Viikon viimeinen treeni kovempi kun viikon tehnyt kevyempiä treenejä

15.10.2023 - 11:27

Tällä viikolla tein kevyempiä ja normaalista poikkeavia treenejä ihan vain sen takia että halusin säästellä kroppaa. Sen johdosta päädyin myöskin tällä viikolla jättämään normaalit PTVGYM käynnit pois ja kävin poikkeuksellisesti maanantaista - perjantaihin lähisalilla. Torstaina päätin mennä lähisalille vaikka tarkoitus oli mennä PTVGYM:lle kun ajattelin että voin tehdä kyllä saman treenin sielläkin. Perjantaina olin valmistelemassa menoa PTVGYM:lle kunnes ajattelin että yhtä hyvin voin mennä lähisalille kun kerran olen tekemässä kevyemmän treeenin? Katsoin myös kelloa ja huomasin että kello ei ole ihan niin paljoa että sen puolesta kerkiän treenaamaan lähisalille.

Torstaina ja perjantaina kun minun piti mennä PTVGYM:lle niin kuin normaalisti olen nyt käynyt niin vaihdoin menemisen tosiaan lähisalille ihan sen takia kun halusin tehdä kevyemmät treenit. Tiedän itsestäni sen että jos ja kun menen hieman paremmalle salille niin silloin tulee vain tehtyä tehokkaampia treenejä vaikka isoja liikkeitä ei välttämättä tekisi. Näin on usein käynyt PTVGYM:llä, Vantaan Loaded:lla sekä Tampereen Loaded:lla. Yleensä kyllä olen tehnyt penkin, kyykyn tai maastavedon pääliikkeenä kyseisillä saleilla mutta eihän ne aina nyt niin suju kuin haluaisi. Sen jälkeen olen vain alkanut tekemään muita liikkeitä mutta saanut niistä paljon enemmän irti kuin lähisalilla.

Jos minulla on ollut esimerkiksi selkätreeni ja maastaveto on mennyt alakanttiin niin sen jälkeen soutu- ja vetoliikkeet olenkin tehnyt kunnolla ja saanut niistä paljon enemmän irti kuin normaalisti. Sama koskee myös jalkatreenejä joissa kyykky on jäänyt heikoksi eli ei ole mennyt niin kuin olisin sen halunnut menevän. Tämän jälkeen olenkin sitten keskittynyt kunnolla vyökyykkyyn, hack-kyykkyyn ja heiluri hack-kyykkyyn ja saanut tehtyä lopulta todella hyvän ja raskaan treenin. 

Kokemuksieni perusteella tiedostin sen asian että menemällä torstaina ja perjantaina PTVGYM:lle niin olisin innostunut tekemään treenit kunnolla ja normaalisti. Kun menin tekemään kyseiset treenit vain lähisalille niin silloin pystyin pitämään ne helpommin kevyempinä. Tämä johtuu vain yksin siitä että saan oikeasti PTVGYM:llä itsestäni enemmän irti kuin lähisalilla. Mikä johtuu taas siitä että PTVGYM:llä myös muut treenaajat treenaavat kun taas lähisalilla kuseillaan ja rämpälään sitä puhelinta suurimmaksi osaksi.

Lauantai kuitenkin pysyi suunnitelmissa että menen PTVGYM:lle ihan normaalisti ja tällä kertaa sain mukaani pari kaveria. Tämä oli suuri ihme sillä olen yrittänyt saada kumpaakin mukaani monet kerrat mutta kun ei vaan lähde niin ei vaan lähde mukaan. Samalla sitten päätin että kun kerran menenen PTVGYM:lle ja pari kaveria lähtee mukaan niin treenaan myös kunnolla. Ei siinä vaiheessa edes viitsi sitten mitään kevyttä jumppaa mennä tekemään kun kerran viimein olen saanut jampat mukaan PTVGYM käynnille.

Lauantaina oli vuorossa poikkeuksellisesti selkätreeni vaikka juuri perjantaina tein selkätreenin ja normaalisti lauantaisin olen tehnyt jalkatreenin. Selkätreeni alkoi lohko maastavedolla ja päädyin lopulta tekemään 280kg painoilla kolme toistoa. Täytyy kyllä sanoa että lohko maastavedon tekeminen tuntui todella raskaalle kun pääsin yli 200kg painojen. Tämä johtui yksin omaan siitä että olin tehnyt koko viikon kevyempää jumppaa päivästä toiseen eikä kroppa ollut tottunut suuriin painoihin. Niin no toisaalta 280kg on aika paljon painoja ja sai lopulta aika helpon kolmen toiston sarjan vaikka aluksi tekeminen tuntui vaikealta.

Tämän jälkeen tulikin sitten tehtyä kolme eri soutuliikettä, pullover laitetta ja paria eri ylätalja liikettä. Sinällään se yllätti minut että jaksoin tehdä ihan normaalisti selkätreeniä lauantaina vaikka olin juuri tehnyt selkätreenin edellisenä päivänä. No toisaalta lauantain selkätreeniä helpotti se että olin perjantaina tehnyt selkätreeniä kevyemmin ja ilman mitään räkkivetoja tai maastavetoja. Kuitenkin se että viikon tekee kevyemmin ja sitten yhtäkkiä tekee normaalin raskaan treenin niin huomasin että oikeasti siihen piti taas hieman totutella. Lähinnä että kroppa oli siihen valmis ja täytyy kyllä sanoa että olin kyllä myös henkisesti jo tottunut tekemään kevyempiä treenejä.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.