Uudet juoksu- / kävelykengät Brooks Glycerin 20 & Ghost 14 GTX kokemuksia

15.08.2023 - 17:39

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Pääsyy miksi en ole juoksu- / kävelykenkiä vaihtanut on kylläkin se että olen jättänyt juoksun vähemmälle tai olemattomaan ja keskittynyt vain kävelemään. Siinä sitten kun olen käynyt kävelemässä niin en ole niinkään kenkiin keskittynyt vaan ajatellut että minulla on kyllä kengät. Miten nyt uudet kengät voisi olla yhtään sen paremmat? En nyt kävelyyn tarvitse uusia kenkiä? 

 Brooks Glycerin 20 & Ghost 14 GTX

Aluksi mietin kun näin uusien Asics Pulse 14 kenkien olleen tarjouksessa että ostaisi vain sellaiset netistä kun Asics Pulse 5 kengät ovat palvelleet minua hyvin. Onneksi näin en tehnyt vaan aktivoiduin loman aikana kotona käydessä käymään Espoon Suomenojen Intersportissa ja hyvä niin sillä huomasin että kengät ovat muuttuneet todella paljon niistä ajoista kun viimeksi olen juoksu- / kävelykenkiä ostanut.

Sain Suomenojen Intersportissa todella hyvää palvelua ja myyjä osasi antaa jokaisesta kengästä heti oikean kokoisen. Kokeilin eri valmistajien kenkiä mutta pääpaino oli löytää neutraali kenkä ja aluksi ajattelin hankivani kengän missä ei olisi hirveästi tukia. Tämän vuoksi lähdinkin liikkeelle monista kengistä mitkä olivat neutraaleja sekä missä ei ollut juurikaan tukea. Kokeilin myös kenkiä kuten Asics Nimbus kenkää joilla juoksin ensimmäisen puolimataronin 2013:sta. Kuitenkin näiden kymmenen vuoden aikana kyseinen kenkä oli muuttunut liikaa ja se oli aivan liian vaimennettu minulle.

Brooks Ghost 14

Lopulta sitten sain kokeiltavaksi normaalin version Brooks Ghost kengästä mikä oli ensimmäinen kenkä monien merkkien jälkeen mikä tuntui hyvälle jalkaan. Minulla on ollut joskus aikoinaan ihan perus Brooksin juoksukenkä mutta sen jälkeen siirryin käyttämään vallan Asics kenkiä. Olin jo melkein varma että ottaisin Brooks Ghost kengät ja se olisi sitten siinä mutta sen jälkeen kokeilin Brooks Glycerin 20 kenkiä joita myyjä suositteli. Glycerin 20 kengissä oli hieman enemmän vaimennusta kuin Ghost kengässä mutta omasta mielestäni ei liikaa.

Siinä sitten hetken aikaa vertailin ja kokeilin Brooks Glycerin 20 ja Brooks Ghost kenkiä jotta tietäisin olisiko vaimennus hyvä asia vai pitäisikö mennä ilman vaimennusta? Lopulta kun laitoin Brooks Glycerin 20 kengän toiseen jalkaan ja Brooks Ghost toiseen jalkaan niin huomasin ihan selvän eron. Se vaati tosiaan sen että pidin kummatkin kengän toista kenkää yhtä aikaa jalassa jotta oikeasti huomasin eron askelissa. Tämän jälkeen päätin että Brooks Glycerin 20 olisi valinta minulle.

Brooks Glycerin 20

Brooks Glycerin 20 kengän valinnan jälkeen sitten aloin miettimään ja kysymään Gore-tex malleista sillä halusin myös Gore-tex juoksu- / kävelykengät. Jo "aktiivi" juoksuajalla mietin moneen kertaan Gore-tex kenkien hankkimista ja olin jo hankkimassa jossain vaiheessa Asics Pulse 5:sen Gore-tex mallin. Jostain kumman syystä niitä en sitten hankkinut mutta tulevaisuudessa tulin hankkineeksi jotkin Asics talvijuoksukengät jotka ovat Gore-tex kengät. Tuolloin vain huomasin ja tajusin että olisi kannattanut vain ne Asics Pulse 5 Gore-tex kengät ostaa silloin kun niitä mietin.

Päädyin sitten hyvin helposti ostamaan Brooks Ghost Gore-tex kengät kun olin jo normaaleita malleja kokeillut ja melkein ne ostanutkin. Ilmeisesti Brooks Glycerin 20 kengistä olisi myös saatavilla Gore-tex versiot mutta niitä Suomenojen Intersportissa ei ollut ainakaan sillä hetkellä. Ajattelin kuitenkin että ei Gore-tex kenkien tarvitse olla samanlaiset kuin normaalien juoksu- / kävelykenkien sillä käy on vähäisempää.

Suomenojan Intersportissa kun kävin kokeilemassa ja nyt myös ostamassa uudet Brooks Glycerin 20 sekä Brooks ghost Gore-tex kengät niin tajusin ja huomasin että vaihtoehtoja on todella paljon ja niitä kaikkia pitää kokeilla. Minulla oli omia ennakkoluuloja ja odotuksia merkkien ja mallien suhteen ja olin kyllä niistä ihan väärässä. En voi kyllä ostaa pelkkien arvioiden takia sillä huomasin että vaikka olisi hyvä kenkä niin ei se minulle sovi.

Jos aloitetaan helpoimmalla asialla niin oli järkevä ostaa uudet kengät ja aloin heti miettimään miksi en ole tehnyt sitä aikaisemmin? Kengät ovat paljon tukevammat ja tuntuvat paljon paremmin jaloissa kun vanhat Asics Pulse 5 kengät. Varsinkin Brooks Glycerin 20 kengillä on todella paljon mukavampi kävellä ja onneksi päädyin ostamaan edes hieman vaimennutut kengät sillä tunnen sen hyödyn jalan etuosassa että se ei saa iskutusta vastaan vaan Brooks Glycerin 20 on kevyt ja parempi kävellä. 

En ole vielä Brooks Glycerin 20 kengillä juosssut eli en tiedä miltä ne juostessa tuntuu mutta jo kävelyssä kyseiset kengät on kuin minulle tehdyt ja huomaan selvän eron askelissa jotka tuntuvat nyt kevyemmiltä. Mitä Brooks Ghost Gore-tex kenkiin tulee niin niitä kävin testailemassa kun kävin heittelemässä frisbee golffia ja vähän sitä varten nyt ehdottomasti kaipasin myös Gore-tex kenkää. Huomaan selvän eron Brooks Ghost ja Brooks Glycerin 20 kenkien välillä ja myös sen että onneksi ostin Brooks Glycerin 20 kengät.

Brooks Ghost kengät ovat normaalit ja hyvät kengät minulle mutta Brooks Glycerin 20 kengät ovat vain paremmat vaimennuksien takia.

Tänään tuli käytyä juoksemassa 9.4km ja tämä oli nyt viides sunnuntaina kun kävin juoksemassa pidemmän noin kymmenen kilometrin lenkin. Tänä aamuna mietin kyllä hetken aikaa ennen kuin lähdin juoksemaan että lähdenkö edes juoksemaan? Olin kyllä suunnitellut lähteväni juoksemaan niin kuin olin neljänä edellisenä sunnuntainakin käynyt mutta tällä kertaa tunsin kropassa ja varsinkin jaloissa että onko ne oikeasti juoksu kunnossa? Hyvin nopeasti sitten päätin lopulta pidättäytyä alkuperäisesssä suunnitelmassa lähteä juoksemaan.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.