Pitkästä aikaa tuplatreeni ja tuplatreenien aloittaminen tuntuu kaukaiselta ajatukselta

15.11.2020 - 13:50

Viime viikon lauantaina tuli tehtyä tuplatreenit salilla ensimmäistä kertaa aikoihin. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt tuplatreenejä kuntosalilla. Viimeksi kun tein niin sanotusti tuplatreenejä kuntosalilla niin se oli viime vuoden vaihteessa ja tämän vuoden alussa jolloin kävin aamuisin tekemässä cardio / intervallitreenin ja illalla vuorossa oli kuntosalitreeni. Varsinaista tuplatreeniä eli kuntosali + kuntosali en tosiaan muista koska viimeksi näin olen tehnyt. Nyt tämä viime lauantain tuplatreeni oli aika extempore ja oli muutaman asian summa. Ei niinkään mikään suunniteltu asia.

Minun oli tarkoitus mennä tekemään lauantai-iltana jalkatreeni yhdessä yhden kanssa mutta siihen tuli aikataulullisia muutoksia. Aluksi koko asia hieman peruttiin, yhdessä vaiheessa suunnittelin meneväni yksin tekemään kyseisen treenin ja lopuksi päädyttiin menemään aamupäivällä tekemään kyseinen jalkatreeni. Tämä oli myöskin ensimmäinen kerta aikoihin kun kävin tekemässä kuntosalitreenin aamupäivällä saati jalkatreenin aamupäivällä. Aamupäivän jalkatreenissä ei säästelty yhtään vaan tein treenin ihan niin kuin normaalisti tekisin. Minulle tuli jopa hieman pahaolo jalkatreeniä tehdessä jolloin se on merkki, että jotain on sentään tehty. Myöskin jalat tärisivät todella paljon ja kun pääsin kotiin treenin päätteeksi niin olin todella väsynyt.

En muista tarkalleen ottaen koska ajatus vielä illalla kuntosalille menosta tuli. Ehkä se tuli jo edellisenä päivänä kun olin illalla kuntosalilla mutta tätä asiaa en ajatellut oikeastaan yhtään aamupäivän treeniä tehdessä. En nimittäin säästellyt aamupäivän treenissä kun silloin kun olen tehnyt tuplatreenejä niin silloin treeneissä on hieman "säästelty". Säästelty voi olla hieman väärä sana, mutta tuplatreenejä tehdessä aamun ja illan treenit erosivat toisistaan todella paljon. Nyt lauantaiaamun jalkatreeniä ei olisi oikein voinut edes kuvitella tekeväni jos tekisin normaalisti tuplatreenejä sillä tuollaisista treeneistä ja päivistä ei pidemmällä aikavälillä palaudu.

Olin aamupäivän treenin jälkeen todella väsynyt ja vaikka aloin tekemään ruokaa heti kotiin päästyäni niin tuntui sille että edes syöminenkään auttanut. Tuntui sille, että tein mitä tahansa niin olin vain väsyneempi ja ajatukset illalla toisen treenin tekemiseen ailahtelivat. Välillä mietin onko järkevää lähteä toisen kerran salille päivän aikana? Varsinkin kun tuntui sille, että olin todella väsynyt enkä tuntunut palautuvan aamupäivän treenistä ollenkaan. Pidättäydyin kuitenkin suunnitelmassa lähteä illalla kuntosalille uudestaan vaikka en oikein tiennyt mitä edes treenaisin? Jostain sain ajatukset tehdä selkätreenin mutta samalla päätin etten ainakaan maastavetoa ole tekemässä.

Kuitenkin mitä lähemmäksi illan kuntosalille meneminen tuli niin tulin siihen tulokseen, että jos kerta sinne kuntosalille lähden niin en mene sinne pelkästään tekemään mitään höpöhöpöä. Sitten tulin siihen tulokseen, että jos kerta en tee maastavetoa niin teen sentään räkkivetoja sillä jotain suuremman kuorman liikettä halusin tehdä jos olen menossa salille. Ajattelin kuitenkin tehdä illan selkätreenin niin kovaa vain kun pystyin enkä halunnut mennä vain yrittämään vaikka olinkin todella väsynyt ja tuntui kokoajan etten ollut palautunut aamupäivän treenistä.

Minulla on kuitenkin kokemusta tuplatreeneistä ja treeneihin valmistautumisesta minkä huomasin jälleen kerran. Kun pääsin illalla kuntosalille niin olin kuin aivan eri ihminen kuin treenien välissä kotona ollessa. Kun päädyin illalla kuntosalille niin aamupäivän treenistä ei ollut tietoakaan ja tein illan selkätreeniä niin kuin en olisi ollut aamupäivällä tekemässä jalkatreeniä. Illan selkätreenin aloitin räkkivedoilla missä sain tehtyä 250kg painoilla kolmen toiston sarjan suhteellisen kevyesti. Tämä oli merkki siitä, että olin palautunut aamupäivän jalkatreenistä ja jaksoin tehdä illalla hyvin toista treeniä.

Viime viikon lauantain tuplatreenit olivat ensimmäisiä pitkästä aikaa ja aloin miettimään heti etten jaksaisi tällä hetkellä tehdä tuplatreenejä ollenkaan. En ole tällä hetkellä henkisesti siihen valmis vaikka kroppa näytti nyt että kroppa olisi valmis. Olenkin aina sanonut ihmisille ketkä ovat minulta kysyneet tuplatreeneistä kun olen niitä vuosien saatossa tehnyt, että ne ovat raskaampia henkisesti kuin fyysisesti. Tuplatreenit voivat aluksi olla vaikeita fyysisesti mutta kroppa tottuu siihen ja se miten tuplatreenejä tekee vaikuttaa myöskin kaikkeen.

