Uusi kymmenen toiston sarjaennätys ketjukyykyssä

10.09.2023 - 09:58

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.

Keskiviikkona tuli käytyä tekemässä jalkatreeni lähisalilla pitkästä aikaa ja tämän kyllä huomasi. Minulla otti todella pitkän aikaa että jotenkin totuin kuntosalin kyykky paikkaan. Lähinnä lattian kanssa otti enemmän aikaa tottua kyykkäämään kun räkin sain kyllä ensimmäisellä yrityksellä säädettyä oikeaan asentoon. Räkin kanssa oli kyllä muuten pieniä ongelmia tangon kanssa varsinkin alkuun sillä räkin tangon pidikkeet tekivät samaa mitä Tampereen ja Vantaan Loaded:in ATX:n vastaavat eli tangon pidikkeet olivat paljon leveämmät kuin tanko.

Tällöin kun räkin tangon pidikkeet eivät ole yhtä suuret kuin tanko vaan isommat niin ainakin omalla tavallani laittaa tanko selkään tanko alkaa liikkua pidikkeiden sisällä helposti eteen ja taakse tai toisin päin. Kuitenkin olen oppinnut laittamaan tangon selkään käyttäen Tampereen ja Vantaan Loaded:lta löytyviä ATX räkkejä mutta jotenkin lähisalin tangon pidikkeet olivat silti erilaiset. Lähisalilla kun ei toiminut samankaltainen tekniikka suoraan mitä Loaded:lla olen käyttänyt. Tämä kyllä helpottui sitä myöden kun tankoon sai enemmän painoja jolloin tanko ei liikkunut yhtä helposti kuin pienemmillä painoilla.

Kuitenkin minulle jäi jotenkin nyt sellainen mielikuva että jos olisin ollut kyykkäämässä PTVGYM:llä niin olisin saanut enemmän. Keskiviikkona nousin 210kg painoihin millä tein pari toistoa minkä jälkeen laskin painot 200kg joilla hain kahdeksan toistoa. Tämän myös tein eli keskiviikkona sain 200kg sarjaennätyksen tehtyä kahdeksalla toistolla. Kuitenkin edellisenä lauantaina sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa mikä on paljon enemmän kuin tuo 210kg mikä tuntui keskiviikkona raskaalle.

Sitten päästäänkin eiliseen ja tietyllä tapaa tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin edellisen viikon lauantaina mutta kuitenkin viimeisen sarjan jälkeen täytyy sanoa että kyllä siellä pakko oli olla resursseja parempaan. Olin pari viikkoa sitten tehnyt ensimmäistä kertaa ikinä ketjukyykyssä kymmenen toiston sarja kun sain tehtyä 160kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa. Tämä oli tietenkin sitten 160kg plus ketjut sarjaennätys sekä suurimilla painoilla ketjujen kanssa kymmenen toiston sarjaennätys. Viime viikolla vuorossa olikin sitten paluuta "normaaliin" kun tein isoilla painoilla treeniä ja sain tehtyä 200kg painoilla plus ketjut kaksi kolmen toiston sarjaa sarjaennätykseksi.

Tällä kertaa mietin treenin alussa mitä jos tekisin 170kg painoilla plus ketjut kymmenen toistoa? Tekeminen ei tuntunut ihan niin kevyelle kuin esimerkiksi viikko sitten kun tein 200kg plus ketjut. Kuitenkin tein nousut ihan normaaliin tapaan ja siinä jossain vaiheessa sitten myös hautasin 170kg plus ketjut kymmenent toiston suunnitelman kun ei oikein tuntunut että jaksaisin tehdä tällä kertaa pidempiä sarjoja. No toisaalta kyllä viime viikollakin 180kg plus ketjut tuntui tulevan raskaammin kuin itse 200kg plus ketjut eli ehkä näin olisi voinut olla myös tälläkin kertaa?

Sitä ei kuitenkaan tiedetä sillä 180kg plus ketjut parin toiston jälkeen päädyin laskemaan painot 170kg plus ketjut ja lähdin oikeasti hakemaan kymmentä toistoa. Olin kyllä oikeasti haudannut tämän suunnitelman ja vaihtanut suunnitelman kyykätä ykkösiä tai kahden toiston sarjoja 205kg painoilla plus ketjut. Kuitenkin sitten kun tunnustelin mitä voisin tehdä ja mitä oikeasti jaksaisin tehdä niin 170kg plus ketjut kymmenen toistoa tuntui paremmalta suunnitelmalta vaikka oikeasti en siihen uskonut.

Minulla oli ajatuksena että saisin sen jonkun kahdeksan toistoa niin kuin keskiviikkona normaalissa kyykyssä 200kg painoilla. Kuitenkin 170kg painot plus ketjut on suurinpiirtein varmaan siinä ~200kg luokkaa mutta ketjuilla tehdessä painot eivät ole tasaiset koko toiston ajan. Näin ollen vertaaminen ei ole ihan niin yksiselitteistä. No kuitenkin lähdin tekemään kymmentä toistoa ja jo alun ensimmäiset toistot tuntuivat sille että ei tässä montaa tehdä. Kun olin päässyt johonkin viidenteen toistoon niin sitten aloin vaan miettimään toisto kerrallaan nyt yksi vain aina enemmän. 

Sekosin myös laskuissa jossian kohtaan viidennen toiston jälkeen eikä ihme sillä keskityin pitämään paketin vain kasassa. Näin on nyt käynyt lähes kaikissa kymmenen toiston sarjoissa mitä olen tehnyt kyykyssä, maastavedossa tai räkkivedossa. Sitä ei pysty vain keskittymään laskemaan toistoja kun pitää keskittyä pitämään paketti kasassa ja ottaa happea seuraavaan toistoon. No joka tapauksessa minulla oli sitten kaksi lukua päässäni jossain kohtaan ja luotin sitten jälkimmäiseen. Parempi tehdä 11 toistoa kuin 9 toistoa ja olla pettynyt. Onneksi näin teinkin että luotin jälkimmäiseen lukuun sillä muuten olisin tehnyt yhdeksän toiston sarjan.

Kuitenkin niin kuin aina kun olen tehnyt ihan loppuun saakka kyykky sarjan niin vaikein osuus oli tuoda tanko takaisin räkkiin. Pystyin kyllä keskittymään tekemään kyykky sarjoja vaikka siinä tekikin heikkoa. Ongelma oli kuitenkin alkaa kävelemään eteenpäin tangon kanssa kun siinä tärisin. Lopulta vain yritin ottaa muutaman askeleen minkä jälkeen "heitin" tankoa vain eteenpäin räkkiin. Onneksi olin suhteellisen lähellä räkkiä sillä matka lukitukseen oli lyhkäisempi. Tämä on suuri ongelma lähisaleilla missä joutuu menemään räkissä taaksepäin aika paljon että voi edes kyykätä. Ongelma on siellä lattia mikä ei ole tasainen vaan siellä pitää mennä paljon enemmän taaksepäin jotta voi kyykätä tasaisella.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.