Garmin Venu 2 kokemuksia noin puolen vuoden käytön jälkeen

06.01.2022 - 20:03

Olen tässä jo hieman "pidempään" miettinyt kirjoittavani lisää Garmin Venu 2 kokemuksia kun Garmin Venu 2 kello on ollut minulla pian käytössä puolisen vuotta. Aikoinaan Garmin Venu 2 hankinta oli itselleni todellinen extempore hankinta vaikka olin jo pidempään miettinyt gps-kelloa mikä mittaisi ranteesta sykkeen. Kaikki lähti liikkeelle itselläni siitä kun perjantaina palasin töistä kotiin ja äitini soitti minulle ja kysyi minulta tiedänkö mitään älykelloista ja minkälainen hänen kannattaisi hankkia? Perjaintai-iltana kuntosalitreenin jälkeen taisin sitten nopeasti katsoa tarjontaa ja hintatasoa mitä olisi tarjolla?

Lauantain puolella sain oman ajatukseni katsoa mikä kello sopisi itselleni ja siinä samalla jatkoin myös muiden kellojen katsomista äitilleni. Hyvin nopeasti tulin omalla kohdallani siihen tulokseen, että Garmin Venu 2 olisi oma valintani sillä minulla oli entuudestaan Garmin 220 gps-kello. Olin itse todella tyytyväinen Garmin kelloihin sekä kun minulla oli Garminin palvelussa tietoa niin minun ei silloin olisi tarvinnut ottaa eri palvelua käyttööni. Aikoinaan kun juoksin aktiivisesti ja ostin ensimmäisen gps-kelloni Garmin 220 niin muistan kyllä sen kun alkuvuoden ensimmäisiä juoksuja piti katsoa Sport Trackerista muistaakseni ja loppuvuoden loput Garminista. Tuolloin kun juoksin aktiivisesti niin seurasin viikottaisia ja kuukausittaisia juoksuja sekä tein vuoden yhteenvedon niin tuolloin piti katsoa dataa kahdesta eri palvelusta.

Garmin Venu 2

Olinkohan lauantaina sitten jo puolen päivän aikaan 12 - 13 aikoihin Gigantista hakemassa itselleni Garmin Venu 2:sta ja äitilleni Garmin Vivoactive 4s. Garmin Venu 2 oli ihan normaaliin hintaan mutta Garmin Vivoactive 4s oli tarjouksessa kun yleensä olen odotellut tarjouksia ja hankkinut tuotteen edullisemmalla hinnalla. Kuitenkin Garmin Venu 2 hankinta oli itselleni niin extempore hankinta, että jos tuota päähän pistoa ei olisi tuolloin tullut ja en olisi sitä heti hankkinut niin en sitä syksyn tarjouksista tai black fridaysta enää olisi hankkinut. Muistaakseni näin syksyllä jossain Verkkokauppa.comin tarjouslehdessä Garmin Venu 2 olleen pienessä tarjouksessa.

Garmin Venu 2 tarkkuus

Garmin Venu 2 tarkkuudesta on olemassa hyviä arvioita kuten DC Rainmakerin Garmin Venu 2 & Venu 2S GPS Smartwatch In-Depth Review. Omasta mielestäni gps tarkkuus on samalla tasolla kuin mitä vanha Garmin 220 oli sillä saan samat kilometrilukemat Garmin Venu 2:lla kuin mitä Garmin 220:lla. Kannattaa vain oikeasti odottaa sitä, että kello saa gps-signaalin ennen kuin aloittaa lenkin sillä tuolloin olen huomannut pieniä eroja mutta en suuria. Välillä gps-signaalin saamisessa kestää jonkin verran aikaa mutta jos aloittaa lenkit suhteellisen samasta paikasta niin silloin signaali löytyy nopeammin. Se vain välillä ärsyttää varsinkin kylmempinä aikoina kun olisi valmiina lähtemään lenkille mutta joutuu odottamaan signaalia.

Mitä tulee unen seurantaan niin jos kello pitää paikkaansa niin nukun vähemmän kuin luulen nukkuvani. Vaikka mielestäni olen mennyt aikaisemmin nukkumaan mitä kello on antanut yhteisaikaa nukkumiselle niin kellon mukaan en ole sitten nukkunut. Muutenkin rem ja deep unet ovat kellon mukaan todella vähäistä niin kuin ne oikeasti ovatkin ja light on sitten suurempi aika. Kuitenkin kokonaisaika ei mielestäni ikinä toteudu tai sitten vai luulen niin sillä en mielestäni pyöri sängyssä kauaa ja nukahdan lähes heti. Olen tullut siis siihen tulokseen, että kellon nukkumisseurantaan ei kannata ihan luottaa ainakaan kokonaisajassa. Deep ja rem ovatkin sitten asia erikseen mutta paha sitä on nyt sanomaan.

