Treenaaminen "käännetyssä" järjestyksessä pääliike viimeisenä

09.10.2021 - 17:25

Kuntosalilla lähestulkoon kaikilla on treenatessa pääliike minkä jälkeen tehdään muut liikkeet. Tämä on hyvin tyypillinen tapa ja valtaosa treenaajista käyttää kyseistä treenaustyyliä. Treenin alussa tehtävä liike ei aina välttämättä "pääliike" mutta ainakin iso liike tai isot liikkeet. Tämä on hyvin yleinen tapa ja varsinkin alussa toimii loistavasti sillä kääntäen asian toisinpäin asiat muuttuvat radikaalisti. On ihan eri tehdä isoja liikkeitä treenin alussa jolloin kroppa ja mieli toimii ihan eri tavalla kuin treenin lopussa. Kuitenkin jos ja kun haluaa vaihtelua treeneihin niin vaihtamalla pääliike tai muuten isot liikkeet viimeiseksi tuo tarvittua vaihtelua.

Pääliikkeen tai ison liikkeen tekeminen treenin alussa on ensinnäkin turvallisempaa minkä lisäksi helpompaa. Isoihin liikkeisiin saa enemmän painoja sekä tekeminen on helpompaa kun kroppa ja mieli ei ole vielä niin väsynyt. Kokoajan kun kroppa ja mieli alkaa väsymään treenin edetessä niin tekeminen alkaa olemaan vaikeampaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Yhdistettynä fyysinen sekä henkinen väsymys treenin lopussa voi olla todellakin haastavaa mikä aiheuttaa helposti tekniikka virheitä mikä voi aiheuttaa helpommin loukkaantumiseen.

Olen nyt viimeisien viikkojen aikana käyttänyt "käännettyä" tapaa treenata jalkatreeneissä, olkapäätreeneissä sekä käsitreeneissä. Tämän lisäksi olen myös tehnyt rintatreenin yhdessä olkapäätreenin kanssa käännettynä jolloin penkki oli viimeinen liike. Käsitreenissä tai olkapäätreenissä käännetty järjestys on mielestäni helpoin ja turvallisin sillä isoja liikkeitä ei ole hirveästi. Käytännössä suurempia liikkeitä on vain pystypunnerrukset, ranskalainenpunnerrus tai dippi lisäpainoilla mikä yleensä tehdään treenin alussa. Jalkatreeniä tehdessä viimeisimpinä liikkeinä on näin ollen joku prässiliike.tai kyykky ja rinnan puolella jokin punnerrusliike. On siis ihan eri asia tehdä kyykkyä treenin alussa kuin monen sadan toiston jälkeen.

Jalkatreenit ovat menneet siten, että olen tehnyt lämmittelyä ja siinä samassa pohkeita. Tämän jälkeen treeni on alkanut etureisilaitteella missä on tullee tehtyä 15 - 20 sarjaa 15 - 20 toistoa mitä seuraa takareisilaite missä toistomäärät ja sarjamäärät ovat samat. Näin ollen etureisilaitteessa tulee tehtyä helposti 200 - 300 toistoa mitä seuraa takareisilaitteessa samat 200 - 300 toistoa helposti. Näin ollen kahden ensimmäisen liikkeen anti on 400 - 600 toistoa minkä jälkeen tulee tehtyä prässiä ja tai kyykkkyä. 

Vaikka toistomäärät ovat 400 - 600 luokkaa niin käytettävät painot ovat myöskin suuremmat sillä nämä liikkeet ovat ensimmäisiä eikä kyykyn jälkeen tehtyjä jolloin reisilaitteisiin saa suhteessa enemmän painoja. Tämä onkin tarkoitus silloin kun jalkatreenin aloittaa reisilaitteilla eikä kyyllä tai prässillä. Tarkoitus on tällöin saada treeni tehtyä kunnolla reisilaittella jolloin kyykyn ja tai prässin tarkoitus on vain olla plussaa ja tehdä se mitä on enää tehtävissä. Itse ollen saanut kyykättyä näiden treenien päätteeksi 100 - 120kg painoilla mikä on tehnyt todellakin tiukkaa. Jalkaprässissä on tullut mentyä siihen 300 - 400kg luokkaa mutta ollen joutunut käyttämään hieman apuja kun en ole enää uskaltanut vetää toistoja ihan itse alhaalta asti.

