällä yksi plus 1/3 toistoa tekniikalla. Aluksi toistot saattoivat mennä yksi plus 1/3, mutta loppua kohden 1/3 taisi muuttua lähemmäksi 1/2 toistoaa.

Treeni tuli siis tehtyä lähinnä etureisi- sekä takareisikoneita käyttäen. Ainoa hieman erilaisempi liike oli vaakahack-kyykky, mutta mitään jalkaprässiä tai kyykkyä ei tullut tehtyä. Näin ollen jalkatreeni oli jälleen hieman poikkeava mikä oli vain hyvä asia. Myöskin aamulla kyykky ja jalkaprässi saattavat olla hieman raskaita liikkeitä tai ainakin sellaisia liikkeitä joihin ei saa laitettua suuria painoja. Reisien jälkeen tuli tehtyä vielä pohkeet joissa tein vain yhden tiputussarjan istuen laitteessa. 25kg tiputussarja 125kg:sta 25kg asti hieman nopeatempoisella tyylillä mikä oli nyt harkittua. Sainkin kyllä pohkeisiin todella hyvän tuntuman ja poltteen minkä huomasin myöskin eniten spinning maratonissa.

Jalkatreeni 

  • Etureidet
  • Takareidet maaten
  • Vaakahack-kyykky
  • Takareidet istuen
  • Pohkeet istuen 25kg tiputussarja

Vihdoin kolmen tunnin spinning maraton

Kolmen tunnin spinning maraton mitä olen kaivannut pitkään. Kaksi tuntia on liian lyhyt spinning maratoniksi. Kun vuorossa oli noin puolen vuoden sisään toinen spinning maraton niin osasin valmistautua tähän hieman paremmin. Taino paremmin ja paremmin sillä osa asioista tuli tehtyä heikosti ja tämän myöskin tunsin spining maratonin aikana. Olin ajatellut syöväni hieman paremmin ennen spinning maratonia mitä tulin syöneeksi, mutta aika ei antanut tähän lupaa. Kaksi ruisleipää, rahka, banaani minkä lisäksi tuli vedettyä vielä Star Nutrionin Recovery mistä sain proteiinia sekä hiilareita. Ei tuo nyt niin vähää ollut ja selvisin hyvin tuollakin, mutta tunsin kuitenkin tuon olevan hieman liian vähän.

Viimeksi minulla taisi olla kolme pulloa urheilujuomaa ja kun nyt oli vuorossa tunnin pidempi treeni niin valmistauduin tähän kertaan kunnolla varaamalla viisi pulloa. Ihan varmuuden vuoksi viisi pulloa tuli otettua, mutta loppupeleissä kolme riitti ja kaksi oli sinällään turhaan. Tosin tulin sitten juoneeksi loput spinning maratonin jälkeen. Minulla taisi mennä urheilujuomaa ensimmäisen puolentoista tunnin puoli litraa mikä oli mielestäni aika vähän. Tämän jälkeen aloin lisäämään tietoisesti juomista kun tuota urheilujuomaa kerran oli.

Mielestäni huomasin, että minulla oli takana juostuna puolimaraton pari kuukautta sitten sillä pyöräily tuntui menevän hyvin. Yritin välillä ottaa todella kovaa minkä sitten tunsinkin hetken päästä jolloin jouduin ottamaan rauhallisemmin. Otin jo ensimmäisen tunnin aikana ihan tarpeeksi spinnigstä irti enkä mielestäni lähtenyt säästellen. Ajattelin varmaan, että jos hyydyn niin sitten hyydyn. Ajattelin nyt vetää vaan kovaa niin kovaa kun vain pystyin. Välillä pystyi sitten tasoittamaan sykkeitä ja hieman lepäämään. Vielä viimeisen tunnin aikana yritin ottaa vielä niin kovaa kun vain pystyin vastuksien kanssa.

Alussa olin aika nopeasti jo pienessä hiessä ja ensimmäisen tunnin aikana pyöräilytrikoot sekä paita oliva läpimärkinä. Spinning maratonin jälkeen paitaa oli vaikea saada edes pois päältä ja pyöräilytrikoot olivat kanssa yhtä märät. Ihan sama asia oli viimeksi spinning maratonin jälkeen ja täytyy kyllä sanoa, että nämä en ole saanut yhtä hyvin hikeä päälle missään muussa treenissä.

Spinningin jälkeen palautuminen

Siinä kahden tunnin kohdilla spinningin vetäjä alkoi normaaliin tapaan puhua mitä ei kannata tehdä ja mitä kannattaa tehdä spinning maratonin jälkeen. Näihin kiellettyihin asioihin kuului sauna, mutta olin jo etukäteen meneväni infrapunasaunaan jonne myös menin Vantaan puolimaratonin jälkeen. Silloin maaliin tulon ja saunaan menon väliin jäi hieman alle tunti kun nyt menin käytännössä suoraan. Infrapunasaunaan otin mukaani Star Nutrion Recoveryn sekä Good life patukoista uudet maut testaukseen mitä tulin ostaneeksi Chocolate Banana Bliss ja Chocolate Fantasy. Täytyy sanoa, että molemmat patukat menevät helposti Good lifen makujen kärkeen sillä kumpikaan patukka ei ollut mielestäni liian makea ja muutenkin sulkaa maistui hyvin. Chocolate Banana Bliss patukassa banaani oli todella hyvin esillä toisin kuin Quest Bar Banana nut muffin mikä maistui enemmänkin jauholle. Tämän pohjalta päivittelen nyt jälkikäteen kirjoitustani Good life patukoista.

Omasta mielestäni infrapunasauna on nyt sopivat kovempien treenien jälkeen. Normaali sauna olisi ollut tässä tapauksessa kyllä liikaa. Huomasin tämän jo hieman keskiviikkona kun illalla treenin jälkeen kävin saunassa. Aluksi sauna tuntui hyvälle ratkaisulle, mutta heti kun lähdin saunasta niin olo alkoi huonontua. Nyt spinning maratonin jälkeen nestehukka olisi varmaan ollut ainoa vaihtoehto. Muutenkin infrapunasauna vaikutti ainakin silloin erittäin hyvältä ratkaisulta ja sain kroppaani parempaan kuntoon mitä se oli suoraan spinningin päätyttyä. Kävin tämän jälkeen vielä suoraan kaupassa ostamassa ensi viikon eväs tarvikkeet enkä vielä tässä vaiheessa huomannut mitään sen kummallisempia.

Kun olin päässyt kotio ja ollut noin tunnin verran niin tämän jälkeen alkoi enemmän väsyttämään. Tulin tässä samalla syödyksi nyt ensimmäistä kertaa päivän aikana kunnolla enkä nytkään oikein meinannut jaksaa syödä. Ruokana minulla oli lohta ja perunapalloja joista kaikkia en jaksanut syödä. MItä pidemmälle ilta meni niin sitä enemmän minua alkoi väsyttämään sekä jalkoja särkemään. Kroppa ei ollut niinkään väsnyt vaan lähinnä itse olin väsnyt mikä oli esimerkiksi erona puolimaratoniin. Puolimaratonin jälkeen olin sekä itse väsynyt sekä kroppa.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.