Enemmän Sonos One kokemuksia

06.04.2020 - 10:38

Sonos One kaiutin sekä Sonos Beam soundbar on nyt yleisesti tarjouksessa "Säästä 50€ Sonos tuotteista" kampanjoissa ainakin HifiStudiossa kuten Gigantissakin. Itselläni on ollut Sonos One käytössä vajaan vuoden verran kun hankin kyseisen kaiuttimen viime kesälomalla ja kirjoitin omia Sonos One kokemuksia aikoinaan. Nyt kun olen ollut jo kolme viikkoa etätöissä kotona niin Sonos One kaiuttimen käyttö on lisääntynyt radikaalisti ja näin ollen myöskin Sonos One kokemukset. Kun kirjoittelin Sonos tuotteiden tarjouksista kirjoitusta niin samalla ajattelin käytön lisääntyneen käytön takia kirjoittaa "päivitetyn" / uuden Sonos One kokemuksia kirjoituksen. Kun lähdin kirjoitusta kirjoittamaan niin päätin samalla etten lue vanhaa Sonos One kokemuksia kirjoitusta vaan teen tästä ihan kokonaan oman ja uuden kokemuksia kirjoituksen.

Sonos One pääsääntöinen käyttö

Pääsääntöisesti käytän Sonos One kaiutinta Ipadin kautta kun kuuntelen Spotifytä tai katselen Youtubea tai Twichiä minkä lisäksi kuuntelen välillä Spotifytä Iphonen kautta. Olen myöskin käyttänyt Sonos Onea Macbook Prolla. mutta kokemukseni eivät ole olleet ihan niin jouhevia Macbook Prolla kuin mitä Ipadillä tai Iphonella. Tämän takia olen nyt etänä ollessa käyttänyt Ipadiä erillisenä Spotify, Youtube sekä Twich "päätteenä" ja tehnyt Macbook Prolla työasiat. Olen siis käyttänyt vain Applen Airplay toimintoa Sonos One kaiuttimen yhdistämiseen joten minulla on vain siitä kokemuksia enkä siis tiedä miten Android laitteet toimivat Sonos Onen kanssa.

Yleisesti olen käyttänyt enimmäkseen Sonos Onea Ipadillä kun olen katsonut Youtubea aamuisin sekä syödessä. Tämän lisäksi toinen suuremmalla käytöllä oleva asia on laittaa Spotify päälle Ipadillä tai Iphonella kun teen ruokaa enkä viitsi laittaa vinyyliä soimaan. Yleisesti tykkään kuunnella musiikin vinyyliltä niin tämän vuoksi Spotifyn käyttö on kotona vähäisempää. Nyt kuitenkin tässä tilanteessa kun joutuu olemaan vain kotona ja tekemään etätöitä niin Sonos Onen käyttö on muuttunut normaalista. Käytännössä minulla on Sonos One käytössä lähes koko työpäivän ajan kytkettynä Ipadiin mitä olen käyttänyt Spotify, Youtube & Twitch "päätteenä" kun en ole viitsinyt ottaa erillistä näyttöä "työtilaan". Erillinen näyttö veisi liikaa ylimääräistä tilaa ja toisi vielä enemmän johtoja keittiön pöydälle missä olen pitänyt kotitoimistoa.

Sonos One yhdistäminen ja toimiminen AirPlayllä

Sonos One on verkkovirralla toimiva kaiutin joten se tarvitsee virtaa ollakseen päällä ja tämän johdosta kaiutin on aina valmiudessa eikä sitä tarvitse laittaa erikseen päälle. Verkkovirrassa on omat hyvät ja huonot puolensa verrattuna bluetooth kaiuttimeen millainen minulla oli esimeriksi ennen Sonos One kaiutinta. Näin ollen kannattaakin miettiä kaiuttimen käyttötarkoitus ennen kaiuttimen hankintaa. Jos tarvitset langattoman kaiuttimen vain kotikäyttöön eikä kaiutinta tarvitse siirtää useasti niin silloin suosittelen Sonos One kaiutinta kun taas muussa tapauksessa tapauksessa kannattaa hankkia bluetooth kaiuttimen.

