Rega Planar 3 kokemuksia

09.07.2022 - 11:09

Tällä viikolla päivitin Pro-ject Eessential II Digital levysoittimen kun hain Hifistudiolta Rega Planar 3 "Juhlamallin". Kirjoittelin tuossa jo päivä Rega Planar 3 hankinnan jälkeen Rega Planar 3 ensikokemuksia ja nyt ajattelin hieman jatkaa niitä. Pro-ject Eessential II Digital oli ensimmäinen levysoittimeni mikä sisälsi sisäänrakennetun esivahvistimen niin näin ollen minun ei tarvinnut ostaa ulkoista esivahvistinta levysoittimelle. Tuo oli aikoinaan Pro-ject Eessential II Digital hankinnan syy sillä en tuolloin halunnut panostaa hirveästi levysoittimeen kun en tiennyt miten innokkaasti jaksan alkaa hankkimaan vinyylilevyjä saati kuunnella niitä. Sattumoisin myös kun ajattelin levysoittimen hankintaa niin tuo Pro-ject Eessential II Digital tuli Hifihuoneelle tarjoukseen.

Oikeastaan viime vuoden puolella aloin pikkuhiljaa aktivoitumaan uuden levysoittimen hankinnan suhteen ja sainkin kartoitettua mikä se voisi olla. Nyt sitten viime viikon loppuna syystä tai toisesta aloin katsomaan tarkemmin Rega Planar 3 soitinta ja Hifistudion REGA PLANAR 3 - HIFISTUDION 40V JUHLAMALLI! 999€ kampanjaa missä tulee Rega Exact äänirasia kaupan päälle. Tein oikeastaan viikonloppuna päätökset hankinnan suhteen ja kun tiistaina kävin Hifistudiolla niin lähtiessäni sieltä Rega Planar 3 oli kainalossa.

Nykyisessä Denon X3600H vahvistimessani on phono-liitin minkä johdosta vahvistimeen saa suoraan levysoittimen. Vielä silloin kun hankin Pro-ject Eessential II Digital levysoittimen niin vanhassa Onkyon vahvistimessa tuota ominaisuutta ei ollut niin sen johdosta tarvitsin erillisen phono-vahvistimen mikä kyseisessä soittimessa oli siis esiasennettu. Tämän johdosta Pro-ject Eessential II Digital oli kiinni ihan normaalissa stereo sisääntulossa eikä minulla ollut kokemuksia vielä Denon X3600H:n phono-liitännästä. Tuota asiaa myös yritin tutkia viikonloppuna ja sain sellaisen käsityksen, että se olisi ihan ok. Tätä samaa asiaa vielä kysyin HifiStudiolta ennen Rega Planar 3 ostoa.



Rega Planar 3

En halunnut tässä vaiheessa panostaa ulkoiseen phono-vahvistimeen sillä tiedän itseni siinä suhteessa, että ihan halvinta en lähtisi ostamaan. 999€ tässä vaiheessa pelkästä soittimesta äänirasialla oli jo ihan tarpeeksi levysoittimeen niin tuohon olisi tullut helposti ainakin 500€ lisää tai enemmän. En nyt ole ihan varma minkä hintaisia ulkoiset phono-vahvistimet ovat ja millainen olisi hyvä hankkia Rega Planar 3:seen? Näin ollen Rega Planar 3 kokemukseni perustuvat ihan siihen mitä Denon X3600H puskee pihalle.

Jo Rega Planar 3 laatikkoa purkaessa huomasin levysoittimen osineen olevan jykevän oloisia ja paljon painavempia kuin Pro-ject Eessential II Digital. No katsoessa levysoittimien tietoja selviää Pro-ject Eessential II Digital painavan 4kg ja Rega Planar 3 6kg eli soittimien välinen paino ero on 2kg. 2kg on aika paljon kun ottaa huomioon minkä kokoisista tuotteista on kyse ja mitä levysoitin oikeasti pitää sisällään. Periaattessa levysoitin on vain levy missä on jokin moottori, varsi sekä kiekko. Tuon painon olen jo huomannut siinä, että kun vanhalla Pro-ject Eessential II Digital nosti pölykoteloa niin soitin lähti helposti liikkumaan kun taas Rega Planar 3 on tukevammin paikoillaan vaikka käyttäisikin hieman "kovempia" otteita. 

