Ensimmäiset treenit neljän viikon jälkeen

13.04.2020 - 12:15

Neljän viikon jälkeen ensimmäiset treenit on nyt takana kun pääsiäis viikonloppuna tuli käytyä kuntosalilla lauantaina sekä sunnuntaina. Tämä tuli hieman extemporeen ja varsinkin että kävin tekemässä heti toisen treenin seuraavana päivänä. Kaikki lähti siitä liikkeelle, että lähdin kaverille saunaan sekin nyt ensimmäistä kertaa neljään viikkoon niin samalla sitten päätettiin käydä treenaamassa. En oikeastaan tiennyt mitä odottaa treeniltä ja tätä asiaahan hieman pohdin tuossa kun kirjoitin voimaharjoittelun vaikeudesta kotona. Lähinnä suurimmat kysymysmerkit olivat motivaatio sekä onko myös henkinen puoli mukana kuntosalilla vai olenko vai fyysisesti siellä? Pohtimiani asioita helpotti paljon se, että menin salille juurikin kaverin kanssa jolloin ensinnäkin en ollut siellä yksin, vain tuntemattomien joukossa sekä minulla oli tarvittaessa spotteri.

Neljä viikkoa ilman kuntosalitreeniä voi tuntua joko pitkältä tauolta tai lyhyeltä tauolta riippuen ihmisestä. Ensinnäkin huomasin sen asian kunnolla, että vatsani oli vain kasvanut ja koko muu kroppani oli pienentynyt. Kyllä, neljässä viikossa lihakset olivat lähteneet jo supistumaan ja tämän huomasi helposti polvi- & kyynerlämppäreistä mitkä vain hujahtivat paikoilleen ilman sen suurempia vaikeuksia. Normaalisti minulla on aina pieni työ saada polvi- & kyynerlämppärit paikoilleen, mutta tällä kertaa ne vain sujahtivat paikoilleen eikä ne tuntunut tarpeeksi kireiltä.

Vaikka olenkin nyt yrittänyt "treenata" vastustusnauhoilla kotona niin ei se vain ole kyllä sama asia monessakaan mielessä. Minun mielestäni vastustusnauhoilla treenaaminen on enemmänkin aerobisempaa treeniä, lämmittelyä kuin voimatreeniä tai oikeastaan salitreeniä. Varsinkin omassa tapauksessani kun olen päässyt sellaisiin painoihin joihin nyt olen päässyt niin jo sarjapainot alkavat olemaan suhteellisen suuria liikkeessä on liikkeessä. Tämän seurauksena minun on hyvinkin vaikea saada hyvää tuntumaa pienemmillä painoilla tai vastuksilla. Vastustus nauhoilla saan kyllä hyvän pumpin päälle mutta se toimii enemmänkin parempana lämmittelynä kuin varsinaisena treenaamisena mikä tuli hyvin todistettua kun kävin pitkästä aikaa oikeasti treenaamassa.

Ensimmäisen päivän treeneissä tuli tehtyä maastavetoa sekä penkkiä minkä lisäksi hieman käsiä sekä selkää. Maastavedossa sekä penkissä nyt tuli sitten kokeiltua tietenkin nykykuntoa. Vaikka tiesinkin neljän viikon vaikuttaneen negatiivisesti tuloksiin niin jotenkin vai sitä ajatteli ettei kunto voi nyt ihan niin paljon tippua mitä se oli tippunut. Jos unohdetaan painot hetkeksi niin treenin aluksi maastavedossa kuin penkissä minulla oli suurempia haasteita koordinaation sekä liikkeiden liikeratojen kanssa. Se on hyvinkin mielenkiintoista, että kuinka nopeasti koordinaatio heikkenee ja liikeradat ovat hakusessa kun pitää taukoa ja ei oikeastaan tee mitään. Sanoisin tilanteen olevan täysin eri jos nämä neljä viikkoa olisivat olleet normaaleja päiviä vain ilman kuntosalitreenejä eikä tässä olisi mitään Korona tilannetta päällä.

