Pysäytys kyykkyä ja kyykky treeniä Loaded:lla ilman ketjuja suurilla painoilla

03.07.2023 - 10:53

Viime viikon keskiviikkona oli viikon ensimmäinen kyykky treeni ja myös ensimmäinen kyykky treeni sen jälkeen kun olin kyykännyt ensimmäistä kertaa 240kg ilman spotteria. En siis tiennyt mitä odottaa ja millaisilla painoilla tai millä tyylillä tehdä kyykky treeniä. Olin myös hieman lannistunut siitä kun edellisessä treenissä pääsi tekemään kyykkyä hyvällä lattialla ja loistavalla räkillä Roihupellon PTVGYM:llä ja tällä nyt oli vuorossa lannistunut ilmapiiri eikä ihan niin hyvät puitteet. Päädyin sitten hieman extemporeeen tekemään boxi kyykkyä kun sellainen ajatus nousi siinä päähän kun olin valmistelemassa kyykky paikkaa itselleni. Ehkä parempi näin niin en lähtenyt tällä kertaa edes hakemaan mitään kovempia tai samanlaista treeniä kuin edellisellä kerralla Roihupellon PTVGYM:llä

Täytyy kyllä sanoa että nyt kun aloin kyykkäämään niin huomasin heti ensimmäisistä kyykyistä että mieliala ja henkinen ilme oli roimasti parempi mitä se on ollut. Tämä siis johtui yksinomaan tuosta edellisen lauantain Roihupellon PTVGYM:llä tehdystä 240kg kahden toiston kyykystä. Se kuinka yksittäinen loistava treeni antaa vain lisää virtaa ja etenkin henkistä kanttia lähteä tekemään ja rakentamaan treeniä. Tiesin vallan hyvin että en tule mitään 240kg painoja käsittelemään enkä lähtisi nyt väkipakolla mitään isoja painoja muutenkaan hakemaan niin jopa pienemmillä painoilla tekeminen oli paljon helpompaa. Se myös auttaa että lähtee tekemään pienemmillä painoilla myös samalla asenteella kuin isoilla painoilla.

Ennen vuosia vuosia sitten vähän niin kuin säästelin pienempiä painoja. Oli kyseessä sitten maastaveto tai kyykky niin pienempien painojen kanssa vähän niin kuin säästelin että suurempiin painoihin olisi sitten paremmin voimia. Hieman niin kuin esimerkiksi korkeushyppääjät tekevät kisoissa että matalempiin korkeuksiin mennään vielä verkkareissa ja vasta kunnon korkeuksiin sitten trikoissa. Tämä tyyli kuitenkin alkoi kostautua kun huomasin että pienemmätkin painot alkoivat painaa kun niitä otti hieman liian rennolla meiningillä. Siinä alkoi sitten helposti lipsumaan tekniikassa ja varsinkin henkisellä tasolla ettei ollutkaan ihan niin valmis toistojen tekemiseen kuin olisi pitänyt. Tämä kostautui siinä että pienemmilläkin painoilla tekeminen alkoi olemaan raskaampaa kuin mitä se oli. Tähän ratkaisu oli vain lähteä tekemään pienemmilläkin painoilla sillä asenteella kuin päivän suurimmillakin. Loppupeleissä tämä tyyli säästi lopulta vain voimia kun ottaa kyykyssä 140kg toistot samalla asenteella kuin 200kg kyykyt.

Asenne oli keskiviikkona kunnossa ja painot tuntuivat olevan kevyttä niin etenin sitten kahden toiston sarjoilla suurempiin painoihin. Kuitenkin alusta saakka huomasin sen vian mikä minulla on boxi kyykkyssä. En tule sulavasti alas boxille vaan vähän niin kuin "rysähtäen". Huomaan sen kun teen ja näen sen sitten videolta kun katson toistoja jälkikäteen niin kyykky tulee rauhallisesti alaspäin mutta se lopun tuleminen siihen boxille ei ole mitään sulavaa vaan rysähdän vain siihen boxille. En sitten tiedä johtuuko se siitä että luulen että boxi on lähempänä kuin se on vai enkö vain uskalla hivuttautua alemmaksi rauhassa?

