Sonos One kokemuksia

27.03.2020 - 13:46

Tulin hommanneeksi Sonos One kaiuttimen JBL Extremen tilalle lähinnä iPad käyttöön sen jälkeen kun hieman innostuin Sonos Beam soundbarista. Viikko pari sitten tuli hommattua äitille Sonos Beam soundbar televisioon ja siitä tulikin kirjoitettua Sonos Beam kokemuksia. Yllätyin Sonos Beamissä sen helppokäyttöisyydestä sekä hyvästä äänenlaadusta niin aloin miettimään itselleni Sonos Play:n tai Sonos Onen ostoa. Juuri viime viikolla Amazoonissa oli Prime-päivä ja Sonos Play oli amazon.de:ssä hyvässä tarjouksessa minkä johdosta aloin miettimään Sonos Play:tä.

Harkitsin kahden Sonos Play:n hankintaa Prime-päiviltä, mutta mitä enemmän asiaa tutkin niin yksi asia esti tuon hankinnan. Sonos Play kun ei sisällä AirPlay tukea minkä Sonos One sisältää. Juurikin AirPlay oli avainasemassa minkä johdosta aloin harkitsemaan Sonos kaiuttimen ostoa sillä olinhan jo päässyt testaamaan Sonos Beam soundbaria. Sonos Beam sisältää AirPlay 2 tuen ja huomasin kuinka helposti siihen pystyi liittämään iPadin tai iPhonen. Jolloin soundbaria oli paljon mukavampi käyttää kaiuttimena Youtubelle & Spotifylle iPadillä / iPhonella.

Jos Sonos Onea kaiutinta vertaa Sonos Beam soundbariin niin ero on selkeä Sonos Beam eduksi äänen puolesta. Kuitenkin kyseessä on kaksi eri asiaa kun toinen on soundbar ja toinen pelkkä kaiutin. Sonos One tai Sonos Play on helposti yhdistettävissä Sonos Beam soundbariin jolloin järjestelmäksi saadaan esimerkiksi 5.1-äänijärjestelmä. Muutoinkin musiikkia ajatellen kaksi Sonos One kaiutinta olisi parempi ratkaisu kuin yksi Sonos One kaiutin sillä useammalla kaiuttimella saa paremman äänimaailman.

 

 

Ennen Sonos Onen hankintaa minulla on ollut JBL Extreme juurikin siinä käytössä mihin Sonos Onen hankin. Lyhyen käytön jälkeen olen huomasin selvän eron käytettävyydessä. Ensinnäkin iPad on paljon helpompi kytkeä kiinni Sonos One kaiuttimeen kuin JBL Extremeen. Sonos on kokoajan valmiudessa kun taas JBL joutuu laittamaan päälle ja tekemään bluetooth yhdistämiset. Toinen asia on äänenlaatu mikä Sonos Onessa on miellyttävämpi sillä JBL Extremen äänenlaatu on hieman liikaa bassovoittoinen ja Sonos Onessa taas tasaisempi.

JBL:n ja Sonos Onen äänenlaatu tarkastelu riippuu suuremmaksi osaksi musiikin genrestä ja artistista. Itselleni Sonos One on mielyttävämpi sillä en hirvesti kuuntele bassovoittoista musiikkia kuten tranceä tai hard rockin puoleista musiikkia kotona. Mielestäni Youtube on yleisellä tasolla mieluisampi Sonos Onella kuin JBL Extremellä juurikin basson käytöllä.

Jos vertaan Sonos One ja JBL Extremeä käytettävyydeltään niin molemmissa on puolensa. Minua tosiaan alkoi hieman ärsyttää JBL:n päälle laittaminen ja bluetooth yhteyden muodostaminen eri laitteiden välille. Tätä asiaa ei tarvitse tehdä Sonos Onen kanssa mikä tekee käytettävyydestä helpompaa. Sonos One pitää olla kiinni verkkovirrassa jolloin sen siirtäminen on vaikeampaa kuin pelkän akulla toimivan bluetooth-kaiuttimen. Sonos One onkin enemmän suunniteltu olemaan tietyssä paikassa kun taas JBL Extreme on suunniteltu matkusteluun / ulkokäyttöön sekä yleisesti paikasta toiseen siirtelyyn. Toisaalta JBL Extreme-malli on suhteellisen kookas kaiutin niin se ei ole niinkään sopiva matkusteluun. Matkusteluun ja yleisesti muuhunkin siirtelyyn JBL Charge-mallit ovat parempi ratkaisu.

