Tampereen Loaded:lla maastavetoa vastustusnauhoilla sekä lohko maastavedossa 300kg

03.07.2023 - 10:53

Puolitoista viikkoa sitten pääsiäismaanantaina minulla alkoi niin sanotusti "talviloma" ja olin alunperin ajatuksissa käydä ihan normaalisti Vammalassa vetämässä treeni. Olin kuitenkin edellisenä viikkona tehnyt paljon rankemman treenin kuin oikeasti oli tarkoitus sekä oli muutenkin jotenkin väsynyt. En sitten tiedä paljonko se vaikuttaa kun on poissa kotoa ja poissa normaaleista rutiineista. Olin kyllä yllättävän väsynyt ja joka treenin jälkeen illalla olin todella väsynyt ja oikeastaan en ole normaalisti noin väsynyt. Tuossa on pakko olla jotain reissu väsymystä ja rutiinien sekä normaalista poikkeavan ympäristön vaikutuksia.

Kuitenkin siinä sitten kun olin maanantaina tekemässä päivällä kävelylenkkiä niin päätin ihan extemporeen että jos lähtisinkin Tampereen Loaded:lle treenaamaan? Minulla ei ole tässä oikein mitään muutakaan ihmeellistä sekä tunsin olevani väsynyt. Kuitenkin kokemuksesta ajattelin että vaikka lähtisin väsyneenä Loaded:lle treenaan niin siitä huolimatta saisin kunnon treenin aikaan. Tämä vastaava ei tapahdu joka salilla vaan oikeasti aika harvalla nykyään eli jos menen väsyneenä tai ilman minkäänlaista motivaatiota treenaamaan niin ei siitä kyllä tule myöskään yhtään mitään.

Tampereen Loaded on minulle erikoinen mihin oikeasti tykkään mennä treenaamaan. Ilmapiiri sekä tietenkin itse salin valikoima mitä siellä voi tehdä on ihan eri kuin lähes kaikilla muilla saleilla. Saan siellä vain niin paljon helpommin treenistä enemmän irti ja sitä myöden myös itsestäni. En sitten tiedä kuinka paljon sillä on vaikutusta että olen käynyt Loaded:lla treenaamassa useita kertoja. Loaded ei ole itselleni ihan niin tuntematon paikka mutta se ei myöskään ole ihan niin kotoisa vaikka en kyllä kyllä tunne olevani siellä kuin ihan oudossa paikassa. Se minua arvelluttaakin että jos kävisin joka päivä Loaded:lla treenaamassa niin olisiko se saman tuntuinen paikka vai katoaisiko siitä se hohto mitä minulla on Loaded:ia kohtaan?

No joka tapauksesa maanantai-iltana Loaded:lle päätin lähteä ja vuorossa oli selkätreeni. Enhän ole muita treenejä tehnytkään Tampereen Loaded:lla kuin selkä tai jalkatreenejä. Joskus olen näiden treenien ympärille hieman muuta tehnyt mutta pääpaino on ollut selkätreenissä sekä jalkatreenissä. Siksi maanantai-ilta olikin hyvä hetki taas mennä kun minulla oli vuorossa selkätreeni ja maastaveto vaikka tosiaan tunsin olevan hieman väsynyt. Kuitenkin luotin siihen että kun menen Loaded:lle niin saan enemmän irti itsestäni minkä lopulta tein.

Päätin tehdä maastaveto treenin vastustusnauhoilla kun kerran olin Loaded:lla missä on hyvä maastaveto alustat mihin saa vastustusnauhat kiinni. Yleensä joudun säätämään vastustusnauhan kanssa jos haluan käyttää sitä maastavetoa tehdessä seisoen sen päällä. PTVGYM:llä pystyi aikoinaan käyttämään eräänlaista alustaa mihin sai nauhat kiinni mutta nykyään siitäkin puuttuu osia niin se on käyttökelvoton. Näin oli ihan hyvä tehdä maastavetoa vastustusnauhoilla kun kerran pääsi kunnon paikalle sitä tekemään.

Nousin ihan normaalisti painoissa ja kun pääsin 250kg painoihin vastustusnauhoilla niin lähdin hakemaan ihan kahta toistoa ja useampaa sarjaa. Tuohon asti kaikki oli sujunut hyvin ja helposti niin kuin 250kg nostaminenkin alkoi. Vaikeudet alkoivatkin siinä polvien kohtaan missä vastustusnauhat alkoivat kunnolla ottamaan vastaan. Tuntui sille että aluksi tanko oikein nousi kuin se ei olisi painanut mitään mutta sitten se meinasi pysähtyä kunnolla polviin. Taistelin sen kuitenkin ylös mutta jo videolta katsoessani huomasin että se toden totta jämähti polvien kohtaan.

No tuon lopun taistelun seurauksena tein vain yhden toiston vaikka tosiaan lähdin hakemaan kahta. Siinä sitten hetken aikaa mietin syntyjä syviä eli mitä teen seuraavaksi. Miten jatkan treenin tekemistä? Päätin sitten lähteä hakemaan toista 250kg nostoa vastustusnauhoilla kun kerran tiesin useamman toiston olevan todella kiven alla. Jälkimmäinen toisto tuli yleisesti ottaen paremmin ja helpommin. Luulen että osasin varautua nostoon eri tavalla eikä se polviin jääminen tullut näin ollen yllätyksenä. Olin jälkimmäiseen varautunut tekemään yhden toiston minkä myös tein.

Kahden ykkösen jälkeen 250kg painoilla vastustusnauhoja käyttäen lopetin normaalin maastavedon ja siirryin block deadlift aka lohkojen päältä tehtävään maastavetoon. Siinäkin aloitin tekemään treeniä alusta asti aikalailla normaalisti. Ennen ensimmäistä sarjaa pidin kyllä pidemmän tauon vaikka taukoa tuli jo kun purin 250kg pois tangosta, hain ATX:n 15cm lohkot ja laitoin paikat valmiiksi. Kuitenkaan kun väsää ja valmistelee niin se ei ole kuitenkaan täyttä palautumista niin sen jälkeen kun paikat oli valmiina niin pidin tuon extra tauon.

Lähdin normaaliin tapaan liikkeelle 120kg painoilla lohkojen päältä tehtävässä maastavedossa. Sen jälkeen menin aikalailla normaaliksi muodostuneeseen nousuun eli 50kg nousuihin eli120kg, 170kg, 220kg sekä 270kg. Ennen 270kg tekemistä tein jo suunnitelmia tulevasta mitkä olivat kovat mutta oikeastaan jo 270kg tehdessä tekeminen oli taistelua jolloin muutin suunnitelmia. Sain tehtyä 270kg painoilla kolme toistoa mutta jo ensimmäinen toisto tuntui taistelulta. Tämän jälkeen kuitenkin päätin nostaa painot 300kg ja tehdä sen yhden toiston. 300kg lohkojen päältä tehtävässä maastavedossa ei ole minulle kuitenkaan jokapäiväistä ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta sille Tampereen Loaded:lla. Tuo 300kg tuli mutta ei mitenkään helposti mutta pääasia oli vain se että se tuli.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.