Syön puhtaasti ja useasti niin jaksan treenata

07.06.2024 - 18:12

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Olen huomannut vuosien kokemuksella että jos syön jotain rasvaista ruokaa tai esimerkiksi jotain jäätelöä tai karkkia ennen treeniä niin olen joko väsynyt kuntosalille päästyäni tai pahemmassa tapauksessa vatsani on sekaisin. En halua kummankaan asian tapahtuvan sillä kun menen salille niin haluan keskittyä treeniin ja saavani siitä parhaimman mahdollisen. En halua mennä salille väsyneenä sen johdosta että olen syönyt jotain rasvasta ruokaa tai en halua huomata kyykkyä tai maastavetoa tehdessä että nyt pian pitää juosta wc:hen.

Olen jo muutenkin vuosien saatossa joutunut syystä tai toisesta ravaamaan wc:ssä kesken kovien kyykky tai maastaveto treeniä tehdessä niin en halua sellaista tapahtuvan. En oikein tiedä syytä mutta minulla oli yhdessä vaiheessa vuosia sitten usein lauantaisin vatsan kanssa ongelmia kun olin tekemässä kyykkyä treeniä. Alussa kaikki tuntui olevan vielä hyvin enkä tuntenut mitään ihmeellistä mutta sitten kun aloin pääsemään sinne 200kg painojen tuntumaan niin aloin tuntemaan vatsassa kiertoa. Tiesin heti että ei saakeli että pian pitää mennä wc:hen. Se ei ole kiva lähteä tekemään seuraavaa kyykky toistoa tai sarjaa kun on istunut wc:ssä 10minuuttia ja vielä kun kaikki on tullut vetenä alas.

En oikein tiedä mitä tuohon aikaan aina lauantaisin tapahtui sillä sitä tapahtui usein. Aloin miettimään mitä söin eri tavalla lauantaisin kuin viikolla? Aloin myös miettimään mikä erosi siitä että menin lauantaina kuntosalille muihin päiviin verrattuna. En tainnut löytää mitään syytä sillä ruokailu oli käytännössä samalla kaavalla kuin viikolla. Voi myös olla että se oli henkistä? Kun tiesi että kyseessä on lauantain kyykky päivä jolloin myös odotukset kyykkyä kohtaan oli korkealla. Luulen että se oli enemmänkin henkistä kun lauantaina välillä päivä vain meni siihen että odotti koska sitä lähtisi treenaamaan kun ei ollut työpäivää siinä pohjalla.

Kyllä noita on ollut aina välillä vieläkin että kuntosalilla alkaa vatsa kiertämään kovaa treeniä tehdessä vaikka olisin syönyt puhtaasti ja rutiinimaisesti. Välillä ongelma voi olla huono ja lämmin ilma kuntosalilla tai välillä se on jotain henkistä. Se vain on niin turhauttavaa kun kaikki on kunnossa treenin alussa ja mitään merkkejä vatsan kiertämisestä ei ole. Sitten kun on päässyt maastavedossa tai kyykyssä niihin painoihin joilla olisi tarkoitus sitten kunnolla tehdä niin pitääkin mennä wc:hen. Sitten kun kaikki tulee vetenä alas ja siellä ne suuret painot vain odottavat. Täytyy sanoa että aina välillä miettii että pitäisikö painoja laskea ja tehdä vielä lämmittely nosto vai suoraan nostaa painot mitkä on tangossa?

Minulla on ollut jo vuosia ruokailussa sellainen "rakenne" mitä olen noudattanut ja tietyin ajoin muutellut sitä joko fiiliksen mukaan tai sitten olen vain löytänyt tai keksinyt jotain uutta. Myöskin välillä kuten tälläkin hetkellä niin ostin pitkästä proteiini vanukkaita kun ne olivat tarjouksessa. En ole aikoihin syönyt rahkaa tai proteiini vanukkaita sillä minulla meni niihin maku sekä halusin vähentää muutenkin maitotuotteita sillä ne turvottivat vatsaa. Kuitenkin ne olivat tuossa muutama viikko tarjouksessa niin ostin niitä todella paljon kun katsoin päiväyksien riittävän viikoiksi. Tällä tavalla saan sitten vaihtelua myöskin ruokavalioon kun ostan paljon jotain mikä on alennuksessa enkä muuten sitä välttämättä ostaisi.

Kun on tälläin syönyt vuosia käytännössä samoja ruokia kuin itse niin se on hyvä mutta myöskin huono. Hyvä puoli on se että tiedän mitä syön ja todennut sen toimivaksi ratkaisuksi mutta huonona puolena on se että kaikkeen tottuu. Ruoka on kuten treenikin on sellainen asia mihin maku tai kroppa vain tottuu ja sitten siitä lähtee se mielenkiinto tai sitä ei vain enää kestä. Tämän takia tykkään vaihdella niin treenejä kuin ruokia joita syön jotta mielenkiinto pysyy sillä ruuankin kanssa käy helposti siten että sitten alkaa syömään helposti herkkuja. Tämä taas johtaa painon nousuun sekä väsymykseen kun kroppa alkaa saamaan liikaa rasvaa sekä sokeria.

Tiedän kyllä että se on välillä hyvin vaikea löytää korvaavaa ateriaa jos haluaa pysyä tietyissä makroissa mutta se vain on pakko välillä muuttaa jotain. Itselläni sentään edes on sellaisia vaihtoehtoja että jos en syö sitä niin sitten siinä on varalla mahdollisesti pari muuta vaihtoehtoja. Välillä tietenkin yritän löytää myöskin ihan uusia asioita mutta helposti siirryn jo käytettyyn vaihtoehtoon sillä uuden aterian löytäminen tai sen tekeminen voi olla haastavaa. Se että löytää jonkun aterian on taas sitten eri asia kuin se että sen jaksaisi tehdä. On meinaan monia aterioita joita olen löytänyt että voisi kokeilla mutta sitten kun olen katsonut mitä sen tekeminen vaatii tai vie niin siinä onkin sitten tullut stoppi.

Varsinkin välipaloissa minulla on sellainen että se pitää olla nopea ja helppo tehdä. Jos aikaa ja ruokatarvikkeita pitää ostaa paljon niin se oikein toimi itsellä. Lähinnä sen takia että välillä on laiska ja tarvitsen sellaisia aterioita joita voi ottaa kätevästi mukaan toimistolle. Käyn kuitenkin toimistolla usein ja tietyissä tapauksissa ruoka-aineet eivät kestä niin pitkään että voisi syötä niitä aterioita voin kotona.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.

Tämän vuoden hyvä kyykky vire jatkui lauantaina kun sain viimein tehtyä uuden kyykky ennätyksen Tampereen Loaded:lla. Täytyy kyllä todeta että olisin mahdollisesti saanut viime vuoden puolella ainakin yhdessä ellen kahdessa treenissä tehtyä uuden kyykky ennätyksen jos minulla olisi ollut kaveri mukana varmistamassa. Kun kävin ensimmäistä kertaa Roihupellon PTVGYM:llä niin päädyin kyykkäämään 240kg painoilla kahden toiston sarjan ensimmäistä kertaa ikinä ja vielä ilman varmistusta. Tuosta viikon vai parin viikon päästä toistin saman 240kg kahden toiston sarjan kyykyssä ilman varmistusta Tampereen Loaded:lla.