Sony XR-75X93J kokemuksia lähes vuoden käytän jälkeen

21.09.2022 - 17:15

Muutaman kuukauden päästä tulee vuosi siitä kun ostin Verkkokauppa.con black friday tarjouksesta nykyisen Sony XR-75X93J television pitkän pohdinnan jälkeen. Itse kun kuulun niihin ihmisiin ketkä vertailevat tuotteita keskenään todella paljon ja käyttävät aikaa tutkimiseen mikä tuote sopii itselle ja mitä kalliimpi malli tarjoaa. Sony XR-75X93J tuli itselleni korvaamaan 15 - 16 vanhan Optoma HD80 videotykin mikä oli ensimmäisiä fullhd videotykkejä aikoinaan. Optoma HD80 oli aikanaan halvin fullhd videotykki mutta siitä huolimatta se maksoi jotain 3200€. Kuitenkin parin huolto keikan jälkeen mitkä onneksi menivät takuuseen sekä lampun vaihtojen jälkeen Optoma HD80 oli hintansa arvoinen laite.

Tuossa vuoden 2019 kesällä siirryin 4K aikaan ostaessani Gigantin tarjouksesta LG C8 OLED 55" television. Tuolloin juurikin 55" oli se koko mitä halusin sillä se sopi loistavasti Optoma HD80 kuvan alapuolelle. Kuitenkin ajan kuluessa sitä alkoi ajattelemaan että haluaisin suuremman 4K kuvan sillä LG OLED 55" tuntui niin pieneltä ja Optoma HD80:lla oli niin mukava katsoa elokuvia suurelta näytöltä. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se että halusin juurikin OLED television LG C8 kokemuksista eikä minulle riittänyt 65" vaan tarvitsin vähintään 77". Tuon hinta kuin oli vain aivan liikkaa.

Kuitenkin tuossa viime vuoden black fridayssä huomasin Sonyn sekä LG:n OLED 75" & 77" televisioiden olevan tarjouksessa 3000€ hintaan. Aloin tuota asiaa sitten oikeasti tuota miettimään ja suurin asia oli tuolla hetkellä Sony vai LG? Tulin siihen tulokseen että ottaisin Sonyn sillä siinä oli parempi kuvanlaatu eräillä mittareilla sekä se taisi olla pari sataa halvempi. Siinä samalla kun vertailin Sonyn ja LG:n OLED televisioita niin tuli vastaan myös muita kuten Sony XR-75X93J / Sony XR-75X95J ja myöskin noiden kalliimpi malli. Siinä vaiheessa olin siis hyvin tietoinen Sony XR-75X93J television laadusta ja ominaisuuksista.

Mietin muutamia päiviä noita OLED televisioita kun Gigantin black friday tarjoukset tulivat muita aikaisemmin niin sen jo tiesi sitten mitä on luvassa myös muilta. Sitten kun verkkokauppa.comin tarjoukset ilmestyivät jakoon niin huomasin tuon Sony XR-75X93J olevan tarjouksessa. Siinä sitten kun olin jo muutamia päiviä ehtinyt televisio asioita miettimään todella paljon niin osto päätökset oli sitten nopeita. En nyt muista viikon päiviä mutta olin jo sitten unohtanut nuo OLED 3000€ tarjoukset tuon Sony XR-75X93J takia kun tulin siihen lopputulokseen että tuo on kuitenkin puolet halvempi. Olen nyt valmis maksamaan 1500€ televisiosta mutta 3000€ on nyt hieman liikaa. Lopulta tein sitten hyvin nopean päätöksen ostaa Sony XR-75X93J.

Sony XR-75X93J heikkoudet & ongelmat

Sony XR-75X93J eroaa moneltakin kohdin LG OLED:sta ja kyllä tuossa LG:n OLED:ssa on parempi kuvanlaatu ja varsinkin musta. Kuitenkin olen kuvanlaadullisesti tyytyväinen Sony XR-75X93J televisioon ja siihen että siinä on kummatkin HDR10 sekä Dolby Vision. Myöskin siihen olen tyytyväinen että Sony XR-75X93J televisiota ei tarvitse hirveästi säätää kun taas OLED:in puolella pitää jos siis haluaa kuvanlaadun paranevan. 

Sony XR-75X93J eroaa siinä mielessä LG OLED:sta että ainakin Apple TV:n asetuksia piti mennä muuttamaan jotta Sony XR-75X93J osaa vaihtaa HDR:n ja Dolby Vision välillä automaattisesti jos ne ovat käytössä. LG siis osaa havaita paremmin HDR & Dolby Vision asetuksia lennosta eikä hdmi-porteillakaan ole väliä niin kuin Sony:llä millä hdmi-johto pitää olla tietyssä portissa minkä lisäksi portin asetuksia piti mennä vielä vaihtamaan. Tässä tapauksessa Sony XR-75X93J on monimutkaisempi käyttää kuin LG:tä.

