Ei se oikeatakareisi ihan kunnossa vielä ole sen huomasi maastavedossa

16.11.2016 - 12:06

Tiistain kova jalkatreeni ja oikean takareiden kestäminen oli hyvä pohja tämän päivän selkätreeniin. Aloinkin tekemään maastavetoa rauhallisin mielen kun viimeviikolla tein ihan jalan kestämisen mukaan. Ladoin normaaliin tyyliin heti painot 100kg ja aloin tekemään ensimmäistä sarjaa. Tein 100kg seitsemän toiston sarjan jonka jälkeen nostin painot 140kg ja tein viisi toistoa. Jatkoin painojen nostoa 40kg:lla joten seuraavaksi minulla oli painot 180kg:ssa. Ensimmäisellä toistolla tunsin hiukan oikeassa takareisessä jotain ja toisella toistolla vähän enemmän joten lopetin sarjan tähän. Tämän jälkeen mietin hetken miten jatkan tästä. Päätin tiputtaa painot takaisin 140kg ja tehdä vielä yhden viiden toiston sarjan. Tämä meni ihan hyvin, mutta vähän siellä takareidessä jotain tuntui. Tämä hieman yllätti sillä 100kg syväkyykyn jalka kesti, mutta nyt oli painoja enemmän ja jalkoja tarvitaan maastavedossa. Eli jalka ei ollut niin hyvässä kunnossa kun luulin ja nyt taisi tulla pieni takapakki. Liikaa liian nopeasti eli olisi pitänyt tehdä samalla tavalla kuin viimeviikolla tai tehdä good morning liikettä eikä maastavetoa. Tiistaina jaloissa ei tuntunut mitään vaikka yritin niitä rasittaa paljon. Juuri tämän takia oletin jalan olevan jo suhteellisen kunnossa, mutta eipä ollut.

No lopputreenin pystyin tekemään ihan normaalisti, mutta kyllä se oikea takareisi alkoi siellä vähän kummittelemaan. Taisi se vähän alkaa myös häiritsemään treenin tekemistä, mutta hyvin sen sain tehtyä. Maastavedon jälkeen tein kulmasoutua tangolla mitä pystyin tekemään ilman, että takareiteen tuntui mitään. Vähän se jalan kunto siellä kummitteli, mutta eipä haitannut keskittymistä eikä myöskään liikkeen tekemistä. Sain tehtyä ihan hyvin kolme kympinsarjaa 100kg:lla. 

Sitten olikin vuoro mennä alakertaan tekemään taljat. Taljat aloitin ylätaljan tekemistä narulla ihan kunnon testi mielessä. Olen siis ylätaljaa narulla koittanut muutamia kertoja, mutta en ole sitä oikein kunnolla tehnyt. Tänään tein narulla kolme kymmenen toiston sarjaa 50kg:lla. Mielestäni narulla saa ihan hyvän tuntuman kunhan liikerata ja kädet ovat oikein eikä liike hajoa liikaa. Yritän pitää narunpäät mahdollisimman lähellä toisiaan kokoajan ylhäältä alas, mutta en pidä päitä kiinni toisissaan. Liikeen teen vähän leuan alle asti alas rauhallisesti ja saan loppuun asti hyvän tuntuman yläselkään. Muuten asento ja liike muistuttaa normaalia ylätaljan tekemistä tangolla. Tämän narulla testaamisen jälkeen tein normaalia ylätaljaa samoilla 50kg painoilla, mutta ote oli vähän normaalia leveämmällä. Välillä tulee testattua eri levyisiä otteita, koska yritän aina välillä katsoa mikä on se paras leveys. Myöskin liikkeen ottaminen selkään on eri otteilla erilainen ja leveämmällä otteella saa tuntuman leveämmälle ja kapeammalla kapealle. Mielestäni liian kapealla otteella liikkeen tekeminen ei ota kunnolla kuin käsiin ja olen tämän kyllä todennut.

[[{"fid":"204","view_mode":"media_adaptive","fields":{"format":"media_adaptive","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":"300","width":"400","class":"adaptive media-element file-media-adaptive"}}]]

Ylätaljojen jälkeen siirryin alataljan tekemiseen. Olen aikaisemminkin koittanut tehdä tuolla yhden käden alataljaa, muta en ole siinä onnistunut. Tänään yritin tehdä erilaisella tyylillä, mutta tajusin sen olevan mahdotonta. Tämä on harmi, koska tykkään yhden käden alataljan tekemisestä ja olen saanut sillä todella hyvän tuntuman sekä uuden variaation alataljaan. Se miksi yhden käden alataljaa ei voi tehdä johtuu alataljan toimiessa leveällä "vaijerilla" tai oikeastaan ei se vaijeri ole vaan joku leveä "nauha". Tämän vuoksi vaijeri lähtee heti uristaan jos teko kulma muuttuu suorasta vinoksi. Perusvaijeri olisi paras ratkaisu minkä lisäksi alhaalla kääntyvä vaijerin pidikä eikä tuollainen ties mikä leveä "nauha" surkealla yleissysteemillä. Yhden käden alatalja ei siis onnistunut joten tein ihan perus alataljan. Se vain on perseestä kun välineet estävät treenaamisen ja mihin ei oikein voi itse vaikuttaa. Tuo talja on vielä sellainen, että pelkkä vaijerin vaihto ei auttaisi vaan siihen pitäisi vaihtaa koko systeemi.

Selkätreeni

  • Maastaveto 1x7 100kg, 1x5 140kg, 1x2 180kg, 1x5 140kg
  • Kulmasoutu tangolla 3x10 100kg
  • Ylatalja narulla 3x10 50kg 
  • Ylätalja 3x10 50kg
  • Alatalja 3x10 80kg

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Kesäloman aikana aloin "rikkomaan" kuntosalitreenejä sillä tavalla että lähdin enemmän pois kaavamaisista treeneistä. Samoin olen tehnyt aikaisempina vuosina että juurikin lomalla ja muutenkin siihen kesällä olen vaihtanut tyyliä miten olen kuntosalitreenejä suorittanut. Tämä on johtunut periaatteessa kahdesta eri syystä mutta käytännössä yhdestä syystä. Ensinnäkin olen käynyt kesäisin treenaamassa PTVGYM:llä enemmän tai toisekseen olen käytännössä kesän aikana poissa kotoa kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.