Garmin Venu 2

Kokonaiskulutus levossa tuntuu olevan laskullinen kaavio sillä oma kokonaiskulutus on aina sama. Taisin olla vielä tuolloin dieetillä kun hankin Garmin Venu 2:sen ja tuolloin kun painoni muuttui niin silloin myös kokonaiskulutus levossa muuttui. Käytännössä siis jos pitää kelloa kädessä "normaalin" päivän niin tietää päivän kulutuksen hyvin minkä jälkeen lukemat eivät hirveästi muutu vaikka kelloa ei pitäisi kädessä. Kuitenkin muuttuvat tekijät vaikuttavat kulutukseen mutta eivät suuresti. Kävelen normaalisti muutaman erilaisen reitin ja niiden kulutus on lähes aina sama ihan marginaali eroilla sekä varsinkin kävellessä pieni muutos lenkin pituudessa ei vaikuta kulutukseen suuresti. Lenkin pitää olla paljon pidempi jotta kulutusta tulisi enemmän. Juoksun puolella asia on eri sillä vauhti vaikuttaa kulutukseen kun taas kävelyssä ei tuollaista merkittävää vauhdin muutosta saa.

Sitten nuo askeleet. Se tuntuu olevan aikalailla naurettavuus. Tuntuu myös, että "monessa" paikassa kysytään ja ajatelleen päivän askeleilla. Monta askelta saat päivässä tyyliin? Onhan se ihan hauskaa välillä saada askel tavoitteet täyteen jotta seuraava tavoite on edellistä suurempi. Pian jos tulee päiviä jolloin ei ole pitänyt kelloa kädessä tai on ihan muuta ettei pysty suorittamaan askeleita niin tavoitteet lähenevät ja pitää käytännössä aloittaa "alusta". Kuitenkin mitä tulee varsinaiseen askel mittaukseen niin se ei ole täydellinen ja saat askeleita vaikka et oikeasti kävelisi. Aloin huomaamaan tätä asiaa paremmin ja helpommin kun tuli pidettyä illalla - yöllä pelisessioita Garmin Venu 2 kädessä. Aloin ihmettelemään kesken pelaamisen, että miksi Garmin Venu 2 alkoi vibraamaan kun pelasin? Huomatakseni sain päivän askel tavoitteen täyteen vaikka olin paikoillani ja pelasin tietokoneella. Garmin Venu 2 mittaa askeleet jotenkin käden liikkeestä eikä siitä oletko itse liikkeessä vai et. Näin ollen askel mittaus on aikalailla harhaan johtavaa.

Garmin Venu 2 akunkesto

Garmin Venu 2:ssa on pitkä ja hyvä akunkesto. Normaalisti lataan Garmin Venu 2:sta noin puolentoista viikon - kahden viikon välein vaikka käyn normaalisti kahdesti päivässä lenkillä käyttäen kävelyohjelmaa. Akunkesto riippuu ihan siitä mitä kellolla tekee ja kuinka paljon pitää kellon näyttöä auki. En nyt muista mitä asetuksia olen kelloon laittanut mutta itselläni kellon aika sekä lenkillä tiedot vain vilahtavat ruudulla minkä jälkeen näyttö menee hyvin nopeasti pimeäksi. Lenkeillä kello näyttää tiedot kilometrien välein minkä lisäksi kello näyttää ja vibraa tavoitteiden täyttymiset. Kaiken tämän lisäksi myös puhelimen notifikaatiot tulevat kelloon mutta mitään muuta en normaalisti kellolla tee.

Yksi aamu mikä jäi muistiin hyvin oli se, että kun lähden aamulenkille niin katsoin kellossa olleen akkua jäljellä 3%. Siitä huolimatta lähdin kellon kanssa normaalisti lenkille ja laitoin kävelyohjelman päälle. Tein aamulla normaalin noin 35 - 40 minuutin kävelyn ja kun pääsin lenkiltä takaisin kotiin niin akkua oli jäljellä 2%. Akkua oli siis mennyt vain 1% verran. Tuohon aikaan oli jo niin kylmä että kello oli vain vaatekasan alla niin en katsonut kellon tietoja näytöltä vaan kellossa oli päällä kävelyohjelma ja kello teki omaansa automaattisesti mikä vei akkua vain yhden prosentin.

Garmin Venu 2 huomioita noin puolen vuoden käytön jälkeen

Alkuun käytin ja tutkin Garmin Venu 2:sen dataa paljon mutta mitä enemmän aikaa kului niin sitä vähemmän kellon dataa olen tutkinut ja kelloa käyttänyt. Alkuun tuli tutkittua esimerkiksi unta lähes päivittäin eli paljonko olen nukkunut ja minkälaista unenlaatu on ollut. Myöskin alkuun halusin seurata askelia paljon ja saada päivän tavoitteet täyteen. Katsoin myös lenkkieni kulutuksen, sykkeet sekä vertailin aamulenkin ja päivilenkin käytettyä aikaa jos tein saman lenkin kahdesti päivässä. Kuitenkin hyvin nopeasti huomasin kulutuksien olevan sama tai hyvin samanlainen päivittäin sekä saman lenkin tekeminen eri päivinä suhteellisen samaan ajankohtaan tuotti lähes identtisen datan.

