Suurin osa penkkaajista kuseilee

09.09.2023 - 15:47

Miksi suurin osa penkkaajista kuseilee? Miksi juuri suurin osa PTVGYM:llä penkkaajista kuseilee? Sitä en tiedä ja sen haluaisin tietää? Kyseessä on siis se että penkkiä tehdessä käytetään lukkoja tai klipsuja tangossa ettei painot tippuisi tai liikkuisi tangossa. Itse olen pitänyt tätä asiaa kuseiluna koko sen ajan kun kuntosalilla olen käynyt sen joku 18 vuotta ja siihen päälle muutamat kesät jääkiekon kesätreeneissä. Itse totuttauduin ja minut myöskin koulutettiin ettei penkissä käytetä lukkoja tai mitään klipsejä kun käytännössä tanko saa tulla kyllä niin jumalattoman vinosti jos painot oikeasti alkavat liikkua vaarallisesti.

Se millä painoilla penkkaa johtuu ihan siitä millaista treeniä tekee tai mikä on treenaajan voimataso mutta se ei ole kuseilua. Se puolestaan on minun näkökulmasta kuseilua että käytetään lukkoja penkkiä tehdessä. Ainoat kerrat kun itse käytän lukkoja penkkiä tehdessä ovat ne treenit kun käytän ketjuja ja varsinkin silloin jos ketjussa ei ole itsessään kiristysosaa. Ainakin kyseisellä hetkellä Pitäjänmäen PTVGYM:in kahdesta ketjusta on koko ajan puuttunut kiristysosa ja nyt nyt niistä kahdesta joissa on ollut niin toisesta se on ollut kadoksista sitten kesän. Näin ollen neljästä ketjusta vain yhdessä on kiinni kiristysosa. 

En näe Vammalassa ikinä kenenkään penkkaavan lukkojen kanssa sekä lähisaleillakaan ei juuri kukaan penkkaa lukkoja käyttäen. Mielestäni myöskään Tampereen Loaded:lla en ole nähnyt penkissä käytettävän lukkoja. Se miksi PTVGYM on nyt tuossa mainittu erityisesti niin johtuu siitä että siellä lähes kaikki penkkaa lukkoja käyttäen. Tähän asiaan voi olla hyvin yksinkertainen syy eli lukot ovat helposti saatavilla mutta puolestaan se miksi ne on helposti saatavilla penkkiin on myös se että niitä siellä käytetään.

Vammalan salilla on hyvin heikosti muutenkin lukkoja tai klipsuja mutta niitä on kyllä on. Kuitenkin ne on siellä vähän niin kuin jemmassa eikä oikeastaan yhtään ole siinä penkin lähille niin varmaankaan niitä ei edes käytetä sitää vähää kuin että saatavilla olisi lukkoja lähempänä penkkejä. Vastaavasti Tampereen Loaded:lla lukkoja on siinä penkkien lähellä mutta yleisesti lukkoja löytyy paremmin kyykky räkistä kuin penkkien läheltä olevista painotelineistä mihin mavettajat ja lantionnostajat laittavat lukkoja.

Se miksi tämä nyt itseäni "ärsyttää" on se, että päivinä jolloin Pitäjänmäen PTVGYM:llä on kolmesta neljään penkkaajaa ja kaikki käyttävät lukkoja niin itselleni ei riitä pikalukkoja kyykkyyn tai maastavetoon. Pitäjänmäen PTVGYM:llä kun on liian vähän kunnon muovisia pikalukkoja treenipaikkoihin nähden. Itse en vain tykkää niistä klipsuista kyykkyä tai maastavetoa tehdessä. Myöskään klipsut eivät sovellu silloin kun käytän kyykyssä tai maastavedossa ketjuja.

Niin eli minua ärsyttää penkkaajat jotka käyttävät lukkoja oli painoja mitä tahansa ihan vain sen takia ettei Pitäjänmäen PTVGYM:llä riitä pikalukkoja sitten kyykkyyn tai maastavetoon. Myöskin kun Pitäjänmäen PTVGYM:llä ketjuissa itsessään ei ole enää niitä kiristys ruuveja niin niiden käyttöön tarvitsee myös käyttää lukkoja. Siitä huolimatta vaikka Pitäjänmäen PTVGYM:llä ei ole riittävästi pikalukkoja mikä ärsyttää välillä itseäni niin pidän lukkoja käyttäviä penkkaajia kuseilijoina. 

Tämä on ja on ollut vain oma mielipiteeni yli 18 vuotta eli anteeksi vain.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.