Aerobinen treenaaminen kuntosalitreenien kanssa missä kannattaa olla tarkkana

28.01.2017 - 10:11

Tällä viikolla tuli vedettyä neljä aamutreeniä aerobisesti. Kaksi 2.8km aamulenkkiä sekä pari noin 15minnuutin uintia. Keskiviikkoaamu oli väli aamu ja viikonlopulle en ajatellut ottaa aerobisia treenejä yhtään tai korkeintaan mennä kuntosalille vetämään kuntopyörää tai crosstraineria. Ihan vain sen takia, että aamulenkkien seurauksina jalat ovat olleet kamalan jumissa. Vaikka en ole juossut kuin 2.8km niin nekin ovat olleet tällä hetkellä jaloille rasittavia. Lähinnä jalkatreenien seurauksina mitkä on tullut vedettyä täysillä miettimättä yhtään miten ne vaikuttavat aerobiseen treeniin. Aamun uinneilla käynti on puolestaan ollut jaloille paljon kevyempi tapaus. Kuitenkin aamun uintien jälkeen olen ollut todella väsynyt, mutta koko kropallisesti. Siihen vaikuttaa ainakin myöskin se, että en ole ihan niin hyvä uimaan vaan uiminen on ollut niin sanotusti "räpellystä".

Olen nyt hyvin huomannut sen miten kovat jalkatreenit ja varsinkin kyykyn tekemiset ja aamulla juokseminen on vaikuttanut toisiinsa. Näin ollen jos tai kun haluan alkaa nostamaan juoksukuntoani niin minun on tehtävä muutoksia jalkatreeneihin. Varsinkin kyykyn sekä jalkaprässin tekemiseen tai sitten minun on vain paremmin suunnitella jalkatreenien ajankohta sopimaan paremmin juoksemisen kanssa. Myöskin olen huomannut kun olen nyt käynyt juoksemassa ennen jalkatreeniä niin tämä on tuntunut jaloissa.

Näin ollen uinti on ollut se parempi aerobinen treeni näistä kahdesta. Mielestäni vielä "parempi" aerobinen treeni mikä säästäisi jalkoja olisi kuntopyörä tai crosstrainer jotka ovat ystävällisempiä jaloille ja nivusille. Ihan vain sen takia ettei kummassakaan tapauksessa jalat saa kosketusta maahan. Tietenkin riippuen siitä mitä hakee aerobiselta treeniltä niin sitä kannattaa tehdä. Juoksu on yleisesti hyvä tapa mutta rasitus kohdistuu eniten jalkoihin kun taas uinti puolestaan ottaa kokonaisvaltaisemmin koko kroppaan. Kun taas kuntopyörä ottaa jalkoihin ja crosstrainer hieman enemmän koko kroppaan riippuen teko tavasta miten käyttää / missä pitää käsiä.

Tämä onkin hyvä muistaa, että aerobiselle treenaamiselle on erilaisia vaihtoehtoja ja että ne rasittavat kroppaa eri tavalla. Tämä kannattaakin ottaa huomioon kuntosalitreenien kanssa jos käy kuntosalilla ja tekee myöskin aerobista treeniä. Vaikka nämä kaksi treeni tapaa eivät sovi toisiensa kanssa yksiyhteen niin niitä voi kuitenkin yrittää muokata toisilleen sopivammaksi. Se kuitenkin kannattaa muistaa, että "voimatreenaaminen" ja aerobinen treeni ei sovi yhtään yhteen joten se melkein kannattaa unohtaa. Aerobisen treenin kanssa sopiikin paremmin pidemmät sarjat sekä "arobisempi" kuntosalitreeni.

Aerobisella treenillä vain helposti alkaa polttamaan heti kuntosalitreeneissä saatua / syntyvää lihasta. Näin ollen se mitä teet tai saavutat kuntosalilla voi palaa helposti pois liiallisella aerobisella treenillä. Näin ollen kuntosalitreenit menevät hukkaan. Tämä kannattaa myöskin ottaa huomioon alkulämmittelyissä jotka tehdään enne kuntosalitreeniä. Ajallisesti alkulämmön ei tarvitse olla viittä tai kymmentä minuuttia pidempi sillä tästä pidemmät alkulämmittely alkaa syödä treenien tehoja. Tämä asia kannattaa ottaa huomioon siis alkulämmittelyissä ja tämä voi olla myöskin yksi syy painojen tai treenitehon tippumiseen. Loppulämmittelyn osalta ajalla ei ole niinkään väliä.

Olen tehnyt jo pidempään kyykyn pysäytyskyykkynä tai ainakin olen yrittänyt tehdä pysäytyksen alhaalla. Aina tämä ei ole ihan onnistunut suuremmilla painoilla ja välillä kun olen tuntenut pysäytyksen kyykkyä tehdessä niin videolta katsottuna kyykky ei ole ihan näyttänyt että siinä olisi pysäytystä tai ainakaan sellaista mikä "laskettaisiin" pysäytykseksi. Se miksi vaihdoin normaalin kyykyn tekemisen pysäytyskyykkyyn kesällä oli yksinkertaisesti vahvistaa kyykyn suurta heikkoutta eli syvyyttä. 

Päätin tuossa muutama viikko sitten että aloitan jalkatreeneissä takareisi priorisoinnin mikä oli yksi niistä monista asioista joita päätin kokeilla. Tämä oli noin neljä viikkoa sitten minkä jälkeen minulla oli viikon tauko treeneistä kun menimme töistä etäviikoksi Pyhtäälle mökille. Tuon viikon jälkeen minun oli tarkoitus aloittaa tai oikeastaan muuttaa monia asioista treeneissä. Onko sitten näiden parin viikon aikana tehnyt niin?

Pitänyt jo kirjoittaa kyykystä muutamia viikkoja mutta en ole vain jaksanut ja ehtinyt. En ole myöskään yhtään varma olenko tästä asiasta jo kirjoittanut tai siis montako kertaa? Kuitenkin aloitin tuossa kesällä joskus tekemään vyötöntä kyykkyä pitkästä aikaa. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vöytä sillä totutin itseni aina tekemään kyykkyä vyön kanssa oli kyseessä sitten pienet tai suuret painot. Samalla olen nyt tehnyt vallan pysäytyskyykkyä tai ainakin pyrkinyt pysäyttämään alhaalla liikkeen edes hieman. Tämän avulla olen saanut etenkin korjattua kyykyn syvyyttä mikä on ollut minulle ongelma.

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.