Kyykyn parempi lämmittely tuo parempia tuloksia

11.12.2017 - 18:48

Olen huomannut sen jalkatreeniä tehdessä, että hyvä alkulämmittely tuo parempia tuloksia. Se mitä hyvä alkulämmittely tarkoittaa kennelle onkin sitten toinen asia mikä pitää vain oppia. Täytyy itse kyllä sanoa, että ihan aina en jaksa lämmitellä yhtä hyvin kuin toisinaan ja kyllä tämän ainakin hieman näkee tuloksissa. Tietenkin kaikki on kiinni loppujenlopuksi onko hyvä päivä vai ei, mutta lämmittely ei ainakaan heikennä tuloksia paitsi tekemällä liian raskaan lämmittelyn. Myöskin loukkaantumisriski vähenee kun lämmittelee jalat hyvin ennen raskaiden liikkeiden tekemistä.

Aikoinaan lämmittelin ennen jalkatreeniä jalat kävelemällä, juoksumatolla, kuntopyörällä tai crosstrainerillä mutta mielestäni tämä ei ole ihan niin hyvä alkulämmittely kuin tehdä kevyitä jalkaliikkeitä ennen raskaita liikkeitä. Olen huomannut reisikoneiden tekemisen todella hyvänä lämmittelynä ennen hack-kyykyn tai normaalin kyykyn tekemistä. Tässä tarkoitan ihan etureisilaitetta sekä takareisilaitetta jossa olen tehnyt kahdesta neljään sarjaa kevyillä painoilla x-määrä toistoa. Välillä hieman pidempiä sarjoja ja välillä hieman lyhyempiä sarjoja. Kuitenkin siten, että jalat eivät rasitu liikaa näiden tekemistä sillä raskaiden liikkeiden jälkeen näitä liikkeitä voi tehdä sitten kunnolla.

#squat 180kg x3 and 200kg #legday #legworkout #powerlifting #gym #gymlife #gymshark #gaso #beats #trance

Henkilön Tuomas Välimaa (@tvalimaa) jakama julkaisu

Yksi vaihtoehto on myöskin tehdä jalkaprässiä ennen hack-kyykkyä tai kyykkyä. Joko pelkällä kelkalla tai hyvin pienillä painoilla käyttäen hyödyksi kelkan eri osia. Tekemällä toistoja kelkan yläosassa takareisille sekä kelkan alaosassa etureisille saa tehtyä lämmittelyt kokonaisvaltaisesti jaloille.

Itse näen kevyillä painoilla tehtävien liikkeiden olevan parempi alkulämmittely kyykylle juurikin siksi, että jalat joutuvat työskentelmään ja tottumaan painoihin. Crosstrainer, kuntopyörä tai juoksumatto saa kyllä jalat lämpimiksi paremmin kuin etureisikone, takareisikone tai jalkaprässi mutta varsinainen lihas ei ota niin hyvää osumaa tai totu painoihin. Se että käyttäisi kumpaakin tyyliä aloittaen kevyellä cardiolla ja jatkamalla reisikoneilla tai jalkaprässillä voisi olla parhain ratkaisu, mutta ainakaan itse en vain jaksa tehdä sellaista juurikaan tällä hetkellä.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.