Treenaaminen pidemmän tauon jälkeen

18.04.2020 - 13:05

Pääsiäisenä palasin kuntosalille neljän viikon tauon jälkeen. Kirjoittelin tuossa ensimmäisistä treeneistä neljän viikon tauon jälkeen kirjoituksen ja nyt on kulunut tasan viikko kun kävin ensimmäistä kertaa salilla neljän viikon tauon jälkeen. Seitsemän päivän aikana kävin kuntosalilla viisi kertaa. Pääsiäisenä tuli käytyä kaksi kertaa lauantaina sekä sunnuntaina. Tämän lisäksi nyt seuraavalla viikolla tuli käytyä tiistaina, keskiviikkona sekä perjantaina. Näiden viiden treenin jälkeen onkin paljon helpompi sanoa miten treenit ovat oikeasti menneet ja mitä on tapahtunut.

Ensinnäkin huomasin tällä viikolla sellaisen asian kun olin käynyt pääsiäisenä pari kertaa kuntosalilla niin oma henkinen olotilani on parantunut selvästi. En tiedä onko se yksin omaan kuntosalilla käynnin seuraus vai kuinka iso osuus saunaan pääsyllä on ollut. Olen nyt myös päässyt käymään saunassa missä olen tottunut käymään lähes päivittäin ennen Korona aikaa. Itselläni kun ei ole saunaa asunnossani ja en ole oikein varma miten tuo taloyhtiön sauna toimii tai onko se edes käytössä Koronan aikaan niin siellä ei ole tullut käytyä. Tämän lisäksi toimiston sauna sekä kuntosali missä normaalissa pääsen saunaan on kiinni. Näin ollen joudun käymään jonkun kaverin / tutun saunassa kun sinne haluan.

Kun olin neljä viikkoa ilman kuntosalia sekä saunaa niin ero tähän viikon aikaan jolloin kummatkin asiat ovat palautuneet rutiineihin ja elämään on ihan selvä. Sellaisia asioita joita on tottunut tekemään ja ei voi juuri nyt suorittaa tai tehdä niin ei niitä oikeasti voi korvata. Väliaikaisesti jokin korvaava asia saattaa hieman tuntua hyvälle korvikkeelle mutta tietyn ajan jälkeen sitä vain alkaa enemmän kaipaamaan normaaleja asioita joita on tottunut tekemään. Itselläni se taisi olla pari viikkoa sitten kun katsoin Hafthorjuliuksen tekevän maastavetoa Twitch lähetyksessä. Itselleni tuli vain fiilis ja muistot maastavedon tekemisestä. Varsinkin kun olin saanut tehtyä maastavedossa uuden ennätyksen 285kg parisen viikkoa ennen Korona aikaa.

Ensimmäinen kerta kuntosalilla neljän viikon jälkeen oli kaikin puolin erilainen ja "outo". Olin outoa pakata salikassia sekä todella lähteä kuntosalilla ensimmäistä kertaa neljään viikkoon. Varsinkin kun lähti myöskin ihan oudolle ja uudelle salille treenaamaan niin ei oikein myöskään tiennyt mitä odottaa. Millainen kuntosali on kyseessä, mitä siellä on ja mitä voi tehdä ja ennen kaikkea kuinka paljon siellä on väkeä? Kuitenkin olosuhteisiin nähden kaikki meni hyvin eikä itse salilla oleminen ollut millään tavalla outoa vaan kyllä eräällä tapaa tuntui olla normaalissa ympäristössä.

Se ensimmäinen lauantaina tehty treeni tuntui kaikin puolin vaikealta ja hakemiselta. Oikeastaan siinä vain lannistui enemmän mitä pidemmälle treeni eteni ja mitä enemmän tuli treenattua. Kaikki kun tuntui menevän huonosti ja liikkeiden tekeminen oli hakemista enemmän tai vähemmän. Aloin vain lannistumaan, että vaikuttiko neljän viikon tauko oikeasti näin paljon ja kuinka paljon aikaa se ottaa että pääsee edes jollain tavalla normaaliin?

Minulla se tapahtui oikeastaan jo seuraavaan treeniin seuraavana päivänä eli sunnuntaina. Sunnuntain treeni meni kaikin puolin paljon paremmin kuin lauantaina tehty treeni. Treenaaminen oli luotevampaa eikä liikkeiden tekeminen ollut hakemista toisin kuin edellisenä päivänä. Myöskin kyykyn tekeminen meni sunnuntain suhteessa paljon paremmin kuin lauantaina tehty maastaveto tai penkki. Voin siis käytännössä sanoa, että minulla meni vain yksi treeni totutellessa.

Mitä enemmän treenejä on nyt takana niin sitä on jo "huomannut", että treenit alkavat luontua ja voimatasot löytyä. Tällä viikolla penkki meni taas paljon paremmin kuin ensimmäisessä treenissä. Tämän huomasi jo lämmittelystä ja yleisesti tekniikasta mikä ei ollut hakemista vaan penkin tekeminen tuntui luontevammalta ja normaalilta kuin taukoa olisi edes ollut. Seuraavan treenin maastaveto taas puolestaan ei ollut ihan samalla tasolla penkin parannuksen kanssa vaan maastaveto on tuntunut tökkivän eniten. En sitten tiedä johtuuko asia tuosta uudesta 285kg ennätyksistä minkä johdosta odotan maastavedossa enemmän itseltäni. Tämän kirjoitus hetken viimeisimmässä treenissä tuli tehtyä jalat ja kyykky meni jälleen kerran paremmin kuin viime kerralla. Ensimmäisessä kyykkytreenissä sain tehtyä 200kg painoilla kaksi toistoa kun nyt sain tehtyä viisi toistoa.

Itse tuli pidettyä taukoa neljä viikkoa mutta useimmille tulee taukoa paljon enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä pidempään olet menemättä kuntosalille niin sitä vaikeampaa aloittaminen tulee olemaan. Voimatasot alenee joka viikko sillä oikeasti et voi korvata voimatreenejä oikeastaan mitenkään kotona. Tietenkin on poikkeuksia jos on mahdollista tehdä raskasta työtä tai voit tehdä jollain tapaa voimaharjoittelua kotona. Sitten on koordinaatiokyky ja muutoinkin liikkeiden hallinta mikä myöskin heikkenee koko ajan mitä pidempään on tekemättä liikkeitä. Koordinaatio on kuitenkin paljon helpompi harjoitella kotona. Kaikista haastavin on kuitenkin aloittaa jälleen treenaaminen ja lähteä oikeasti kuntosalille pitkän tauon jälkeen. Ihmisen mieli kun helposti tottuu asioihin ja monelle voi käydä myös siten, että kuntosalille lähteminen voi olla vaikeaa kun se aika koittaa. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.