Q Acoustics Concept 40 kokemukset parin viikon käytön jälkeen

16.11.2016 - 13:39

Nyt on kulunut parisen viikkoa siitä kun hain Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet Hifihuoneelta. Kun pääsin tuolta reissulta kotiin sunnuntaiaamupäivänä niin kaiuttimet olivat kytkettynä kiinni vahvistimeen suhteellisen nopeasti. Samana päivänä ja iltana katselin yhteensä kolme elokuvaa minkä lisäksi kuuntelin hieman musiikkia. Aloin heti kuulemaan eroja kaiuttimien välillä vaikka tuo nyt olikin vaikeata sillä olin antanut jo vanhat kaiuttimet vaihdossa pois. Mitä enemmän olen kuunnellut musiikkai kaiuttimilla niin sitä enenemmän olen alkanut havaitsemaan eroja. Olen myöskin huomannut kaiuttimien eroja elokuvia katsellessa. Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet sountuvat paremmin ja matalat äänet toimivat paremmin. Minun on vaikea kuvailla miten huomaan eron tai siis mitä kaikkea kuulen toisen. Yleisellä tasolla ääni vain kuullostaa sointuvammalta sekä kaiuttimet toistavat paremmin matalammat äänet.

Musiikki puolella olen kuunnellut lähes poikkeuksellisesti county-, soul- sekä jazz-musiikkia. Miksi juuri näitä musiikki tyylejä? Siksi että tykkään kuunnella kyseisen genren musiikkia ja toiseksi kuullakseni kaiuttimien eron. County-, soul- sekä jazz- musiikissa on matalia sekä korkeita ääniä joten mielestäni juuri tälläisillä musiikeilla on hyvä kokeilla ja testata kaiuttimia. Mitään normaalia dancea tai trancea mitä kuntosalilla kuuntelen en ole jaksanut kuunnella sillä jotenkin en jaksa kuunnella trancea muuten kuin treenin aikana.

[[{"fid":"551","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Q Acoustics Concept 40","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Q Acoustics Concept 40"},"type":"media","attributes":{"alt":"Q Acoustics Concept 40","title":"Q Acoustics Concept 40","height":525,"width":700,"class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Elokuvien puolella kuten musiikin puolellakin olen huomannut sen asian, että Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet toistavat mielestäni hyvin matalat äänet. Elokuvia katsellessa sekä musiikkia kuunnellessa olen kokeillut miltä äänet kuullostavat subbari päällä sekä ilman subbaria. Ihan vain testatakseni kuinka hyvi kaiuttimet toistavat matamallat äänet. Tämän testin yhteydessä olen tullut siihen tulokseen, että kaiuttimet toistavat hyvin matalia ääniä minkä johdosta subbarin ei välttämättä tarvitse olla edes päällä. Elokuvien räjähdykset sekä musiikki kohtaukset toimivat ihan hyvin ilman subbariakin kuten county-, soul- sekä jazz-musiikki.

Aikoinaan minulle oli oletus hankkia subbari kun ostin ja rakensin kotiteatterijärjestelmää. Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien johdosta olen tullut siihen tulokseen, että erillistä subbari ei tarvitse varsinkin kun asuu kerrostalossa. Aikoinaan kun kotiteatterijärjestelmä oli rakennettu omakotitaloon niin tuolla asialla ei ollut niinkään merkitystä tai se oli erilainen. Olen siis tullut siihen tulokseen, että kannattaa käyttää subbarin budjekti ennemminkin kalliimpiin etukaiuttimiin jotka toistavat matalempia ääniä. Näin ehdottomasti jos rakentaa järjestelmää kerrostaloon. Täytyy kuitenkin muistaa sekin asia, että hyvät kaittimet tarvitsevat myöskin kohtuullisen vahvistimen. Hyvistä kaiuttimista ei ole hyötyä ilman kohtuullista vahvistinta mikä ei anna tarpeeksi tehoja kaiuttimille.

Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet olivat minulle todella hyvä kaiutin päivitys. Samalla tämä oli hyvin luultavasti viimeinen suurempi kaiutin päivitys. Keskikaiutin saattaa mennä joskus vaihtoon mutta tuolla asialla ei ole mitään kiirettä. Takakaiuttimina toimivat Wharfedale 9.1 kaiuttimet ajavat asiansa ihan hyvin sillä en tarvitse itselleni kalliita takakaiuttimia sillä niiden merkitys on hyvinkin pieni. Tästä pääsenkin siihen tulokseen, että kamalasti ainakaan äänen puolella en tule päivityksiä tekemään. Vahvistin voi olla joskus yksi päivityksen kohde, mutta luokitellaanko tuo ääneen vai mihin?

Näyttää sille vain sille, että mitä kalliimmat kaiuttimet niin sitä paremmat ne ovat. Toisaalta kaiuttimissa jos missä hinta- / laatusuhte ei välttämättä mene ihan käsikädessä joten tarkkana saa olla mitä on ostamassa. Omasta mielestäni Q Acoustics Concept 40 kaiuttimet olivat messutarjouksessa loistava ostos joten suosittelen kiertämään vain hifimessuja messutarjouksien perässä kun haluaa saada kaittimet tai ylipäätänstä hifi-tuotteita edullisemmin. Tietenkään kaikki messutarjoukset eivät ole aina hyviä eikä entuudestaan aina tiedä mitä messutarjouksia on tarjolla joten aina ei välttämättä saa haluttua tuotetta halvalla. Itselläni vain sattui käymään hyvä tuuri Q Acoustics Concept 40 kaiuttimien kanssa kun olivat tarjouksessa ja olin juuri ennen hifimessuja tutustunut kyseisiin kaiuttimiin ja todennut ne hyväksi mahdolliseksi ostokseksi.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Ensimmäisellä viikolla oli töistä etäviikolla Pyhtäällä mökillä missä käytin kuulokkeita päivittäin palavereissa sekä musiikin kuuntelussa Macbook Pro:lla sekä iPhonella. Myöskin katsoin muutaman NHL pelin Viaplayltä iPadiltä eli kuulokkeita tuli käytettyä kolmella eri laitteella.

Viime viikon sunnuntaina aamuna tuli tehtyä extempore hankinta verkkokauppa.comin singles day tarjouksista kun hankin Focal Bathys langattomat vastamelukuulokkeet. Kaveri laittoi minulle lauantaina linkkiä verkkokauppa.comista Focal Bathys kuulokkeisiin ja kun avasin linkin niin huomasin kuulokkeiden olevan tarjouksessa ~500€. Minähän sitten aloin siinä heti miettimään Focal Bathys kuulokkeiden hankintaa kun kuulokkeiden normaali hinta on ollut 799€.

Eilen lauantaina tuli sitten käytyä jälleen kerran Habitare & Hifimessut 2023 Messukeskuksessa. Odotukset olivat aikalailla sitä samaa mitä tuli todettua viime vuoden Habitare ja Hifimessuista eli sitä samaa mitä tuli todettua edellisiltä kerroilta ja edellisiltä kerroilta. Habitare ja Hifimessut ovat vuodestan toiseen aikalailla samat mutta mielestäni hiipuvalla ja heikentyneellä meiningillä. Varsinkin Hifimessut ovat vuosi toisensa jälkeen vain huonontuneet ja Habitare on aikalailla samankaltainen mutta mielestäni muutamia vuosia sitten siellä oli enemmän. 

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

Kesäloman aikana tulin hankkineeksi extemporeen NAD c298 päätevahvistimen Tampereen Hifihuoneelta. Olimme kaverin kanssa tulossa Helsingistä takaisin Vammalaan katsomasta Oppenheimer elokuvaa minkä kävimme katsomassa ja testaamassa Finnkino Tennispalatsin uuden LUXE-salissa. Matkalla Vammalaan mietin siinä hetken aikaa pitäisikö käydä Tampereen Hifihuoneen kautta vai jatkaa vain suoraan? Olin edellisellä viikolla käynyt Tampereen Audiokaupan loppuunmyynnissä ja siitä reissusta oli jäänyt asioita pyörimään päähän.