GoPro HERO10 & HERO9 Enduro Battery kokemuksia

11.01.2023 - 16:46

Vuosi sitten innostuin käymään laskettelemassa ensimmäistä kertaa vuosiin ja kun olin hankkinut GoPro 10:nen niin halusin sitten tietenkin kokeilla sitä mäessä. Kun tuo sattui olemaan ekaa kertaa mäessä GoPro 10:nen kanssa niin en tajunnut muutamaa asiaa mitkä tulivat minulle yllätyksenä. Yksi isoin ongelma oli se että GoPro 10 meinaan jäätyi mäessä vaikka pakkasta ei ollut kuin muutama aste. Olin jotenkin kuvitellut että GoPro 10 kestää ihan hyvin pakkasta johonkin -20 asti mutta en ollut ottanut sitä huomioon että GoPro 10 jäätyy jo alle -10 asteen pakkasessa.

Ensimmäisen laskettelu kerran jälkeen aloin sitten asiaa tutkimaan ja hyvin nopeasti huomasin sen että GoPro 10 jäätyy todella helposti mäessä. Tämän johdosta monet kertoivat pitävänsä GoPro 10:ntä taskussa aina siihen saakka kunnes kuvaavat ja laittavat sen takaisin taskuun. Aloin myös itse käyttämään tätä tekniikkaa ja huomasin sen toimivan ihan ok mutta olihan siinä aina omat haasteensa. GoPro 10 piti ottaa sieltä taskusta paljain käsin ja tämän jälkeen piti ottaa kypärä päästä jotta jotta sain laitettua GoPro 10:nen kiinni kypärään. 

Toinen ongelma oli sitten se että vaikka piti ja otti GoPro 10:ntä taskusta aina kun kuvasi niin akun kesto ei ollut mikään hyvä. Itse jouduin aina ottamaan mukaan myös toisen akun ja todella monesti sen jouduin myöskin vaihtamaan kun ensimmäinen akku tyhjeni todella nopeasti. Näin ollen mäessä olon jälkeen minulla oli aina kaksi tyhjää akkua mitkä piti muistaa ladata aina ennen seuraavaa kertaa tai jos olin menossa kuntosalille ja halusin kuvata jotain liikettä.

GoPro HERO10 & HERO9 Enduro Battery

Huomasin myös kun tutkin miten muut kuvaavat GoPro 10:llä laskettelua että GoPro oli julkaisemassa GoPro HERO10 & HERO9 Enduro Batteryn eli suomeksi talviakun GoPro:hon mistä kirjoittelin tuossa jo juttua. Kun ensimmäisiä arvioita alkoi tulemaan GoPro HERO10 & HERO9 Enduro Batterystä niin tiesin että tarvitsisin sellaisen. Vaikka GoPro Enduro Batteryssä jo normaali akun kesto on pidempi kuin normaalilla GoPro:n akulla niin sitä varten en olisi tarvinnut Enduro akkua sillä omissa normaali kuntosali kuvauksissa ei ole ollut ongelmia akun keston suhteen. Oma Enduro akun tarve olikin juuri talvella mäessä jos halusin kuvata laskettelua.

Ongelma vain oli että GoPro Enduro akku oli myynnissä vain GoPro:n sivuilta mistä sitä ei Suomeen saanut. Näin ollen jouduin odottelemaan aina olikohan huhtikuuhun vähintään kun GoPro Enduro akku tuli Suomessa myyntiin. En kuitenkaan pitänyt mitään kiirettä tuon Enduro akun kanssa kun tosiaan normaaleissa olosuhteissa sitä en tarvinnut vaan ainoa tarve olikin vasta talvella. Näin ollen odottelin ihan rauhassa Enduro akun oston suhteen minkä sitten lopulta nyt viime black fridaystä ostin kun näin ihan sattumoisin Multitronic:ssa olevan kahden akun Enduro paketin olleen tarjouksessa. Sieltä sitten taisin tilata viimeisen tai toiseksi viimeisen kappaleen.

GoPro HERO10 & HERO9 Enduro Battery kokemuksia laskettelussa

Olen nyt käynyt muutamia kertoja mäessä ja jokaisella kerralla minulla on ollut GoPro 10 mukana ja jokaisella kerralla olen mäestä jotain kuvaillut. Se mikä taitaa erota viime kertaiseen Enduro akkujen lisäksi on se että taidan pätkiä kuvaa enemmän kuin viimeksi. En siis kuvaa pidempiä videoita kerralla vaan mielummin katkaisen kuvauksen hissiin mentäessä kun vuosi sitten taisin kuvata enemmän jatkuvaa hissit mukaan lukien. Olen kyllä myös kuvannut pidempiä sessioita missä kuvaus on jatkunut ihan hissimatkan.

En nyt muista tarkkaan mutta viimeksi taisi olla hieman viileämmät kelit. Pakkanen taisi olla lähelle -10 astetta aika useasti kun kävin mäessä mutta tällä kertaa -7 tai -8 taitaa olla korkein mitä on ollut. Tietenkään lämpömittari ei kerro koko totuutta sillä mäessä käy kuitenkin enemmän tai vähemmän viima tai tuuli mikä lisää kylmyyttä. Ihan viimeisellä kerralla taivaalta tuli jäistä tihkua minkä johdosta niin laskettelulasit kuin GoPro:n kamera oli ihan jäässä.