Lopulta maastavedossa sain tehtyä 220kg painoilla kaksi toistoa ja penkissä tuli otettua 140kg painoilla viisi toistoa sekä slingshotilla 170kg painoilla kolme toistoa. Molemmissa liikkeissä minulla oli liikeratojen kanssa ongelmia mutta penkin puolella ne olivat kuitenkin suuremmat. Jo tangon laskeminen rinnalle tuotti ongelmia sillä se ei vain tuntunut luontevalta minkä lisäksi oli vielä epävarma olo nykykunnosta. Sitä vain alkoi miettimään heti, että noin kuusi viikkoa sitten tein maastavedossa uuden ennätyksen 285kg ja nyt sain hikisesti kaksi toistoa 220kg painoilla. Ennen Korona aikaa sain penkissä tehtyä viiden - seitsemän toiston sarjoja pysäytyksellä 170kg painoilla käyttäen slingshottia ja nyt sain todella hikisesti kolme toistoa. Näin vain huomasi sen, että neljän viikon kotona olemisen seurauksena tulokset ovat tippuneet ja paljon.

Jo ensimmäisessä treenissä tuli tehtyä hieman jalkaprässiä mutta toinen treeni alkoi jalkaprässillä mikä toimi kyykyn lämmittelynä. Pienillä nousuilla tuli päästyä johonkin yli 300kg painoihin mikä tuntui yllättävän kevyeltä vaikka välillä tekeminen tuntuikin vaikealle. Kuitenkaan missään vaiheessa vaikka jalkaprässi alkoikin kulkemaan niin ajatus kyykyn sujumisesta ei parantunut kuin vasta ensimmäisten kyykky sarjojen jälkeen. Kun laitoin kyykyssä 60kg niskaan ja ennen kuin lähdin tekemään ensimmäistä toistoa niin en kyllä tiennyt mitä odottaa. Luulin 60kg painavan enemmän kuin mitä se sitten painoi mutta suurin huoli oli tekniikan pysyminen kasassa. Pelkäsin nimittäin kaatuvani joko eteenpäin tai taaksepäin kun menen tangon kanssa alas. Yllätyksekseni kyykyn tekeminen oli jostain syystä paljon helpompaa kuin aluksi luulin. Sain tehtyä lopulta 170kg painoilla viisi toistoa ja hetken mietinnän jälkeen päätin tehdä 200kg painoilla toiston. Päädyin tekemään lopulta 200kg painoilla kaksi toistoa kun luuli ensimmäisen toiston jääneen liian ylös ja tekeminen tuntui kevyeltä. 

Toinen treeni oli ensimmäistä parempi tuloksellisesti ja yleiseltä tekemiseltään. Kyykyssä 200kg kaksi toistoa on suhteessa paras tulos verrattuna maastavedon 220kg kahteen toistoon tai penkissä 170kg kolmeen toistoon slingshotilla. Olin jo ensimmäisen treenin jälkeen ihan allapäin huonosti menneen treenin jälkeen ja mietin kuinka tästä nyt otetaan neljä viikkoa takaisin? Kuitenkin tämä toinen treeni heti perään oli loistava asia ja onneksi tämä vain tapahtui sillä asia tuli päätettyä noin pari tuntia ennen kuntosalille menoa. Tämä ei ollut mitenkään suunniteltu asia ja tuon ensimmäisen treenin jälkeen en edes tiennyt koska menen seuraavan kerran treenaamaan.

Ehkä kroppa vain tarvi aluksi herätyksen minkä jälkeen asiat alkavat palautumaan paremmin normaaliin. Kannattaa siis muistaa se, että kun tekee paluun kuntosalille niin riippuen tauon pituudesta niin se tulee olemaan oikeasti herätys todellisuuteen. Tulet olemaan todella huonossa kunnossa ja liikkeiden tekeminen tulee olemaan vaikeaa. Tähän pystyy itse vaikuttamaan sillä, että tekee oman painon liikkeitä, käyttää vastustusnauhoja kotona tai käyttää kahvakuulaa / käsipainoja joilla tekee kevyitä treenejä. Ensimmäiset treenit kannattaakin olla enemmän sillä ajatuksella, että on salilla ensimmäistä kertaa kuin aloittaa siitä mihin jäi. 

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.