Jalkaprässi on egoilijan unelma ja mitä itse en ole tehnyt pitkiin aikoihin

30.09.2023 - 10:33

Jalkaprässi on oikeasti monipuolinen liike kuntosalilla mutta yleisesti näen sen suomalaisen miehen egon kohottajana. Jalkaprässi on monelle se liike kuntosalilla missä saa tehdä isoilla painoilla ja näyttää muille että kyllä minäkin voin treenata isoilla painoilla. Kesällä huomasin myös erään tavan ja tyylin mikä toistui tietyllä tapaa tietyissä paikoissa. Olin kesällä puolitoista kuukautta pois lähi ketjusalilta ja kun palasin sinne niin ei hyvää päivää. Huomasin sen asian hyvin nopeasti että ketjusaleilla varsinkin miehet käyttävät suhteessa paljon suurempia painoja kuin "kunnon" saleilla.

Siis juuri ne treenaajat jotka eivät tee mitään kyykky liikkeitä niin pääset egoilemaan sitten jalkaprässissä tai sitten jos jotain kyykky liikettä tehdään niin jalkaprässissä käytetään kolme neljä kertaa enemmän painoja kuin kyykky liikkeissä. Tietenkin on ihmisiä joille esimerkiksi normaali takakyykky sovi eivätkä sitten syystä tai toisesta tee vastaavaa kyykkyliikettä niin silloin jalkaprässi on yksi helpommista liikkeistä. 

Normaalisti jalkaprässissä ei sinällään ole mitään mikää ja itse näen jalkaprässin monipuolisena laitteena missä voi helposti pienillä tekniikka muutoksilla muuttaa sitä mihin kohtaan jalkoja jalkaprässi ottaa. On leveää ja kapeampaa otetta, sitten on kelkan yläosassa ja alaosassa otteet minkä lisäksi on vielä sitten enemmän hifistelynä jalkaterän kulman vaihtaminen. Näistä eri jalka-asennon otteista on monessa paikassa hyviä ja selviä kuvia sekä Youtube videoita.

Ongelma tässä on vain se että normaali treenaaja ei yleensä tiedä näistä mitään vaan yleensä keskitytään että siihen jalkaprässiin saa ladattua niin paljon painoja kun vain uskaltaa laittaa. Tämän eron juurikin näin kesällä kun palasin puolentoista kuukauden tauon jälkeen käymään ketjusalilla. Treenaajasta toiseen jalkaprässissä näkyy että lähes kaikki lähialueen 25kg kiekot on ladattu jalkaprässiin. Myöskin sitten se miten jalkaprässiä tehdään on pienet nytkytykset kun sitä kelkkaa ei uskalla viedä edes normaaliin asentoon painoista johtuen. 

Nytkytykset, polvista kiinni pitäminen ja nopeampa tempo on sitä mitä ketjusaleilla näkee usein ja "kunnon" saleilla harvemmin. Sitten kun ollaan "kunnon" salilla niin ero on huomattava ja käytettävät painot on jopa suhteessa pienemmät. Niin sanotusti "kunnon" salilla näkee juurikin sitä että treenaajat käyttävät maltillisempia painoja, toistot ovat täysimittaisia, ei pidetä käsiä polvien päällä työntämässä sekä käytetään erilaisia tekniikoita kuten ote leveyksiä ja jalkojen paikkoja.

Itse en ole tehnyt jalkaprässiä kunnolla aikoihin ja viimeksi kun tein jalkaprässiä säännöllisesti niin tein sitä lämmittelynä kyykylle. Kun olen tehnyt jalkaprässiä enemmän tai vähemmän vuosien varrella niin itse olen keskittynyt joko etureisien tai takareisien tekemiseen. En ole käyttänyt normaalia jalkaotetta juurikaan sen takia kun en tiedä tarkalleen mihin kohtaan jalkoja se ottaa. Tämän vuoksi olen tehnyt jalkaprässiä vain joko jalat alaosassa etureisille tai yläosassa takareisille. 

