Kolmen tunnin selkätreeniä seurasi kolmen tunnin jalkatreeni ja sananen pysäytystekniikasta jalkatreeneissä

28.08.2022 - 10:38

Perjantaina kävin testaamassa PTVGYM Turun missä tuli vedettyä noin kolmen tunnin selkätreeni ja mistä kirjoitin PTVGYM Turku kokemuksia. Olin tuon kolmen tunnin treenin ja puolentoista tunnin ajon jälkeen todella väsynyt. Lauantaiaamuna olikin sitten vuorossa pakkaaminen ja paluu kuuden viikon maalla olon jälkeen kotiin. Hieman reilun parin tunnin ajo, kamojen purkaminen ja laittaminen paikoilleen sekä kaupassa käynti kun jääkaappi oli tyhjä. Illalla olikin sitten vuorossa paluu arkeen treenienkin muodossa kun menin Pitäjänmäen PTVGYM:lle tekemään jalkatreenin.

Kun lopulta pääsin lauantai-iltana Pitäjänmäen PTVGYM:lle niin en tiennyt mitä odottaa ja täytyy kyllä sanoa etten ihkunut mitään treeni iloa vaan päin vastoin. Tuntui että kropassa ole mitään ja muutenkin tuntui sille, että tämä olisi enemmänkin tottumus mennä lauantai-iltana salille kuin että pääsisi taas treenaamaan. Edellisen päivän maastavedoista ja räkkivedoista ei ollut tässä suhteen yhtään apuja vaikka ne menivätkin ihan ok vaan päin vastoin kroppa tuntui ei energiseltä. Aloin tekemään jalkatreeniä ihan normaalilla tyylillä millä sitä olen viimeisien kuukausien aikana tehnyt. Ensiksi hieman jalkaprässiä minkä jälkeen aloitin kyykkäämisen. Oikeastaan jopa kyykyssä meni todella monta toistoa, että löysin ja sain tuntuman edes kyykkäämiseen.

Lopulta monien toistojen jälkeen löysin ja sain kyykyn onnistumaan ja tuntumaan hyvältä. Päädyin sitten sellaiseen ratkaisuun, että hakisin 200kg painoilla plus ketjut sen kaksi kakkosta mitä en ole vielä saanut. 180kg plus ketjut tuli ihan ok mutta tein vain yhden toiston ihan vain säästääkseni voimia. Tuon jälkeen siirryin 200kg painoihin plus ketjut joilla lähdin hakemaan kahta toistoa mutta päädyin tekemään yhden kun se ei tuntunut niin kevyelle kuin halusin. Päätin sitten, että teen kolme ykköstä 200kg painoilla plus ketjut mutta päädyinkin tekemään toiston 205kg painoilla plus ketjut. Tämä oli vieläkin raskaammin kuin 200kg plus ketjut niin lopetin kyykyn tuohon.

Seuraavana vuorossa oli heiluri-kyykkylaite mitä innostuin tekemään Tampereen Loaded:lla todella paljon. Loadedilla on todella hyvä Arsenalin heiluri-kyykkylaite mikä oli niin hyvä, että sanoisin sen olevan aika lähellä hack-kyykkyä parhaana etureisiliikkeenä. PTVGYM:in vastaavaa heiluri-kyykkylaitetta en ole oikeastaan ikinä kunnolla tehnyt vain vain sitä kerran kokeillut. Jalkatreenit kun ovat yleisesti pohjautuneet kyykkyyn ketjuilla minkä jälkeen hack-kyykkyä ja tuon jälkeen en oikein voimia ole ollut tehdä heiluri-kyykkyä. Tällä kertaa kuitenkin tein heiluri-kyykkyä kunnolla ja täytyy sanoa, että PTVGYM:in laitteeseen sain laitettua enemmän painoja kuin Loaded:in Arsenaliin. Loaded:in laite on siis raskaampi ja mielestäni muutenkin parempi mitä itse liikkeeseen tulee. Kuitenkin tämän treenin pohjalta tulen kyllä tekemään entistä enemmän heiluri-kyykkyä myös PTVGYM:llä ja nyt oikeasti pitää alkaa miettimään treeni määrien lisäystä PTVGYM:llä.

Tein tuossa välissä muutaman muun etureisi ja takareisiliikkeen ennen kuin menin sitten tekemään jalkaprässi maaten laitetta. Olen tuota laitetta useasti tehnyt ja saan sen osumaan todella hyvin takareisiin vaikka liikerata tuntuukin hieman "vajaalta". Lähinnä siinä mielessä että tuntuisi sille etten saisi liikettä tarpeeksi alas. Kuitenkin nyt sunnuntaiaamuna takareisissä tuntuu todella paljon enkä ole saanut samanlaista tuntumaa takareisiin pitkiin aikoihin. Tämän jälkeen tein vielä yhden takareisiliikkeen ja pohkeita.

Tässä treenissä tein heiluri-kyykyn ja tuon jalkaprässi maaten pysäytystekniikalla mitä olen käyttänyt tämänkaltaisissa liikkeissä jo pidemmän aikaa. Oli kyseessä sitten hack-kyykky, jalkaprässi tai heiluri-kyykky niin teen 4, 6 tai 8 toiston sarjoja pysäytyksellä keskittyen pitämään toistot vielä kontrollissa. Mielummin vähemmän kuin enemmän sillä pienempiä toistomääriä pystyy hallitsemaan paremmin. Pysäytykset näissä liikkeissä tapahtuvat ala-asennossa ja tai ylhäällä jotta myöskin kontrolli säilyy paremmin. Pysäytyksen ansiosta tai oikeastaan johdosta niin painoja liikkeisiin saa tai joutuu laittamaan vähemmän sekä myöskin kun kontrolli liikkeen tekemiseen heikentyy merkittävästi niin tietää että on joko aika lopettaa tai pienennettävä painoja. 

Välillä on vain niin huvittava nähdä vieressä tai muuten kun kanssa treenaajat tekevät samoja liikkeitä oli heillä enemmän tai vähemmän painoja kun liikettä tehdään vajailla liikeradoilla ja ilman kontrollia. Kunhan rauta liikkuu ja tulee mahdollisimman paljon toistoja? Itse olen nyt vähentänyt toistomääriä ja mahdollisesti myös painoja jotta pysäyttäminen sekä varsinkin kontrolli pysyy liikkeessä. Varsikin tuo kontrollin pitäminen liikkeessä auttaa siihen, että liike ottaa paremmin perille ja toivon mukaan myös kehitystä alkaa tulemaan. Pääsyy näillä pysäytyksillä ja kontrollilla on hakea parannusta kyykkäämiseen.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.