Garmin Venu 2

Kun kävin tekemässä intervallijuoksuja niin silloin katsoin vetojen ajat sekä sykkeet treenin aikana sekä treenin jälkeen. Olen kuitenkin totuttaunut käyttämään gps-kelloa jopa kävelylenkeillä niin en osaa mennä lenkille ilman sitä. Näin ollen laitan kellon käteen aina kun lähden kävelemään vaikka muuten se ei olisi ollut kädessä. Nykyisin en ole enää oikeastaan seurannut dataa muuta kuin katsonut lenkin jälkeen kuinka pitkän lenkin menin ja paljonko käytin siihen aikaa. Mitä pidempään minulla on olut kello niin sitä vähemmän se on alkanut olemaan kädessä.

En ole käyttänyt oikeastaan kuin muutaman testi kerran Garmin Venu 2:sta kuntosalilla sillä treeneissä käytän siteitä ja remmejä mitkä eivät sovi yhtään kellon kanssa. Myöskään en tarvitse sitä dataa kuntosalitreeneistä itselleni mitä kello antaisi muutoin kun saisin päivän kokonaiskulutuksen itselleni ylös. Muutamia kertoja kun olen käyttänyt Garmin Venu 2:sta kuntosalilla niin olen pitänyt sen vain päällä mittaakseni kulutuksen enkä käyttäen Garmin Venu 2:sen kuntosaliohjelmaa.

Normaalisti käytän normaaleja rannekelloja kädessä kun menen johonkin kuten toimistolle niin tällöin en normaalisti pidä Garmin Venu 2:sta kädessä. Muutamina päivinä olen pitänyt Garmin Venu 2:sta kädessä kun olen mennyt toimistolle niin tiedän niistä kerroista kuinka paljon saan tällöin askeleita sekä missä kulutukseni liikkuu. Aloin myös huomaamaan sen, että kun pelaan tietokoneella niin en pidä siitä että oikeastaan mikään kello edes Garmin Venu 2 on kädessä. Näin ollen aloin ottamaan Garmin Venu 2:sen pois kädestä kun aloin pelaamaan enkä tietenkään aina muistanut laittaa sitä takaisin käteeni kun menin nukkumaan. Näin ollen pikkuhiljaa kellon käyttäminen vai alkoi jäämään yleisen kulutuksen tai nukkumisen kannalta.

Kuitenkin olen ottanut aina kävelyille kellon käteeni sillä en osaa mennä käveleen ilman Garmin Venu 2:sta. Myöskin nyt kun olen käynyt laskettelemassa niin olen ottanut Garmin Venu 2 mukaan ja katsonut mitä ja miten hyvin Garmin Venu 2 pärjää mäessä lasketteluohjelmalla. Ongelma on vain se etten muista oikeasti paljonko olen laskenut mäet alas niin en tiedä onko Garmin Venu 2 antamat luvut oikeita. Myöskin kello vibraa ranteessa todella useasti mutta en tiedä miksi kun kellon katsominen lasketellassa on turhan vaikeaa. Garmin Venu 2 kun on laskettelutakin "lumisuojan" alla mitä on hyvin vaikea lähteä kesken hissin menon alkaa katsomaan. Kuitenkin Garmin tarjoaa tiedon montako kertaa on mennyt alas, mikä on ollut vauhti ja paljonko on tullut matkaa sekä lasketteluun käytetty aika.

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

En nyt tiedä mikä Espoolaisiin koiran omistajiin on tullut tänä vuonna? Ehkä ihmisiä ei vain niin kuin yleisesti enää kiinnosta tai ihmiset eivät vain kiinnitä huomioita asioihin. Varsinkin tämän vuoden tammikuun - maaliskuun aikana olen nähnyt ihan hirveästi koiran paskaa tiellä kun tiellä. Espoo on ollut aikaisemmin siinä mielessä ihmeellinen kaupunki käydä lenkillä että koiran paskoja ei hirveästi ole tullut näkyviin. Kuitenkin tänä vuonna tuohon on tullut poikkeus.

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Olen tässä viimeisen kuukauden aikana aktivoitunut käyttämään Garmin Venu2:sta päivittäin pitkästä aikaa. Kun aikoinaan hankin Garmin Venu2:sen niin alkuun kello oli kädessä lähes kokoajan paitsi kuntosalilla ollessa. Kuntosalilla kun käytän kaiken maailman remmejä sekä siteitä aktiivisesti niin kellon käyttäminen ei oikein niiden kanssa. Näin ollen en ole käyttänyt Garmin Venu2:sta kuntosalilla kuin pari kertaa jalkatreenissä ihan testi mielessä. En kyllä ole

Nyt oikeasti ollaan menossa jo kohti kolmannen viikon loppua mutta olen ollut nyt laiska kirjoittamaan dieetin toisesta viikosta. Toisella viikolla sain "pudotettua" painoa puolisen kiloa kun ensimmäisellä viikolla paino tippui parisen kiloa. Viimeksi 30 päivän "hc" dieetti tuotti toisella viikolla painoa alas parisen kiloa eli tuohon verrattuna 1.5 kiloa vähemmän. Toisaalta nyt paino oli siinä 108kg luokassa kun kesällä olin siinä 116kg luokassa. Myöskään en