Eri jalkojen asentojen ohella käytin myös pysäytystekniikkaa mitä käytän myöskin esimerkiksi penkkiä tehdessä. Pysäytystekniikalla pidin jalkaprässin tekniikan hallussa minkä lisäksi minun ei tarvinnut käyttää niin paljon painoja jalkarpässissä. Yleisesti tein jalkaprässiä 200kg - 300kg painoilla minkä lisäksi joskus tein myös suuremmilla mutta yleisesti minulla oli tuo 200kg - 300kg painoja. Myöskin kumilenkkejä tuli käytettyä aktiviisesti. Toistomäärät olivat aina 20 - 25 toiston luokkaa ja tein juurikin sellaisilla painoilla joilla tuo 20 toistoa tuli täyteen pysäyttäen. 

Olen viime vuosien aikana muutamia kertoja kokeillut trap bar tankoa mutta en ollut oikein koskaan tehnyt sillä kunnolla varsinaista treeniä. Tuolloin kyllä huomasin että liike ottaa todella paljon etureisiin mutta en oikein rekisteröinyt sitä itselleni kun olen ollut normaalin maastavedon puoleen. Se voi olla myös että kaikilla saleilla joilla olen treenannut vuosien saatossa aktiivisesti niin ei ole ollut käytössä trap bar tankoa. Myöskin muutamalla kuntosalilla oli sellainen "puolikas" trap bar tanko eli kun normaalisti trap bar tanko muodostaa sellaisen ympärän muotoisen kehyksen niin "puoli" trap bar tanko on sitten puolikas kehykseltään.

Lauantaina aloin suunnittelemaan käyntiä Tampereen Loaded:lla kun minulla on vielä 10-kerran kortista kertoja jäljellä ja en nyt tiedä kauanko olen vielä täällä päin ennen kuin kortti menee vanhaksi. Oikeastaan suunnittelin tällä viikolla käyväni kaksi kertaa Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun tiistaina kävin tekemässä maastaveto treenin. Tuon treenin jälkeen ajattelin että voisin vielä käydä tällä viikolla toistamiseen tekemässä jonkun toisen treenin ja mieluiten arkena. Yksi vaihtoehto oli torstai jolloin vuorossa oli penkki treeni mutta tuolloin en mennyt ja perjantaina oli taas kerran vuorossa maastaveto treeni niin en halunnut nyt toista maastaveto & selkätreeniä tehdä toistamiseen samalla viikolla Tampereen Loaded:lla.

Eilen keskiviikkona päätin tehdä extemporeen pitkästä aikaa vyötöntä kyykkyä vaikka olin edellisenä päivänä käynyt Tampereen Loaded:lla ja tehnyt kovan maastaveto treenin ketjuilla. Ensinnäkin en ollut tehnyt vyötöntä kyykky treeniä aikoihin mutta nykyään teen kyykyssä lämmittelyt kuitenkin ilman vyötä 160kg tai 180kg asti. Tuo ei ole ihan sama asia vaikka teenkin kyykyn lämmittelyn ilman vyötä mikä auttaa asiaan mutta mitä enemmän tangossa alkaa olemaan painoja niin sitä vaikeampaa ja raskaanmpaa vyötön kyykky alkaa olemaan. On ihan eri tehdä vyötöntä kyykkyä matallisimmalla painoilla kuin itselle raskailla painoilla.

Eilen tein extemporeen vastustusnauhoilla penkkipunnerrusta. En oikein suunnitellut millaisen penkki treenin tulen tekemään kun eilen kuntosalille menin. En ollut suunnitellut millaisella variaatiolla tai painoilla penkkiä tekisin mutta toisaalta olen nyt hieman viime aikoina ainakin yrittänyt niin että viikon ensimmäinen penkki treeni olisi kovempi ja viikon jälkimmäinen "helpompi". Nyt kun teen kaksi penkki, maastaveto sekä kyykky treeniä viikkoon niin olen hieman yrittänyt sekoittaa järjestystä sen suhteen milloin teen missäkin treenissä "kovemman" treenin. Tietenkin myös päivän kunto ratkaisee mihin painoihin minäkin päivänä tulee pääsemään mutta käytännössä penkissä olen nyt yrittänyt tehdä kovemman treenin viikon alkuun.

