5.5 yöunilla selkätreeni aamulla ja 12km hallujuoksu iltapäivällä

16.11.2016 - 12:06

Maanantain sekä tiistain hieman huononpi olo aamun kuntosalitreenissä vaikutti tähän aamun siten että yritin jotain uudempaa tyyliä valmistautua aamun treeniin. Tähän ei kuulut 5.5 tunnin yöunet. Eilen sattui tulemaan Arsenalin jalkapallopeli minkä johdosta pääsin nukkumaan vasta 23.45. Aluksi suunnitelmissa oli laittaa peli nauhalle ja mennä aikaisemmin nukkumaan mikä olisi ollut se järkevämpi vaihtoehto. Vaikka nukuin vain 5.5 tuntia niin aamun kuntosalitreenissä tämä ei näkynyt ihan sellaisena väsymyksenä kuin luulin. En ollut myöskään aamulla herätessäni niin väsynyt kuin ajattelin. En oikestaan miettinyt koko väsymystä aamutreenin aikana yhtään vaan ajattelin vain etten muuten vain jaksa ihan niin hyvin.  Aamulla liikkeiden tekemisestä alkoi vain sarjan loppua kohden loppumaan tehot jolloin toistoista tuli raskaita, mutta sinällään väsymys ei näkynyt. Hieaman varmaan samantapaista kun ei ole ehtinyt palautua ja tekeminen ei ole raskasta mutta toistot eivät vain meinaa tulla. Aamua enemmän mietitytti itapäivän hallijuoksu kun yleensä vähäisten unien jälkeen väsymys alkaa painamaan vasta myöhemmin. Tähän kun lisää vielä aamutreeninkin niin ajattelin iltapäivän juoksun olevan väsynyttä.

Tänä aamuna kokeilin syödä hieman enemmän kuin alkuviikosta milloin en oikein syönyt mitään ennen aamutreeniä. Maanantaina vain Whey + iBcaa mix ja tiistaina Banaani, Whey + iBcaa mix. Tänä aamuna söin jogurtin & banaanin sekä Whey + iBcaa mixin. En sitten tiedä vaikuttiko lyhyt uni siihen, että tuntin olevani aika täysi jo jogurtin sekä banaanin jälkeen. Hetken päästä odottava Whey + iBcaa alkoi mietityttämään. Oliko jogurtti jo likaa? Vastaus oli loppujenlopuksi ei, koska banaani, jogurtti & Whey + iBcaa ehtivät kuin ehtivät laskea ennen aamutreeniä.

En nyt sitten tiedä auttoiko jogurtin syöminen niin paljon verrattuna alkuviikkoon vai oliko tämän aamun treeni vain sellainen että se otti kroppaan erilailla. Aloitin aamun treenin kuitenkin maastavedolla missä minua ei alkanut huimaamaan tiistain kyykyn tavoin. Tämä jo puoltaisi sitä asiaa, että jogurtti auttoi olon pysymistä parempana. Tietenkin minua alkoi gieman mietityttämään alkaisiko aamupala tulemaan ylös tai sen maku suuhun. Mitään tälläistä ei tapahtunut ja olo pysyi normaalina koko treenin ajan. Aamun selkätreeniin mahtui erilaisia variaatioita mutta varmaan vähäisten unien takia en saanut otetttua kropasta ihan niin paljon irti kuin alkuviikosta mikä saattoi myös vaikuttaa oloon. Tämä antoi kuitenkin lupauksia siitä, että pieni aamupala alkaisi estämään huonoa oloa. Huonompi olohan on nyt tullutkin silloin kun olen tehnyt pidempiä sarjoja jolloin kroppa joutuu suuremmalle rasitukselle kuin kymmenen toiston sarjoissa.

