Kyykky 210kg x5 ja palautuminen raskaista painoista ja sarjoista osa 2

21.09.2023 - 19:07

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Ajattelin ennen tuota 190kg painoilla tehtyjä "sarjoja" että olisin palannut 160kg painoihin ja tehnyt pidempiä sarjoja. Kuitenkin vaikka alkuun lämmittelyt tuntuivat menevän hyvin ja helposti niin sitten kun pääsin sinne 160kg - 180kg painoihin niin tekeminen muutui raskaammaksi. Minulla oli vielä jossain kohtaan maanantaina sellainen fiilis että olisin käynyt tekemässä tiistain penkki treenin PTVGYM:llä mutta hautasin tämän suunnitelman jo hyvissä ajoin tiistaina. Minulla oli jossain kohtaan tällä viikolla ajatus että olisin käynyt tällä viikolla taas useammin PTVGYM:llä tekemässä treenejä mutta se siirtyy nyt ensi viikkoon. Tällä viikolla käyn tekemässä PTVGYM:llä perjantain sekä lauantain treenit ihan "normaalisti" kuten olen tähänkin saakka tehnyt.

Keskiviikkona oli vuorossa kyykky treeni minkä senkin ajattelin käydä PTVGYM:llä tekemässä mutta lopulta en sitäkään jaksanut sinne lähteä tekemään kun tunnuin olevan vielä väsynyt. Myöskin tuo maanantain räkkiveto tuntui alaselässä joten siitäkään ei ollut ihan 100% palauduttu. Näin oli ihan hyvä mennä vain lähisalille tekemään jalkatreeni tiistain tapaan vailla suunnitelmaa.

Lopulta päädyin keskiviikkona tekemään kyykyssä 210kg painoilla yhden viiden toiston sarjan mihin myös lopetin kyykky treenin. Alussa tuntui sille että eihän tässä mikään paina paitsi että alaselässä tuntuu maanantain räkkivedot. Kuitenkin mitä suurempiin painoihin pääsin niin sitä raskaammaksi tekeminen muuttui. Niin se kyllä oli sama asia viime viikon keskiviikkona jolloin kyykkäsin ensimmäistä kertaa ikinä 200kg painoilla kymmenen toistoa. Nytkin tuli kuitenkin 210kg painoilla viisi toistoa mikä oli ihan hyvä paitsi kun olen tehnyt viime aikoina hyviä kyykky treenejä niin se ei tuntunut ihan niin hyvälle.

Viimeksi kirjoittelin palautuminen raskaista painoista ja sarjoista asiaa ja päätin nyt että jatkan tuo tällä kertaa asioilla mitä teen ennen kuin päädyn tekemään iltapalaa. Kuitenkin iltapala on minulle se yksittäinen tärkein asia miten palaudun treeneistä joissa olen tehnyt kovia sarjoja tai olen käyttänyt suuria painoja. Kuitenkin ennen kuin pääsen edes tekemään iltapalaa tai iltapalaa tehdessä teen palautumiseen liittyviä asioita.

Ennen tein näitä asioita kotona treenin jälkeen samaan aikaan kun tein iltapalaa. Nykyään olen siirtänyt nämä asiat kuntosalille sillä kuntosalilla on paremmat puitteet näihin asioihin. Kyseessä on siis venyttelyt, liikkuvuusharjoitteet joiden lisäksi teen vatsoja. Tein tätä ja näitä asioita ennen kotona aamuisin kun heräsin ennen aamupalan tekemistä minkä lisäksi illalla tosiaan samaan aikaan kun tein iltapalaa.

Kuitenkin sitten kun tuli kesä sekä talvi joiden johdosta useat Vammalassa käynnit niin siellä siirryin tekemään nämä aamu- ja iltarutiinit kuntosalilla. Ihan vain sen takia että ne oli helpompi ja vaivattomampi tehdä kuntosalilla viimeisenä asiana treenin jälkeen. Myöskin tilat ja välineet olivat monipuolisemmat kuntosalilla kuin kotioloissa. Tämä esimerkiksi mahdollisti erilaisten vatsaliikkeiden tekemisen sekä jumppamattojen käyttämisen. Myöskin kun nämä asiat oli tehty jo kuntosalilla niin kuntosalilta päästy näitä asioita ei tarvinnut alkaa enää tekemään.

Aamun rutiini on siirtynyt kuntosalilla ensimmäiseksi asiaksi minkä teen kuntosalille päästyäni ja iltarutiini on puolestaan viimeinen asia minkä teen kuntosalilla ennen kuin sieltä lähden. Edelleenkään en tee pitkiä venyttely, liikkuvuus tai vatsa harjoitteita vaan pidän nämä ihan 5 - 10 minuutin asioina. Tunnen itseni niin hyvin että jos tämänkaltaisista asioista tekee liian pitkiä niin ne jää tekemättä. Teen mielummin väähän aktiivisesti kuin paljon harvemmin. Myöskään en jaksa opetella mitään harjoitteita ulkoa mitä olen yrittänyt sillä en muista mitä pitäisi tehdä kun on sen aika. Minulla pitäisi olla siinä sitten puhelin auki mistä näkisin jonkin videon mitä minun oli tarkoitus tehdä. Tietenkin jos opettelisi jonkin ohjelman niin sen toistaminen olisi kyllä sitten helppoa.

Liikkuvuus ja venyttely vaikka ne ovatkin minulla todella nopeita ja ovat mitä ovat niin jo näidenkin pohjalta huomaan että olen paljon paremmassa kunnossa sekä kyykyn ja maastavedon tekeminen on helpompaa. Myöskin minun liikkuvuuteni on parantunut selvästi vaikka nämä liikkeet eivät ole mitään ihmeellistiä tai pitkä kestoisia. Kuitenkin yleisellä tasolla minun pitäisi tehdä vieläkin enememmän venyttelyä sillä huomaan kyllä olevani liian kankea. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.