En nyt tarkalleen muista koska aloitin tämän nykyisen ruokavalion mutta noin vuosi sitten jätin makeiset ja herkut lähes kokonaan pois. Suurinpiirtein näihin aikoihin tuo vuosi tulee täyteen eikä minun tee enää mieli edes syödä makeisia tai muutenkaan herkkuja. Ainoat herkut mitä vuoden aikana olen syönyt on ollut Siipiweikkojen / Hooks boneless kanat joita olen tehnyt arifryerillä, pakastepizzat sekä jäätelö. Kaikki muu herkuttelu on jäänyt pois ja myöskin limpsan juominen on vähentynyt radikaalisti. Jouluna jäi esimerkiksi suklaat ja karkit kauppojen hyllyyn mutta pari joulutorttu laatikkoa tuli glögin ohella juotua ja syötyä kuten pääsiäisenä jäi suklaamunat ja karkit kauppojen hyllyyn sekä vappuna munkit.

Yhdeksän vuotta sitten pidin suhteellisen pitkän ja kovan dieetin. Tuolloin pääsin alhaisimpaan painooni ikinä 95,5kg ja vatsani oli oli 95cm paksummasta kohtaan. En muista kuinka pitkä dieetti oli tarkalleen tai mistä painosta lähdin liikkeelle ja luultavasti olen tuosta dieetistä myöskin täällä kirjoittanut. Tuolloin dieetti kulki siten että aina kun minulta lähti painoa 1kg niin vatsa pieneni 1cm. Tämä oli kaavamaista ja kulki käsikädessä dieetin edetessä.

Preworkout on yksi niistä lisäravinteista jotka jakavat mielipiteet aikalailla sillä toiset sanovat niitä turhaksi ja toiset taas kehuvat maasta taivaisiin. Preworkout ei ole ainoa lisäravinne joka jakaa mielipiteet näin sillä valtaosa muistakin lisäravinteista kuuluu tähän kategoriaan. Onko preworkout hyödyllinen vai pelkkää rahan tuhlausta?

Keskiviikkona oli taas kerran mahdollisuus käydä Tampereen Loaded:lla treenaamassa niimpä päätin käyttää mahdollisuuden hyväksi. Viimeisimmän Tampereen Loaded käynnin välissä olen käynyt tutustumassa esimerkiksi Vantaalla FitVantaa – Iron Paradise kuntosalilla mitä monet kehuu Suomen parhaaksi. Käydessäni FitVantaa - Iron Paradise kuntosalilla niin tiedostan kyllä miksi monet kehuu sitä Suomen parhaimmaksi mutta minun listallani se ei ole korkemmasta päästä eikä minulla ole edes hinkua lähteä sinne treenaamaan. Hieman samaa voin sanoa Vantaan PTVGYM Tiksistä mikä on erilainen kuntosali kuin FitVantaa - Iron Paradise ja missä myös kävin vähän aika sitten ja missä olen jo muutenkin käynyt useampia kertoja.

Viime viikolla minulla oli yhdestoista viikko kun tein kolme penkki treeniä viikkoon ja tuon kyllä alkoi jo huomaamaan varsin helposti. Tällä viikolla minulla on niin sanotusti väliviikko niin kolmen penkki treenin viikosta kuin treeneistäkin sillä kävin tällä viikolla keskiviikkona ja perjantaina hieronnassa. Tällä viikolla kävin maanantaina tekemässä penkin, tiistaina kyykyn, torstaina maastavedon ja nyt lauantaina on vuorossa toinen kyykky treeni. Tänään lauantaina en ole vielä käynyt tekemässä kyykky treeniä mutta maanantaina tein ihan täysillä penkki treenin ja tiistaina kyykky treenin mutta torstaina tehty maastaveto treeni oli todella kevyt.

Täytyy sanoa että se on tullut itselleni täytenä yllätyksenä että Vantaa on PK-seudun sivistynein kuntosali kaupunki. Olen nyt viimeisen parin vuoden aikana käynyt niin Vantaan Loaded, PTVGYM Tiksi sekä FitVantaa - Iron Paradise (FitTammisto) kuntosaleilla ja huomannut tämän asian. Itselläni oli vähän eri kuva Vantaasta kuntosali kaupunkina kun minulla on omat mielipiteeni koko kaupungista. Kuitenkin Vantaan kuntosaleilla ei ole samoja ongelmia kuin Helsingin tai Espoon kuntosaleilla.