Kroppa taitaa kertoa että olisin levon tarpeessa kun paikat ovat hieman kipeänä

01.12.2016 - 22:49

Näköjään kroppa alkaa vaihteeksi "hajoamaan" eli oikeasti kroppa sanoo, että olisi aika levolle. Lauantain jalkatreenin jälkeen vasen etureisi on ollut kipeä ja tällä viikolla vasemmassa kädessä olen huomannut hieman kipua. Nämä vain alkoivat tuntua hieman haittaavasti keskiviikon olkapäätreenissä sekä torstain käsitreenissä. Keskiviikon olkapäätreenissä vasen etureisi haittasi pystypunnerruksen yhteydessä jossa tein tietenkin isoilla painoilla jolloin etureisi otti iskuja vastaan. Miten etureisi ottaa iskuja vastaan olkapäätreenissä? Se on todella helppoa ja yksinkertaista sillä nostan ja lasken painot etureisien kautta ylös sekä alas. Aluksi nostan käsipainot etureisille josta nostan ne sitten ilmaan lähtöasentoon ja sarjan päätyttyä lasken painot takaisin etureisille josta lasken ne maahan. Lähinnä juurikin tuo laskeminen etureisille tuntui kipeälle joka kerta. Jokaisen sarjan jälkeen tunsin siis kipua etureidessä kun laskin painot painot. Samalla etureiden kipu tietenkin suureni tai ei ainakaan vähentynyt. 

Huomasin keskiviikkona joissakin liikkeissä en paljoakaan mutta hieman, että myöskin vasen käsi otti hieman kipua vastaan paikoissa mitä en edes treenannut. Sama tapahtui sitten torstain käsitreenissä missä sama kohta tuntui ottavan kipua vastaan enemmän tietyissä liikkeissä. Varsinkin hauiskäännön tekeminen myötäotteella tuntui ihan kamalalle, mutta vaikka kipua tuntui niin siitä huolimatta tein sarjat ja liikkeet loppuun.

Itse olen kyllä sellainen, että vaikka tuntisin kipua niin en anna sen haitata tekemistä. Vasta sitten jälkeenpäin tulee hieman aikaa mietittyä oliko tuo nyt järkevää vai olisiko tämä pitänyt jättää väliin. Toisaalta ajoittain tekeminen kivun kanssa on parantanut sitä paikkaa mikä on ollut kipeänä mutta on kertoja jolloin kipu ja paikat ovat menneet heikompaan suuntaan. Ennemmin suosittelen tekemään edes kevyemmillä painoilla kun olla tekemättä. Riippuen tietenkin mitä on tekemässä ja mikä paikka on oikeasti kipeä. Tietenkään minulla ei ole ikinä ollut mikään paikka niin kipeä ettei minun olisi kannattanut edes treenata sillä. 

Olkapäät kuulemma kehittynyt eli muutokset tuottanut tuloksia??

Kuulin keskiviikon olkapäätreenin yhteydessä kummia. Sain mielipiteen, että olkapääni ovat pyöristyneet tai ovat paremmin muotoutuneet. Tähän vastasin tietenkin heti että ei kai nyt sentään? No jos ne ovat kehittyneet tai niissä näkyy jotain edistystä niin se tarkoittaa, että viimeaikaiset muutokset olkapäätreenissä ovat saattaneet jopa vaikuttaa. Kuten vastasinkin tähän mielipiteeseen että olen alkanut tekemään pitkästä aikaa enemmän olankohautuksia viisaamilla painoilla sekä vipunostot sivuille olen tehnyt kanssa pienemmillä painoilla ja painottaen enemmän takaolkapäille.

Olen alkanut tekemään enemmän ja useammin olankohautuksia sitten alkuvuosien. Tällöin tein olankohautukset egopainoilla tai yleisesti muuten isoilla painoilla mutta nyt kun olen taas aloittanut kohautuksien tekemisen aktiivisesti niin olen pysyttäytynyt pienissä painoissa. Olen yleisesti siirtynyt muutoinkin käsitreeneissä sekä olkapäätreeneissä pienempiin painoihin ja teknisempiin toistoihin. Olkapäätreenin puolella se on tarkoittanut vipunostojen sekä pystysoutujen tekemistä pienemmillä painoilla. Tämän johdosta päädyin tekemään myöskin olankohautuksen pienillä painoilla enkä suurilla kuten lähemmäksi 40kg käsipainoilla.

Pienemmillä painoilla tehdessä vipunostoja, pystysoutuja sekä olankohautuksia olen kokoajan ollut tietoinen mihin kohtaan liikkeet ottavat. Kun tuntee kunnolla millä osalla olkapäätä liikkeitä nostaa niin tietää oikeasti mihin kohtaan liike ottaa. Tietenkin pystypunnerruksia olen tehnyt normaaliin tapaan suurilla painoilla sekä välillä vipunostot sivuille isommilla painoilla runttaamalla jolloin olen tuntenut sen ottavan olkapäähän. Kuitenkin yleisesti teen olkapäitä pienillä painoilla jolloin tosiaan tunnen sen mihin toistot oikeasti menevät ja nostanko toistot oikeasti olkapäällä vai kädellä.

Olkapäätreeni

  • Facepull
  • Pystypunnerrus
  • Pystysoutu
  • Vipunostot sivuille istuen
  • Olankohautukset käsipainoilla
  • Vipunostot sivuille

Torstaina käsitreeni noin puoleen tuntiin 20 - 50 toiston sarjoilla sekä yhdellä sarjalla per liike

Torstain käsitreeniä en niinkään suunnitellut yhtään vaan kunhan aloin sitä tekemään. Kuitenkin päädyin aloittamaan käsitreenin supersarjoilla missä tein ojentajapunnerrusta sekä hauiskääntöä taljassa. Päätin jostain syystä tehdä jokaisen supersarjan eri liikkeillä eli variaatioilla. Näin ollen jokainen supersarja kolmesta tuli tehtyä eri liikkeillä. Päädyin sitten jostain syystä jatkamaan tätä samaa trendiä läpi treenin. Treeni oli myöskin kestoltaan noin 30 - 35 minuuttia eli samaa luokka missä olen pitänyt käsitreenin pituudet kun olen katsonut tuon ajan riittävän käsitreeniin vallan mainiosti.

Muutoinkin kun vasen käsi tuntui olevan hieman kipeänä niin tällä kertaa yritin tehdä kaikki liikkeet pienemmillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla. Käytännössä tämä tarkoitti melkein kaikkien sarjojen olevan vähintään kaksikymmentä toistoa. Tällöin supersarjat olivat yhteensä vähintään neljäkymmentä toistoa. Pienet painot ja suuret toistomäärät ovat mielestäni avain hyvään poltteeseen käsissä eli juuri sitä mitä olen hakenut käsitreeneissä. Myöskin halusin välttää runttaamisen ihan tuon vasemman käden kivun johdosta. En halunnut tämän treenin pahentavan yhtään mitään kipuja joten yritin välttää suuria painoja ja rasituksia.

Käsitreeni

  • Supersarja ojentajapunnerrus tanko + hauiskääntö talja naru
  • Supersarja ojentajapunnerrus naru + hauiskääntö talja tanko
  • Supersarja ojentajapunnerrus tanko vastaote + hauiskääntö talja tanko myötäote
  • Hauiskääntö istuen kääntäen / vastaote / hammer
  • Ranskalainen punnerrus käsipainoilla / yhden käden / kickback käsipainolla
  • Supersarja Hauiskääntö tanko ylhäältä tanko + Ojentajapunnerrus naru pään yli

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.