Focus Mares pyöräilyn alku sekä ensimmäinen juoksu oikean takareiden pum pumin jälkeen

16.11.2016 - 12:06

Vapun jälkeisenä perjantaina ostin polkupyörän pitkästä aikaa. Viimeisin pyörä ostos on tapahtunut ties koska viimeksi. Varmaan yläasteella tai sitten ala-asteella en nyt yhtään muista. En ole vuosikausiin oikeastaan pyöräillyt yhtään. Pyöräily loppui käytännössä silloin kun sain mopon ja vain talvisin käytin polkupyörää. Sitten tuli kevari ja sama homma eli vain talvella käytin polkupyörää. Auton jälkeen pyörään koskeminen loppui käytännössä kokonaan. Välillä kävin kesäisin kuntosalilla pyörällä, mutta muuten en ole pyörään koskenut. En nyt muista koska se tapahtui, mutta ilmottauduin 3 tunnin spinning maratoonille ja seuraavalla viikolla aloitin käymään aktiivisesti spinnigissä. Olin ennen spinning maratoonia polkenut normi kuntopyörällä useasti kuntosalilla ennen ja jälkeen treenien. Ennen spinningin alkamista olin lisännyt treenin jälkeisiä polkemisia ja polkemis ajat muuttuivat nopeasti 30 minuutista 45minuuttiin ja sitä kautta 60 minuuttiin. Käytännössä tämä tarkoitti 45 - 90 minuutin väliin sijoittuvia kuntosalitreenejä + vähintään 45 minuutin polkemisia. Välillä poljin 15 - 30 minuuttia ennen treeniä ja treenin jälkeen 30 - 60 minuuttia. Aina tämä aerooppinentreeni ei tarkoittanut polkemista vain välillä vaihtelin crosstrainerin kanssa ja saatoin jakaa yhteisajan näiden kanssa esim 30min + 30min tai 30min ja 45min. Välillä polkimiset alkoivat mennä yli 60 minuutin eli aloin polkemaan 75 minuuttia tai jopa 90 minuuttia. Yhdessä välissä kävin viikonloppuisin joko lauantaina tai sunnuntaina polkemassa pelkästään yli tunnin kuntopyörää.

[[{"fid":"207","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Oikeastaan näiden polkemisien takia olin jo jonkin aikaa mietttinyt spinningin kokeilemista, mutta en vain saanut itsestäni irti. Olin jo vuoden ennen spinning maratoonille menemistä harkinnut maratoonia, mutta silloin jätin sen väliiin. Tällä kertaa vain laitoin nimeni listaan jonka jälkeen aloin aktiivisesti polkemaan pidempiä aikoja, mutta en alkanut käymään spinningissä. Spinning maratoonilla huomasin spinnigin olevan ihan erilaista kun kuntopyörällä polkeminen. Tämän eron tekee jo pelkästään pyörä, mutta eroja oli muitakin. Aluksi en tienny oikein mitä odottaa ja miten jaksan vetää koko setin joten muistaakseni taisin lähteä matkaan rennosti ja rauhallisesti. Polkeminen meni ensimmäiseen ylhäällä polkimiseen asti hyvin ja tämän jälkeen alkoivat vaikeudet. Ensimmäinen seisoen polkeminen otti reisiin ihan jumalattomasti ja oli muutenkin raskasta. En muista yhtään polkemis aikoja pystyasennossa, mutta ensimmäisen minuutin taisi jaksaa ihan hyvin ja loppu aika oli vain tuskaa. Muuten kolmetuntinen meni yllättäen nopeasti ja oli sillain ihan mukavaa. Muutenkin spinning maratooni oli hieno kokemus minkä toivon mukaan pääsen tekemään uudestaan. Minulla olisi ollut muutama mahdollisuus päästä kokeilemaan kahden tunnin spinning maratoonia, mutta en ole vain syttynyt kahden tunnin polkemiselle minkä koen olevan liian lyhyt maratooniksi.

Spinning maratooni taisi olla lauantaina ja olin jo sitten heti ensimmäisellä spinning tunnilla tiistaina. Minulla ei ollut spinning kenkiä maratoonilla, mutta heti ensimmäiselle spinning tunnille olin hommannut kengät. Huomasin heti spinning kengillä polkisen olevan helpompaa ja paljon mukavampaa. Varsinkin seisoen polkiminen on ihan erilaista lukkokengillä kun voi vain polkea eikä tarvitse miettiä pysyykö kengät kiinni polkimissa. Muutenkaan normikenkien sitominen ei puristanut ja pystyi vain keskittymään polkiseen. Polkemiseen seisoen minulla kesti totuttautua viikko vai pari, että se ei enään tuntunut niin kamalasti reisissä. Tästä lähtikin minun aktiivinen spinningissä käynti jossa kävin kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Välillä paikkasin jalkatreeniä spinnnigillä ja välillä tein kevyemmän jalkatreenin.