Kyykky treeni Loaded:lla

Lauantaina olikin sitten se päivä mitä olin taas odottanut pitkän aikaa eli pääsin treenaamaan Tampereen Loaded:lla. Tällä kertaa vuorossa oli jalkatreeni ja jälleen kerran en oikein tiennyt mitä odottaa ja miten edes sen tulen tekemään. Ehkä ajattelin treenata "normaalin" Loaded jalkatreenin eli aloittaa kyykyn ketjuilla ja sitten tehdä kaikkea niitä muita liikkeitä joita normaalisti en pääse tekemään? Näin ei lopulta ihan käynyt mutta aika lähelle se näin meni vaikkakaan en hirveästi eri laitteita nyt tällä kertaa käyttänyt. Keskityin tekemään muutamia liikkeitä ja yritin tehdä ne kunnolla. Myöskin kyykkyyn meni taas aika ja kaikki voimat mitkä näkyi eritoten kyykyn jälkeen muissa liikkeissä.

Normaaliin tapaan hieman päälle parin tunnin ajon jälkeen Espoosta Tampereen Loaded:lle suoraan kyykkäämään. Mitä sitä nyt muutakaan? Siinä kun pääsin respan sohville niin huolin hetken aikaa ja join pre-workoutin. Siitä sitten pukuhuoneeseen ja wc:n kautta salin puolelle tekemään liikkuvuus & venyttelyä jaloille. Otin koko ajan suhteellisen rauhallisesti aina tuosta sohvalla olosta kyykky räkkiin saakka. Ei mitään höntyilyä vaan ihan rauhassa kaikki asiat kun kiire ei ollut mihinkään ja paikat olivat kuitenkin jumissa parin tunnin ajamisesta.

Mitään en taaskaan tiennyt ja ajatellut kun lähdin kyykky treeniä rakentamaan. Otin rauhassa ja tein normaaliin tapaan korotukset ja tunnustelin koko ajan millaisiin painoihin sitä tänään voisi päästä? Siinä sitten kun olin kyykännyt pari sarjaa 140kg painoilla niin aloin miettimään asioita enemmän. Käytänkö tänään ketjuja vai teenkö samankaltaisen kyykky treenin kuin viikko sitten Roihupellon PTVGYM:llä? Päädyin jättämään ketjut tällä kertaa seinälle eli tämä oli ensimmäinen jalkatreeni sitten ensimmäisen jalkatreenin Loaded:lla kun en ketjuja käyttänyt. Välillä näin mutta sainpahan jotain uutta Loaded treeniin kun en ketjuja käyttänyt. Tämä saattoi olla myös pitkästä aikaa ensimmäinen treeni Loaded:lla kun salille ei ollut tullut uusia laitteita?

Päätin sitten jossain vaiheessa että lähden hakemaan kyykyssä 250kg ensimmäistä kertaa ikinä ilman spotteria ja toista kertaa ikinä. Tämän pohjalle sitten rakensin nousut ja ajatukset. Kaikki vaikutti menevän hyvin 200kg, 220kg sekä 230kg jälkeen mutta sitten aloin tulemaan toisiin ajatuksiin. Mitä jos haenkin ensimmäistä kertaa ikinä kolmea toistoa 240kg painoilla? Alunperin minun piti ottaa yksi toisto 240kg painoilla minkä jälkeen sitten siirtyä 250kg painoihin mutta aloin miettimään että jos nyt vetäisin 240kg kolme toistoa niin 250kg olisi sitten helpompi tulevaisuudessa? Myöskin ajattelin että 240kg kolme toistoa olisi parempi kokonaisuuden kannalta kuin yksi toisto 250kg painoilla.

Lähdin lopulta hakemaan kolmea toistoa 240kg painoilla ja ensimmäinen toisto meni hyvin mutta toinen ei niinkään. Kaikki tuntui menevän toisessa toistossa niin heikosti että oli vain parempi lopettaa siihen ja lopettaa koko kyykky myös ja siirtyä muihin liikkeisiin. Kaikki kyykky toistot aina 240kg ensimmäiseen asti meni hyvin mutta sitten tapahtui jotain henkisesti tai en vain ollut siinä iskussa kuin viikko sitten. Tuntui kyllä sille että en olisi läheskään siinä kunnossa kuin viikko sitten ja sen näin kyllä videolta kun katsoin toistoja. Viikko sitten Roihupellon PTVGYM:llä olisin sen kolme toistoa saanut 240kg painoilla jos olisin sitä lähtenyt hakemaan. Tuolloin olisin saanut jopa 250kg nostettua.

No joka tapauksessa pitää olla tyytyväinen siihen että sain toista kertaa ikinä 240kg painoilla kaksi toistoa. Tämä oli ensimmäinen kerta Loaded:lla kun kyykkäsin tälläisillä painoilla. Tähän siis pitää olla erittäin tyytyväinen että kyykkään 240kg painoilla parin tunnin ajon jälkeen.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.