Sony XR-75X93J ensikokemuksia

27.11.2021 - 17:02

Maanantaina tuli tilattua Sony XR-75X93J televisio Verkkokauppa.comin Black Friday tarjouksesta 1499,00€ hintaan. Keskiviikkona ennen kello 13 aikaan postin kuljetuksesta soitettiin ja Sony XR-75X93J tuotiin hieman 13 jälkeen. Tuosta hetkestä aina perjantai-iltaan asti se seisoi paketissa tuossa sohvan takana kunnes se laitettiin paikoilleen. Tuossa välissä ehdin mukavasti siivota ja järjestellä johdotuksia uudelleen. Sony XR-75X93J hankinnan myötä jouduin vaihtamaan vinyylisoittimen paikkaa ja otin Optoma HD80 videotykin pois käytöstä. Optoma HD80 videotykki ehti olla käytössä 13 vuotta eli tuo hankinta ei mennyt hukkaan vaikka olikin aikoinaan kallis hankinta. Vanha LG C8 OLED 55" puolestaan siirtyi makuuhuoneeseen ja makuuhuoneesta postin kuljetuksen mukaan lähti vanha vanha Panasonicin 42" plasma.

Sony XR-75X93J asennus ja paikoilleen laittaminen oli suhteellisen helppoa kunhan aluksi tajusi mitä piti tehdä ja miten paketti oikeaoppisesti aukaistiin. Saasteet ja ongelmat olivat se, että Sony XR-75X93J:sta piti pitää varmuuden vuoksi kokoajan kiinni vaikka paketti tuntui pitävän televisiota todella hyvin pystyssä. 75" on vain suhteellisen suuri televisio ja on paljon hankalampi asentaa kuin 55" tai 65" televisio. Kunhan lopulta tajusi mitä piti tehdä niin asennus meni kätevästi mutta tuohon alkuun meni hieman aikaa ennen kuin asiat tajusi kunnolla.

Sony XR-75X93J

Jalkojen asennuksen jälkeen Sony XR-75X93J nostettiin tv-tasolle minkä jälkeen laitoin hdmi-johdon hdmi 3 paikkaan mikä on eARC, tv-kaapeli johto sekä virtajohto. Tämän jälkeen laitoin television päälle mikä aktivoi television asennuksen. Asennus kävi kohta kohdalta mitkä asetukset haluaa laittaa kuten kieli, maa, kaapeli vai antenni, langaton vai langallinen verkko sekä käytätkö Google TV vai et. Asennus huomasi automaattisesti, että hdmi-johto oli kiinni eARC paikassa ja sen ollessa kiinni Denon X3600H vahvistimessa. Näin sain suoraan asetettua Sony XR-75X93J äänien menemisen vahvistimeen sekä asennus vielä testasi että äänet toimivat ja sen pystyi varmistamaan.

Eri Sony XR-75X90J television arvioissa on mainittu, että television kuva-asetukset ovat todella hyvät suoraan eikä niihin välttämättä tarvitse tehdä muutoksia. Kuitenkin minulla oli jo Ipad:llä muutama sivu muistissa mistä kävin katsomassa muutamat asetukset. Olin ensimmäisessä asennuksessa valinnut television kieleksi suomen mutta enhän osannut säätää kuva-asetuksia kun valikoissa oli suomenkieliset termit. Näin ollen minun piti käydä vaihtamassa television kieli englanniksi jotta asetuksien säätäminen oli helpompaa. En tiedä miksi en alunperin laittanut kieltä englanniksi.

Heti ensimmäiseksi tekstiksi halusin katsoa toimiiko Apple Tv ja olenko laittanut sen oikeaan lähteeseen Denon x3600h vahvistimessa kun tein hieman johto järjestelyitä. Kaikki näytti toimivan päällisin puolin heti samoilla asetuksilla mitä ne oli toiminut LG C8 OLED:n kanssa mutta olin lopulta väärässä. Ensimmäinen testini olikin katsoa miten Dolby Vision toimii Sony XR-75X93J televisiossa ja onko televisiossa automaattinen tunnistus kuten LG OLED:ssa? Yritin ensiksi testata Dolby Vision:ia Netflixissä sen jälkeen HBO Max:ssa ja vielä viimeiseksi Itunes:in ostoksissa. Kuitenkaan mistään äppsistä en mielestäni saanut Dolby Visionia päälle ja toimimaan vaan asetukset tarjosivat ja näyttivät vain HDR 10:tä.

