Jalkaprässi on egoilijan unelma ja mitä itse en ole tehnyt pitkiin aikoihin

30.09.2023 - 10:33

Jalkaprässi on oikeasti monipuolinen liike kuntosalilla mutta yleisesti näen sen suomalaisen miehen egon kohottajana. Jalkaprässi on monelle se liike kuntosalilla missä saa tehdä isoilla painoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin voin treenata isoilla painoilla. Kesällä huomasin myös erään tavan ja tyylin mikä toistui tietyllä tapaa tietyissä paikoissa. Olin kesällä puolitoista kuukautta pois lähi ketjusalilta ja kun palasin sinne niin ei hyvää päivää. Huomasin sen asian hyvin nopeasti että ketjusaleilla varsinkin miehet käyttävät suhteessa paljon suurempia painoja kuin "kunnon" saleilla.

Siis juuri ne treenaajat jotka eivät tee mitään kyykky liikkeitä niin pääset egoilemaan sitten jalkaprässissä tai sitten jos jotain kyykky liikettä tehdään niin jalkaprässissä käytetään kolme neljä kertaa enemmän painoja kuin kyykky liikkeissä. Tietenkin on ihmisiä joille esimerkiksi normaali takakyykky sovi eivätkä sitten syystä tai toisesta tee vastaavaa kyykkyliikettä niin silloin jalkaprässi on yksi helpommista liikkeistä. 

Normaalisti jalkaprässissä ei sinällään ole mitään mikää ja itse näen jalkaprässin monipuolisena laitteena missä voi helposti pienillä tekniikka muutoksilla muuttaa sitä mihin kohtaan jalkoja jalkaprässi ottaa. On leveää ja kapeampaa otetta, sitten on kelkan yläosassa ja alaosassa otteet minkä lisäksi on vielä sitten enemmän hifistelynä jalkaterän kulman vaihtaminen. Näistä eri jalka-asennon otteista on monessa paikassa hyviä ja selviä kuvia sekä Youtube videoita.

Ongelma tässä on vain se että normaali treenaaja ei yleensä tiedä näistä mitään vaan yleensä keskitytään että siihen jalkaprässiin saa ladattua niin paljon painoja kun vain uskaltaa laittaa. Tämän eron juurikin näin kesällä kun palasin puolentoista kuukauden tauon jälkeen käymään ketjusalilla. Treenaajasta toiseen jalkaprässissä näkyy että lähes kaikki lähialueen 25kg kiekot on ladattu jalkaprässiin. Myöskin sitten se miten jalkaprässiä tehdään on pienet nytkytykset kun sitä kelkkaa ei uskalla viedä edes normaaliin asentoon painoista johtuen. 

Nytkytykset, polvista kiinni pitäminen ja nopeampa tempo on sitä mitä ketjusaleilla näkee usein ja "kunnon" saleilla harvemmin. Sitten kun ollaan "kunnon" salilla niin ero on huomattava ja käytettävät painot on jopa suhteessa pienemmät. Niin sanotusti "kunnon" salilla näkee juurikin sitä että treenaajat käyttävät maltillisempia painoja, toistot ovat täysimittaisia, ei pidetä käsiä polvien päällä työntämässä sekä käytetään erilaisia tekniikoita kuten ote leveyksiä ja jalkojen paikkoja.

Itse en ole tehnyt jalkaprässiä kunnolla aikoihin ja viimeksi kun tein jalkaprässiä säännöllisesti niin tein sitä lämmittelynä kyykylle. Kun olen tehnyt jalkaprässiä enemmän tai vähemmän vuosien varrella niin itse olen keskittynyt joko etureisien tai takareisien tekemiseen. En ole käyttänyt normaalia jalkaotetta juurikaan sen takia kun en tiedä tarkalleen mihin kohtaan jalkoja se ottaa. Tämän vuoksi olen tehnyt jalkaprässiä vain joko jalat alaosassa etureisille tai yläosassa takareisille. 

Eri jalkojen asentojen ohella käytin myös pysäytystekniikkaa mitä käytän myöskin esimerkiksi penkkiä tehdessä. Pysäytystekniikalla pidin jalkaprässin tekniikan hallussa minkä lisäksi minun ei tarvinnut käyttää niin paljon painoja jalkarpässissä. Yleisesti tein jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla minkä lisäksi joskus tein myös suuremmilla mutta yleisesti minulla oli tuo 200kg - 300kg painoja. Myöskin kumilenkkejä tuli käytettyä aktiviisesti. Toistomäärät olivat aina 20 - 25 toiston luokkaa ja tein juurikin sellaisilla painoilla joilla tuo 20 toistoa tuli täyteen pysäyttäen. 

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.