Ruokailu on avain painon pudotukseen & treeniin mutta ihmiset eivät tunnu tajuavan sitä

03.02.2024 - 13:04

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Siihen että ihmiset keskittyvät kuntosalilla ennemmin erikoistekniikoihin ja "hifistely" liikkeisiin kuin perusvoimaan ja ruokailusta puhumattakaan. Tämä trendi on ollut nähtävissä kuntosaleilla jo vuosia varsinkin nuorien keskuudessa. Oli kyseessä sitten mies tai nainen niin nykyään ei ole keskitytty tekemään sitä perusvoimaa perusliikkeillä vaan hakemaan Instagramista niitä viimeistely / seksikkäitä liikkeitä. Tällöin käy niin ettei perusvoima kehity ja muutenkin perus tekeminen kärsii mikä on sitten nähtävissä koko tekemisessä.

Tähän kaikkeen sitten kun lisätään se että ruokailu on päin persettä niin ensinnäkin ei sitä jaksa treenata ja toisekseen ei tule kehitystä. Miten oikeasti sillä ruisleivällä mitä kuulee teinien syövän niin kehittyvän? Miten oikeasti sitä jaksaa edes treenata kun lounasbuffetissa on vedetty liikaa ruokaa? Tälläisillä ruokailuilla ei saada tehtyä kehitystä niin voimatasoissa, rasvapoltossa tai lihaksien kasvatuksessa. Itselläni on tästä myös kokemusta ja se että kun opin syömään oikein niin se paransi heti tuloksia ja jaksamista treenaamisessa.

Ruokailun eteen pitää tehdä töitä ihan samalla tavalla kuin treenaamisessa ja ihmiset eivät tajua tätä tai eivät vain jaksa tehdä töitä asian eteen. Niin usein kuulee kuntosalin pukuhuoneessa siitä että kun eväitä ei jakseta tai viitsitä tehdä. Eväiden eteen ei jakseta tehdä töitä vaan ennemmin mennään lounasbuffetilla tai vielä pahemmassa tapauksessa kaupasta haetaan jotain mikroruokaa. Jos haluaa oikeasti tuloksia niin näin ei kannata tehdä vaan ruokailun eteen pitää tehdä myöskin töitä.

Itse kävin aikoinaan lounasbuffetissa päivittäin ja siellä tuli sitten usein syötyä liikaa ihan vain kun ei osannut säännöstellä tai sitten halusin syödä hinnan edestä. Kuitenkin kun olin tätä noin vuoden tehnyt niin päätin tehdä asioille muutoksen missä olen vieläkin. Aloin tekemään eväitä mitkä otin mukaan töihin ja söin toimistolla. Aloin tekemään sunnuntaisin viikon lounaat valmiiksi maanantaista - perjantaihin minkä lisäksi mietin ja keksin erilaisia välipaloja mitkä otin myös mukaani.

Kun tein ruuat valmiiksi sunnuntaisin niin minun piti ottaa ne jääkaapista vain mukaani aamulla kun lähdin toimistolle. Jossain vaiheessa yritin myös sitä että sunnuntaina tein ruuan maanantaiksi - keskiviikoksi ja sitten keskiviikkona tein torstain ja perjantain ruuat mutta tuo ei oikein toiminut itselleni. Välillä muistin siinä keskiviikko iltana kun olin menossa nukkumaan että enhän ole muistanut tehdä lounaita huomiselle je perjantaille valmiiksi. Näin ollen kun minun piti mennä nukkumaan niin jouduinkin menemään keittiöön tekemään ruokaa.

Tätä on tullut tässä jo yli kymmenen vuotta tullut tehtyä ja edelleen homma toimii näin. Tuossa nyt korona vuosina ja niiden jälkeen olen nyt hieman muuttanut järjestelmää mutta edelleen eväillä mennään. Niinä päivinä kun olen kotona niin yleisesti teen ruuan ihan alusta loppuun sinä päivänä tai sitten lämmitän osan ruuasta. Nyt kuitenkin se suurin muutos on se että en aina tee sunnuntaisin ruokia valmiiksi vaan teen ne eri aikoina ja päivinä. Välillä teen ruuan kotona aamupäivän aikana ennen kuin lähden toimistolle tai sitten teen ruokaa enemmän sinä päivänä kun olen kotona.

Kuitenkin olen huomannut sen ja kirjoittanut siitä monesti myös täällä että kun syön puhtaasti niin jaksa myös treenata paremmin ja enemmän. En syö ennen treeniä liikaa tai mitään liian rasvaista ruokaa sillä silloin en jaksa treenata. Jos haluan syödä jotain rasvaisempaa ruokaa niin syön ne treenin jälkeen jolloin se ei vaikuta treeniin. Myöskin yritän välttää sunnuntaisin liian ei normaalin ruuan syömistä jolloin sunnutain ruokailun vaikutus maanantain treeniin olisi minimaalinen. Monesti tein vuosia vuosia sitten sen virheen että sunnuntaisin tuli syötyä liian erilaisis verrattuna arkeen niin maanantain treenit meni todella huonosti.

