Aamulenkki jäi väliin mutta tämä auttoi illan käsitreeniä

16.11.2016 - 12:06

Eilen perjantaina oli alkuperäinen suunnitelma mennä aamulla juoksemaan sama 10.2km aamulenkki minkä juoksin maanantaina, tiistaina sekä torstaina. Torstai-illan kuntosalitreenin aikana huomasin jo väsymystä ja mietin jaksaisinko juosta perjantainaamuna jälleen 10km. Ajattelin kuitenkin lähteä juoksemaan ja kyseinen reitti mitä olen nyt juossut on myöskin siitä hyvä että siellä on monia variaatio juosta. Jos huomaa että paikat ei kestäkkään juosta pidempää lenkkiä niin tällöin pystyy vaihtamaan reitin lyhyeämmksi. Vastaavasti myös pidempi lenkki onnistuu ja alkuviikosta suunniteltu 15km reitti käyttää kokonaan myös tätä 10km reittiä. Illalla kuitenkin satui heräämään wc:tä varten ja juuri silloin oli sellainen tunne ettei juoksemisesta tulisi mitään. Tämän johdosta siirsinkin herätyskelloa myöhempään ja jätin täten aamulenkin väliin. En nyt tiedä oliko ihan keskellä yötä hyvä tehdä tälläinen päätös kun yöllä muutenkin kroppa on aina eri kunnossa kuin sitten aamulla, mutta olen aikaisemminkin tehnyt vastaavanlaisia päätöksiä keskellä yötä. Aamulla kun heräsin oikeasti niin fiilis oli tietenkin erilainen ja paikat erilaisessa kunnossa kuin yöllä, mutta tulihan tähänkin nyt ainakin puolentoista tunnin lisäunet mitkä vaikuttivat jonkin yleisesti heräämiseen ja virkeyteen.

Aamulenkin väliin jättäminen kuitenkin hieman harmitti päivän mittaan. En tiedä miten paikat olisivat kestäneet ja miten tämä olisi sitten vaikuttanut illan kuntosalitreeniin jos olisin käynyt aamulenkillä ja juossut jälleen 10km. Takana oli kuitenkin "jo" kolme 10km aamulenkkiä eikä minulla ole vielä ihan niin hirveästi juoksuja alla tämän vuoden puolella niin ajattelin kyllä myöskin sitä olisiko neljäs 10km aamulenkki ollut tässä kohtaan liikaa? Tämän päälle kun kuitenkin lisätään kuntosalitreenit niin tämä olisi voinut olla nyt liikaa kun en muutenkaan ole tottunut juoksemaan ihan näin monia pidempiä aamulenkkejä. Tästä on mielestäni parempi nostaa pikkuhiljaa aamulenkkien määriä ja pituuksia kun aloittaa aamulenkkeily liian raskaasti.

Käsitreeni ilman aamulenkin vaikutusta

Aamulenkin väliin jättäminen oli tietenkin vain hyvä asia illan kuntosalitreeniä ajatellen. Huomasin jo torstaina kropassa painavan tai ainkin väsyin normaalia nopeempaa. En oikeastaan huomannut tämän viikon aamulenkkejä väsyttävän kroppaa sinällään vaan huomasin väsymyksen tulevan nopeempaa kun tein jotain. Juoksun ja kuntosalitreenin väliin jäi kuitenkin jotain kaksitoista tuntiaä väliä joten kyllä siinä ajassa ehti palautua ihan hyvin. Ensimmäiset sarjat menivät ihan normaalisti mutta tämän jälkeen kroppa alkoi nopeammin väsymään. Huomasin nyt että en jaksanut tehdä kuntosalitreeniä ihan normaalisti tai siis väsyin nopeemmin. Tähän kun olisi lisännyt aamulenkin niin en tiedä mitä illan kuntosalitreenissä olisi käynyt. Olisinko jaksanut oikeastaan mitään? Voisin olettaa että tekeminen olisi mennyt siihen että olisin joutunut jokaisen sarjan välissä ottamaan pienempää painoa.

Yritin tehdä tällä kertaa hieman erilaista treeniä kuin viimeksi sekä myös hieman enemmän. Käsitreenit ovat mennet nyt hieman liikaa siihen suuntaan että olen tehnyt samoja treenejä tai liian lähelle samaa varsinkin kun olen tehnyt yhtä käsitreeniä päivään. Myöskään en ole saanut ihan vielä sitä vaikutusta aikaan mitä hain aikoinani olkapäätreenin ja ojentajatreenin päittäin vaidoksella. Ajattelin jotain suuria suunnitelmia tehdä jotain hienoja supersarjoja käsipäivinä mutta näin ei ole vielä tapahtunut. Muutoin olen ollut kyllä vaihdokseen ihan tyytyväinen ja on nyt kiva tehdä kädet samana päivänä.