Itse olen nyt sitä mieltä että ennen aamutreeniä kuntosalilla kannattaa syödä aamupala varsinkin kun tekee pidempiä sarjoja. Pidemmillä sarjoilla tässä tapauksessa puhun yli kahdentoista toiston sarjoista. Kroppa joutuu vaan liian suuren rasituksen kohteeksi että ilman aamupalaa kroppa yrittää ottaa energiaa jota ei ole ja tällöin olo alkaa huononemaan. Rasvanpolton kannatahan ei pitäisi syödä aamupalaa ennen aamutreeniä, mutta jos olo alkaa huononemaan ilman aamupalaa niin pidän tätä kyllä tärkeämpänä asiana. Se mitä syö ja kannattaa syödä riippuu enemmänkin itsestä, mutta itse suosittelisin enemmän nestemmäistä ja jotain pientä. Tietenkin riippuen siitä ottaako ennen treeniä minkäänlaista proteiinia, koska riippuen proteiinistä ne myös täyttävät.

Selkätreeni aamulla

Minun oli tarkoitus aloittaa aamutreeni maastavedolla mutta painoista sekä toistomääristä minulla ei ollut mitään tietoa. Sen olin kuitenkin päättänyt että mitään yli kymmenen toiston sarjoja en tee vaikka muut liikkeet oli tarkoitus tehdä pidempinä. Aloitin ensimmäisen sarjan 100kg ja tein kymmen toistoa. Tämä tuntui hyvälle ja päätin jatkaa samoilla painoilla sekä toistoilla toistaiseksi. Teinkin vielä toisen sarjan jonka jälkeen nostin painot 140kg. Näillä painoilla tein kolme viiden toiston sarjaa. Ajattelin tässäkin tehdä neljännen ja / tai viidenen sarjan, mutta katsoin paremmaksi jättää sarjat kolmeen jotta alaselälle ei tullut nyt liikaa rasitusta. Alaselkä kun tuntui todella hyvälle joten päätin olematta rasittamatta sitä liikaa.

Tämän jälkeen vuorossa oli kulmasoutu käsipainoilla mihin valitsin 30kg käsipainoin. En muista millä painoilla tein viimeksi mutta tänään näilläkin painoilla liikkeen tekeminen oli rastakasta ja sain todella hyvän hien päälle. Tämä liike oli tänään se liike kun sain hien oikein todenteolla virtaamaan. Ehkä maastavedon tekeminen ennen kulmasoudun tekemistä edesauttoi asiaa mutta vielä maastavedon aikana minun ei ollut läheskään niin kuuma ja hikinen olo kuin kulmasoudussa. Tietenkin kahdenkymmenen toiston sarjat vaikuttivat tähän todella paljon verrattuna jos olisin tehnyt kymmenen toiston sarjoja.

Tämän jälkeen vuorossa olikin taljaliikkeet. Ensiksi Lat Rope Yankers mitä en ollut tehnyt kertaan tai pariin ja halun tehdä tämän liikkeen vaihteeksi. Tämän jälkeen oli vuorossa supersarjana ylätalja ja alatalja minkä tein hieman eripäin. Tein nimittäin ylätaljan kapealla otteella ja alataljan puolestaan leveällä kun yleensä nämä liikkeen tehdää juuri päinvastoin. Muutoinkin on mielestäni erittäin hyvä tehdä selkäpäivänä supersarjana liikkeitä siten että tekee sekä kapean että leveän otteen liikkeet. Tällöin saa vaihtuvuutta liikkeille sekä liikkeet ottavat mukavasti eri kohtiin selkää. Lisäksi kun tein supersarjoja niin minun ei tarvinnut tehdä yhdessä liikkeessä kahdenkymmenen toiston sarjoja kun pystyin tekemään kahdessa liikkeessä putkeen kymmenen toiston sarjoja. Melkein näiden molempien asioiden takia teinkin juuri tänään superjana nämä liikkeet. Taljojen jälkeen yritin vielä väsyneenä tehdä leukoja mutta enhän nyt niitä enään oikein jaksanut tehdä. Nämä olivat käytännössä hieman liikaa, koska minulla ei vain enään riittänyt voimia nostaa itseäni.