Sony XR-75X93J suurin ongelma on Android järjestelmä minkä kanssa minulla on nyt ollut erilaisia ongelmia. Välillä televisio ei aukea vaikka painan virran päälle ja jos hyvin nopeasti painaa uudestaan niin silloin televisio aukeaa ja sammuu. Tuolloin pitää vain odottaa hetki ja painaa kerran uudestaan aukaisu nappia. Samaa on myös tapahtunut hdmi-porttien kanssa että kuva ei ole näkynyt eikä television sammuttaminen ole auttanut vaan television asetuksien kautta on pitänyt käydä uudelleen käynnistämässä järjestelmä. Kerran televisio meni siihen tilaan että kuva ei näkynyt eikä tuo uudelleen käynnistäminen auttanut niin minun piti tehdä järjestelmän nollaus ja sitä kautta television asentaminen uudestaan. Työläs operaatio minkä joutui tekemään ja tämän jälkeen piti etsiä television säädöt ja laittaa ne paikoilleen.

Ongelmani Sony XR-75X93J televisiota kohtaan eivät ole kuvanlaadussa eikä niinkään Sonyssä vaan Android järjestelmässä mikä laittaa television ihan solmuun. Tämä on siinä mielessä ärsyttävää että televisio on ihan hyvin toiminut ja sitten kun on tehnyt esimerkiksi iltapalan ja haluaa katsoa televisiota samalla niin onkin pitänyt alkaa tutkimaan missä on vika. LG:n WebOS:n kanssa minulla on vain kerran tainnut olla ongelmia että se kaatui ja televisio käynnistyi uudestaan.

Mitä hieman olen Sony XR-75X93J käyttöliittymän kautta striimauspalveluita kokeillut esimerkiksi Netflix niin ne toimivat hyvin ja jouhevasti. Olen vain tottunut käyttämään Apple TV:tä striimauspalveluiden hallintaan sillä ne toimiva siinä moitteetta ja valikoima on laajempi. Sony XR-75X93J pitää sisällään kattavat striimauspalvelut mitä televisioon pystyy lataamaan mutta esimerkiksi itselläni on käytössä muutama striimauspalvelu mitkä ovat saatavilla vain Apple TV:lle.

Kun Xbox Series X ja Playstation 5 aikoinaan julkaistiin niin minulla ei ollut mitään intoa lähteä ostamaan kumpaakaan konsolia. Näin ollen en ollut missään vaiheessa aktiivinen niitä hankkimaan, mutta tiesin kuinka kiven alla niiden ostaminen oli. Välillä näin erilaisia osto-oikeus arvontoja tai kuulin tutuilta jotka koittivat ostaa konsolia kuinka nopea piti olla jos konsolin halusi ostaa. Yhtäkkiä kaikki alkoikin muuttumaan kun hankin viime vuoden Black

Viikko sitten talvilomani aikana tuli vierailtua kaverilla ja siinä sain tietää, että Citymarketilla on Playstation 5 osto-oikeus arvonta. En ole milloinkaan tilannut Playstation 5 info uutiskirjeita tulevista myynneistä mutta olen tietoinen sivustosta sekä aina silloin tällöin kaverin toimesta saanut tietoa, että Playstation 5 on tullut myyntiin milloin mihinkin. Kun hankin Verkkokauppa.comin Black Friday tarjouksista uuden television Sony XR-75X93J niin sain

Tämän viikon maanantaina virallisesti oma videotykki historia tuli päätökseen ehkä kokonaan vaikka oikeasti tämä tapahtui viime marraskuussa kun ostin Sony XR-75X93J television. Hankin vuonna 2007 tällä hetkellä ainoan videotykin Optoma HD80 mikä oli markkinoiden ensimmäisiä FULL HD videotykkejä sekä markkinoiden halvin ~3000€ hintaan. Optoma HD80 oli minulla lähemmäs 15v ja palveli erittäin hyvin vaikka muutamia ongelmia olikin vuosien saatossa. Optoma HD80

Näin eilen illalla Youtubessa videon, että Sonyn 2021 mallin televisiot ovat saaneet kauan odotetun VRR-päivityksen. VRR eli Variable Refresh Rate liittyy pelaamiseen ja 120Hz virkistystaajuuteen. Itse en ole oikein tietoinen mitä VRR tarkalleen ottaen tekee ja miksi se on niin odotettu toiminnallisuus. Kuitenkin ennen kuin ostin Verkkokauppa.comin Black Fridaystä Sony XR-75X93J television niin lukemalla arvioita niin VRR tuli vastaan. Arvioissa mainitsiin että

Katsoin illalla eilen The Guns of Navarone 4K blu-ray:n minkä ostin viimeksi Cdonin Black Friday tarjouksesta osta 10kpl 4K bluray elokuvaa 100€ paitsi, että se taisi viimeksi olla 110€. Tämä taisi olla kolmas kerta kun näin The Guns of Navarone elokuvan minkä omista myös normaalina bluray:na ja miltä ne olen aikaisemmin katsonut. En kyllä yhtään muista minkä laatuinen tuo kyseinen bluray oli mutta 4K bluray versio The Guns of Navarone on hankkimisen arvoinen

Tilasin StudioCanalin julkaisun The Outsiders: The Complete Novel 4K bluray:sta Zavvista aika extemporeen sillä halusin nähdä The Outsiders elokuvan sillä se on eräänlainen kulttielokuva sekä siinä nähdään silloin tuntemattomia nuoria näyttelijöitä kuten Matt Dillon, Tom Cruise, Emilio Estevez, C. Thomas Howell, Diane Lane, Patrick Swayze, Rob Lowe sekä Ralph Macchio. En tiennyt elokuvasta oikeastaan mitään etukäteen niin en tiennyt yhtään mitä odottaa ja