Hyvät kyykky sarjat noin tunnin hack-kyykyn jälkeen kipujen kera

07.05.2019 - 12:09

Homma näyttää menneen "taas" joululoman tapaan siihen, että treenaan jalat jokatoinen päivä. Tämä ei ollut suunnitelma ja tämä oli asia mitä yritin välttää tällä kerralla tällä talvilomalla. Kuitenkin moni asia ja päätös on taas kerran johtanut siihen, että jalkatreenejä tulee nyt tehtyä jokatoinen päivä. Tämä ei päätynyt viimeksi hyvin, mutta tämä ei ole myöskään alkanut yhtä huonosti kuin viimeksi. Viimeksi se taisi olla toinen jalkatreeni kyseessä ja ensimmäinen vai toinen hack-kyykky lämmittelysarja kun toinen pohje meni siihen kuntoon, että olisi ollut parempi olla treenaamatta jalkoja. Se mitä sitten tein oli vain että purin hammasta yhteen ja tein kyseisen jalkatreenin loppuun minkä jälkeen jatkoin jalkatreenien tekemistä jokatoinen päivä.

Tällä kertaa tämä suunnitelma ei sentään lähtenyt ihan alusta asti vaan hieman myöhemmin. Näin ollen jalkatreenejä tulee joka tapauksesa olemaan muutama vähempi ja ainakin näin alkuun olen säästynyt suuremmilta loukkaantumisilta. Kuitenkin kipuja on alkanut tulemaan jo vastaan eri puolilla kroppaa. Olen jo tuntenut pienoista painetta alaselässä mikä on vaikuttanut jalkatreenien sekä selkätreenien tekemiseen. Toiseksi kyseinen sama pohje alkoi oireilemaan viimeksi tehdessäni hack-kyykkyä, mutta mikä treenin edetessä tuli parempaan kuntoon.

Sain hack-kyykyssä oikean pohkeen siihen kuntoon, että minun oli välillä hieman oltava varuillaan ja katsottava miten sitä jatkaa tai ylipäätänsä tekee treeniä. Lopettaakko hack-kyykky kesken ja keskittyvän enemmän liikkeisiin jotka ovat ystävällisempiä pohkeelle? Samoin tuo alaselän paine asia nakutti pääkopassa jonkin verran. Alaselässä ei vielä tuntunut mitään ihmeellistä, mutta juuri edellisenä päivänä olin kuitenkin tehnyt maastavetoa ja selkätreenin missä alaselän paine tuntui.

Tein hack-kyykyssä 120kg painoilla kolme kuuden toiston sarjaa vaikka pohje oli jo ensimmäisen setin aikana heikossa kunnossa. Päätin tehdä tuon kolme sarjaa täyteen minkä jälkeen mietin asiaa uudestaan. Päädyin lopulta tekemään 40kg painoilla kymmenen toiston sarjoja. 40kg tuntui suhteellisen kevyelle 120kg jälkeen mutta halusin säästellä enemmänkin pohjetta kuin riskeerata sen kuntoa. Olin kuitenkin tehnyt tuon 120kg painoilla kolme kuuden toiston sarjaa mikä oli ihan hyvin.

Hack-kyykyn jälkeen alkoikin sitten mietintä mitä teen seuraavaksi? Olisin halunnut tehdä kyykyn mutta jo hack-kyykkyä tehdessä päätin jättää normaalin kyykyn väliin. En halunnut vielä tässä vaiheessa siirtyä tekemään pelkillä laitteilla sillä se tuntui jotenkin tylsälle vaikka tuo ratkaisu olisikin ollut parhain pohkeen kannalta. Pienen harkinnan jälkeen lähdin kuitenkin tekemään kyykkyä sillä halusin kyykätä ja minulla oli kuitenkin kaikki varusteet mukana. Ajatus oli hyvin yksinkertainen. Tehdä sellaisilla painoilla ja toistomäärillä mitä paikat kestää.

Lähdin tekemään kyykkyä poikkeusellisesti 60kg painoilla kun viimeaikoina olen lähtenyt liikkeelle 100kg painoista. Olin valmistautunut tekemään kyykkyä vain 100kg painoilla jolloin 60kg painot olisivat toimineet lämmittelynä. Hack-kyykyn jälkeen ei kyllä tarvitse hirveästi lämmittelyä kunhan vain katsoo tekniikan kuntoon sekä missä kunnossa kroppa on. Kuitenkin kun lähdin tekemään kyykkyä niin 60kg painot kuten ensimmäinen 100kg painoilla tehty sarja tuntui todella kevyelle ja mikä parasta jaloissa ei tuntunut mitään ihmeellisyyksiä. Tätä sitten seurasi sarja 140kg painoilla mikä sekin tuli kevyesti ja johti 170kg painoihin. Tuo 170kg tuli myöskin suhteellisen kevyesti mutta tein tässä kohtaan sellaisen muutoksen tekemällä viisi toistoa kun muutoin olin mennyt kolmella toistolla.

170kg painoilla tehty viisi toistoa tuntui todella hyvälle ja kevyelle. Myöskin mikä parasta niin jaloissa ei tuntunut mitään ihmeellistä ja pohje tuntui olevan ihan normaali. Kuitenkin tässä vaiheessa alkoi alaselkään tulemaan painetta mikä laittoi miettimään jälleen kerran asioita. Ennen kyykkyä pohje oli ongelma mutta kyykyn aikana alaselkä olikin sitten lopulta se ongelma. Kuitenkin kun 170kg oli tullut niin kevyesti niin päätin tehdä sillä joko toisen sarjan tai nostavani painoja 200kg ja tehdäkseni niillä mihin lopulta sitten päädyin. 200kg on kuitenkin 30kg enemmän kuin 170kg ja tämän tunsin jo kun nostin tangon räkistä. Samalla tunsin alaselän paineen selässäni ja kun tanko painoi selässä enemmän kuin viimeksi niin minulle alkoi vain tulemaan epävarmaa oloa enemmän mitä pidempään tanko oli niskassa. Kuitenkin sain tehtyä kolme toistoa 200kg painoilla ja teko hetkellä tekeminen tuntui paljon raskaammalta kuin mitä se jälkikäteen videossa näytti. Videon perusteella olisin yhtä hyvin voinut lähteä hakemaan kahta toistoa enemmän.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.