Sonos One kokemuksia

27.03.2020 - 13:46

Tulin hommanneeksi Sonos One kaiuttimen JBL Extremen tilalle lähinnä iPad käyttöön sen jälkeen kun hieman innostuin Sonos Beam soundbarista. Viikko pari sitten tuli hommattua äitille Sonos Beam soundbar televisioon ja siitä tulikin kirjoitettua Sonos Beam kokemuksia. Yllätyin Sonos Beamissä sen helppokäyttöisyydestä sekä hyvästä äänenlaadusta niin aloin miettimään itselleni Sonos Play:n tai Sonos Onen ostoa. Juuri viime viikolla Amazoonissa oli Prime-päivä ja Sonos Play oli amazon.de:ssä hyvässä tarjouksessa minkä johdosta aloin miettimään Sonos Play:tä.

Harkitsin kahden Sonos Play:n hankintaa Prime-päiviltä, mutta mitä enemmän asiaa tutkin niin yksi asia esti tuon hankinnan. Sonos Play kun ei sisällä AirPlay tukea minkä Sonos One sisältää. Juurikin AirPlay oli avainasemassa minkä johdosta aloin harkitsemaan Sonos kaiuttimen ostoa sillä olinhan jo päässyt testaamaan Sonos Beam soundbaria. Sonos Beam sisältää AirPlay 2 tuen ja huomasin kuinka helposti siihen pystyi liittämään iPadin tai iPhonen. Jolloin soundbaria oli paljon mukavampi käyttää kaiuttimena Youtubelle & Spotifylle iPadillä / iPhonella.

Jos Sonos Onea kaiutinta vertaa Sonos Beam soundbariin niin ero on selkeä Sonos Beam eduksi äänen puolesta. Kuitenkin kyseessä on kaksi eri asiaa kun toinen on soundbar ja toinen pelkkä kaiutin. Sonos One tai Sonos Play on helposti yhdistettävissä Sonos Beam soundbariin jolloin järjestelmäksi saadaan esimerkiksi 5.1-äänijärjestelmä. Muutoinkin musiikkia ajatellen kaksi Sonos One kaiutinta olisi parempi ratkaisu kuin yksi Sonos One kaiutin sillä useammalla kaiuttimella saa paremman äänimaailman.

 

 

Ennen Sonos Onen hankintaa minulla on ollut JBL Extreme juurikin siinä käytössä mihin Sonos Onen hankin. Lyhyen käytön jälkeen olen huomasin selvän eron käytettävyydessä. Ensinnäkin iPad on paljon helpompi kytkeä kiinni Sonos One kaiuttimeen kuin JBL Extremeen. Sonos on kokoajan valmiudessa kun taas JBL joutuu laittamaan päälle ja tekemään bluetooth yhdistämiset. Toinen asia on äänenlaatu mikä Sonos Onessa on miellyttävämpi sillä JBL Extremen äänenlaatu on hieman liikaa bassovoittoinen ja Sonos Onessa taas tasaisempi.

JBL:n ja Sonos Onen äänenlaatu tarkastelu riippuu suuremmaksi osaksi musiikin genrestä ja artistista. Itselleni Sonos One on mielyttävämpi sillä en hirvesti kuuntele bassovoittoista musiikkia kuten tranceä tai hard rockin puoleista musiikkia kotona. Mielestäni Youtube on yleisellä tasolla mieluisampi Sonos Onella kuin JBL Extremellä juurikin basson käytöllä.