No niin tai näin niin tällä kertaa olen selvinnyt mäki reissuista yhdellä akulla minkä lisäksi olen saanut ladattua samalla akulla vielä videot puhelimeen. En ole kertaakaan joutunut käyttämään mukana ollutta toista akkua. En nyt ole varma kuinka paljon tuo johtuu siitä että olen käyttänyt kameraa hieman eri tavalla kuin vuosi sitten. Voi siis olla että suurin ero johtuu siitä että tällä kertaa osasin käyttää GoPro:ta paremmin kuin ensimmäisenä talvena. Akku siis kesti minulla sen takia todella hyvin kun en kuvannut koko aikaa mitään yli 5 minuutin videoita vaan yhdelle videolle tuli kuvattua maksimissaan pari laskua.

Kuitenkaan GoPro ei nyt kuollut kylmyyteen kuten viimeksi mutta en nyt yhtään muista oliko vuosi sitten kylmemmät kelit ja paljonko? Kuitenkin omat kokemukseni ovat olleet nyt positiivisia Enduro akun suhteen vaikka missään yli -10 asteen lämpötiloissa en ole nyt päässyt tai joutunut laskettelemaan. En siis itse osaa sanoa kuinka paljon haasteita alkaa tulemaan kun lämpötila alkaa lähentelemään -20 astetta.

Kuntosalilla kuvauksissa en ole kyllä huomannut mitään ihmeellisyyksiä akun kestossa vaikka sen nyt tiedän Youtube videoiden perusteella kestävän pidempään. Välillä vain on tuntunut sille että eihän se oikeasti kestä pidempään mutta toisaalta en ole kyllä missään kohtaan tutkinut akun kestoa edes normaalilla akulla sillä kuntosalille mentäessä tarkistan vain että akussa on tarpeeksi virtaa että voin kuvata jos haluan kuvata. En myöskään ole seurannut yhtään kuinka paljon hitaampaa tai nopeampaa Enduro akku täyttyy latauksessa verrattuna normaaliin akkuun. Minulla on edelleen käytössä ihan normaalin akun latauspaikka enkä lähtenyt ostamaan mitään erillistä versiota Enduro akuille vaikka myös sellainen oli saatavilla. Ihan hyvin nuo Enduro akut lataantuvat myös tuossa normaalissa latauspaikassa.

Nyt kun on tullut kuvattua paljon pimeällä PTVGYM:llä niin olen alkanut miettimään miten saisin helpommin kuvattua valoisampaa materiaalia niin yksi ajatus oli GoPro:n asettaminen korkeammalle. Minulla on ollut GoPro 10 ostosta alkaen GoPro Shorty -minijalusta millä olen koko ajan kuvaillut. GoPro Shorty -minijalusta on ollut kätevä ja helppo käyttöinen alusta kuvata salilla materiaalia. GoPro Shorty -minijalustassa on omat ongelmansa mutta yleisesti tuo on

GoPro 10 on ensimmäinen GoPro minkä olen hankkinut itselleni mutta ei ole ensimmäinen action kamerani. Ensimmäinen ja ainoa action kamera ennen GoPro 10 hankintaa oli ja on Sony as200v mitä en oikeastaan käyttänyt kuin salilla kuvaamiseen. En vain syystä tai toisesta jaksanut hankkia erilaisia kameran kiinnityksiä Sony as200v action kameraan vaikka niitä oli kyllä saatavilla ainakin Amazoonista. Kuitenkaan Sony as200v ei ole tai ollut saatavilla niin paljon

Kirjoittelin jo aikaisemmin kuinka käytän GoPro 10:tä webkamerana GoPro Webcam sovelluksen avulla. Olen nyt käytännössä käyttänyt GoPro 10:tä webkamerana päivittäin töissä Macbook Pro:n kanssa sekä iltaisin pc:llä jos olen striimannut Twitchiin. Aiemmin otin usein akun pois GoPro 10:stä kun käytin sitä webkamerana sillä webkamera käyttö ei vaadi akkua sekä normaali GoPro 10:nen akun kansi on epäkätevä webkamera käytössä. Normaali akun kansi pitää pitää puoliksi

Viimeksi kirjoittelin GoPro 10 web kamerana ja olenkin käyttänyt GoPro 10 päivittäin web kamerana. Käytän GoPro 10:ta web kamerana töissä Macbook Pro:n kanssa sekä kun jaksan laittaa Twitch striimin päälle niin pc:llä. Tästä pääsenkin seuraavaan aiheeseen eli GoPro striimauksessa sillä GoPro:lla voi striimata suoraan mm. GoProhon, Facebook:iin, Youtubeen sekä Twitchiin. Itse olen kokeillut GoPro striimausta muutaman kerran Twitchiin kun olen käynyt lenkillä ja

Minulla on ollut käytössä GoPro 10 viikon verran mitä olen myös kokeillut web kamerana. Olen tänä vuonna käyttänyt Iphonea web kamerana EpocCam äppsiä käyttämällä. Olen käyttänyt Iphonea web kamerana Macbook Pro:lla sekä pc:llä kun olen hieman yrittänyt striimata Twitchiin. EpocCam äpps on yleisesti toiminut hyvin ja parantanut etäpalaverien laatua parantamalla omaa kuvanlaatua. Olen kuitenkin huomannut EpocCam muutamia ongelmia ja varsinkin jos EpocCam käyttää

Nyt on kulunut tasan viikko siitä kun hain GoPro 10:n Verkkokauppa.comista niin ajattelin kirjoittaa kokemuksiani viikon käytön jälkeen. Tämä koko GoPro 10 hankinta oli enemmän tai vähemmän säätöä mutta loppujen lopuksi kaikki on sujunut hyvin ja ollen ollut tyytyväinen GoPro 10 hankintaan. En ole edes vielä varma miksi ja mistä sain oikeasti idean hankkia GoPro 10:nen Sony AS200V tilalle. Aikoinaan oli hieman samaa ja mietin todella pitkään action kameran