Käsitreeni hauis & ojentajat

  • Dippi 15kg lisäpaino 3x20 
  • Tripla hauis istuen 2x 17,5kg, 1x15kg normaali vastaote x8, normaalilla tyylillä hitaat alasviennit x4 sekä hammer ylös normaali alas x6 
  • Ranskalainenpunnerrus istuen 3x20 32,5kg
  • Hauiskääntö z-tanko 3-osainen tiputussarja 32,5kg
  • Ojentajapunnerrus taljassa naru tuettu 3x20 50kg
  • Keskitetty hauiskääntö 3x20 7,5kg
  • Supersarja 3x yhden käden ojentajapunnerrus päänyli talja 15kg x20, yhden käden hauiskääntö talja 15kg x20

Viime viikon lauantaina tuli käytyä Tampereella Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla Tätä Tampereen reissua varten muutin koko viikon treenien järjestystä sillä suunnittelin tällä kertaa mitä haluan tehdä Tampereen Loaded:lla minkä lisäksi piti myöskin hieman miettiä mitä on järkevää tehdä. Lähinnä nyt siltä kannalta että aluksi on meno Tampereelle minkä jälkeen piti käydä ensiksi syömässä ja sitten Hifihuoneen Hifi & HIGH END messuille. Ennen kuin pääsisin Tampereen Loaded:lle niin minulle tulisi paljon kävelyä ja seisomista ennen treeniä.

Olen käyttänyt apinaotetta jo vuosia lähes kaikissa mahdollisissa liikkeissä ja nyt myös pari viikkoa sitten myöskin kyykyssä. Olen huomannut että kun teen liikkeet apinaotteella niin silloin saan liikkeen kohdistumaan paremmin kyseiseen lihakseen sekä forkut (kyynervarret) ottavat vähemmän osumaa hyvässä mielessä. Tietenkin tämä vaikuttaa kyynervarsien (forkkujen) kehittymiseen mutta vastaavasti se karsii kyynervarsiin (forkkuihin) kohdistuvaa mahdollista kipua ja rasitusta. Esimerkiksi ylä- ja alataljan tekeminen apinaotteella vähentää kyynevarsiin kohdistuvaa rasitusta sekä saan taljaliikkeet tuntumaan paremmin selässä.

Kesäloman jälkeen treeneissä olen priorisoinut penkin ja laittanut jopa tälle vuodelle tavoitteita. Kuitenkin nyt tuntuu sille että kyykky on se mikä on viime aikoina sujunut paremmin. Voi myös olla että kun priorisoin ja keskityn penkkiin niin tuntuu vain sille että kyykky nyt sujuu paremmin kun siihen minulla ei ole ollut tavoitteita. Kuitenkin nyt kyykyssä minulla on paukkunut erilaiset ennätykset kun penkissä en ole päässyt ihan vielä niihin tuloksiin kuin olisin halunnut. 

Pysäytys. En ilmeisesti osaa enää treenata oikein "tavallisesti" kun liike kuin liike niin käytän pysäytystä tavalla tai toisella. Pysäytyksellä on muutama seuraus mitä tapahtuu kun tekee liikkeitä pysäytyksellä. Pysäytyksen voi tehdä kolmella eri tavalla: supistaessa, venyttäessä tai molemmissa. Helpoin näistä tavoista on tekemällä pysäytyksen venyttäessä kuten yleisesti käytän pysäyttämistä. Tämän jälkeen tulee pysäyttäminen supistuksessa mitä en oikein käytä sillä jos teen pysäytyksen supistuksessa niin silloin pidän myös pysäytyksen venytyksessä.

Miksi "höpö höpö" / kevyt treeni tuntuu todella paljon raskaammalle kuin kova treeni? Olen tästä asiasta mielestäni jo kirjoittanut monessa kirjoituksessa mutta tämä asia nousi taas esille kesällä treenatessa. Mielestäni tässä on kaksi syytä mitkä vaikuttavat siihen että tuollainen "höpö höpö" on laittanut minut todella lujille. Ei varsinaisesti vielä treenin aikana mutta treenin jälkeen kun olen päässyt kotio. Monesti kun olen tehnyt "höpö höpö" treenin syystä tai toisesta niin se ei ole välttämättä vielä tuntunut kuntosalilla mitenkään ihmeellisesti mutta sitten kun olen kotiutunut treenistä niin sitten väsymys on iskenyt pahemman kerran.