Pysäytys penkki & pysäytys pystypunnerrus

28.09.2020 - 14:12

Olen tässä jo pidempään treenannut normaalin penkin käyttäen pysäytystekniikkaa minkä olen sitten siirtänyt enemmän tai vähemmän myös vinopenkin ja pystypunnerruksen puolelle. Pysäytystekniikkaa olen käyttänyt varmaan eniten normaalissa penkissä kaikista liikkeistä ja huomannut sen parantavan omaa penkkaamistani. Kun käytän pysätystekniikkaa nii käytän pienempiä painoja kuin mitä normaalisti käyttäisin sillä haluan pitää tekniikan kasassa, en halua hötkyillä ja pysäytyksen kanssa penkkaaminen on muutoinkin raskaampaa. Normaalissa tekniikassa kun liike pysyy kokoajan päällä ja rinnalta voi tarvittaessa ottaa pientä ponnahdus apua kun taas pysäytys penkissä kyseisiä apuja ei ole.

Pysätystekniikkaa käyttäessä mielestäni omaksuu paremmin omat tekniikka virheet sekä tekemisestä tulee muutoinkin vakaampaa kuin normaalilla tyylillä. Normaalilla tyylillä tulee välillä tehtyä hieman liian isoilla painoilla jolloin tekeminen menee enemmän tai vähemmän väkinäiseksi ja sellaiseksi, että kunhan se vai nousee. Pysäytystekniikka on mielestäni enemmän voimaharjoitteluun kuin varsinaiseen bodaamiseen sillä pumpin saaminen lihakseen on vaikeampaa. Ei siis mahdotonta vaan vaikeaa jolloin itse liike pitää oikeasti hallita kun et voi vain toistomäärillä hakea sitä pumppia vaan joudut ottamaan sen vähemmillä toistomäärillä.

Itse käytän pysäytystekniikkaa käyttäessä pienempiä 5 - 10 toiston sarjoja sillä en näe mitään syytä käyttää pidempiä sarjoja. Yli kymmenen toiston kohdalla tekniikka alkaa jo hajoamaan ja ilman ulkopuolista apua loukkaantumisriski kasvaa sekä tekeminen menee enemmänkin taisteluksi kuin pysyy kontrolloidussa tekemisessä. Ei siinä jos käyttää tarpeeksi pieniä painoja ja pystyy kontrolloimaan tekemisen loppuun saakka mutta ainakin omalta osaltani olen huomannut tekniikan kärsivän ja temmon nousevan mitä enemmän toistoja alkaa olemaan taustalla. Itse kun haen pysäytyksen lisäksi kontrollin pitämistä alusta loppuun kun käytän pysäytystekniikkaa.

Normaalin penkin lisäksi olen käyttänyt pysätystekniikkaa nyt useasti vinopenkissä kun teen sitä smith:ssä tai vapaalla tangolla. En käytä pysäytystä vinopenkissä jos teen sitä käsipainoilla tai laitteella sillä niissä haen enemmänkin pidempiä sarjoja joilla saan toistot osumaan treenattavaan lihakseen. Myöskin tangolla tehtynä pysätyksen kontrolloiminen on paljon helmpompaa kuin käsipainoilla mistä päästääkin siihen miksi en käytä pysäytystä käsipainoilla jos se on vaikeampaa? Olen tätäkin kyllä tehnyt vuosien saatossa mutta tämä on enemmän sitten vain se missä tykkään tehdä milläkin tyylillä eikä missä sitä on vaikeampi tehdä kehityksen kannalta.

Vinopenkin jälkeen aloin käyttämään pysäytystekniikkaa myös pystypunnerruksessa kun teen sitä smith-laitteessa. Pystypunnerruksessa on ihan samat asiat kuin vinopenkissä, että sitä voi tehdä käsipainoilla, laitteilla tai vapaalla tangolla yhtälailla käyttäen pysäytystä mutta itse vain olen tykästynyt käyttämään pysäytystekniikkaa smith-laitteessa. Olen myöskin tehnyt vuosien saatossa pystypunnerrusta käsipainoilla pysäytystekniikkaa käyttäen mutta smith-laitteessa se on vain turvallisempaa eikä aina tarvitse pyytää spotteria.

Mielestäni olen juurikin penkkiä yleisesti parantanut juurikin pysäytystekniikkaa käyttäen ja olen nyt jostain syystä tykästynyt tekemään penkkiä vallan pysäytyksellä. Ehkä hieman sen takia, että omat penkki tulokseni ovat mitä ovat ja olen nyt saanut tehtyä pysätyspenkissä myöskin suuremmilla painoilla hyviä 5, 7 sekä 10 toiston sarjoja. Esimeriksi olen tehnyt ilman spotteria 140kg painoilla 3x10 toiston treenin ilman spotteria sekä 160kg ja 170kg painoilla olen tehnyt 5 - 7 toiston sarjoja käyttäen pysätystä. Enemmänkin pysäytystekniikka on ollut itselleni tapa pitää painot "maltillisena" ja saanut tehtyä siitä kuitenkin raskaan ja kehittää omia pysäytys penkki tuloksiani.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.