Käytettävyys sijoittelun kannalta on asia mitä kannattaa tosiaan miettiä. JBL Extremeä on ollut helppo siirrellä huoneesta ja paikasta toiseen tarvittaessa. Kun olen katsellut aamulla Youtubea keittiössä niin olen voinut pitää kaiutinta keittiön pöydällä ja siirtänyt kaiuttimen illalla makuuhuoneeseen kun olen sitä siellä ennen nukkumaan menoa käyttänyt. Sonos Onen tapauksessa minun olisi parempi hankkia kaksi Sonos One kaiutinta yksi keittiöön ja yksi makuuhuoneeseen jotta samanlainen kuuntelu onnistuisi. Tämä on ollut hieman suunnitelmissa mutta toistaiseksi olen lähtenyt yhdellä kaiuttimella liikenteeseen. En viitsi alkaa irroittamaan Sonos Onen virtajohtoa jokaikinen kerta kun haluan vaihtaa kuuntelu paikkaa huoneesta toiseen. Ensinnäkin virtajohdon jatkuva irroittaminen vaikuttaa johtoon negatiivisesti ja toisekseen johto pitäisi aina laittaa hienosti piiloon jotta se ei törrötä jossain vain rumasti.

Airplay 2 tuki Sonos Onessa tarkoittaa myös sitä, että iPadillä tai iPhonella voi laittaa saman kappaleen soimaan useampaan Airplay 2 laitteeseen samaan aikaan kuten kahteen Sonos Oneen. Airplay 2 myös tukee sitä, että yhdellä laitteella voi laittaa kaksi eri kappaletta soimaan eri laitteisiin eli kahteen Sonos One kaiuttimeen voi laittaa eri kappaleet soimaan. Näin useampaa kaiutinta / laitetta voi hallinnoida yhdellä iPadillä / iPhonella kätevästi mikä bluetooth-kaiuttimilla ei ole mahdollista. JBL Extreme kyllä mahdollistaa useamman laitteen yhdistämisen samaan aikaan mutta tällöin olen huomannut sen, että äänenlaatu kärsii. Jos minulla on ollut yhtäaikaa yhdistettynä iPhone ja iPad niin olen joutunut lisäämään JBL Extremen äänenvoimakkuutta isommalle. Ottamalla toisen laitteen pois JBL:stä äänenvoimakkuutta on saanut sitten taas laskea.

Sonos One on juuri sellainen mihin sitä tarvitsin. Helppokäyttöinen ja hyvällä äänenlaadulla oleva kaiutin mikä parantaa lähinnä iPädin Youtuben äänenlaatua ja mahdollistaa helpon Spotifyn kuuntelun. Jos käytössäsi on Applen tuotteet (iPad / iPhone / Mac) niin silloin suosittelen juurikin Sonos One kaiutinta Airplay 2 tuen takia, mutta jos et tarvitse AirPlay 2 tukea niin sitten kannattaa hankkia Sonos Play. Sonos Play on hieman halvempi vaihtoehto Sonos Onesta eikä niissä ole juuri muuta eroa kuin AirPlay-tuki. Jos puolestaan tarvitset kaiuttimelta siirtely /matkustus mahdollisuutta ja tai kaipaat enemmän bassovoittoista ääntä niin sitten kannattaa hankkia ennemmin JBL bluetooth-kaiutin. 

