Uudet juoksu- / kävelykengät Brooks Glycerin 20 & Ghost 14 GTX kokemuksia

15.08.2023 - 17:39

Juoksu- ja kävelykenkiin ei ole tullut viime vuosina enää tullut panostettua niin kuin "aktiivi" juoksu aikana. Minulla oli ennen kuin nyt pari viikkoa sitten ostin uudet kengät niin käytössäni kahdet parit Asics Pulse 5 kenkiä mitkä tuli ostettua kauan sitten. Kyseiset kengät on tullu ostettua ennen viimeisintä puolimaratonia mikä sekin tapahtui 2015 joten siitä on aika. Myös kenkien malli Asics Pulse 5 kertoo että kengät ovat vanhat sillä Asics Pulse kengät menevät nyt Asics Pulse 14 numerossa.

Pääsyy miksi en ole juoksu- / kävelykenkiä vaihtanut on kylläkin se että olen jättänyt juoksun vähemmälle tai olemattomaan ja keskittynyt vain kävelemään. Siinä sitten kun olen käynyt kävelemässä niin en ole niinkään kenkiin keskittynyt vaan ajatellut että minulla on kyllä kengät. Miten nyt uudet kengät voisi olla yhtään sen paremmat? En nyt kävelyyn tarvitse uusia kenkiä? 

 Brooks Glycerin 20 & Ghost 14 GTX

Aluksi mietin kun näin uusien Asics Pulse 14 kenkien olleen tarjouksessa että ostaisi vain sellaiset netistä kun Asics Pulse 5 kengät ovat palvelleet minua hyvin. Onneksi näin en tehnyt vaan aktivoiduin loman aikana kotona käydessä käymään Espoon Suomenojen Intersportissa ja hyvä niin sillä huomasin että kengät ovat muuttuneet todella paljon niistä ajoista kun viimeksi olen juoksu- / kävelykenkiä ostanut.

Sain Suomenojen Intersportissa todella hyvää palvelua ja myyjä osasi antaa jokaisesta kengästä heti oikean kokoisen. Kokeilin eri valmistajien kenkiä mutta pääpaino oli löytää neutraali kenkä ja aluksi ajattelin hankivani kengän missä ei olisi hirveästi tukia. Tämän vuoksi lähdinkin liikkeelle monista kengistä mitkä olivat neutraaleja sekä missä ei ollut juurikaan tukea. Kokeilin myös kenkiä kuten Asics Nimbus kenkää joilla juoksin ensimmäisen puolimataronin 2013:sta. Kuitenkin näiden kymmenen vuoden aikana kyseinen kenkä oli muuttunut liikaa ja se oli aivan liian vaimennettu minulle.

Brooks Ghost 14

Lopulta sitten sain kokeiltavaksi normaalin version Brooks Ghost kengästä mikä oli ensimmäinen kenkä monien merkkien jälkeen mikä tuntui hyvälle jalkaan. Minulla on ollut joskus aikoinaan ihan perus Brooksin juoksukenkä mutta sen jälkeen siirryin käyttämään vallan Asics kenkiä. Olin jo melkein varma että ottaisin Brooks Ghost kengät ja se olisi sitten siinä mutta sen jälkeen kokeilin Brooks Glycerin 20 kenkiä joita myyjä suositteli. Glycerin 20 kengissä oli hieman enemmän vaimennusta kuin Ghost kengässä mutta omasta mielestäni ei liikaa.

Siinä sitten hetken aikaa vertailin ja kokeilin Brooks Glycerin 20 ja Brooks Ghost kenkiä jotta tietäisin olisiko vaimennus hyvä asia vai pitäisikö mennä ilman vaimennusta? Lopulta kun laitoin Brooks Glycerin 20 kengän toiseen jalkaan ja Brooks Ghost toiseen jalkaan niin huomasin ihan selvän eron. Se vaati tosiaan sen että pidin kummatkin kengän toista kenkää yhtä aikaa jalassa jotta oikeasti huomasin eron askelissa. Tämän jälkeen päätin että Brooks Glycerin 20 olisi valinta minulle.

Brooks Glycerin 20

Brooks Glycerin 20 kengän valinnan jälkeen sitten aloin miettimään ja kysymään Gore-tex malleista sillä halusin myös Gore-tex juoksu- / kävelykengät. Jo "aktiivi" juoksuajalla mietin moneen kertaan Gore-tex kenkien hankkimista ja olin jo hankkimassa jossain vaiheessa Asics Pulse 5:sen Gore-tex mallin. Jostain kumman syystä niitä en sitten hankkinut mutta tulevaisuudessa tulin hankkineeksi jotkin Asics talvijuoksukengät jotka ovat Gore-tex kengät. Tuolloin vain huomasin ja tajusin että olisi kannattanut vain ne Asics Pulse 5 Gore-tex kengät ostaa silloin kun niitä mietin.

Päädyin sitten hyvin helposti ostamaan Brooks Ghost Gore-tex kengät kun olin jo normaaleita malleja kokeillut ja melkein ne ostanutkin. Ilmeisesti Brooks Glycerin 20 kengistä olisi myös saatavilla Gore-tex versiot mutta niitä Suomenojen Intersportissa ei ollut ainakaan sillä hetkellä. Ajattelin kuitenkin että ei Gore-tex kenkien tarvitse olla samanlaiset kuin normaalien juoksu- / kävelykenkien sillä käy on vähäisempää.