Tämän viikon keskiviikkona onnistuin viimein siinä mitä jouluna parin viikon ajan metsästin. Tälläkin kertaa en oikein siihen uskonut sillä maanantaina oli Super bowl yö ja pääsin viimein illalla vasta nukkumaan. Maanantaina sain kyllä penkissä tehtyä 200kg painoilla mutta muuten en oikein jaksanut tehdä muuta. Tiistaina oli vuorossa sitten laskettelua ja normaaliin tapaan olin todella väsynyt. Näin ollen keskiviikkona ei ollut mikään paras päivä lähteä tekemään kyykky treeniä näin unen ja palautuksen kannalta.

Tällä viikolla tuli taas käytyä pari kertaa laskettelemassa Ellivuoressa. Tämän viikon suunnitelmat muuttuivat moneen kertaan kun en ollut ihan varma minä päivänä tulen ja minä päivänä tulen lähtemään. Alunperin minun oli tarkoitus tulla viime viikon torstaina mutta päädyin lopulta tulemaan sunnuntaina mikä oli yhdessä vaiheessa se suunnitelma. Myöskin jossain vaiheessa mietin lauantaina tulemista mutta siinä vaiheessa kun mietin lauantaita niin sunnuntai kuulosti paljon paremmalle. Minulla oli siis "normaaliin" tapaan hieman erilaisia suunnitelmia milloin tulen ja milloin lähden.

Eilen kun tulin PTVGYM:ltä niin jollain Audilla oli taas kiire mutta eipä se yllätä. Ensiksi hän meni minun ohi työmaa-alueella missä oli 30km/h rajoitus ajamalla 60-70km/h. Eipä mennyt kauaa kun kuitenkin pian ajoin hänen perässään kun hän joutuin ajamaan jonkun perässä hiljaa. Eipä siis auttanut hänen ylinopeutensa yhtään mitään. Lopulta hän sitten kääntyi samasta risteyksestä kun minä ja tuli samaan parkkihalliin.

Kirjoittelin tuossa vähän aika sitten kuinka toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalilla ja täytyy kyllä taas hieman kertoa eilisestä. Sama ihminen oli taas kyseessä mistä tuo kyseinen toiset ihmiset vain haisevat pahalle kuntosalille sai alkunsa. Ensinnäkin tällä viikolla maanantaina kuntosalilla niin menin räkkivedon tekemisen jälkeen yläkertaan niin tietenkin tämä kyseinen ihminen tuli jostain pukuhuoneesta / wc:stä juuri siihen minun eteeni portaisiin. Halusin suosiolla jättää hieman eroa häneen etten nyt ihan perässä kävellyt portaita mutta siitäkin huolimatta vaikka kävelin perässä niin haju oli valtaisa. Siis kun ihminen kävelee portaita toiseen kerrokseen ja niihin portaisiin jää hetkeksi sellainen yököttävältä haiseva hajuvana minkä läpi pitää mennä niin ei se mukavaa ole.

Perjantaina kun bussit ei ilmeiseti kulkenut niin PTVGYM:llä ei teinejä illalla näkynyt ja muutenkin perjantai-ilta oli muutenkin rauhallisempi kuin normaalisti. Oli kyllä ihan mukava olla PTVGYM:llä kun sitä huutoa ja varsinkaan vitun huutamista ei kuulunut. Lauantai-iltana huomasi että bussit olivat taas kulkeneet ja teinit olivat palanneet PTVGYM:lle. Tämän huomasi siis siitä että roskikset ja niiden vierustat olivat täynnä tyhjiä energiajuomia sekä laitteet ja painot olivat ihan sekaisin.

Eilen sain taas todistaa ego treenaamista kun jalkaprässiin oli ladottu kaikki painot mitä vain jalkaprässin läheltä oli saatavilla. Painot eivät riittäneet edes yhteen riviin vaan painoja oli sitten laitettu kahdelle riville eli kai siinä sitten oli joku 500kg tai jopa enemmän. En yhtään tiedä kun en ole tehnyt jalkaprässiä vuosiin ja silloinkin kun olen niin ihan maksimissaan jotain 400kg. Yleisesti jalkaprässissä tein 200kg - 300kg painoilla kun haluan pitää kontrollin, pysäytyksen alhaalla sekä vähintään sen kaksikymmentä toistoa per sarja ellei kyykyn lämmittelyssä tehtyä jalkaprässiä lasketa missä tein aikoinaan kymmenen toistoa per painot.