 

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-valkoinen/8717755773593

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/sonos-monihuone/sonos-one-linkkikaiutin-musta/878269003601

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22153/sonos-one-gen-2-kaiutin-musta

https://www.gigantti.fi/product/smart-home-alykoti/kaikki-alytuotteet/22152/sonos-one-gen-2-kaiutin-valkoinen

https://www.whathifi.com/sonos/one/review

https://www.techradar.com/reviews/sonos-one-review

Sonos One kaiutin sekä Sonos Beam soundbar on nyt yleisesti tarjouksessa "Säästä 50€ Sonos tuotteista" kampanjoissa ainakin HifiStudiossa kuten Gigantissakin. Itselläni on ollut Sonos One käytössä vajaan vuoden verran kun hankin kyseisen kaiuttimen viime kesälomalla ja kirjoitin omia Sonos One kokemuksia aikoinaan. Nyt kun olen ollut jo kolme viikkoa etätöissä kotona niin Sonos One kaiuttimen käyttö on lisääntynyt radikaalisti ja näin ollen myöskin Sonos One

Sain hetki sitten HifiStudiolta hetki sitten uutiskirjeen "Säästä 50€ Sonoksen tuotteista" ja tämä tarjous on voimassa 2.4. - 23.4. asti. Samalla kävin tutkimassa onko tämä joku globaali tarjous vai pelkkä HifiStudion tarjous? Ainakin Gigantissa näyttäisi olevan myös Sonoksen tuotteita jäsentarjouksessa johon liittyminen on ilmaista. Sonos One kaiutin maksaa Hifistudiolla 179€ ja Gigantissa hinta on 177€. Sonos Beam puolestaan maksaa niin HifiStudiolla kuin

Nyt kun olen ollut tässä pari viikkoa kotitoimistolla etätöissä niin ajankäyttö sekä taustalla olevat asiat ovat muuttuneet. Toimistolla tulee käytettyä kuulokkeita suhteellisen paljon mutta nyt kotona ollessa kuulokkeet ovat vaihtuneet Sonos One langattomaan kaiuttimeen tai ihan vain vahvistimeen ja sitä kautta normaaleihin kaiuttimiin. Työkone Macbook Pro tai Ipad tulee yhdistettyä Sonos One kaiuttimeen minkä kautta tulee käytettyä Spotifytä, Youtubea tai nyt

Viime viikonloppuna tuli katsottua kaikki oikeat Jason Bourne elokuvat normaalilta bluray:lta siis kaikki Bourne elokuvat The Bourne Identity, The Bourne Supremacy ,The Bourne Ultimatum sekä Jason Bourne. The Bourne Legacy ei kuulu tähän joukkoon minkä lasken oikeaksi Bourne elokuvaksi koska siinä ei edes ole Jason Bournea. Olen kyllä nähnyt The Bourne Legacyn yhteensä pari kertaa mutta kummallakaan kerralla en ole elokuvasta tykännyt. Minun oli tarkoitus

Kuten tuossa jokin viikko sitten kirjoittelin, että talviloma eteni loppuaan ja kehitin sen päätteeksi pari pientä projektia jotka tein heti sinä viikonloppuna kun palasin takaisin kotiin. Ensimmäinen projekti oli jo tiedossa ennen talvilomaa mikä oli asentaa Philips Hue Lightstrips valonauha keittiöön. Toinen pieni projekti oli asentaa makuuhuoneeseen hifi-järjestelmä käyttäen vanhaa Onkyo TX-NR609 vahvistinta sekä hankkimalla pari kaiutinta takaisin kaverilta

Sain lopulta tällä viikolla asennettua keittiöön Philips Hue Lightstrips valonauhan kokonaisuudessaan. Viime viikolla minulle tuli Saksan Amazoonista tilaamani Philips Hue Lightstrips jatkopalat. Heti viikonloppuna sain ne jo asennettua mutta paikoilleen laittamisessa käytin normaalia teippiä mikä lopulta ei ollut hyvä ratkaisu sillä se ei pitänyt eikä ollut muutenkaan niin siisti. Hain keskiviikkona kaksipuolista teippiä millä asennus sujui helpommin ja