Tämän jälkeen menin Sony XR-75X93J valikoihin ja avasin television Netflix äppsin mihin sitten jouduin kirjautumaan. Otin sieltä saman testi sisällön päälle ja huomasin asetuksista nyt Dolby Vision kohdat joita en ollut aikaisemmin nähnyt. Olin lukenut, että Sony XR-75X93J sisältää kaksi Dolby Vision asetusta: Light ja Dark asetukset. Näitä asetuksia en vain mitenkään nähnyt ja löytänyt kun olin käyttänyt Apple TV:n äppsejä. Kuitenkin nämä asetukset tulivat näkyviin kun käynnistin Sony XR-75X93J oman Netflix äppsin eli ongelma näytti olevan Apple TV:ssä.

Sony XR-75X93J

Noiden Apple TV sekä Sony XR-75X93J omien äppsi testien jälkeen hain Dune 4K bluray:n ja laitoin sen Panasonic UB450 4K bluray-soittimeen. Aluksi tapahtui sama asia kuin Apple TV:n kanssa eli en nähnyt Dolby Vision asetuksia jotka olin nähnyt nyt Sony XR-75X93J oman Netfllix äppsin kautta. Minulla näytti olevan ongelma Dolby Vision kanssa jos lähteenä oli jokin muu kuin Sony XR-75X93J oma äpps. Tämän jälkeen kävin nopeasti etsimässä Youtubessa Sony XR-75X90J Dolby Vision ja sain sieltä apu. En ollut tietoinen, että asetuksista hdmi-portin asetus piti vaihtaa käyttämään mahdollista Dolby Vision:ia kun LG OLED osasi valita lähteet suoraan tekemättä asetuksille oikeastaan mitään.

Kävin tämän jälkeen vaihtamassa HDMI 3 portin asetuksia ja käynnistin uudestaan Dune 4K blurayn:n Panasonic UB450 4K bluray-soittimella. Laitoin elokuvan päälle ja painoin kaukosäätimessä asetus näppäintä huomatakseni, että Dolby Vision asetukset olivat valittavissa. Tämä vahvisti sen, että olin saanut Dolby Visionin päälle Panasonic UB450 bluray-soittimella. Tämän jälkeen otin levyn soittimesta ja suljin soittimen ja aukaisin Apple TV:n jälleen päälle. Menin jälleen avaamaan Netflixistä Dolby Vision sisältöä päälle mutta en vieläkään nähnyt Dolby Vision asetuksia. 

Tämän jälkeen menin katsomaan Apple TV:n asetuksia ja käytännössä pakotin Dolby Visionin päälle minkä jälkeen se toimi kun käynnistin Netflixin jälleen kerran. Tätä en kuitenkaan halunnut, että joutuisin joka kerta vaihtamaan Dolby Visionin päälle ja pois päältä sillä en halua pakottaa Dolby Vision:ia päälle jos sitä ei ole saatavilla. Tämän jälkeen menin vielä katsomaan asetuksia ja laitoin sitten kuvalähteen automaattisen tunnistuksen päälle mikä oli poissa käytöstä. Tämä auttoi lopulta saamaan Dolby Visionin päälle Apple TV:ssä ja suurin ongelmani oli nyt ratkaistu.

Tuli siis huomattua, että kaikki asetukset eivät mene yksi yhteen Sony XR-75X93J sekä LG OLED:in kanssa, mutta tämä ei tullut sinällään yllätyksenä. Kaikki televisiot ja soittimet eivät edes osaa valita HDR10 sekä Dolby Vision asetuksia automaattisesti niin onneksi Sony XR-75X93J näyttää osaavan hallita tuon. Muuten yleisesti huomasin ja totesin, että Sony XR-75X93J on helppo asentaa ja asettaa. Kuva-asetukset ovat oletuksena ihan käytettävät ja asetuksia ei hirveästi joudu asettamaan. Muistan sen kuinka LG C8 OLED:in kanssa jouduin asettamaan jokaiseen tilaan eri asetukset ja noita eri tiloja oli monta. Näin ollen Sony XR-75X93J oli helpompi ja nopeampi asentaa ja asettaa kuin LG C8 OLED.

