Siirtyminen 4K aikaan osa 14 - Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimien hankinta

10.08.2020 - 00:16

Päädyin sitten joululomalla tilaamaan Saksan Amazonista Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimet. Olin jo pidempään miettinyt mitkä Atmos kaiuttimet tulisin hankkimaan kun sen aika koittaisi. Olen aikaisemmin hieman pohtinut asiaa myöskin kirjoituksen kautta mahdollisista Atmos kaiuttimista eikä omat vaihtoehdot oikeastaan niistä olleet vaihtuneet. Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimet olivat omalla harkinta listalla aina siitä asti kun aloin lukemaan Atmos kaiuttimista. Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttimet ovat edulliset mutta eivät edullisimmat sekä satuin juuri löytämään ne Saksan Amazoonista noin 100€ halvemmalla kuin mitä ne Suomessa maksavat. Suomessa Elac Debut A4.2 maksavat ~280€ pari kun taas Saksan Amazonista sain ne ~180€ hintaan per pari.

Kaiuttimien valinnan ja hinnan katsomisen jälkeen tajusin myös, että minun pitää hankkia paljon kaiutin kaapelia sillä neljä kaiutinta vaatii neljä johtoa joista kaksi taakse. Tämä tiesi sitä, että tarvitsin pari noin kymmenen metristä johtoa takakaiuttimille eli minun oli ostettava kaiutin kaapelia ihan varmuuden vuoksi kolmekymmentä metriä. Kolmekymmentä metria ihan vain senkin takia, että tein hankinnat tosiaan joululoman aikana jolloin en ollut kotona joten en päässyt mittaamaan tarkkoja mittoja. Näin ollen tulin siihen tulokseen, että on vain parempi ostaa se 30 metriä kaapelia ihan vain varmuuden vuoksi.

Onneksi kaiutin kaapeli oli myös halvempaa Saksan Amazoonista mistä löysinkin 30 metrin kaapelin 35€ hintaan. En ollut koko Atmos kaiuttimien hankinnassa yhtään ottanut tuota kaapelien hinta asiaa huomioon. Myöskin kun olin ostamassa kahta pari kaiuttimia eli yhteensä neljää kaiutinta niin tämäkin oli yksi asia mikä minun piti ottaa huomioon sillä kaiutin parin hintaan oli aina kerrottava kahdella jotta todellinen hinta selvisi.

Elac Debut A4.2 Atmos kaiuttim

Atmos kaiutin vaihtoehdot

Onkyo SKH-410-B

Onkyo SKH-410-B oli itselleni se halvin vaihtoehto sillä kyseiset kaiuttimet maksavat cdon:ssa 92€ pari. Kuitenkin pieni googlettaminen ja arvioiden lukeminen johti siihen, että minun kannattaa kuitenkin hankkia hieman kalliimmat kaiuttimet sillä jo seuraavat vaihtoehdot olivat "selvästi" paremmat AVForumin kirjoituksien mukaan.

Sony SSCSE

Yksi vaihtoehto oli Sonyn Sony SSCSE mitä esimerkiksi Gigantti myy 199€ hintaan mutta näiden ongelma oli se, että varastossa kyseisiä kaiuttimia ei ole oikeastaan ollut siinä vaiheessa kun olen Atmos kaituttimia katsellut. Saatavuus ongelmat sekä kokemuksien puute ja arvostelujen olemattomuus koitui Sony SSCSE kohtaloksi olla ostamatta.

KEF Q50a

KEF Q50a Atmos kaiuttimet olivat myöskin jonkin aikaa harkinnassa aluksi mutta loppuvaiheessa ne eivät olleet enää omalla harkintalistalla vaikka ne tulivatkin vastaan muutamassa foorumi kirjoituksessa ja niitä jotkut kehuivat. Ongelma tässä kohtaan oli 550€ hinta per pari minkä katsoin olevan liikaa Atmos kaiuttimista kun nykyiset takakaiuttimetkin ovat paljon halvemmat. Miksi maksaa Atmos kaiuttimista enemmän kuin takakaiuttimista jotka ovat yleisesti vähemmällä käytöllä?

Atmos kaiuttimet kattokaiuttimet vai katosta heijastavat Atmos kaiuttimet?

Atmos kaiuttimia tai kattokaiuttimia on monenlaisia ja juuri minulle ainoa vaihtoehto oli katon kautta toimivat Atmos kaiuttimet mitkä sijoitetaan kirjahyllylle tai lattikaiuttimien päälle. Katon kautta toimivat Atmos kaiuttimet toimivat juurikin nimensä mukaisesti siten, että ne ampuvat äänen katon kautta kuuntelijalle jolloin kaiuttimia ei tarvitse alkaa asentamaan kattoon. Se kuinka hyvin katon kautta toimivat Atmos kaiuttimet toimivat johtuu ihan siitä millaiset Atmos kaiuttimet hankkii sekä millainen katto on. Katson pitää olla käytännössä sileä sekä tasainen jotta ääni ohjautuu kaiuttimesta katon kautta oikeaan kuuntelukulmaan eli kuuntelijaan.

https://www.elac.com/series/debut-2-0/a4-2/

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.