Vuosia vuosia sitten kun aloin tekemään tuplatreenejä ensimmäistä kertaa niin tein heti alkuun sen virheen, että treenasin alusta asti hieman väärin. Olin sen johdosta parin ensimmäisen päivän jälkeen todella väsynyt ja tajusin sen asian, että minun on suunniteltava treenit hieman eri tavalla. Olin treenannut tietyllä tavalla jo pidemmän aikaa ja kun aloin tekemään tuplatreenejä niin jatkoin kyseistä tyyliä. Huomasin kuitenkin jo parin päivän päästä etten voisi jatkaa kyseisellä tyylillä vaan minun oli muutettava treenejä sopimaan paremmin tuplatreenejä ajatellen. Nyt nämä viime viikon tuplatreenit eivät siis noudattaneet mitään näitä tuplatreeni suunnitelmia vaan treenit olivatkin enemmänkin kaksi normaalia treeniä joissa ei otettu huomioon sitä, että olin tai olin menossa tekemään vielä toista treeniä.

Kyseisten treenien jälkeen tajusin hyvin nopeasti myöskin tosiaan sen, että nyt en olisi valmis tekemään tuplatreenejä henkisesti. Tuplatreenit tarvitsevat tiettyjä asioita ja juuri tällä hetkellä olen liian kaukana tuosta ajatuksesta. Yksi suurin syy on myöskin se etten näe niissä tällä hetkellä järkeä vaikka olenkin päässyt juuri tuplatreeneillä elämäni kuntoon vuosia sitten. Tuolloin painoin lähemmäs 20kg vähemmän ja olin alimmassa painossa ikinä kun tein tuplatreenjä aktiivisesti ja kunnolla. Toisaalta nyt minulla olisi juuri ideaalinen aika tehdä tuplatreenejä kun teen kotoa käsin töitä jolloin pystyisin paremmin hallitsemaan sitä, koska menen tekemään päivän ensimmäisen treenin. Samalla päivään ei tulisi matkoja toimistolle niin sekin säästäisi päivästä aikaa. Suurin syy kuitenkin tähän kaikkeen on vain se etten näe hyötyä  siihen että alkaisin tekemään tuplatreenejä koska oikeasti mitä järkeä siinä?

Kirjoittelin jo treenaaminen rajoituksien kanssa vs normaalisti tuloksellisesti eli miten huomasin ja koin treenit tuloksien näkökulmasta tunnin rajoituksilla vs ilman rajoituksia. Nyt on vuorossa yleinen näkemys tai varmaankin miten rajoituksien kanssa ja ilman rajoituksia vaikutti henkisesti. Olen jo moneen kertaan sanonut ja kirjoitellut eri kirjoituksissa kuinka heti ensimmäisessä treenissä rajoituksien aikana huomasin, että ei tästä tule mitään. Näin ollen

Maaliskuussa tuli treenattua nelisen viikkoa vain kolmena iltana tunnin treenejä kunnes lähdin totaalista salikieltoa pakoon maalle missä pääsi treenaamaan oikeastaan ilman rajoituksia. Heti ensimmäisessä treenissä rajoituksien aikana milloin piti varata etukäteen tunnin aika niin huomasin asioita. Heti ensimmäisessä treenissä maalla ilman rajoituksia huomasin eri asioita kuin rajoituksien aikana ensimmäisessä treenissä. Nämä asiat olivat täysin vastakohtia

Itse menetin jo heti ensimmäisessä max tunnin kuntosalitreenissä treenimotivaation eikä se ole tuosta mihinkään muuttunut vaan päin vastoin. Nykyisin tuntuu sille, että on pakonomaista käydä tekemässä kolmena iltana se tunnin kuntosalitreeni minkä jälkeen on normaalia enemmän aikaa tehdä jotain. Tunti ei itselleni riitä jos mietitään asiaa ihan miltä kannalta tahansa. En ehdi lämmittelemään kunnolla, kello tikittää kokoajan niin se laittaa kiirehtimään sekä

Kirjoittelin viimeksi kuinka treenimotivaationi on kadonnut rajoituksista johtuen kun kuntosalille pääsee suurin piirtein kolmena päivänä viikossa tekemään tunnin treenin. Vielä sen lisäksi minulla on ollut jo parisen viikkoa keittiöremontti menossa eli olen ollut sen aikaa ilman keittiötä. Tästä johtuen olen tilannut ruokaa milloin mistäkin mutta pääasiassa ei niin terveellistä ja puhdasta. Tästä johtuen olen huomannut niissä muutamissa kuntosalitreeneissä

Jotain kokemuksia ja ajatuksia rajoituksien aikana tunnin kuntosalitreeneistä on tullut jo kirjoiteltua, mutta ajattelin kirjoitella lisää näin parin viikon treenien jälkeen. Ensimmäisenä täytyy sanoa, että oma treeni motivaatio lähti heti ensimmäisen treenin aikana. Aluksi tosiaan mistä jo kirjoittelin tuntui hyvälle, että kuntosalille edes pääsee ettei tule ihan täydellistä taukoa. Kaikki kuitenkin muuttui heti ensimmäisen treenin aikana kun huomasin

Tunnin kuntosalitreenit rajoituksien aikana tuntui aluksi hyvä, että kuntosalille pääsee treenaamaan mutta jo ensimmäinen treeni muutti omat ajatukseni. Todella ihmeellistä, että kuntosaleilla on 10 treenaajan rajoitukset vaikka oli kyseessä kuinka iso tai pieni kuntosali. Mielestäni jos rajoituksia on niin ne pitäisi edes mennä kuntosalin koon mukaan ei yleisesti x-määrä. Muutenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa on vähemmän tilaa ympärillä kuin kuntosalilla