Crosstrainerillä lyhyempiä intervallitreenejä eli HIIT-treenejä kuntosalitreenin jälkeen

31.05.2017 - 18:54

Omat treenini niin kuntopyörällä kuin crosstrainerillä ovat olleet pitkään HIIT treenejä enne termin HIIT tuloa. Itse käytän vain näistä treeneistä nimitystä intervallit. En ole ikinä oikein tutkinut mitä tuo HIIT-treenaaminen tarkoittaa mutta olen ollut hieman tietoinen kyllä asiasta. Tuossa jokin aika sitten tulin etsineeksi jotain tietoa ja tajusin viimein, että minun intervallitreenit ovat HIIT-treenejä vai ainakin vastaavia.Yleisellä tasolla ne vastaavat lähelle samaa tietenkään en ole varma onko HIIT-treeneissä jotain tiettyjä aikoja tai tavoitteita intervallitreeniä enemmän?

Nyt alkuviikosta olen oikein kunnostautunut ja ahkeroitunut siinä mielessä, että olen käynyt aamulla juoksemassa tuon 3.6 - 3.7km lenkin mitä tuosta nyt sitten oikeasti tulee. Tämän lisäksi olen nyt kuntosalitreenien päätteeksi tehnyt crosstrainerillä 6 - 7 minuutin intervallin. Olen näitä kyseisiä intervallitreenejä tehnyt ajoittain joko enemmän tain vähemmän mutta oikeastaan oliko nyt tuossa vuoden vaihteessa tein niihin pienoisia muutoksia.

Muutin intervallin keston pituutta sekä samalla palautuksen pituutta mikä myöskin muutti koko intervalliin käytettyä aikaa. Oikeastaan kaikki lähti siitä liikkeelle, että halusin tehdä crosstrainerillä maksimissaan kymmenen minuutin treenin kun ennen nämä intervallit olivat yleensä vähintään 15 minuuttia. Nyt nämä treenit ovat kestäneet sen 5 - 7 minuuttia eli todella lyhyitä settejä on tullut vedettyä.

Ennen tein yleensä 30 sekunnin, minuutin tai jopa kahden minuutin vetoja minkä jälkeen tein yleensä vähintään saman pituisen palautuksen. Joskus olen käyttänyt tuplasti palautukseen aikaa verrattuna vedon pituuteen ja tätä olen käyttänyt kun olen tehnyt juoksussa intervalleja. Juoksusta nämä kaikki intervallitreenit kuntopyörällä tai crosstrainerillä ovat lähteneetkin. Yleensä juoksussa olen käyttänyt tiettyä matkaa vetoihin sekä palautuksiin. Juoksuradalla on helppo juoksta kierroksia tai muutoin metrejä mutta tiellä tai muuten juostessa olen käyttänyt joko puhelinlinjojen tolppia tai sitten kelloa.

Mielestäni on vain hyvä aloittaa sillä, että päättää kuinka pitkiä vetoja tekee minkä jälkeen suunnittelee kuinka monta vetoa tekee. Palautumisen kannattaa olla vähintään sama matka / aika tai sitten puolet pidempi kuten intervallien "normi" tuntuu olevan. Siinäkin on sitten vielä "oikeanlaisia" teorioita kuinka pitkä intervalli kannattaa olla mutta yleensä tuo lasketaan kestossa eikä matkassa. Aluksi kuitenkin kannattaa aloittaa lyhyemmistä intervalleista kuten esimerkiksi 400m vedoista joita tekee 4 - 6 kappaletta.

Itselläni meni intervallien tekeminen kuntopyörällä ja crosstrainerillä hieman siihen, että vedin minuutin vedon minkä jälkeen kahden minuutin palautus. Välillä nämä menivät kahden minuutin vetoon mitä seurasi kahden minuutin palautus. Nykyisin olen kuitenkin tehnyt paljon lyhyempiä aikoja käyttäen 20 sekunnin vetoa ja 20 sekunnin palautusta tai sitten 40 sekunnin vetoa ja 20 sekunnin palautusta. Näitä olen sitten saattanut tehdä ristiin enemmän tai vähemmän eli olen vaihtanut lennosta teenkö 20 sekunnin vai 40 sekunnin pyrähdyksen. 

Yksinkertaisesti olen käyttänyt 20 sekunnin tai 40 sekunnin intervalleja ihan sen takia, että ne helpompi laskea kellosta. En niinkään laske montako vetoa olen tehnyt vaan enemmänkin katson aikaa mitä olen käyttänyt treeniin. Olen niin monta kertaa radalla juostessa intervalleja unohtanut monesko veto on menossa tai montako olen siis jo tehnyt. Intervallit ovat välillä niin raskaita, että siinä ei pahemmin pysty oikein miettimään mitään. Kun hieman ehtii hengähtää niin huomaa jo, että pian pitää mennä taas kovempaa.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.