Selkätreeni

  • Maastaveto 2x10 100kg, 3x5 140kg
  • Kulmasoutu käsipainolla 3x20 30kg
  • Lat Rope Yankers 3x20 40kg
  • Supersarja 3x ylätalja kapea 50kg x10 + alatalja leveä 60kg x10

[[{"fid":"355","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":536,"width":521,"class":"media-element file-default"}}]]

12km hallijuoksu

Kun tiistaina oli hieman epäilyttävä aloittaa hallijuoksua aamun jalkatreenin jälkeen niin tänään tämä asia oli väsymys minkä takia hieman mietitytti ennen juoksua. Miten jaksan juosta ja kuinka paljon sekä miten aamun seltreeni vaikuttaa juoksuun? Tuntuuko selässä aamun treeni vai pystynkö juoksemaan ihan normaalisti? Eniten mietitytti väsymys sekä jaksaminen ja tästä syystä lähdin liikkeelle hitaasti. Mietin hetken aikaa intervallien vetämistä, mutta en kauaa. Näin jälkikäteen onkin hyvä sano että onneksi en lähtenyt vetämään intervalleja. Juoksin aluksi pari kilometriä rauhallisesti jonka jälkeen aloin miettimään juoksun kehitystä. Päätin jatkaa samaa vauhtia mutta matka oli vielä epävarma vaikka mietinkin kymmentä kilometriä. Tässä alkoi vain mietityttämään mahdollinen väsymys. Jossain kohtia aloin sitten miettimään että kun olen juossut kymmenen kilometriä nostan tämän jälkeen vauhtia ja jatkan lenkkiä x määrään asti. Näin tapahtuikin ja nostin kympin kohdilla vauhtia, en hirveästi mutta eron huomasi tälläkertaa. Toisin kävi viimeksi jolloin vauhdin nostaminen oli 15s per kilometri. juoksin kymmenen kilometrin jälkeen kaksi kilometriä jonka jälkeen lopetin juoksun. Vaikka juokseminen oli rentoa niin minua alkoi mietityttämään palautuminen sekä aamutreeni ja huomisen tuplatreenit. Aloin vain yleisesti miettimään että nyt ei ollut hyvä ajankohta vain vetää itseään piippuun. Vielä viime vuonna näin olisin varmasti tehnyt ja huomen aamulla tätä asiaa miettisin.

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.

Viime viikon sunnuntaina ajattelin aluksi pitäväni ihan täyden lepopäivän ja niin se näyttikin menevän aina iltaan saakka. En meinaan jaksanut edes lähteä päivällä tekemään normaalia päiväkävelyä minkä vähintään olen sunnuntaisin tehnyt. Tämä saattoi myöskin johtua siitä että aloin tekemään sununtaina aamupäivällä extemporeen paikkojen järjestelyä sekä siivousta. Sinällään tämä ei ollut ihan niin extempore sillä kävin hakemassa perjantaina Laajalahden JYSK:stä uuden kirjahyllyn kun olin matkalla PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä. 

Viime viikolla kun julkaistiin Hullut Päivät tarjoukset ja kun huomasin että siellä olisi Apple Watch Ultra tarjouksessa niin aloin miettimään pitäisikö minun ostaa Apple Watch Ultra? En muista mikä versio silloin oli Apple Watchista menossa kun mietin sen ostamista oikeasti kunnolla ja kävin niitä liikkeessäkin katsomassa. Tuon silloisen innostuksen jälkeen en Apple Watchia ole miettinyt hankkivani ja elokuussa 2021 hankin tämän nykyisen Garmin Venu 2:sen. Kuitenkin kun näin Apple Watch Ultra Hullut Päivät tarjouksen niin sen jälkeen asiaa aloin miettimään ja mitä lähemmäksi Hullut Päivät tuli niin sitä enemmän asiaa mietin.