Sonos One toimii verkkovirran kautta niin Ipadin sekä Iphonen voi siis kytkeä kaiuttimeen vaivattomasti ihan koska vain ilman, että kaiutinta pitää kytkeä päälle tai pois päältä käytön jälkeen. Ainakin omalta osaltani olen huomannut sen asian, että käytän Sonos Onea enemmän kuin mitä aikoinaan JBL Extremeä juurikin sen takia ettei kaiutinta tarvitse erikseen laittaa päälle ja pois päältä. Osittain tämän takia käytin bluetooth kuulokkeita kotonakin useammin kun kuulokkeiden käyttö tuntui olevan suhteessa vaivattomampaa kuin bluetooth kaiuttimen. Sonos Onen myötä en ole enää kotona käyttänyt bluetooth kuulokkeita oikeastaan ollenkaan juurikin Sonos Onen vaivattomuuden takia. Kun laitetta on vaivattomampi käyttää niin se lisää laitteen käyttöä oli sitten kyseessä mikä.  Myöskin eri laitteiden yhdistäminen yhtäaikaisessa käytössä on helpompaa Sonos Onella AirPlayn ansiosta kuin bluetooth kaiuttimella bluetooth-tekniikalla. 

Ipad airplay

En tiedä mutta välillä Iphonen ja Ipadin yhdistäminen Sonos Oneen kestää yllättävän pitkään tai ei jostain syystä yhdisty ollenkaan ja en tiedä onko ongelma äppsissä, Airplayssä vai Sonos Onessa. Jotenkin vain tuntuu, että ongelma johtuu äppsissä olevasta AirPlay ominaisuudesta sillä yleisessä AirPlay yhdistämisessä en ole oikeastaan huomannut vastaavaa. Joissakin äppseissä on suora tuki ja ikoni AirPlay yhdistämiselle kuten Spotify tai Youtube, mutta esimerkiksi Twitchin äppsissä ei ole kyseistä ominaisuutta. Twitchi tapauksessa jos haluaa käyttää AirPlay toimintoa niin silloin koko laite pitää yleisesti yhdistää AirPlayllä Sonos Oneen. Tämän johdosta olenkin nyt yleisesti alkanut käyttämään enemmän yleistä AirPlay yhdistämistä Sonos Oneen kuin äppsien kautta käytettävää. Tämän etuna on myöskin se, että kun vaihtaa äppsiä toiseen niin äänivalinta pysyy Sonos Onessa eikä äppsistä tarvitse erikseen vaihtaa äänivalintaa Sonos Oneen. Jos Ensiksi kuuntelee vaikka Spotifytä ja valitsee äppsin kautta AirPlay yhdistämisen Sonos Oneen niin vaihtamalla äppsiä niin äänivalinta vaihtua laitteeseen eikä pysyä Sonos Onesta ja varsinkin jos äppsissä ei ole suoraa tukea AirPlaylle.

Sonos One kokemukset Iphonella, Ipadillä & Macbook Prolla

Olen käyttänyt Sonos One kaiutinta eniten Ipadillä joten minulla on siitä eniten kokemuksia. Ipadillä olen käyttänyt Spotifytä, Youtubea sekä Twitchiä Sonos Onen kanssa. Tämän jälkeen toiseksi eniten olen käyttänyt Iphonella Spotifytä ja viimeiseksi Macbook Prolla millä olen käyttänyt Spotifyn äppsiä sekä selaimen kanssa Youtubea. Minkä laitteen nyt olenkin kytkenyt Sonos Onen kaiuttimeen niin kaikilla on laitteilla on ollut sama negatiivinen asia mikä johtuu siitä, että kaiutin on langaton. Kyseessä on siis viive mikä johtuu langattomuudesta eikä se ole yksinomaan Sonoksen ongelma vain yleinen langattomien kaiuttimien ongelma. Tästä johtuen varsinkin videoiden katselukokemus heikentyy sillä kuvassa ja äänessä on viive.

Viive on suuri negatiivinen asia langattomissa kaiuttimissa ja tästä johtuen en ole hirveästi hankkinut langattomia kaiuttimia. Varsinkin kun on katsomassa Youtubea tai Twitchiä niin kuva ja ääni menevät pienoisessa epäsynkassa keskenään ja tämän huomaa helposti siitä, että puhe ja huulien liike ei ole synkassa keskenään. Tämän viiveen huomaa myöskin siitä kun vaihtaa Spotifyssä kappaletta tai Youtubessa videota toiseen niin kuulet vielä edellisen videon ääntä tai edellistä kappaletta. Muutoin Spotifyn kanssa ei huomaa muuta viivettä kuin mikä tulee silloin kun painaa pausea, playtä, seuraavaa tai edellistä painiketta.

