Sonos One kokemuksia

27.03.2020 - 13:46

Tulin hommanneeksi Sonos One kaiuttimen JBL Extremen tilalle lähinnä iPad käyttöön sen jälkeen kun hieman innostuin Sonos Beam soundbarista. Viikko pari sitten tuli hommattua äitille Sonos Beam soundbar televisioon ja siitä tulikin kirjoitettua Sonos Beam kokemuksia. Yllätyin Sonos Beamissä sen helppokäyttöisyydestä sekä hyvästä äänenlaadusta niin aloin miettimään itselleni Sonos Play:n tai Sonos Onen ostoa. Juuri viime viikolla Amazoonissa oli Prime-päivä ja Sonos Play oli amazon.de:ssä hyvässä tarjouksessa minkä johdosta aloin miettimään Sonos Play:tä.

Harkitsin kahden Sonos Play:n hankintaa Prime-päiviltä, mutta mitä enemmän asiaa tutkin niin yksi asia esti tuon hankinnan. Sonos Play kun ei sisällä AirPlay tukea minkä Sonos One sisältää. Juurikin AirPlay oli avainasemassa minkä johdosta aloin harkitsemaan Sonos kaiuttimen ostoa sillä olinhan jo päässyt testaamaan Sonos Beam soundbaria. Sonos Beam sisältää AirPlay 2 tuen ja huomasin kuinka helposti siihen pystyi liittämään iPadin tai iPhonen. Jolloin soundbaria oli paljon mukavampi käyttää kaiuttimena Youtubelle & Spotifylle iPadillä / iPhonella.

Jos Sonos Onea kaiutinta vertaa Sonos Beam soundbariin niin ero on selkeä Sonos Beam eduksi äänen puolesta. Kuitenkin kyseessä on kaksi eri asiaa kun toinen on soundbar ja toinen pelkkä kaiutin. Sonos One tai Sonos Play on helposti yhdistettävissä Sonos Beam soundbariin jolloin järjestelmäksi saadaan esimerkiksi 5.1-äänijärjestelmä. Muutoinkin musiikkia ajatellen kaksi Sonos One kaiutinta olisi parempi ratkaisu kuin yksi Sonos One kaiutin sillä useammalla kaiuttimella saa paremman äänimaailman.

 

 

Ennen Sonos Onen hankintaa minulla on ollut JBL Extreme juurikin siinä käytössä mihin Sonos Onen hankin. Lyhyen käytön jälkeen olen huomasin selvän eron käytettävyydessä. Ensinnäkin iPad on paljon helpompi kytkeä kiinni Sonos One kaiuttimeen kuin JBL Extremeen. Sonos on kokoajan valmiudessa kun taas JBL joutuu laittamaan päälle ja tekemään bluetooth yhdistämiset. Toinen asia on äänenlaatu mikä Sonos Onessa on miellyttävämpi sillä JBL Extremen äänenlaatu on hieman liikaa bassovoittoinen ja Sonos Onessa taas tasaisempi.

JBL:n ja Sonos Onen äänenlaatu tarkastelu riippuu suuremmaksi osaksi musiikin genrestä ja artistista. Itselleni Sonos One on mielyttävämpi sillä en hirvesti kuuntele bassovoittoista musiikkia kuten tranceä tai hard rockin puoleista musiikkia kotona. Mielestäni Youtube on yleisellä tasolla mieluisampi Sonos Onella kuin JBL Extremellä juurikin basson käytöllä.