[[{"fid":"208","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"375","width":"500","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Spinningissä käynnin jälkeen normaalilla kuntopyörällä polkeminen oli erilaista. Asento oli pystympi sekä kuntopyörällä ei voinut lähteä vetämään kunnolla vauhtia sekä seisoen polkimisesta sai vain uneksia. Spinnig ja kuntopyöräily ovat kaksi eri asiaa ja tämä kannattaa muistaa. Kuntopyörällä ei ole tarkoitus vetää niin pitkiä aikoja kuin spinningissä, vauhdit ovat pienemmät kuin spinningissä ja voisin sanoa kuntopyörän sopivan loistavasti alkulämmön ottamiseen jossa ei poljeta yli tuntia. Muutenkin alkulämmön ottaminen tarkoittaa 15 - 30 minuutin polkua eikä mitään 60 minuutin vetäisyä. Myöskin vastuksien laittaminen on kuntopyörällä helpompaa kuin spinning pyörällä jossa ei ole "vaihteita". Spinnigpyörässä on vain vastus mikä on kaikissa pyörissä pyöräkohtainen ja saman vastuksen löytäminen erikerroilla on todella vaikeaa.

Sanoisin spinningissä alkamisen jälkeen tulleen pieni ajatus hommata kunnon polkupyörä mikä tässä tapauksessa tarkoitti kisapyörää / harjoituspyörää eli spinningpyörän kaltaista lukkopolkimilla olevaa pyörää. Tämä pieni ajatus oli välilä isompi ja välillä olematon. Jostain syystä olin alkanut muutamia viikkoa sitten katsomaan polkupyöriä Briteistä joissa hinnat vaikuttivat olevan suhteellisen alhaalla verrattuna Suomen hintoihin. Ainoa ajatus alkoi vai mietityttään, että miten kuljetus ja haku jostain / muuten saanti. Lopuksi katsoin pyörän olevan parempi vain ostaa paikan päältä. Tämä pyörä ruljanssi loppui lopulta vapun jälkeiseen perjantaihin jolloin hommasin Focus Mares polkupyörän. Vaihtoehtoja en oikein montaa katsonut ja tuota kyseistä pyörää vain kokeilin ja huomasin sen olevan sellainen mitä hain. Ainoa asia oli vain se, että en ollut ihan varma ostaisinko sen. Asiaa en hirveän kauaa miettinyt ja lopuksi päätin ostaa kyseisen pyörän tietämättä oikein pyörästä ihan kaikkea. Ainoa asia minkä tiesin pyörästä oli se, että testi ajaminen tuntui hyvältä ja muutenkin pyörä tuntui hyvältä alle ja tämä oli tärkein asia.

Focus Mares AX 3.0 2012

  • Focus CC alumiinirunko
  • Focus Alumiini haarukka
  • 20 vaihdetta
  • Shimano Tiagra vaihtajat
  • Shimano Tiagra vaihde/jarruvivut
  • FSA Omega kampisarja
  • Tektro RX5 vannejarrut
  • Concept EX ohjaustanko
  • Concept EX satulatolppa
  • Concept EX satula
  • Concept SL vannesarja
  • Continental Cyclocross Speed renkaat(35-622)
  • Väri: Harmaa/Punainen(kiiltävä)
  • Paino: 10,1kg

[[{"fid":"209","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"129","width":"344","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Pyörä on ollut nyt töissä käynti käytössä enkä ole suunnitellut oikein meneväni pyöräilemaan ihan vain, että lähtisin vetämään pitkää lenkkiä. Lukkopolkimet olivat minulle tutut spinningistä, mutta pari ensimmäistä menoa poljin ilman lukkojan. Minulla on vielä vähän hankaluuksia saada lukot kiinni polkimiin tuosta vain, mutta kenkien ottaminen polkimista onnistuu tuosta vain. Olen nyt parin viikon ajan käynyt kerran pari viikossa töissä, mutta nyt on tarkoitus mennä useammin. Olen myös alkanut käymään kuntosalilla pyörällä mihin minulla tulee matkaa about 1.5km. Töihin minulle on tullu about 5.7km lyhyintä reittiä ja vaihtoehtoista reittiä vähän päälle 9km.

Tänään menin pyörällä töihin ja kävin vain vaihtamassa alakerrassa juoksutrikoot päälle ja lähdin ensimmäistä kertaa juoksemaan sitten takareiden pum pummin. Juokseminen tuntui alusta asti jäykältä, raskaalta, ja paikalla juoksemiseselta. Yksi ja ainut asia mikä oli aamun lenkissä hyvää oli se, että oikea takareisi kesti juoksemisen mikään muu ei ollutkaan sitten. Myöskin Garmin 220 päätti jättää gps:n väliin joten en saanut kilometri aikoja, mutta ehkä näin oli parempi. Myöskään en saanut aamulla sekä iltapäiväläl pyöräilystäkään gps:ää joten nekin kilometriajat menivät hukkaan. Tänään siis Garmin hukkasi kaikki kolme "treeniä". Tämä oli ensimmäinen kerta kun Garmin teki jotain vastaavaa joten saa nyt nähdä mitä kello tekee jatkossa. Boottasin kellon päästessäni iltapäivällä himaan joten katsoo nyt miten aamulla käy. Juoksulle Garmin oli saanut kartan piirrettyä, mutta kilometrit ja ajat menivät silti harakoille.

[[{"fid":"210","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"446","width":"597","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

 

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.