Itse en katso televisiosarjoja tai elokuvia pieneltä Ipadin tai Macbook Pron näytöltä niin tämä yleinen viive ei niinkään haittaa. Kun katson vain Youtubea sekä Twitchiä Ipadin kautta niin en ole huomannut tuon viiveen olleen suurempi ongelma tässä tapauksessa. Viive on vain silloin ollut haitaksi tai olen sitä huomannut kun olen jo vaihtanut kappaleen tai videon toiseen ja kuulen vielä edellisen videon tai kappaleen ääntä.

Ipad AirPlay

Viivettä haitallisempi ongelma on ollut harvemmin tapahtuva pätkivä / säröilevä ääni mitä on tapahtunut useammin Macbook Prolla kuin muilla laitteilla. Tämän viikon alkupuolella tätä kyllä tapahtui kerran myös Ipadillä kun kuuntelin musiikkia ja yhtäkkiä tuli sellainen fiilis kun kuuntelisi jotain vanhaa säröilevää vinyyliä tai kasettia. Nämä äänen katkeamiset ovat kylläkin tapahtuneet Spotifyn äppsillä niin Macbook Pron kuin Ipadin kanssa joten ongelma voi liittyä pelkästään Spotifyhyn, Onneksi tätä on tapahtunut vain muutamia satunnaisia kertoja ja tuolloin olen vain sulkenut laitteen yhteyden Sonos Oneen ja tehnyt kytkennän uudestaan. Tämän jälkeen pätkivä ja säröilevä ääni on kadonnut.

Spotifyn käytössä olen huomannut myöskin sellaisen asian ainakin Iphonen kanssa, että kun mielestäni suljin tai laitoin musiikin pauselle Iphonessa niin musiikki vain jatkoi soimista. Ilmeisesti Iphonen Spotify oli sulkemisen jälkeen jatkunut automaattisesti Ipadin Spotifystä vaikka en ollut tehnyt mitään enkä halunnut musiikin jatkuvan. Välillä kun olen käyttänyt Spotifytä aluksi Macbook Prolla niin olen jatkanut käyttöä Iphonella, mutta tuolloin olen painanut Iphonesta valinnan päälle.

Youtuben sekä Twitchin äppseissä olen välillä huomannut sen asian, että kun sulkee päällä olevan videon mutta pitää itse äppsin päällä niin Sonos tai AirPlay ei osaa sammuttaa ääntä vaikka olen sulkenut videon. Muutamia kertoja olen aina ihmetellyt sitä asiaa, että kun olen sulkenut Youtubessa videon mikä vielä jatkuu ja olen mennyt etusivulle niin siitä huolimatta edellisen videon ääni jatkuu kuulumista Sonos Onesta. Ainoat asiat ovat olleetkin laittaa toinen video päälle tai sulkea äppsi kokonaan. Se ei ole auttanut että olen laittanut äppsin taustalle vaan äppsi on pitänyt sulkea ihan kunnolla jotta ääni on loppunut. Samaa on tapahtunut Twitchin äppsin kanssa joten sanoisin ongelman olevan Applen AirPlayssä eli se luulee videon olevan vielä päällä.

Sonos One yhteenveto

Sonos One on mielestäni hyvä ja helppokäyttöinen langaton kaiutin ja paljon vaivattomampi kuin bluetooth kaiuttimet. Minulla ei ole ollut ongelmia millään laitteella löytää Sonos One kaiutinta olin sitten lähellä kaiutinta tai kauempana kaiuttimesta. Ainoat yhdistämiseen liittyvät ongelmat ovat olleet enemmänkin Spotifyn äppsin kautta vaikka välillä Sonos Oneen yhdistämisessä on tuntunut kestävän. Kuitenkaan yleisesti minulla ei ole ollut yhdistämisen kanssa suurempia ongelmia. Sonos One ei ole myöskään katkaissut yhteyttä yhdistämisen jälkeen toisin kuin aikaisempi JBL Extreme tai äidin JBL Charge 3 mitkä ovat bluetooth kaiuttimia.

Sonos Onen ansiosta olen saanut enemmän irti Ipadin käytöstä sillä nyt voin oikeasti katsoa Youtubea sekä Twitchiä kun äänestä saa jotain selvääkin. Samoin oma extempore Spotifyyn kuuntelu on myöskin lisääntynyt kun kaiutinta ei tarvitse erikseen avata tai sulkea. Myöskin Sonos Onen ääni on mielestäni paljon tasaisempi kuin JBL Extremen bassovoittoinen ääni minkä johdosta videoita sekä musiikkia on mieluisampi kuunnella.