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/78671/qmxjg/Sony-XR-75X93J-75-4K-Ultra-HD-LED-Google-TV

Hommasin Konto akustiikkalevyt hieman yli kuukausi sitten mistä kirjoitin jo ensimmäiset Konto akustiikkalevy kokemuksia. Nyt kun Konto akustiikkalevyt ovat olleet seinissä kuukauden niin olen ehtinyt katsomaan enemmän sarjoja, elokuvia sekä kuunnellu musiikkia niiden kanssa. Oikeastaan mitään suurempaa eroa en ole huomannut ensimmäisien päivien kokemuksien ja tämän hetken väliltä mutta viimeisien elokuva katseluiden perusteella näin on. Hommasin siis

Eilen lauantaina tuli käytyä Hifihuoneen HIFI & HIGH END messuilla sekä tekemässä jalkatreeni Tampreen Loaded:lla. Alunperin minulla oli suunnitelmissa käydä perjantaina tekemässä selkätreeni Loadedilla ja lauantaina jalkatreeni mutta tuo perjantaina treeni jäi tekemättä kun pääsin lähtemään perjantaina töistä myöhemmin kuin ajattelin. Minulla olisi mennyt perjantaina Tampereella todella myöhään niin matkalla ajattelin että nyt on parempi jättää treeni väliin

Akustiikkalevyt ja bassoansat ovat asioita mitä olen ajatellut, miettinyt ja pohtinut mikä olisi paras ratkaisu pitkään. Tämän vuoden hifimessuilla yksi asia mitä oikein menin katsomaan ja kuuntelemaan oli Bassan bassoansat. Bassan bassoansa on 60cm "laatikko" minkä saisin muutamaan nurkkaan laitettua ja mikä ei paistaisi niin näkyville mutta itseäni on mietityttänyt se että toimiiko ne oikeasti ja montako niitä tarvitsisi? Myöskään en saisi niitä mahdutettua

Muutaman kuukauden päästä tulee vuosi siitä kun ostin Verkkokauppa.con black friday tarjouksesta nykyisen Sony XR-75X93J television pitkän pohdinnan jälkeen. Itse kun kuulun niihin ihmisiin ketkä vertailevat tuotteita keskenään todella paljon ja käyttävät aikaa tutkimiseen mikä tuote sopii itselle ja mitä kalliimpi malli tarjoaa. Sony XR-75X93J tuli itselleni korvaamaan 15 - 16 vanhan Optoma HD80 videotykin mikä oli ensimmäisiä fullhd videotykkejä aikoinaan

Habitare & hifimessut 2022 on nyt takana ja täytyy sanoa, että keikka oli hieman raskaampi kuin ajattelin. Jätin auton normaaliin tapaan työpaikan parkkipaikalle mistä sitten kävelin Messukeskukseen mutta tällä kertaa jouduin myös hieman kiertelmään koska Triplan tietyöt. Olisi ollut siis ihan parempi vain viedä auto Messukeskukseen niin olisi säästynyt tuolta kävelemiseltä sillä itse Habitare & hifimessuilla tuli käveltyä ja seistyä. Mitään yllättävää tuossa

En tiedä mistä sain päähäni googlettaa milloin on tämän vuoden Hifimessut, mutta huomasin niiden olevan noin kuukauden päästä 10.-11.9.2022. Aloin sitten muisteleen, että viime vuonna Hifimessut oli muistaakseni hieman myöhemmin samalla kun oli Ruoka- & viinimessut lokakuun loppupuolella. Olen viime vuoden Hifimessuista kirjoittanut Hifimessut 2021 kokemuksia ja mitä nyt yritän muistella niin eniten taisin kuunnella kuulokkeita ja seuraavaksi mieleen jäi