Decifit maastavetoa Tampereen Loaded:lla

03.07.2023 - 10:53

Jälleen kerran pääsin Tampereen Loaded:lle treenaamaan ja sali oli yllättävän tyhjänä. Oli kuitenkin torstai eikä kello ollut kuin 19 mutta siitä huolimatta salilla oli yllättävän vähän väkeä. Ehkä kaikki olivat katsomassa Tapparan peliä kun se vielä sattui voittamaan mestaruuden silloin kun itse tein treeniä Loaded:lla. No joka tapauksessa salilla oli jonkin verran väkeä ja kun kuitenkin olin taas kerran vapaapainoalueella sen pari tuntia niin en tiedä sitten mitä bodaus puolella tapahtui tuon kahden tunnin aikana. Yleensä bodaus puolella on käynyt monia tekemässä treenin ketä en ole edes nähnytkään olevan salilla. Huomaan tämän yleensä siinä vaiheessa kun palaan vapaapainoalueelta bodaus puolelle ja näen sellaisia ihmisiä lähtevän kuntosalilta pois kenen en ole nähnyt tulevan tai edes treenaavan.

Tällä kertaa vuorossa oli maastaveto ja selkätreeniä kuten myös viimeksi. Edellisellä kerralla tein maastavetoa vastustusnauhojen kanssa minkä jälkeen tein lohko maastavetoa 15cm ATX lohkojen päältä. Tällä kertaa sitten teinkin decifit maastavetoa pienimmän ATX lohkon päältä minkä jälkeen lohko maastavetoja 15cm ATX lohkojen päältä. Keskiviikkona kuitenkin tein kyykkä missä tuli tehtyä 200kg painoilla kolme viiden toiston sarjaa. Tuo tuntui jaloissa jo treenin jälkeen eikä tuo ollut lähtenyt mihinkään. Tämän lisäksi kuitenkin ajoin vielä suoraan Pasilasta Tampereen Loaded:lle niin siinä oli vielä sellainen parin tunnin ajo ennen kuin aloin tekemään maastavetoa. Ei siis mikään ideaalinen tilanne lähteä tekemään maastavetoja.

Huomasin jo kun tein venyttelyä ja liikkuvuutta treenin alkuun että jalat ovat jumissa eikä ne ole ihan niin hyvässä kunnossa että olisi mieluisa lähteä tekemään maastavetoa. Tämän johdosta teinkin enemmän toistoja ja sarjoja pienemmillä painoilla jotta saisin jalat ja polvet lämpimiksi. Kaikissa sarjoissa oli hieman hakemista aina ensimmäisen toiston kohdalla. Tämän näkee hyvin videolta sillä kun valmistaudun tekemään sarjan ensimmäistä toistoa niin siinä kestää yllättävän pitkään. Siinä on sellaista epävarmuutta kun tunsin jalkojen ja polvien olevan ei ihan niin vetreät. Samalla kun joudun valmistelemaan toistoa enemmän niin epävarmuus myös iskee nopeammin koko tekemiseen. Mitä nopeammin pääsee tekemään toistoa niin sen parempi mutta kuitenkaan ei saa hätiköidä sillä silloin tekniikka hajoaa pahemman kerran ja loukkaantuminen tapahtuu.

Lähdin lopulta tekemään 240kg painoilla kahta toistoa decifit maastavedossa mutta päädyinkin tekemään kolme toistoa. Se vain tuntui olevan lopulta helppoa vaikka ensimmäiseen toistoon valmistautumisessa tuntui kestävän. Olin tuon 240kg kolmen toiston jälkeen todella väsynyt ja puhki mutta siitä huolimatta halusin jatkaa decifit maastavetoa. Aluksi mietin tekeväni toisen 240kg kolmen toiston sarjan mutta lopulta päädyin nostamaan painot 250kg ja tekemään kaksi toistoa minkä lopulta teinkin. Tämän jälkeen siirryin tekemään lohko maasvetoja 15cm ATX lohkojen päältä.

Halusin saada lohko maastavedossa 300kg mutta jo hyvin varhaisessa vaiheessa huomasin lohko maastavedon olevan raskasta. Oikaestaan jo 220kg painot tuntuivat yllättävän raskaalle ja tämän jälkeen 270kg oli ihan taistelua. Päädyin lopulta tekemään kaksi kahden toiston sarjaa 270kg painoilla mikä oli toisaalta pettymys. No siinä oli kyllä alla jo tuo puolitoista tuntia deficit maastavetoa minkä jälkeen pidin pidemmän tauon ennen ensimmäistä lohko maastavetoa. Kuitenkin olin pettynyt tuohon 270kg painoilla tehtyihin toistoihin. Oikeastaan jokainen neljästä toistosta 270kg painoilla ei tuntunut hyvälle vaan enemmänkin pakkonostolle.

Kahden tunnin maastavetojen jälkeen siirryin bodaus puolelle missä tein kolme selkälaitetta joita normaalisti en pääse tekemään. Sitten treeni olikin jo siinä sillä olin niin väsynyt etten edes jaksanut tehdä enempää enkä myöskään halunnut. 

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.