Jos vertaan Sonos One ja JBL Extremeä käytettävyydeltään niin molemmissa on puolensa. Minua tosiaan alkoi hieman ärsyttää JBL:n päälle laittaminen ja bluetooth yhteyden muodostaminen eri laitteiden välille. Tätä asiaa ei tarvitse tehdä Sonos Onen kanssa mikä tekee käytettävyydestä helpompaa. Sonos One pitää olla kiinni verkkovirrassa jolloin sen siirtäminen on vaikeampaa kuin pelkän akulla toimivan bluetooth-kaiuttimen. Sonos One onkin enemmän suunniteltu olemaan tietyssä paikassa kun taas JBL Extreme on suunniteltu matkusteluun / ulkokäyttöön sekä yleisesti paikasta toiseen siirtelyyn. Toisaalta JBL Extreme-malli on suhteellisen kookas kaiutin niin se ei ole niinkään sopiva matkusteluun. Matkusteluun ja yleisesti muuhunkin siirtelyyn JBL Charge-mallit ovat parempi ratkaisu.

Käytettävyys sijoittelun kannalta on asia mitä kannattaa tosiaan miettiä. JBL Extremeä on ollut helppo siirrellä huoneesta ja paikasta toiseen tarvittaessa. Kun olen katsellut aamulla Youtubea keittiössä niin olen voinut pitää kaiutinta keittiön pöydällä ja siirtänyt kaiuttimen illalla makuuhuoneeseen kun olen sitä siellä ennen nukkumaan menoa käyttänyt. Sonos Onen tapauksessa minun olisi parempi hankkia kaksi Sonos One kaiutinta yksi keittiöön ja yksi makuuhuoneeseen jotta samanlainen kuuntelu onnistuisi. Tämä on ollut hieman suunnitelmissa mutta toistaiseksi olen lähtenyt yhdellä kaiuttimella liikenteeseen. En viitsi alkaa irroittamaan Sonos Onen virtajohtoa jokaikinen kerta kun haluan vaihtaa kuuntelu paikkaa huoneesta toiseen. Ensinnäkin virtajohdon jatkuva irroittaminen vaikuttaa johtoon negatiivisesti ja toisekseen johto pitäisi aina laittaa hienosti piiloon jotta se ei törrötä jossain vain rumasti.

Airplay 2 tuki Sonos Onessa tarkoittaa myös sitä, että iPadillä tai iPhonella voi laittaa saman kappaleen soimaan useampaan Airplay 2 laitteeseen samaan aikaan kuten kahteen Sonos Oneen. Airplay 2 myös tukee sitä, että yhdellä laitteella voi laittaa kaksi eri kappaletta soimaan eri laitteisiin eli kahteen Sonos One kaiuttimeen voi laittaa eri kappaleet soimaan. Näin useampaa kaiutinta / laitetta voi hallinnoida yhdellä iPadillä / iPhonella kätevästi mikä bluetooth-kaiuttimilla ei ole mahdollista. JBL Extreme kyllä mahdollistaa useamman laitteen yhdistämisen samaan aikaan mutta tällöin olen huomannut sen, että äänenlaatu kärsii. Jos minulla on ollut yhtäaikaa yhdistettynä iPhone ja iPad niin olen joutunut lisäämään JBL Extremen äänenvoimakkuutta isommalle. Ottamalla toisen laitteen pois JBL:stä äänenvoimakkuutta on saanut sitten taas laskea.

Sonos One on juuri sellainen mihin sitä tarvitsin. Helppokäyttöinen ja hyvällä äänenlaadulla oleva kaiutin mikä parantaa lähinnä iPädin Youtuben äänenlaatua ja mahdollistaa helpon Spotifyn kuuntelun. Jos käytössäsi on Applen tuotteet (iPad / iPhone / Mac) niin silloin suosittelen juurikin Sonos One kaiutinta Airplay 2 tuen takia, mutta jos et tarvitse AirPlay 2 tukea niin sitten kannattaa hankkia Sonos Play. Sonos Play on hieman halvempi vaihtoehto Sonos Onesta eikä niissä ole juuri muuta eroa kuin AirPlay-tuki. Jos puolestaan tarvitset kaiuttimelta siirtely /matkustus mahdollisuutta ja tai kaipaat enemmän bassovoittoista ääntä niin sitten kannattaa hankkia ennemmin JBL bluetooth-kaiutin. 

