Jalkaprässi on egoilijan unelma ja mitä itse en ole tehnyt pitkiin aikoihin

30.09.2023 - 10:33

Jalkaprässi on oikeasti monipuolinen liike kuntosalilla mutta yleisesti näen sen suomalaisen miehen egon kohottajana. Jalkaprässi on monelle se liike kuntosalilla missä saa tehdä isoilla painoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin voin treenata isoilla painoilla. Kesällä huomasin myös erään tavan ja tyylin mikä toistui tietyllä tapaa tietyissä paikoissa. Olin kesällä puolitoista kuukautta pois lähi ketjusalilta ja kun palasin sinne niin ei hyvää päivää. Huomasin sen asian hyvin nopeasti että ketjusaleilla varsinkin miehet käyttävät suhteessa paljon suurempia painoja kuin "kunnon" saleilla.

Siis juuri ne treenaajat jotka eivät tee mitään kyykky liikkeitä niin pääset egoilemaan sitten jalkaprässissä tai sitten jos jotain kyykky liikettä tehdään niin jalkaprässissä käytetään kolme neljä kertaa enemmän painoja kuin kyykky liikkeissä. Tietenkin on ihmisiä joille esimerkiksi normaali takakyykky sovi eivätkä sitten syystä tai toisesta tee vastaavaa kyykkyliikettä niin silloin jalkaprässi on yksi helpommista liikkeistä. 

Normaalisti jalkaprässissä ei sinällään ole mitään mikää ja itse näen jalkaprässin monipuolisena laitteena missä voi helposti pienillä tekniikka muutoksilla muuttaa sitä mihin kohtaan jalkoja jalkaprässi ottaa. On leveää ja kapeampaa otetta, sitten on kelkan yläosassa ja alaosassa otteet minkä lisäksi on vielä sitten enemmän hifistelynä jalkaterän kulman vaihtaminen. Näistä eri jalka-asennon otteista on monessa paikassa hyviä ja selviä kuvia sekä Youtube videoita.

Ongelma tässä on vain se että normaali treenaaja ei yleensä tiedä näistä mitään vaan yleensä keskitytään että siihen jalkaprässiin saa ladattua niin paljon painoja kun vain uskaltaa laittaa. Tämän eron juurikin näin kesällä kun palasin puolentoista kuukauden tauon jälkeen käymään ketjusalilla. Treenaajasta toiseen jalkaprässissä näkyy että lähes kaikki lähialueen 25kg kiekot on ladattu jalkaprässiin. Myöskin sitten se miten jalkaprässiä tehdään on pienet nytkytykset kun sitä kelkkaa ei uskalla viedä edes normaaliin asentoon painoista johtuen. 

Nytkytykset, polvista kiinni pitäminen ja nopeampa tempo on sitä mitä ketjusaleilla näkee usein ja "kunnon" saleilla harvemmin. Sitten kun ollaan "kunnon" salilla niin ero on huomattava ja käytettävät painot on jopa suhteessa pienemmät. Niin sanotusti "kunnon" salilla näkee juurikin sitä että treenaajat käyttävät maltillisempia painoja, toistot ovat täysimittaisia, ei pidetä käsiä polvien päällä työntämässä sekä käytetään erilaisia tekniikoita kuten ote leveyksiä ja jalkojen paikkoja.

Itse en ole tehnyt jalkaprässiä kunnolla aikoihin ja viimeksi kun tein jalkaprässiä säännöllisesti niin tein sitä lämmittelynä kyykylle. Kun olen tehnyt jalkaprässiä enemmän tai vähemmän vuosien varrella niin itse olen keskittynyt joko etureisien tai takareisien tekemiseen. En ole käyttänyt normaalia jalkaotetta juurikaan sen takia kun en tiedä tarkalleen mihin kohtaan jalkoja se ottaa. Tämän vuoksi olen tehnyt jalkaprässiä vain joko jalat alaosassa etureisille tai yläosassa takareisille. 

Eri jalkojen asentojen ohella käytin myös pysäytystekniikkaa mitä käytän myöskin esimerkiksi penkkiä tehdessä. Pysäytystekniikalla pidin jalkaprässin tekniikan hallussa minkä lisäksi minun ei tarvinnut käyttää niin paljon painoja jalkarpässissä. Yleisesti tein jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla minkä lisäksi joskus tein myös suuremmilla mutta yleisesti minulla oli tuo 200kg - 300kg painoja. Myöskin kumilenkkejä tuli käytettyä aktiviisesti. Toistomäärät olivat aina 20 - 25 toiston luokkaa ja tein juurikin sellaisilla painoilla joilla tuo 20 toistoa tuli täyteen pysäyttäen. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.