Kokeilin vähän pyramiidi sarjoja kuntosalilla

16.11.2016 - 12:06

Oikeastaan kaikki lähti liikkeelle viime perjantain jalkatreenistä ja sen 432 toistosta. Olin ajatellut tänään tekeväni jotain uutta, mutta en sitä mitä lopulta tein. Olin ajatellut kokeilevani yhtä - paria uutta / vähän vähemmän tehtyä liikettä. Löysin yhden hyvän liikkeen testattavaksi, mutta kirjoittelen tästä kun on sen aika. Tänään kun en tehnyt sitä liikettä. Kun tein treenin yleisesti erilailla niin en viitsinyt tehdä vielä uutta liikettä siihen päälle. Uusi teko tapa ja uusi liike olisi ollut murhaava ja mennyt pieleen. Uuden liikkeen tekemisessä on aina asioita  mitä pitää ottaa huomioon kuten painot ja liikkeen tekeminen. Painojen valinta ei voi osua heti oikeaan vaan on parempi aloittaa pienillä painoilla jopa todella pienillä. Lisäksi liikeradat ja liikkeen tekeminenkin voi  olla haastavaa joka ei välttämättä mene nappiin ekalla treenillä eikä välttämättä edes toisella kerralla. Tästä syystä jätin uuden liikkeen tekemisen väliin tänään sillä kokeilin tänään pyramiidi sarjoja. Pyramiidi sarja on minulle tuttu juoksun puolelta kun alkuvuodesta juoksin yhden pyramiidi-intervallin. Kuntosalilla en ole ikinä tehnyt mitään vastaavaa joten tänään tein ensimmäiset sarjat pyramiideina.

Pyramiidisarja on melkein sama asia kuin oikea pyramiidi. Ensimmäisillä toistoilla ollaan pyramiidin ensimmäisellä tasolle, keskivaiheessa ollaan ylhäällä ja viimeisillä toistoilla ollaan taas pyramiidin ensimmäisellä tasolla. Tein tänään kolmeportaisen pyramiidin vai onko nyt pyramiidi oikea termi kun painot menivät pienemmästä suurempaan ja takaisin eikä suuremmasta pienempään ja takaisin. Kun juoksin pyramiidi-intervallin aloitin pidemmällä matkalla ja jouksin lyhempiä matkoja kohti huippua jossa juoksin pienimmän matkan. Takaisin alhaalle juoksin samat matkan käännetyssä järjestyksessä. Tänään kuntosalilla aloitin sarjat pienimmillä painoilla ja olin huipulla suurimmilla painoilla. Toistomäärät olin päättänyt viime perjantain tapaan kahdeksaan, koska kymmenen sarjat ovat vähän liian pitkiä ei normi sarjaan.

[[{"fid":"187","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"263","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Olin saanut vähän tähän ideaa siis viime perjantain jalkatreenistä ja niistä toistomääristä joiden takia jalkanit olivat jumissa / kipeat monta päivää. Tästä syystä tiesin olevani huonossa kunnossa ja tarvitsen treeneihin lisää tehoa joten jotain oli tehtävä. Päätin erilaisesta treenistä oikeastaan matkalla kuntosalille, mutta ennen treenin alkua en ollut itse edes varma miten teen koko treenin. En tiennyt olisinko tehnyt vain ensimmäisen liikkeen pyramiidina vai kaikki liikkeet. Päädyin lopulta siihen, että tein aluksi kolmen portaan pyramiidisarjan jonka jälkeen pidin vähän taukoa jonka jälkeen tein samoilla painoilla vielä tiputussarjan.

Treenaaminen oli ihan erilaista, kun olisi vetänyt normipäivää. Aina kun pääsi "huipulle" eli raskaimpaan painoon niin silloin alkoi painamaan ja tuntumaan. Vaikka tämän jälkeen painot taas pienenivät niin tuska ei helpottanut tai edes nostojen ylössaanti. Ensimmäisillä ja toisilla painoilla tekeminen oli kevyttä, sitten alkoi vaikeudet ja liikkeen tekeminen alkoi painamaan eikä se tämän jälkeen sitten helpottanut vaikka painot vähenivät. Samoiten mitä enemmän liikkeitä alkoi olemaan alla niin sitä raskaammilta loput liikkeet tuntuivat. Ensimmäisen hauisliikkeen jälkeen minulla alkoivat krampata kädet kun niitä laittoi vähänkin koukkuun eli minun piti pitää käsiä suorina hetken aikaa liikkeen teon jälkeen.

[[{"fid":"188","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"263","width":"350","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Treeni oli hieno kokemus ja raskas treeni. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tälläistä treeniä suosittelen ja yritän itse alkaa tekemään aina silloin tällöin, mutta mitään viikkoja milloin teen tällä tavalla koko viikon en ala tekemään. Siinä ei ole yhtään mitään järkeä, koska tälläin ei jaksa tehdä koko viikkoa. Kannattaa myös vähän miettiä mitä tekee ja milloin ottaa jonkun varmistamaan, koska tällä tyylillä esim penkki, kyykky tai prässi voi olla jopa vaarallista tehdä yksin. Tällä tyylillä kun menee mehut nopeasti ja jos ei jaksakkaan nostaa tankoa niin ...

Olkapää & hauis

  • Pystypunnerrus pyramidsarja 20kg x8, 25kg x8, 30kg x8, 25 x8, 20kg x8 + tiputussarja 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8
  • Vipunostot sivuille pyramidsarja 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Hauiskääntö istuen 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Hauiskääntö maaten alataljassa 30kg x8, 40kg x8, 50kg x8, 40kg x8, 30kg x8 + tiputussarja 50kg x8, 40kg x8, 30kg x8
  • Vipunostot takaolkapäille kaapelilla 10kg x8, 12kg x8, 15kg x8, 12kg x8, 10kg x8 + tiputussarja 15kg x8, 12kg x8, 10kg x8
  • Hauis ristitaljassa 20kg x8, 25kg x8, 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8 + tiputussarja 30kg x8, 25kg x8, 20kg x8
  • Vipunostot eteen 7,5kg x8, 10kg x8, 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8 + tiputussarja 12,5kg x8, 10kg x8, 7,5kg x8
  • Vipunostot takaolkapäille 2,5kg x8, 5kg x8, 7,5kg x8, 5kg x8, 2,5kg x8 + tiputussarja 7,5kg x8, 5kg x8, 2,5kg x8

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.