Rega Planar 3 on siis tukeva levysoitin minkä johdosta soitin ei heilu joten myöskin levyt soivat tasaisesti. Rega Planar 3 kanssa ei siis tarvitse niinkään varoa että levysoitin alkaisi liikkumaan. Vanhan Pro-ject Eessential II Digital kanssa tuntui aina sille kun nosti pölykantta että soitin liikkuu niimpä pidin yleensä toisella kädellä soittimesta kiinni kun aukaisin pölykantta. Rega Planar 3 tuntuu ja näyttää vankalle, oikealle ja kalliille soittimelle mikä joidenkin hifiin liittyen tuotteiden ongelma onkin. Vaikka hifituote onkin hyvä laadullisesti sekä on hieman kalliimpi tai siis ei ihan niin halpa mutta tuntuu halvalle.

Mitä nyt muuten niin Rega Planar 3 myötä käytän siis Denon X3600H:n phono-liitintä kun taas Pro-ject Eessential II Digital:ssa käytin soittimen omaa esivahvistinta ja Denonin päässä rca-johdot menivät ihan normaaliin stereo liitäntään. Tuossa huomaan sinällään eroja kun Pro-ject Eessential II Digitalin laittoi päälle ennen kuin Denon oli päällä tai oikeassa lähteessä niin soittimesta alkoi ihan kuin kuulua soittoa. Jotenkin levysoittimen esivahvistin tuotti hyvin hiljaista musiikkia tai ainakin yritti. No se on nyt kunnon ero mitä tiedän varmuudella. Pro-ject Eessential II Digital soitin maksoin ovh hintaisena 400€ niin luulen ettei kyseisen soittimen esivahvistin ollut mikään mainitteleva vaikka ei niinkään Denon X3600H vahvistimen phono-liitin. Mitä olen lukenut ja mitä sain Hifistudiolta vastauksena niin se menettelee mutta parempi kannattaa jossain vaiheessa hankkia. Kuitenkin nyt näillä tiedoilla mitä minulla on niin tuo on jo parempi vanhaan.

Pro-ject Eessential II Digital sisälsi Ortofon OM5e äänirasian mikä on Ortofonin halvin mahdollinen äänirasia ja maksaa kaupasta ostettuna 80€. Ostamani REGA PLANAR 3 - HIFISTUDION 40V JUHLAMALLI! sisältää Rega Exact äänirasian minkä hinta erikseen on 400€. Äänirasia on siis käytännössä nyt suurin asia mikä minulla päivittyi mutta tosiaan ei ole ainoa asia juurikin tuo Denon phono-liitäntään siirtymisen jäljiltä. Näin ollen en en edes olisi pystynyt vertailemaan vanhan ja uuden soittimien välillä asioita niin helposti kuten äänirasiaa. Se mitä yritin viime viikon loppuna myöskin tutkia enemmän oli juurikin tuo Rega Exact äänirasia mikä tuli REGA PLANAR 3:n mukana eli onko se oikeasti hyvä?

Rega Exact äänirasia on ainakin listattuna monessa mikä äänirasia REGA PLANAR 3 kanssa listauksessa. Se ei ollut monessakaan kärkipäässä numeroituna mutta en sitten listauksia niin tarkkaan katsonut minkä hintaisia äänirasioita oli listattu korkeammalle. Kuitenkin Rega Exact oli näissä listauksissa eikä ihan viimeisimpinä sekä riippuen tietenkin listaajasta niin järjestykset olivat eri. Myöskin listauksissa sanottiin hyvät ja huonot puolet ja mitä niitä luin nii myös niiden puolesta Rega Exact näytti olevan minulle. En nyt kuitenkaan enää muista mitään noita asioita tästä ulkoa.

Rega Planar 3 hankinnan myötä nyt tällä viikolla olen taas aktivoitunut kuuntelemaan vinyyleitä todella paljon. Tietenkin nyt olen halunnut kuunnella laidasta laitaan vinyyleitä ja miltä ne nyt kuulostavat. Vinyylit kuullostavat hyvältä ja ainakin ensimmäinen asia on se, että minun ei tarvitse laittaa läheskään niin paljoa ääntä. Toisekseen hiljaisemmat kohdat kappaleista kuulostavat selvemmiltä minkä lisäksi musiikissa on paljon enemmän pontta eli matalat äänet tuntuvat kuulevan paremmin. Kuulen siis kaiuttimista paremmin ainakin basson.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.