Garmin Venu 2 samat ja tai epätarkat tulokset

27.04.2024 - 23:47

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kun hankin Garmin Venu 2:sen niin pidin sitä päivittäin kädessäni paitsi kuntosalilla ollessa ja käyttö on ollut nyt samaa parisen viikkoa. Muutoin olen ottanut ja käyttänyt Garmin Venu 2:sta aina kun olen mennyt kävelemään, juoksemaan tai uimaan. Muutoin Garmin Venu 2 jäi ja unohtui aina hyllylle odottamaan seuraavaa kävelyä, juoksua tai uintia. Kuitenkin nyt parin viikon aikana olen huomannut ja muistanut samat asiat mitkä huomasin puolen vuoden Garmin Venu 2 käytön jälkeen.

Itselleni kun minulla on päivät aikalailla samaa kaavaa meneviä sillä erotuksella että jotkut päivät olen kotona tekemässä etätyötä ja toiset päivät menen toimistolle. Tämä on myös on ainut suurin ero sillä kun katson ja vertaan Garminin tietoja päiväkohtaisesti niin aika identtisiä ne ovat. Ainoat erot ovat uni sekä aktiviteetteissä kulutetut kalorit. Muuten päivän data on käytännössä identtinen edellisestä päivästä. Tämän huomasin myös tuossa Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen.

Se on myöskin tullut huomattua kuinka Garmin Venu 2 ottaa askelia vaikka en ole liikkunut mihinkään. Välillä vain ihmettelen kun iltaisin Garmin Venu 2 alkaa tärisemään ja kun katson kelloa niin olen saavuttanut kävelytavoitteen vaikka en ole liikkunut pitkään aikaan mihinkään. Siksi en oikein itse pidä noista askel määrien laskemisista ja kun toiset hypettää kuinka paljon ovat kävelleet. Itseäni kyllä kiinnostaa paljonko kävelen ja mikä on kävelyn ero niinä päivinä kun olen kotona vs toimistolla. 

Kuitenkin kun tiedän sen että Garmin antaa enemmän askelia päivää kohden mitä oikeasti kävelen niin eipä se sitten hirveästi auta mutta kyllä sen eron huomaa. Toisaalta niinä päivinä kun olen kotona niin käyn kävelemässä päivän aikana kun taas toimistolla käyn uimassa. Sitä en ole kyllä tutkinut mittaako Garmin uimisessa askelia sillä ymmärsin että jokut gps- / älykellot mittaavat askelia jopa uinnissa. Luulisin että Garmin ei tee niin sillä kuitenkin päiväkohtainen ero on selvä etä ja toimistopäivänä.

No yksi asia mitä olen nyt tehnyt kun Garmin Venu 2 on ollut aktiviisesti kädessäni on ollut unen seuranta. En nyt niinkään seuraa unta mutta kun Garmin Venu 2 on nyt ollut kädessäni yön yli niin katson herättyäni mitä Garmin sanoo. Katson lähinnä nukutun ajan sekä yhteenvedon mitä Garmin haluaisi minun tekevän. En niinkään ole katsonut kuinka olen nukkunut sillä se miten olen nukkunut kun ei vaikuta mihinkään tekemisiini päivän aikana niin toisaalta sillä ei ole väliä. Nukun hyvin tai huonosti niin teen samat treenit kuten ne olisin muutenkin tekemässä.

Unen seurannasta olen kuitenkin huomannut sen että mitä aikaisemmin olen mennyt nukkumaan niin sitä enemmän olen saanut nukuttua. Myöskin unenlaatu on ollut parempaa mitä aikaisemmin olen mennyt nukkumaan vaikka minulla olisi ollut mahdollisuus nukkua yhtä pitkään. Sanotaanko näin että jos olen mennyt nukkumaan 12 ja herännyt 8 niin olen saanut nukuttua kellon mukaan paremmin kuin että olisin mennyt nukkumaan 1 ja herännyt 9:ltä. Oikeastaan tämä on ollut suurin asia minkä olen nyt huomannut että se on vaikuttanut unenlaatuun vaikka määrä olisi sama.

Kuitenkin olen huomannut sen että minulle ei ole mitenkään tärkeää pitää Garmin Venu 2:sta pitkin päivää päällä sillä päivän tiedot ovat identtisiä. En kuitenkaan aikoinaan Garmin Venu 2:sta hankkinutkaan sitä varten vaan halusin päivittää Garmin Forerunner 220 urheilukellon sellaiseen josta saa sykkeet ranteesta. Garmin Venu 2 on ollut minulle kävelyn, juoksun sekä uinnin seurantaan ja kaikki muut ominaisuudet ovat olleet vain plussaa ja tämä parin viikon aika taas näytti sen.

Ai niin ja huonona asiana on myös se että Garmin Venu 2:ssa on vain kaksi painiketta. Käytännössä se tarkoittaa sitä että kellon saa niillä auki ja pääsee asetuksiin mutta muuten treenin valinta tai muut tiedot toimivat kosketus näytön avulla. Se toimii muuten ihan hyvin mutta kun on esimerkiksi saunassa tai uimassa niin ongelmia tulee vastaan kun Garmin Venu 2:sen näytössä on vettä tai sormet ovat hikiset. Itse joudun aina uimaan mennessä laittamaan uinti ohjelman päälle ennen altaaseen menoa. Välillä kun olen vain aukaissut ohjelman minkä laittaisin altaassa päälle niin kello onkin veteen mentäessä hukannut valintani eikä uinti ohjelma ole enää siinä valittuna. Tämän jälkeen vedessä onkin sitten vaikea valita uinti ohjelmaa uudestaan kun Garmin Venu 2:sen näyttö ei reagoi hyvin märkänä.

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.