Tuplajalkatreeni sekä aamutreenit ilman aamupalan syömistä

08.12.2016 - 13:44

Torstai ja tällä kertaa on välipäivä mikä on kuulemma ihme. Torstaita edelsi tuplatreenit maanantaina, tiistaina sekä keskiviikkona. Tämä oli suunnitelmissa alkuviikosta mutta suunnitelmani eivät kyllä muutoinkaan oikein pidä treenien suhteen niin en olisi yllättynyt yhtään, että torstaina olisi tullut tehtyä tuplatreenejä tai edes yhtä treeniä. Minulla oli jo käytännössä viime viikonlopusta tiedossa ja suunnitelmissa muutama asia mitä ajattelin tehdä kun välipäivä treeneistä olisi. Näin ollen sain torstaille tekemistä ja todella hyvän syyn olla edes miettimättä treeneihin liittyvää. Tämä mukavasti sitten varmistui keskiviikkona kun varasin lipun elokuvaan Nocturnal Animals (Yön eläimet). Minulla oli myöskin toinen elokuva mielessä minkä olisin voinut mennä katsomaan torstaina, mutta minkä menen katsomaan ensi viikonloppuna. Arrival oli toinen elokuva mitä mietin torstaille, mutta katsoin paremmaksi mennä katsomaan nyt Nocturnal Animals ja viikonloppuna sitten Arrival. No oikeastaan pääsyy oli se, ettei Kinopalatsissa ollut enempää esityksiä Nocturnal Animals elokuvaan kuin torstaille asti.

Tällä kertaa torstai oli hyvä aika välipäivälle sillä kolme tuplatreeniä putkeen alkoi painamaan kropassa. Varsinkin tiistai-iltana olin jo todella väsynyt selkätreenin päätteeksi ja tulin vain miettineeksi miten huomenna (keskiviikkona) jaksan tehdä kaksi jalkatreeniä. Tiistaina olin itse todella väsynyt sekä myöskin kroppa tuntui olevan todella väsynyt. Kuitenkaan missään vaiheessa en alkanut miettimään muutoksia suunnitelmaan. Herättyäni keskiviikkona kaikki olikin lopulta ihan normaalisti eikä tiistain väsymistä huomannut käytännössä yhtään. Aamulla olin normaalisti suhteellisen virkeä tai ainakin niin virkeä kuin yleisellä tasolla on.

 

Morning #hamstringworkout #legworkout #legday #gym #gymlife #morningworkout

A photo posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Aamutreeni ilman aamupalan syömistä

Tällä viikolla tein ihan suunnitellusti siten, että jätin aamupalan syömisen väliin ennen aamutreeniä. Niin sanotusti palasin ihan alkuperäiseen tapaan tai ainakin aamulenkeillä käyttämääni tapaan olla syömättä mitään ennen aamutreeniä. Yleisellä tasolla olen nyt syönyt kevyesti ennen kuntosalille menoa aamulla, mutta ennen aamujuoksuja en ole vieläkään syönyt mitään. Olen vain kuvitellut aamulla syömisen auttavan enemmän kuntosalitreeniin kuin mitä se auttaisi juoksemiseen. Kuitenkin viime viikolla katsomani Youtube videossa sanottiin ettei aamulla syöminen auta "mitään" itse harjoitukseen vaan aamun energia varastot hankitaan edellisen päivän syömisillä. Tämä lausahdus sai minut nyt kokeilemaan sitä etten syö ennen aamulla tehtävää kuntosalitreeniä.

Olen nyt siis jättänyt yhden aterian päivän aikana väliin. Varsinaisen aamupalan ja syön nyt "vain" aamupalan mitä olen kutsunut toiseksi aamupalaksi. Muutoin rutiini on pysynyt aamulla samana eli herään samaan aikaan kun heräisin aamupalan syödessäni ym ym.