Jos vertaan Sonos One ja JBL Extremeä käytettävyydeltään niin molemmissa on puolensa. Minua tosiaan alkoi hieman ärsyttää JBL:n päälle laittaminen ja bluetooth yhteyden muodostaminen eri laitteiden välille. Tätä asiaa ei tarvitse tehdä Sonos Onen kanssa mikä tekee käytettävyydestä helpompaa. Sonos One pitää olla kiinni verkkovirrassa jolloin sen siirtäminen on vaikeampaa kuin pelkän akulla toimivan bluetooth-kaiuttimen. Sonos One onkin enemmän suunniteltu olemaan tietyssä paikassa kun taas JBL Extreme on suunniteltu matkusteluun / ulkokäyttöön sekä yleisesti paikasta toiseen siirtelyyn. Toisaalta JBL Extreme-malli on suhteellisen kookas kaiutin niin se ei ole niinkään sopiva matkusteluun. Matkusteluun ja yleisesti muuhunkin siirtelyyn JBL Charge-mallit ovat parempi ratkaisu.

Käytettävyys sijoittelun kannalta on asia mitä kannattaa tosiaan miettiä. JBL Extremeä on ollut helppo siirrellä huoneesta ja paikasta toiseen tarvittaessa. Kun olen katsellut aamulla Youtubea keittiössä niin olen voinut pitää kaiutinta keittiön pöydällä ja siirtänyt kaiuttimen illalla makuuhuoneeseen kun olen sitä siellä ennen nukkumaan menoa käyttänyt. Sonos Onen tapauksessa minun olisi parempi hankkia kaksi Sonos One kaiutinta yksi keittiöön ja yksi makuuhuoneeseen jotta samanlainen kuuntelu onnistuisi. Tämä on ollut hieman suunnitelmissa mutta toistaiseksi olen lähtenyt yhdellä kaiuttimella liikenteeseen. En viitsi alkaa irroittamaan Sonos Onen virtajohtoa jokaikinen kerta kun haluan vaihtaa kuuntelu paikkaa huoneesta toiseen. Ensinnäkin virtajohdon jatkuva irroittaminen vaikuttaa johtoon negatiivisesti ja toisekseen johto pitäisi aina laittaa hienosti piiloon jotta se ei törrötä jossain vain rumasti.

Airplay 2 tuki Sonos Onessa tarkoittaa myös sitä, että iPadillä tai iPhonella voi laittaa saman kappaleen soimaan useampaan Airplay 2 laitteeseen samaan aikaan kuten kahteen Sonos Oneen. Airplay 2 myös tukee sitä, että yhdellä laitteella voi laittaa kaksi eri kappaletta soimaan eri laitteisiin eli kahteen Sonos One kaiuttimeen voi laittaa eri kappaleet soimaan. Näin useampaa kaiutinta / laitetta voi hallinnoida yhdellä iPadillä / iPhonella kätevästi mikä bluetooth-kaiuttimilla ei ole mahdollista. JBL Extreme kyllä mahdollistaa useamman laitteen yhdistämisen samaan aikaan mutta tällöin olen huomannut sen, että äänenlaatu kärsii. Jos minulla on ollut yhtäaikaa yhdistettynä iPhone ja iPad niin olen joutunut lisäämään JBL Extremen äänenvoimakkuutta isommalle. Ottamalla toisen laitteen pois JBL:stä äänenvoimakkuutta on saanut sitten taas laskea.

Sonos One on juuri sellainen mihin sitä tarvitsin. Helppokäyttöinen ja hyvällä äänenlaadulla oleva kaiutin mikä parantaa lähinnä iPädin Youtuben äänenlaatua ja mahdollistaa helpon Spotifyn kuuntelun. Jos käytössäsi on Applen tuotteet (iPad / iPhone / Mac) niin silloin suosittelen juurikin Sonos One kaiutinta Airplay 2 tuen takia, mutta jos et tarvitse AirPlay 2 tukea niin sitten kannattaa hankkia Sonos Play. Sonos Play on hieman halvempi vaihtoehto Sonos Onesta eikä niissä ole juuri muuta eroa kuin AirPlay-tuki. Jos puolestaan tarvitset kaiuttimelta siirtely /matkustus mahdollisuutta ja tai kaipaat enemmän bassovoittoista ääntä niin sitten kannattaa hankkia ennemmin JBL bluetooth-kaiutin. 

