Jalkaprässi on egoilijan unelma ja mitä itse en ole tehnyt pitkiin aikoihin

30.09.2023 - 10:33

Jalkaprässi on oikeasti monipuolinen liike kuntosalilla mutta yleisesti näen sen suomalaisen miehen egon kohottajana. Jalkaprässi on monelle se liike kuntosalilla missä saa tehdä isoilla painoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin voin treenata isoilla painoilla. Kesällä huomasin myös erään tavan ja tyylin mikä toistui tietyllä tapaa tietyissä paikoissa. Olin kesällä puolitoista kuukautta pois lähi ketjusalilta ja kun palasin sinne niin ei hyvää päivää. Huomasin sen asian hyvin nopeasti että ketjusaleilla varsinkin miehet käyttävät suhteessa paljon suurempia painoja kuin "kunnon" saleilla.

Siis juuri ne treenaajat jotka eivät tee mitään kyykky liikkeitä niin pääset egoilemaan sitten jalkaprässissä tai sitten jos jotain kyykky liikettä tehdään niin jalkaprässissä käytetään kolme neljä kertaa enemmän painoja kuin kyykky liikkeissä. Tietenkin on ihmisiä joille esimerkiksi normaali takakyykky sovi eivätkä sitten syystä tai toisesta tee vastaavaa kyykkyliikettä niin silloin jalkaprässi on yksi helpommista liikkeistä. 

Normaalisti jalkaprässissä ei sinällään ole mitään mikää ja itse näen jalkaprässin monipuolisena laitteena missä voi helposti pienillä tekniikka muutoksilla muuttaa sitä mihin kohtaan jalkoja jalkaprässi ottaa. On leveää ja kapeampaa otetta, sitten on kelkan yläosassa ja alaosassa otteet minkä lisäksi on vielä sitten enemmän hifistelynä jalkaterän kulman vaihtaminen. Näistä eri jalka-asennon otteista on monessa paikassa hyviä ja selviä kuvia sekä Youtube videoita.

Ongelma tässä on vain se että normaali treenaaja ei yleensä tiedä näistä mitään vaan yleensä keskitytään että siihen jalkaprässiin saa ladattua niin paljon painoja kun vain uskaltaa laittaa. Tämän eron juurikin näin kesällä kun palasin puolentoista kuukauden tauon jälkeen käymään ketjusalilla. Treenaajasta toiseen jalkaprässissä näkyy että lähes kaikki lähialueen 25kg kiekot on ladattu jalkaprässiin. Myöskin sitten se miten jalkaprässiä tehdään on pienet nytkytykset kun sitä kelkkaa ei uskalla viedä edes normaaliin asentoon painoista johtuen. 

Nytkytykset, polvista kiinni pitäminen ja nopeampa tempo on sitä mitä ketjusaleilla näkee usein ja "kunnon" saleilla harvemmin. Sitten kun ollaan "kunnon" salilla niin ero on huomattava ja käytettävät painot on jopa suhteessa pienemmät. Niin sanotusti "kunnon" salilla näkee juurikin sitä että treenaajat käyttävät maltillisempia painoja, toistot ovat täysimittaisia, ei pidetä käsiä polvien päällä työntämässä sekä käytetään erilaisia tekniikoita kuten ote leveyksiä ja jalkojen paikkoja.

Itse en ole tehnyt jalkaprässiä kunnolla aikoihin ja viimeksi kun tein jalkaprässiä säännöllisesti niin tein sitä lämmittelynä kyykylle. Kun olen tehnyt jalkaprässiä enemmän tai vähemmän vuosien varrella niin itse olen keskittynyt joko etureisien tai takareisien tekemiseen. En ole käyttänyt normaalia jalkaotetta juurikaan sen takia kun en tiedä tarkalleen mihin kohtaan jalkoja se ottaa. Tämän vuoksi olen tehnyt jalkaprässiä vain joko jalat alaosassa etureisille tai yläosassa takareisille. 

Eri jalkojen asentojen ohella käytin myös pysäytystekniikkaa mitä käytän myöskin esimerkiksi penkkiä tehdessä. Pysäytystekniikalla pidin jalkaprässin tekniikan hallussa minkä lisäksi minun ei tarvinnut käyttää niin paljon painoja jalkarpässissä. Yleisesti tein jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla minkä lisäksi joskus tein myös suuremmilla mutta yleisesti minulla oli tuo 200kg - 300kg painoja. Myöskin kumilenkkejä tuli käytettyä aktiviisesti. Toistomäärät olivat aina 20 - 25 toiston luokkaa ja tein juurikin sellaisilla painoilla joilla tuo 20 toistoa tuli täyteen pysäyttäen. 

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.