Pitkästä aikaa tuplatreeni ja tuplatreenien aloittaminen tuntuu kaukaiselta ajatukselta

15.11.2020 - 13:50

Viime viikon lauantaina tuli tehtyä tuplatreenit salilla ensimmäistä kertaa aikoihin. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt tuplatreenejä kuntosalilla. Viimeksi kun tein niin sanotusti tuplatreenejä kuntosalilla niin se oli viime vuoden vaihteessa ja tämän vuoden alussa jolloin kävin aamuisin tekemässä cardio / intervallitreenin ja illalla vuorossa oli kuntosalitreeni. Varsinaista tuplatreeniä eli kuntosali + kuntosali en tosiaan muista koska viimeksi näin olen tehnyt. Nyt tämä viime lauantain tuplatreeni oli aika extempore ja oli muutaman asian summa. Ei niinkään mikään suunniteltu asia.

Minun oli tarkoitus mennä tekemään lauantai-iltana jalkatreeni yhdessä yhden kanssa mutta siihen tuli aikataulullisia muutoksia. Aluksi koko asia hieman peruttiin, yhdessä vaiheessa suunnittelin meneväni yksin tekemään kyseisen treenin ja lopuksi päädyttiin menemään aamupäivällä tekemään kyseinen jalkatreeni. Tämä oli myöskin ensimmäinen kerta aikoihin kun kävin tekemässä kuntosalitreenin aamupäivällä saati jalkatreenin aamupäivällä. Aamupäivän jalkatreenissä ei säästelty yhtään vaan tein treenin ihan niin kuin normaalisti tekisin. Minulle tuli jopa hieman pahaolo jalkatreeniä tehdessä jolloin se on merkki, että jotain on sentään tehty. Myöskin jalat tärisivät todella paljon ja kun pääsin kotiin treenin päätteeksi niin olin todella väsynyt.

En muista tarkalleen ottaen koska ajatus vielä illalla kuntosalille menosta tuli. Ehkä se tuli jo edellisenä päivänä kun olin illalla kuntosalilla mutta tätä asiaa en ajatellut oikeastaan yhtään aamupäivän treeniä tehdessä. En nimittäin säästellyt aamupäivän treenissä kun silloin kun olen tehnyt tuplatreenejä niin silloin treeneissä on hieman "säästelty". Säästelty voi olla hieman väärä sana, mutta tuplatreenejä tehdessä aamun ja illan treenit erosivat toisistaan todella paljon. Nyt lauantaiaamun jalkatreeniä ei olisi oikein voinut edes kuvitella tekeväni jos tekisin normaalisti tuplatreenejä sillä tuollaisista treeneistä ja päivistä ei pidemmällä aikavälillä palaudu.

Olin aamupäivän treenin jälkeen todella väsynyt ja vaikka aloin tekemään ruokaa heti kotiin päästyäni niin tuntui sille että edes syöminenkään auttanut. Tuntui sille, että tein mitä tahansa niin olin vain väsyneempi ja ajatukset illalla toisen treenin tekemiseen ailahtelivat. Välillä mietin onko järkevää lähteä toisen kerran salille päivän aikana? Varsinkin kun tuntui sille, että olin todella väsynyt enkä tuntunut palautuvan aamupäivän treenistä ollenkaan. Pidättäydyin kuitenkin suunnitelmassa lähteä illalla kuntosalille uudestaan vaikka en oikein tiennyt mitä edes treenaisin? Jostain sain ajatukset tehdä selkätreenin mutta samalla päätin etten ainakaan maastavetoa ole tekemässä.

Kuitenkin mitä lähemmäksi illan kuntosalille meneminen tuli niin tulin siihen tulokseen, että jos kerta sinne kuntosalille lähden niin en mene sinne pelkästään tekemään mitään höpöhöpöä. Sitten tulin siihen tulokseen, että jos kerta en tee maastavetoa niin teen sentään räkkivetoja sillä jotain suuremman kuorman liikettä halusin tehdä jos olen menossa salille. Ajattelin kuitenkin tehdä illan selkätreenin niin kovaa vain kun pystyin enkä halunnut mennä vain yrittämään vaikka olinkin todella väsynyt ja tuntui kokoajan etten ollut palautunut aamupäivän treenistä.