Viime kerrallakin ensimmäisenä liikkeenä tehty etureisilaite tulli tehtyä suurilla painoilla 10 - 12 sarjaa 15 toistoa minkä jälkeen tuli nostettua painoja aina tappiin saakka tai kunnes ei tule enää 5 toistoa. Ei siis mitään tuntumalla tekemistä kuten normaalisti teen kun olen tehnyt kyykkyä tai ja jalkaprässiä treenin alkuun. Näiden treenien seurauksena ollen saanut ihan erilaisen poltteen ja tuntuman jalkoihin kun se että teen reisilaitteet isojen liikkeiden jälkeen.

En näköjään sitten ollutkaan kirjoittanut siitä että tein viikko sitten lauantaina PTVGYM:llä uuden pysäytyskyykky ennätyksen 210kg minkä sitten tämän viikon tiistaina laitoin uusiksi saamalla 220kg. Kaikki lähti siitä liikkeelle että viime viikon perjantaina maastaveto treenin jälkeen huomasin lauantai aamuna että pohkeeni on jumalattoman tiukka. Kirjoittelinkin tuosta pohkeen kuntoon saamisesta tuossa viime kirjoituksessa maaginen kakkonen Mayorssilla. Huomasin siis aamupäivällä että oikea pohkeeni oli ihan jumalattoman tiukka joten aloin sitten itse sitä hieromaan ja ampumaan hierontapyssyllä. Tunsin saaneeni sen paljon parempaan kuntoon siinä aamupäivän aikana.

Sain viime viikolla suunnitelman että mitä jos kävisin Mayors Gym:llä penkkaamassa 200kg? Tämä ajatus lähti liikkeelle siitä että olen ollut nyt hyvässä tuloskunnossa penkissä vaikkakin olen nyt penkkaillut lähinnä slingshotilla. Myöskin ensimmäisen Mayors Gym:llä käynnin jälkeen olen hieman ajatellut käyväni siellä toisenkin kerran mutta että saisin penkattua 200kg Mayors Gym:llä. Olenhan nyt vuosien varrella nähnyt niin monia kovia penkki videoita Mayors Gym:ltä niin olisihan se nyt hieno itsekin penkata 200kg Mayorsilla?

Olen nyt viime aikoina taas aktivoitunut tekemään penkki treeneissä "yli pitkiä" sarjoja. Näitä "yli pitkiä" sarjoja olen tehnyt aina silloin tällöin ja yleensä olen yrittänyt tehdä jollain painolla uuden toistomäärä ennätyksen. Kaikki tämä on lähtenyt vuosia sitten liikkeelle siitä että olen yrittänyt saada omalla painolla niin monta toistoa penkissä kuin vain olen saanut. Aikoinaan tuo lähti hieman yli paristakymmenestä toistosta aina tämän hetkiseen 52 toistoon. Tein tuossa kolme - neljä viikkoa sitten omalla painolla 110kg niin 52 toistoa mikä oli ensimmäistä kertaa ikinä yli 50 toistoa.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä ja ajoin Turunväylää niin pääsin ilmeisesti Skoda kuskin päänsisään hyvin paljon. Skoda kuski oli vaihteeksi näitä perus suomalais autoilijoita kenellä meni hermot siihen että hänet ohitettiin. Ajoin pitkään Helsingin päästä yhden Skoda kuskin perässä ja mietin siinä pitkään menenkö ohitse vai en mutta en mennyt. Sitten siinä Leppävaaran kohdalla kun on niitä ylikulkusiltoja niin hän alkoi ajamaan yhtäkkiä hiljempaa. Niimpä sitten lähdin ohi ja kun olin hetken aikaa ajanut niin huomasin peileistä että kyseinen Skoda paahtoi hirveää ylinopeutta vasenta kaistaa ohitse ja jatkoi myös kaikkien muiden ohittamista. Toisilla ihmisillä vain menee siihen hermot ja pää ei kestä että heidän ohitetaan.

Eilen PTVGYM:llä oli pari teiniä ja en tiedä yhtään että saivatko he tehtyä penkissä yhtään toistoa? Huomasin vain että pari teiniä meni yhdelle penkille "tekemään" penkkiä ja sitten yhdessä vaiheessa vain alkoi kuulumaan hirveä kilinä ja kolina mikä sitten loppui vasta kun teinit lähtivät penkistä. Ainoa asia mitä kuulin oli tosiaan hirveä kilinä ja kolina minkä jälkeen VITUN huutamista perä jälkeen. Ensiksi toinen minkä jälkeen vähän painoja viskottiin lattialle ja sen jälkeen toinen toinen.