 

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-valkoinen/8717755773593

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-musta/878269003601

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22153/sonos-one-gen-2-kaiutin-musta

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22152/sonos-one-gen-2-kaiutin-valkoinen

https://www.whathifi.com/sonos/one/review

https://www.techradar.com/reviews/sonos-one-review

Olin kolmisen viikkoa ilman olohuonetta johtuen keittiöremontista sillä olohuoneessa oli uudet rungot, ovet ja muut keittiöön liittyvät tavarat. Olin siis kolme viikkoa ilman kotiteatteriani ja siten ilman 4K televisiota, Denon vahvistinta, Q Acoustics Concept 40 kaiuttimia sekä myös muita kaiuttimia. Tuon kolme viikkoa pärjäsin siis vanhalla Panasonicin plasma televisiolla yhdessä Sonos Beam soundbarin kanssa sekä Sonos One kaiuttimella minkä olin siirtänyt

Minulla on ollut nyt Roon noin kolmenkymmenen päivän ajan koekuuntelussa 60 päivän Roon koekuuntelusta minkä edun viimein hyödynsin. Minulla on ollut lähes tulkoon vuoden verran Roon palveluun 60 päivän koekuuntelu mahdollisuus minkä sain ostaessani Dragonfly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen. Roon ei ole yksinään musiikki suoratoistopalvelu vaan "lisäominaisuus" esimerkiksi Tidal suoratoistopalveluun mikä tarjoaa kattavammat tiedot artisteista, albumeista sekä

Sonos on julkaissut kaiuttimen bluetooth kaiutin markkinoille Sonos Roam bluetooth kaiuttimella. Sonos Roam tulee myyntiin huhtikuun 20 päivä ja tulee maksamaan 179€. Muista bluetooth kaiuttimista poiketen Sonos Roam kaiuttimen voi liittää wlan-verkkoon ja kaiutin tukee AirPlay 2 toimintoa. Sonos Roam kaiutinta ei voi kuitenkaan liittää Sonos Beam tai Sonos ARC soundbariin kiinni lisäkaiuttimeksi.

Kirjoittelin tuossa aikaisemmin kuinka Bose Sportsound free nappikuulokkeet kestivät minulla vajaa pari vuotta kunnes vasemman puoleisen kuulokkeen kanssa alkoi olemaan yhteys ongelmia. Huomasin Bose Sportsound free kuulokkeilla olevan 24kk takuu minkä johdosta menin heti kuulokkeiden kanssa Giganttiin ja laitoin ne menemään huoltoon. Sain vastauksen noin viikon kuluttua huoltoon viennistä ja vastauksena oli, että sain uuden tuotteen tilalle. Otin tilalle uudet

Kirjoittelin tuossa vajaa parisen viikkoa sitten kuinka Bose Sportsound free langattomat kuulokkeet kesti vajaa 2 vuotta. Minulla oli ollut jo hetken aikaa ongelmia Bose Sportsound free nappikuulokkeiden kanssa ja varsinkin vasemman puoleisen. Vasemman puoleinen kuuloke lopetti toiminnan 15 - 20 minuutin yhdistämisen jälkeen. Yhdistämällä kuulokkeen takaisin päälle kuulokkeen painikkeella toimi 5 - 10 minuuttia kunnes se taas lakkasi. Vasemman kuulokkeen

Otin noin viikko sitten Roon Labs palvelun käyttöön kun käytin viimein DragonFly Cobalt USB DAC mukana tulleen 60 päivän koejakson Roon palveluun. Yritän tässä nyt kertoa omia kokemuksia ja mielipiteitä joita olen huomannut noin viikon aktiivisen kokeilun aikana. En ole vielä testannut ihan kaikkia mahdollisia asetuksia mitä Roon tarjoaa, mutta olen mielestäni saanut hyvän kuvan siitä mikä Roon on ja miksi siitä kannattaisi maksaa. Olen käyttänyt Roon palvelua