Suurin osa penkkaajista kuseilee

09.09.2023 - 15:47

Miksi suurin osa penkkaajista kuseilee? Miksi juuri suurin osa PTVGYM:llä penkkaajista kuseilee? Sitä en tiedä ja sen haluaisin tietää? Kyseessä on siis se että penkkiä tehdessä käytetään lukkoja tai klipsuja tangossa ettei painot tippuisi tai liikkuisi tangossa. Itse olen pitänyt tätä asiaa kuseiluna koko sen ajan kun kuntosalilla olen käynyt sen joku 18 vuotta ja siihen päälle muutamat kesät jääkiekon kesätreeneissä. Itse totuttauduin ja minut myöskin koulutettiin ettei penkissä käytetä lukkoja tai mitään klipsejä kun käytännössä tanko saa tulla kyllä niin jumalattoman vinosti jos painot oikeasti alkavat liikkua vaarallisesti.

Se millä painoilla penkkaa johtuu ihan siitä millaista treeniä tekee tai mikä on treenaajan voimataso mutta se ei ole kuseilua. Se puolestaan on minun näkökulmasta kuseilua että käytetään lukkoja penkkiä tehdessä. Ainoat kerrat kun itse käytän lukkoja penkkiä tehdessä ovat ne treenit kun käytän ketjuja ja varsinkin silloin jos ketjussa ei ole itsessään kiristysosaa. Ainakin kyseisellä hetkellä Pitäjänmäen PTVGYM:in kahdesta ketjusta on koko ajan puuttunut kiristysosa ja nyt nyt niistä kahdesta joissa on ollut niin toisesta se on ollut kadoksista sitten kesän. Näin ollen neljästä ketjusta vain yhdessä on kiinni kiristysosa. 

En näe Vammalassa ikinä kenenkään penkkaavan lukkojen kanssa sekä lähisaleillakaan ei juuri kukaan penkkaa lukkoja käyttäen. Mielestäni myöskään Tampereen Loaded:lla en ole nähnyt penkissä käytettävän lukkoja. Se miksi PTVGYM on nyt tuossa mainittu erityisesti niin johtuu siitä että siellä lähes kaikki penkkaa lukkoja käyttäen. Tähän asiaan voi olla hyvin yksinkertainen syy eli lukot ovat helposti saatavilla mutta puolestaan se miksi ne on helposti saatavilla penkkiin on myös se että niitä siellä käytetään.

Vammalan salilla on hyvin heikosti muutenkin lukkoja tai klipsuja mutta niitä on kyllä on. Kuitenkin ne on siellä vähän niin kuin jemmassa eikä oikeastaan yhtään ole siinä penkin lähille niin varmaankaan niitä ei edes käytetä sitää vähää kuin että saatavilla olisi lukkoja lähempänä penkkejä. Vastaavasti Tampereen Loaded:lla lukkoja on siinä penkkien lähellä mutta yleisesti lukkoja löytyy paremmin kyykky räkistä kuin penkkien läheltä olevista painotelineistä mihin mavettajat ja lantionnostajat laittavat lukkoja.

Se miksi tämä nyt itseäni "ärsyttää" on se, että päivinä jolloin Pitäjänmäen PTVGYM:llä on kolmesta neljään penkkaajaa ja kaikki käyttävät lukkoja niin itselleni ei riitä pikalukkoja kyykkyyn tai maastavetoon. Pitäjänmäen PTVGYM:llä kun on liian vähän kunnon muovisia pikalukkoja treenipaikkoihin nähden. Itse en vain tykkää niistä klipsuista kyykkyä tai maastavetoa tehdessä. Myöskään klipsut eivät sovellu silloin kun käytän kyykyssä tai maastavedossa ketjuja.

Niin eli minua ärsyttää penkkaajat jotka käyttävät lukkoja oli painoja mitä tahansa ihan vain sen takia ettei Pitäjänmäen PTVGYM:llä riitä pikalukkoja sitten kyykkyyn tai maastavetoon. Myöskin kun Pitäjänmäen PTVGYM:llä ketjuissa itsessään ei ole enää niitä kiristys ruuveja niin niiden käyttöön tarvitsee myös käyttää lukkoja. Siitä huolimatta vaikka Pitäjänmäen PTVGYM:llä ei ole riittävästi pikalukkoja mikä ärsyttää välillä itseäni niin pidän lukkoja käyttäviä penkkaajia kuseilijoina. 

Tämä on ja on ollut vain oma mielipiteeni yli 18 vuotta eli anteeksi vain.

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.