Ennen aamutreeniä olen jounut "laturina" pari kuppia expressoa sekä juuri ennen lähtöä bcaa:ta. Treenin aikana olen juonut Octanea ja treenin jälkeen palautusjuomana Whey + Malto + Kreatiini juoman eli käytännössä ihan normaalin palautusjuoman minkä olen vain itse sekoittanut. En ole siis ennen aamutreeniä juonut tai syönyt proteiinia tai hiilaria joten tämä on nyt muuttunut, mutta en ole itse ainakaan huomannut eroa. En ole siis nähnyt mitään merkittävää eroa siinä suhteessa olisinko syönyt aamupalan ennen aamutreeniä vai en. Näin ollen olen huomannut aamupalan syömisen ennen aamutreeniä olevan välttämätöntä. Tietenkin minun tapauksessani olen mennyt treenaamaan tunti siitä kun olen herännyt mikä täytyy muistaa. Myöskin olen syönyt mielestäni ihan hyvän iltapalan mikä on voinut vaikuttaa aamulla jaksamiseen.

Keskiviikkona tuplajalkatreeni aamulla takareidet ja illalla etureidet

Mietin aluksi tekeväni tällä kertaa molemmissa treeneissä takareidet sekä etureidet. Ajattelin siis etten jakaisi jalkatreenejä takareisitreeniin sekä etureisitreeniin. Tulin kuitenkin hyvin pian siihen tulokseen, että on vain parempi tehdä takareidet sekä etureidet erikseen sillä menisin hyvin nopeasti sekaisin. Aloin vain miettimään mitä liikkeitä tekisin ja milloin tekisin? Helposti varmaan tässä tapauksessa missä treenataan jalkoja kaksi kertaa päivässä ilman jakamista voi käydä niin, että liikkeiden valinta voi epäonnistua. Lähinnä sitä, että treeneihin pitää oikeasti miettiä liikkeet etukäteen ettei toiseen treeniin osu kaikista raskaimmat liikkeet ja toiseen tylsimmät tai käy sitä, että kummassakin treenissä tehdään samoja liikkeitä.

Itse suosin tuplajalkatreeniä tehdessä jakamisen takareisitreeniin sekä etureisitreeniin ihan sen takia, että liikkeet ovat helpommin valittavissa. Ei tarvitse miettiä pahemmin sitä mitä oikeastaan tekee tai siis siltä kannalta kyllä, että tietää treenaavansa oikeaa lihasta. Helposti voi käydä siis siten, että etureisitreeni menee oikeasti takareidelle tai päin vastoin. Esimerkiksi kyykky- ja jalkaprässiliikkeet ovat tälläisiä.

 

Evening #quadriceps #legworkout #legday #squat #legpress #hacksquat #gym #gymlife

A photo posted by Tuomas Välimaa (@tvalimaa) on

Itseäni ei tietenkään haitaa vaikka kyykyn tekeminen etureisitreenissä menisikin hieman takareiden puolelle. Kuitenkin teen samana päivänä myöskin takareidet. Asia olisi tietenkin silloin eri kun tekisin jalkatreenit eri päivinä. Milloin en haluaisi saada jalkatreeniä kohdistumaan väärälle puolelle. Itselleni kun on välillä vaikea kohdistaa ihan 100% kyykkyä tai jalkaprässiä haluttuun kohtaan. Olen alkanut oppimaan saamaan niitä sille puolelle mille on tarkoitus, mutta millä prosentilla niin on epäselvää ja saako niitä edes kohdistettua niin hyvin. Kuitenkin tällä hetkellä olen saanut takareisitreenin menevän takareisille ja etureisitreenin etureisille mikä on se tärkein asia. Kuitenkin välillä tuntuu sille, että esimerkiksi vaikka jalkaprässi ei mene helposti takareidelle vaikka sinne sitä haluan. Tähän kuitenkin auttaa pienemmät painot sekä sormien laittaminen toiston ajaksi takareiteen.

Takareisitreeni

  • Sumokyykky smith
  • Yhden jalan jalkaprässi takareidelle
  • Supersarja Takareidet maaten + Takareidet istuen
  • Pohkeet seisten

Etureisitreeni

  • Kyykky
  • Jalkaprässi
  • Vaakahack-kyykky
  • Yksi sarja etureisikonetta kevyellä painolla palauttaen

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa.