Yksi kaikkien aikojen sarjoista maastaveto 280kg x2 se tuli viimein

22.08.2023 - 13:45

Eilen maanantaina en ollut ajatellut sen enempää illan treeniä kuin että PTVGYM:lle menisin tekemään maastaveto ja selkätreenin. Siinä jossain vaiheessa ennen kuin aloin pakkaamaan kamoja salilaukkuun ja muutenkin kun aloin preppaamaan itseäni salille lähtöön niin aloin miettimään. Mietin lähinnä sitä mitä tein lautaina. Lauantaina tein ensimmäistä kertaa ikinä kyykyssä 200kg painoilla plus ketjut kolme toistoa sekä muutenkin suhteellisen kovan jalkatreenin. Aloin siinä ennen salille menoa sitten miettimään olisiko nyt parempi ottaa hieman rauhallisemmin?

Rauhallisemmalla tarkoitin tässä tapauksessa sitä että tekisin lohko maastavetoa pelkästään ja tekisin sitten normaalia maastavetoa perjantaina. Tämänlaisen kierron tein kesäloman aikana kerran kun maanantain treenissä en tehnytkään normaalia maastavetoa vaan pelkästään räkkivedon. Halusin tuolloin säästellä alaselkää sekä muutenkin kroppaa. Päädyin kuitenkin tekemään räkkivedossa uuden sarjaennätyksen 300kg viisi toistoa.

Siis kun ajattelin tehdä rauhallisemman ja säästeliämmän treenin niin kuitenkaan en miettinyt mitään höpöhöpö painoja vaan katsoa ihan rauhassa päivän kunto. Se kevyempi tekijä oli lähinnä se että en tekisi kokonaisia nostoja vaan hieman polvien alapuolelta. Tämä pieni muutos vaikka painoissa mentäisiin suuriinkin niin yllättävä kyllä auttaa. On siis ihan eri vetää maasta asti kuin hieman polvien alapuolelta. 

Vaikka siinä kohtaan kun pakkasin tavaroita salilaukkuun ja lähdin salille niin mietin tekeväni vain lohko maastavetoa niin kuitenkin normaaliin tapaan otin kaikki varusteet. Olin siis kyllä ihan varusteilla varustautunut tekemään myös normaalia maastavetoa että en nyt ihan tehnyt niin että myös varusteiden puolelta olisin jättänyt jotain pois. Näin ollen en ihan varmanakaan olisi voinut tehdä normaalia maastavetoa. Tätä kyllä mietin ja mietin myös eri housujenkin ottamista sillä ajattelin miksi ottaa trikoot kun lohko maastavetoa voi tehdä ihan hyvin myös normaaleilla pitkillä housuilla.

No jossain kohtaan ajatukset muuttuivat. En nyt muista missä vaiheessa ne tarkalleen ottaen muuttuivat mutta kun olin salilla ja menin maastaveto paikalle niin tiesin aloittavani normaalilla maastavedolla. Tein kaikki nousut ja valmistelut ihan normaalisti kuten ne nyt olen tehnyt. Jatkoin myös 20kg kiekkojen käyttämistä kun itse olen huomannut niillä treenatessa menevän paremmin kuin 25kg kiekkojen kanssa.

Siinä sitten kun aloin pääsemään 220kg painoihin niin aloin myös oikeasti suunnittelmaan mitä sitä tekisi? Minulla oli muutamia erilaisia suunnitelmia päässäni mitä voisin tehdä. Sitten myös mietin miten sen teen eli käytänkö samaa taktiikkaa kuin kyykssä eli ensiksi vähän isommilla painoilla ja sitten paluu niihin painoihin joilla oikeasti tekee? 

Oikeasti suunnitelmia oli monta ja minulla kesti pitkään tehdä päätös. Jossain vaiheessa jo varhaisessa vaiheessa päätin ja mietin tekeväni 280kg painoilla kaksi toistoa. Se oli koko ajan se pääsuunnitelma ja kaikki tuntui menevän hyvin. Ainoa suurempia asia mikä siinä mietitytti oli se että pystynkö siihen? Olin kuitenkin pari viimeistä kertaa kerran PTVGYM:llä ja kerran kesäloman aikana Vammalassa epäonnistunut 280kg saamisen ylös. 

Minulla oli pohjalla kaksi epäonnistumista 280kg painoilla ja se laittoi minut mietityttämään. Mietin myös millaisilla korotuksilla menisin 280kg painoihin? En muista meninkö ensimmäisellä 280kg epäonnistumisella PTVGYM:llä samalla kaavalla kuin Vammalassa eli 220kg, 260kg minkä jälkeen 280kg. Mietin menenkö samalla kaavalla vai otanko siihen jotain 250kg ja 270kg pohjalle? Päädyin sitten lopulta menemään tuolla minun perus nousulla 220kg, 260kg minkä jälkeen 280kg.

Olin kyllä siinä uskossa että tuleekohan tämä ylös? Kuitenkin kun lähdin tekemään niin kirosin siinä itselleni että helppoa tämä on ja nyt vain nopeasti nostamaan. Ensimmäinen nosto 280kg painoilla tuli hyvin ylös vaikka ei se ihan niin kevyeltä tuntunut. Minulla oli kuitenkin suunnitelmissa nostaa se kaksi toistoa niin lähdin sitä toista sitten nostamaan. Videostakin näkee että toistojen välissä on suhteelisen pitkä aika ennenkuin lähden sitä nostamaan sillä siinä vain ajattelin että mitä ihmettä taas päätin tehdä. Sain kuitenkin 280kg ylös mikä ei todellakaan ole ihan jokapäiväistä mutta samalla halusin sen toisen vaikka oikeasti sille ei tuntunut että se nousisi ylös.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.