Minulla on kuitenkin kokemusta tuplatreeneistä ja treeneihin valmistautumisesta minkä huomasin jälleen kerran. Kun pääsin illalla kuntosalille niin olin kuin aivan eri ihminen kuin treenien välissä kotona ollessa. Kun päädyin illalla kuntosalille niin aamupäivän treenistä ei ollut tietoakaan ja tein illan selkätreeniä niin kuin en olisi ollut aamupäivällä tekemässä jalkatreeniä. Illan selkätreenin aloitin räkkivedoilla missä sain tehtyä 250kg painoilla kolmen toiston sarjan suhteellisen kevyesti. Tämä oli merkki siitä, että olin palautunut aamupäivän jalkatreenistä ja jaksoin tehdä illalla hyvin toista treeniä.

Viime viikon lauantain tuplatreenit olivat ensimmäisiä pitkästä aikaa ja aloin miettimään heti etten jaksaisi tällä hetkellä tehdä tuplatreenejä ollenkaan. En ole tällä hetkellä henkisesti siihen valmis vaikka kroppa näytti nyt että kroppa olisi valmis. Olenkin aina sanonut ihmisille ketkä ovat minulta kysyneet tuplatreeneistä kun olen niitä vuosien saatossa tehnyt, että ne ovat raskaampia henkisesti kuin fyysisesti. Tuplatreenit voivat aluksi olla vaikeita fyysisesti mutta kroppa tottuu siihen ja se miten tuplatreenejä tekee vaikuttaa myöskin kaikkeen.

Vuosia vuosia sitten kun aloin tekemään tuplatreenejä ensimmäistä kertaa niin tein heti alkuun sen virheen, että treenasin alusta asti hieman väärin. Olin sen johdosta parin ensimmäisen päivän jälkeen todella väsynyt ja tajusin sen asian, että minun on suunniteltava treenit hieman eri tavalla. Olin treenannut tietyllä tavalla jo pidemmän aikaa ja kun aloin tekemään tuplatreenejä niin jatkoin kyseistä tyyliä. Huomasin kuitenkin jo parin päivän päästä etten voisi jatkaa kyseisellä tyylillä vaan minun oli muutettava treenejä sopimaan paremmin tuplatreenejä ajatellen. Nyt nämä viime viikon tuplatreenit eivät siis noudattaneet mitään näitä tuplatreeni suunnitelmia vaan treenit olivatkin enemmänkin kaksi normaalia treeniä joissa ei otettu huomioon sitä, että olin tai olin menossa tekemään vielä toista treeniä.

Kyseisten treenien jälkeen tajusin hyvin nopeasti myöskin tosiaan sen, että nyt en olisi valmis tekemään tuplatreenejä henkisesti. Tuplatreenit tarvitsevat tiettyjä asioita ja juuri tällä hetkellä olen liian kaukana tuosta ajatuksesta. Yksi suurin syy on myöskin se etten näe niissä tällä hetkellä järkeä vaikka olenkin päässyt juuri tuplatreeneillä elämäni kuntoon vuosia sitten. Tuolloin painoin lähemmäs 20kg vähemmän ja olin alimmassa painossa ikinä kun tein tuplatreenjä aktiivisesti ja kunnolla. Toisaalta nyt minulla olisi juuri ideaalinen aika tehdä tuplatreenejä kun teen kotoa käsin töitä jolloin pystyisin paremmin hallitsemaan sitä, koska menen tekemään päivän ensimmäisen treenin. Samalla päivään ei tulisi matkoja toimistolle niin sekin säästäisi päivästä aikaa. Suurin syy kuitenkin tähän kaikkeen on vain se etten näe hyötyä  siihen että alkaisin tekemään tuplatreenejä koska oikeasti mitä järkeä siinä?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.