Isoilla painoilla yrittäminen voi helposti pilata osan tai koko treenin

15.03.2018 - 14:51

Maanantaina tuli hieman feilattua maastavedossa sillä yritin jostain syystä saada nostettua uutta ennätystä eli 280kg. Tämä ei kuitenkaan ollut lähelläkään vaan oli vain huono päähän pisto. Tuota ennen sain kyllä nostettua 250kg ihan ok, mutta minun olisi pitänyt tajuta jo tuolloin ettei minulla oli mahdollisuuksia saada nostettua 280kg. Olin kuitenkin juuri saanut nostettua 270kg uudeksi ennätykseksi joten ihan tuolla aikataululla 280kg oli jo kyllä liikaa sillä ei nuo ennätykset ihan tuolla tavalla vain nouse. Samalla kun feilasin 280kg noston mikä ei noussut yhtään edes maasta niin samalla minulta lähti kaikki voimat tai tyhjensin henkisesti itseni sillä tämän jälkeen tein 220kg millä sain hikisesti pari toistoa.

Tämä on helppo tapa pilata koko treeni tai pelkästään maastavedon tekeminen kun yrittää maksimi nostoja. Epäonnistumisen jälkeen olet helposti väsynyt henkisesti ja tai fyysisesti minkä jälkeen maastavedon jatkaminen on ihan omanlaisensa asia. Ensinnäkin vaikka laskisit hyvinkin paljon painoja niin tekeminen voi olla hyvinkin raskasta tai vastaavasti hyvinkin helppoa. Tuota on hyvin vaikea arvioida etukäteen kumpi oikeasti tapahtuu, mutta myöskin valmistautuminen vaikuttaa tähänkin asiaan. Itse ainakin joudun valmistautumaan niin sanotusti uudestaan raskaiden nostojen jälkeen pienempiin painoihin enkä voi vain mennä tekemään kun siinä on nyt vain vähemmän painoja. Se miten valmistaudut ja ajattelet asiaa henkisesti ratkaisee hyvinkin pitkälti miten tekeminen tulee menemään kevyemmillä painoilla.

Varsinkin kovan tuloksen hakemisen epäonnistumisen jälkeen kannattaa miettiä tarkkaan onko parempi jättää maastaveto siihen vai yrittää vielä tehdä pienemmillä painoilla toistoja alle. Kummassakin vaihtoehdossa on omat hyvät ja huonot puolensa ja asiaa pitää oikeasti hieman miettiä, mutta oikeasti vain kokeilemassa se selviää. Itse olen käyttänyt jo aikoja tätä taktiikkaa isoissa liikkeittä, että teen pienemmillä painolla sen jälkeen kun olen tehnyt isoilla painoilla. Tällä tavalla treenissä voi käyttää isoja painoja ja saada myös pidempiä sarjoja pienemmillä painoilla. Tämä tuo treeniin vaihtelevaisuutta ja treenin aikana pääsee käyttämään isompia painoja ja saa tehtyä myöskin pidempiä sarjoja.

Tämä isojen ja pienien painojen käyttö onnistuu "helposti" kyykyssä, penkissä sekä maastavedossa. Isoilla painoilla tehdyt toistot ja sarjat voivat olla yhden - viiden toiston väliltä minkä jälkeen pienemmillä painoilla voi tehdä helpommin seitsemän - kymmenen toiston sarjoja tai jopa pidempiä. Kuitenkaan mitään kahdenkymmenen toiston sarjoja en lähtisi hakemaan tuossa vaiheessa sillä "sarjojen" välinen skaala alkaa olemaan hieman liian iso missä ei ole niinkään järkeä.

Itse kuitenkin olen saanut tehtyä loput treenistä hyvin vaikka maastaveto tai vastaava olisikin epäonnistunut sillä tällä hetkellä käytän treenien muissa liikkeissä suhteessa pienempiä painoja. Maastavedon jälkeen minulle itselleni ei ole niinkään väliä millaisilla painoilla teen selkätreenin muut liikkeet niin tämä helpottaa "henkisesti" liikkeiden tekemistä kun ei tarvitse miettiä painoja tai toistomääriä kun hakee vain hyvää tuntumaa.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.