Suomenojan Intersportissa kun kävin kokeilemassa ja nyt myös ostamassa uudet Brooks Glycerin 20 sekä Brooks ghost Gore-tex kengät niin tajusin ja huomasin että vaihtoehtoja on todella paljon ja niitä kaikkia pitää kokeilla. Minulla oli omia ennakkoluuloja ja odotuksia merkkien ja mallien suhteen ja olin kyllä niistä ihan väärässä. En voi kyllä ostaa pelkkien arvioiden takia sillä huomasin että vaikka olisi hyvä kenkä niin ei se minulle sovi.

Jos aloitetaan helpoimmalla asialla niin oli järkevä ostaa uudet kengät ja aloin heti miettimään miksi en ole tehnyt sitä aikaisemmin? Kengät ovat paljon tukevammat ja tuntuvat paljon paremmin jaloissa kun vanhat Asics Pulse 5 kengät. Varsinkin Brooks Glycerin 20 kengillä on todella paljon mukavampi kävellä ja onneksi päädyin ostamaan edes hieman vaimennutut kengät sillä tunnen sen hyödyn jalan etuosassa että se ei saa iskutusta vastaan vaan Brooks Glycerin 20 on kevyt ja parempi kävellä. 

En ole vielä Brooks Glycerin 20 kengillä juosssut eli en tiedä miltä ne juostessa tuntuu mutta jo kävelyssä kyseiset kengät on kuin minulle tehdyt ja huomaan selvän eron askelissa jotka tuntuvat nyt kevyemmiltä. Mitä Brooks Ghost Gore-tex kenkiin tulee niin niitä kävin testailemassa kun kävin heittelemässä frisbee golffia ja vähän sitä varten nyt ehdottomasti kaipasin myös Gore-tex kenkää. Huomaan selvän eron Brooks Ghost ja Brooks Glycerin 20 kenkien välillä ja myös sen että onneksi ostin Brooks Glycerin 20 kengät.

Brooks Ghost kengät ovat normaalit ja hyvät kengät minulle mutta Brooks Glycerin 20 kengät ovat vain paremmat vaimennuksien takia.

Tästä on muutama viikko aikaa kun kävin yksi sunnuntai-ilta juoksemassa ilmeisesti 65m vetoja pesäpallokentällä. Tuona sunnuntaina en käynyt salilla niin päätin sitten käydä juoksemassa vetoja kentällä. Kävin juoksemassa vedot lähellä olevalla pesäpallokentällä missä on eräänlainen nurmimatto minkä päällä on hieman hiekkaa. Olen tässä viimeisien vuosien aikana kyseisellä kentällä käynyt monia kertoja juoksemassa mutta ikinä en ole oikein tiennyt mitä matkoja

Olen tässä viimeisen kuukauden aikana aktivoitunut käyttämään Garmin Venu2:sta päivittäin pitkästä aikaa. Kun aikoinaan hankin Garmin Venu2:sen niin alkuun kello oli kädessä lähes kokoajan paitsi kuntosalilla ollessa. Kuntosalilla kun käytän kaiken maailman remmejä sekä siteitä aktiivisesti niin kellon käyttäminen ei oikein niiden kanssa. Näin ollen en ole käyttänyt Garmin Venu2:sta kuntosalilla kuin pari kertaa jalkatreenissä ihan testi mielessä. En kyllä ole

Nyt oikeasti ollaan menossa jo kohti kolmannen viikon loppua mutta olen ollut nyt laiska kirjoittamaan dieetin toisesta viikosta. Toisella viikolla sain "pudotettua" painoa puolisen kiloa kun ensimmäisellä viikolla paino tippui parisen kiloa. Viimeksi 30 päivän "hc" dieetti tuotti toisella viikolla painoa alas parisen kiloa eli tuohon verrattuna 1.5 kiloa vähemmän. Toisaalta nyt paino oli siinä 108kg luokassa kun kesällä olin siinä 116kg luokassa. Myöskään en

En oikein sitä oikein muista ja tajua, että olen dieetillä kun se tuntuu tällä kertaa ainakin vielä niin normaalilta. Olen käynyt joka päivä pari kertaa päivässä tekemässä noin puolen tunnin kävelyn minkä lisäksi olen käynyt illalla tekemässä perus kuntosalitreenin. Mitä itse ruokavalioon tulee niin olen pysyttäytynyt ensimmäisen viikon aikalailla samoilla aterioilla päivästä toiseen. On ollut muutamia päiviä kun olen halunnut hieman vaihtelua ruokailuun niin

Aloitin maanantaina viimein dieetin mikä alunperin piti alkaa helmikuun alussa. Tuossa tammi - helmikuussa suunnitelmat menivät vain kokonaan uusiksi niistä ajatuksista joita ajattelin joulukuun puolella kun aloin miettimään koko dieetin aloittamista. Tämän alkaneen dieetin suunnitelma ja runko keskittyy viime kesän 30 päivän "hc" dieettiin milloin sain painoa pois 14kg seitsemässä viikossa. En kyllä nyt odota samankaltaista kehitystä sillä lähtökohdat ovat eri

Olen tässä jo hieman "pidempään" miettinyt kirjoittavani lisää Garmin Venu 2 kokemuksia kun Garmin Venu 2 kello on ollut minulla pian käytössä puolisen vuotta. Aikoinaan Garmin Venu 2 hankinta oli itselleni todellinen extempore hankinta vaikka olin jo pidempään miettinyt gps-kelloa mikä mittaisi ranteesta sykkeen. Kaikki lähti liikkeelle itselläni siitä kun perjantaina palasin töistä kotiin ja äitini soitti minulle ja kysyi minulta tiedänkö mitään älykelloista