Kaikki negatiiviset asiat joita olen huomannut ja tässäkin kirjoittanut johtuu enemmän tai vähemmän AirPlaystä ja langattomuudesta kuin itse Sonos One kaiuttimesta. Jos antaisin pisteitä niin varsinkin viive on yksi suurimmista negatiivisista asioista ja johtui se sitten langattomuudesta ja tai Sonos Onesta niin tästä johtuen en voisi pisteyttää Sonos Onea 5/5 vaikka monet ovat niin Sonos Onen arvioineet. Itse antaisin Sonos One kaiuttimelle 4 tai 4,5 tähteä viidestä mutta viittä en voisi antaa juurikin viiveen. Jos viiveen unohtaisi ja keskittyisi vain äänenlaatuun sekä yleisesti muutoin kaiuttimeen niin silloin voisin antaa 5/5 tähteä.

Olin kolmisen viikkoa ilman olohuonetta johtuen keittiöremontista sillä olohuoneessa oli uudet rungot, ovet ja muut keittiöön liittyvät tavarat. Olin siis kolme viikkoa ilman kotiteatteriani ja siten ilman 4K televisiota, Denon vahvistinta, Q Acoustics Concept 40 kaiuttimia sekä myös muita kaiuttimia. Tuon kolme viikkoa pärjäsin siis vanhalla Panasonicin plasma televisiolla yhdessä Sonos Beam soundbarin kanssa sekä Sonos One kaiuttimella minkä olin siirtänyt

Minulla on ollut nyt Roon noin kolmenkymmenen päivän ajan koekuuntelussa 60 päivän Roon koekuuntelusta minkä edun viimein hyödynsin. Minulla on ollut lähes tulkoon vuoden verran Roon palveluun 60 päivän koekuuntelu mahdollisuus minkä sain ostaessani Dragonfly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen. Roon ei ole yksinään musiikki suoratoistopalvelu vaan "lisäominaisuus" esimerkiksi Tidal suoratoistopalveluun mikä tarjoaa kattavammat tiedot artisteista, albumeista sekä

Sonos on julkaissut kaiuttimen bluetooth kaiutin markkinoille Sonos Roam bluetooth kaiuttimella. Sonos Roam tulee myyntiin huhtikuun 20 päivä ja tulee maksamaan 179€. Muista bluetooth kaiuttimista poiketen Sonos Roam kaiuttimen voi liittää wlan-verkkoon ja kaiutin tukee AirPlay 2 toimintoa. Sonos Roam kaiutinta ei voi kuitenkaan liittää Sonos Beam tai Sonos ARC soundbariin kiinni lisäkaiuttimeksi.

Kirjoittelin tuossa aikaisemmin kuinka Bose Sportsound free nappikuulokkeet kestivät minulla vajaa pari vuotta kunnes vasemman puoleisen kuulokkeen kanssa alkoi olemaan yhteys ongelmia. Huomasin Bose Sportsound free kuulokkeilla olevan 24kk takuu minkä johdosta menin heti kuulokkeiden kanssa Giganttiin ja laitoin ne menemään huoltoon. Sain vastauksen noin viikon kuluttua huoltoon viennistä ja vastauksena oli, että sain uuden tuotteen tilalle. Otin tilalle uudet

Kirjoittelin tuossa vajaa parisen viikkoa sitten kuinka Bose Sportsound free langattomat kuulokkeet kesti vajaa 2 vuotta. Minulla oli ollut jo hetken aikaa ongelmia Bose Sportsound free nappikuulokkeiden kanssa ja varsinkin vasemman puoleisen. Vasemman puoleinen kuuloke lopetti toiminnan 15 - 20 minuutin yhdistämisen jälkeen. Yhdistämällä kuulokkeen takaisin päälle kuulokkeen painikkeella toimi 5 - 10 minuuttia kunnes se taas lakkasi. Vasemman kuulokkeen

Otin noin viikko sitten Roon Labs palvelun käyttöön kun käytin viimein DragonFly Cobalt USB DAC mukana tulleen 60 päivän koejakson Roon palveluun. Yritän tässä nyt kertoa omia kokemuksia ja mielipiteitä joita olen huomannut noin viikon aktiivisen kokeilun aikana. En ole vielä testannut ihan kaikkia mahdollisia asetuksia mitä Roon tarjoaa, mutta olen mielestäni saanut hyvän kuvan siitä mikä Roon on ja miksi siitä kannattaisi maksaa. Olen käyttänyt Roon palvelua