Perus treeniä rinnalle sekä olkapäille ilman kikkailua

19.08.2017 - 10:13

Tällä viikolla treenit ovat olleet enemmänkin "perus" tekemistä kuin mitään ihmeellistä. Tiistain selkätreeni oli sinällään hieman poikkeus viikon muihin treeneihin mutta käytännössä ei. Viime aikoina on tullut käytettyä erilaisia erikoistekniikoita suhteellisen paljon minkä takia myöskin treenit ovat olleet tietyn tyylisiä. Erikoistekniikoiden lisäksi treenit ovat sisältäneet myöskin "kikkailuja" liikeratojen kanssa jolloin treenit ovat olleet enemmän kohdistettuja tiettyihin kohtiin. Tämän viikon treenit ovat puolestaan olleet aivan erilaisia sillä ne eivät ole sisältäneet erikoistekniikoita tai kikkailuja liikeratojen kanssa. Tällä viikolla kaikki treenit on mennyt suorilla sarjoilla ja kokonaisilla liikeradoilla.

Välillä "pelkistetty" treeni on se oikea tapa treenata ja pelkistetyllä tarkoitan tässä tapauksessa perusliikkeitä suorilla sarjoilla ilman erikoistekniikoita tai muuten kikkailuja. Tämä sopii ihan kaikille ja varsinkin hieman aloittelijoille sekä vähemmän treenivuosia omaaville. Myöskin pidempään treenaajien kannattaa välillä käyttää myöskin tämänkaltaisia treenejä sillä jatkuva erikoistekniikoiden hakkaaminen ei vain toimi. Kroppa tottuu helposti tietynlaiseen treeniin minkä jälkeen se tarkoittaa helposti sitä, että treeniä pitää vain vaikeuttaa tekemällä siitä vain raskaampaa. Valitettavasti tämä tapa ei vain toimi jatkuvasti sillä raja tulee jossain vaiheessa vastaan.

Itse en käyttänyt erikoistekniikoita alkuvuosina juurikaan paitsi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Erikoistekniikat ovat tulleet itselleni käyttöön vasta viimeisinä vuosina minkä johdosta ne ovat menneet varmaan paremmin perille sillä kroppa ei ole ehtinyt tottumaan niihin jo alkuvuosista. Vastaavasti myöskin perusliikkeiden tekniikat on parantuneet sekä voimat ovat ihan nousseet sen takia, että olen käyttänyt perusliikkeitä sekä suoria sarjoja pitkään alkuvuosien aikana. Erikoistekniikat kun eivät vain toimi tekniikoiden harjoittamiseen kun erikoistekniikoiden tarkoituksena on saada vain enemmän toistoja käytännössä tekniikan kustannuksella. Ainakin oma tekeminen on enemmän "runttaamista" ja selviytymistä kun käytän erikoistekniikoita enkä tällöin edes hae teknisesti hyviä toistoja kuin ensimmäisillä toistoilla.

Rintatreeni ja olkapäätreeni hyvin perustekemisellä liikkeiden ja sarjojen suhteen

Tämän viikon rintatreeni tuli aloitettua penkillä missä tein 160kg painoilla kuuden toiston sarjoja ja vastaavasti olkapäätreeni tuli aloitettua pystypunnerruksella missä tein 45kg käsipainoilla kymmenen toiston sarjoja. Näin ollen rintatreeni sekä olkapätreeni alkoi perusliikkeellä minkä tein isoilla painoilla kuten yleensä nämä treenit aloitan. Tällä tyylillä on tullut aloitettua kyseiset treeni ihan alkuvuosista lähtien poikkeuksia lukuunottamatta. Nämä poikkeukset ovat olleet sitten niitä treenejä joissa ei ole tehty kyseisiä liikkeitä ollenkaan vaan treeni on keskittynyt muihin liikkeisiin tai olen vain pitänyt hieman taukoa raskaista perusliikkeistä.

Rintatreeni jatkui penkin jälkeen vinopenkillä smith-laitteessa missä käytin "normaalia" pienempiä painoja ja hain pidemmän liikeradan toistoja. Useasti teen vinopenkin enemmänkin pumppaavammalla tyylillä jolloin en nosta käsiä ihan niin ylös, että liikkeistä tulisi ihan täyden liikeradan liike. Tätä pumppaavampaa tyyliä käytän riippumatta siitä millä tavalla teen vinopenkkiä. Pumppaavammalla tyylillä saa käytettyä suurempia painoja ja tehtyä myöskin pidempiä sarjoja kyseisillä painoilla kun taas pidempi liikerata tarvii hieman pienemmät painot kun liikkeestä tulee raskaampi. Pumppaavalla tyylillä saa helposti pumpin rintaan mutta jättää supistavamman osan pienempään kun taas pidempi liikerata auttaa saamaan paremman supistuksen. Itselleni toimii kummatkin tyylit mutta olen huomannut, että toiset tarvitsevat pidemmän liikeradan jolloin liike ottaa oikeasti rintaan juurikin paremman supistuksen takia.

Vinopenkin jälkeen tulikin sitten hakattua käsipainoilla vipunostoja rinnalle ja ristikkäistaljaa hieman eri kulmilla. Kumpaakin liikettä tuli tehtyä tässä vaiheessa treeniä pienillä painoilla sillä keskityin enemmänkin tekniikkaan kuin toistojen saamiseen. Vipunostot rinnalle sekä ristikkäistalja on mielestäni myöskin ne rintaliikkeet mitkä pitäisi tehdä tekniikka edellä eli pienillä painoilla mutta varsinkin ristikkäistaljaa tehdään liian usein isoilla painoilla ja runttaamalla jolloin rinta ei oikeasti tee työtä. Luulisin valtaosan treenaajista tekevän ristikkäistaljan olkapäillä ja käsillä eikä rinnalla.

Olkapäätreenissä teinkin sitten pystypunnerruksen jälkeen vipunostoja erilaisilla tyyleillä sivulle sekä taakse. Aikalailla siis perus tekemistä eli pystypunnerrus oli käytännössä ainoa etulohkoon osuva liike minkä jälkeen keskityin tekemään sivu- & takaolkapäitä.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.