 

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-valkoinen/8717755773593

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-musta/878269003601

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22153/sonos-one-gen-2-kaiutin-musta

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22152/sonos-one-gen-2-kaiutin-valkoinen

https://www.whathifi.com/sonos/one/review

https://www.techradar.com/reviews/sonos-one-review

Lokakuussa on kahdet hifimessut joihin ajattelin mennä käymään. Lokakuun ensimmäinen viikonloppu 2. - 3.10. Tampereen Hifihuone järjestää omat HIFI & HIGH END-MESSUT joita seuraa Suomen suurimmat Hifimessut mitkä järjestetään 30. - 31.10. Viime vuonna kävin Hifihuoneen HIGH END-messuilla mistä tuli hankittua mm. HIFIMAN Sundara kuulokkkeet. Viime vuoden Hifimessuilla en käynyt kun unohdin ne täysin ja kun tajusin asian niin messut olivat jo olleet, mutta eipä

Olen tainnut kirjoittaa jo niin moneen kertaan siitä kuinka vihaan bluetoothia kun kyseessä on laitteen yhdistäminen useampaan laitteeseen. Ostin aikoinaan JBL Xtreme bluetoothin kaiuttimen Ipad & Iphone käyttöön jotta sain paremman äänen Ipadistä kun katsoin esimerkiksi aamulla Youtubea tai kuunnellakseni musiikkia Spotifystä. JBL Xtremen kanssa ei niinkään ollut ongelmia useamman laitteen kanssa kun JBL tukee useampia laitteita, mutta minulle ei vain sopinut

En osaa sanoa mitä Tidalissa on tapahtunut tämän vuoden puolella mutta yleinen taso on heikentynyt. Huomattavin asia oli alkuvuodesta tullut uusi Tidal äppsin uudistus. Tuo uudistus ei ollut omaan mieleen yhtään ja on heikentänyt Tidal äppsin käyttöä sillä perus asiat eivät toimi niin kuin ennen. Painikkeet ja toiminnot vaihtoivat paikkoja ja ainakin isolla ruudulla kuten Iphone 12 Pro Max:lla Tidalin käyttäminen yhdellä kädellä ei enää onnistu. Toinen painike

Olen vasta viimeisien parin kuukauden aikana alkanut kuuntelemaan ja ollut tietoinen Radio Paradise radio kanavasta. Tulin hommanneeksi Bluesound Node 2i suoratoistosoittimen lähinnä Tidalin MqA äänenlaadun takia. Minulla oli tuolloin Roon palvelu 60-päivän koekuuntelussa ja koejakson alkaessa päättymään kokeilin BluOS monihuonejärjestelmää sillä halusin olla varma tarvitsenko Roon palvelua todellakin? BluOS sovelluksella hallinnoidaan BlueSound Node 2i

Lähin kirjoittamaan viikko pari sitten onko järkevä maksaa Roon palvelusta vai riittääkö Tidal Connect? Kuitenkin ennen kuin viimeistelin tämän kirjoituksen niin en ollut kokeilut tai käyttänyt BluOS monihuonejärjestelmää. BluOS sovellus on tarkoitettu hallitsemaan BlueSound Node 2i suoratoistolaitetta. BluOS monihuone järjestelmä tukee langattomasti Tidalin MqA äänenlaatua ja jostain syystä en ollut hirveästi kokeillut BluOS sovellusta muutenkin kuin

Hankin parisen kuukautta sitten BlueSound Node 2i suoratoistolaitteen minkä sain lopulta tuossa kuukausi sitten. Kun olen tälläinen hifisti ja tämä on yksi harrastuksistani niin aloin tutkimaan ja lukemaan millaisia järjestelmiä muilla BlueSound Node 2i käyttäjillä on sekä miten Node 2i:sta enemmän irti? Itse ehdin jo kokeilemaan ja vertailemaan rca-kaapeleita mitkä tulivat laitteen mukana ja vanhaa digitaalista coax-kaapelia mikä minulla on ollut ylimääräisenä