Penkkitreeniä rennolla meiningillä sekä sarjaennätys

09.01.2023 - 10:05

Vuosi on vaihtunut mutta treenien saralla mikään ei ole pahemmin muuttunut normaalista kuin se että olen nyt käynyt mäessä laskettelemassa. Olin tuossa parisen viikkoa saldovapaalla minkä johdosta rutiinit niin treenien kuin syömisen osalta on mennyt miten on mennyt. Mikään ei ole kuitenkaan poikennut arjesta treenien osalta vaan pikemminkin olen ehtinyt tekemään enemmän kuin normaalisti. Olen käynyt aamupäivällä / päivällä mäessä minkä jälkeen olen vielä illalla mennyt kuntosalille paitsi ihan ensimmäisillä kerroilla.

Treenit menivät välipäivien aikaan todella hyvin ja paremmin kuin kuvittelin. Maalla taas vuoden vaihteessa pitkän tauon jälkeen treenit vaan rullasit alusta asti vaikka niin en oikein kuvitellut. Ennen kuin edes lähdin maalle niin ajattelin että voisin jättää voimailut täksi aikaa pois ja keskittyä vaikka bodaamaan eli käyttämään suosiolla pienempiä painoja ja tekemään pidempiä sarjoja. Toisin kuitenkin kävi ja olen tehnyt treenien saralla sitä samaa mitä ennenkin voimatasojen olleen vielä korkealla vaikka olen myös tuolla mäessä käynyt niin se ei ole ainakaan vielä vaikuttanut negatiivisesti kuntosalitreeneihin.

Aloitetaan välipäivien treenien purkaminen penkkitreeneillä mitkä ovat menneet enemmän kuin hyvin. Viime vuosi oli penkkitreenien suhteen poikkeuksellisen huono jos pelkkiä tuloksia katsoo. Penkistä taisin viime vuonna saada vähiten vähintään 200kg nostoja vuosiin siitä lähtien kun 200kg olen nostanut ensimmäisen kerran. Viime vuosi oli kyllä myös samalla ensimmäinen vuosi kun en tuohon penkkiin edes panostanut tai edes lähtenyt nostamaan penkkikuntoa tuohon 200kg vaikka aluksi sitä ajattelin. Toisaalta sain viime vuonna penkkitreeneihin uutuutena ketjut kun aloin käymään PTVGYM:llä aktiivisesti.

Maalla ollessa jokaisessa penkkitreenissä ainakin tähän asti tein 170kg painoilla vähintään yhden toiston pysäytyksellä. Yksinään tuo on heikompi suoritus itselleni mutta kun ottaa huomioon sen että olen tehnyt penkkitreenit yhtä treeniä lukuunottamatta ilman spotteria niin se on hyvä suoritus. Myöskin teen penkkitreenit vallan pysäytyksen kanssa mikä vaikeuttaa penkin tuloksia verrattuna normaaliin toistoon ilman pysäytystä. Sain myös tehtyä ensimmäistä kertaa penkissä kolme kahden toiston sarjaa 170kg painoilla ilman spotteria mikä oli itselleni uusin isoimilla painoilla tehty sarjaennätys ilman spotteria. Spotterin kanssa olisin saanut tehtyä kolme kertaa kolmoisen vähintään sillä jätin hieman pelivaraa kun tein tuon kolme kertaa kaksi.

Spotterin kanssa sainkin sitten tehtyä 180kg sekä 190kg painoilla yhden toiston minkä jälkeen otin 200kg sekä 220kg painoilla myöskin yhdet toistot käyttäen slingshottia. Minulla on kyllä siis ollut mukana molemmat slingshotit mutta en ole niitä kuin tuossa yhdessä treenissä toistaiseksi käyttänyt. Muutenkin tänä vuonna olen keskittynyt tekemään enemmän treenejä ilman slinghottia kuin sen kanssa kun useampana muuna vuona olen keskittynyt tekemään treenejä slinghotin kanssa. En tiedä miksi olen näin päätynyt tekemään mutta ehkä se on vain enemmän vaihtelu mielessä?

Niin välipäivien ja vuoden vaihteen penkkitreenien osalta tulostaso oli ainakin viime vuoden parempaa ja meni paljon paremmin kuin edes kuvittelin vaikka mitään odotuksia ei ollutkaan. Voi myös olla että penkkitreenit menivät hyvin juurikin siksi että en odottanut niiltä sen ihmeellisempiä vaan tein ihan päivän kunnon mukaan. Välillä kun on alkanut peilaamaan treeniä edelliseen niin sitä helposti pettyy kun odottaa tuloksien olevan vähintään sitä samaa tai jopa parempia kuin edellisillä kerroilla. Nyt tälläistä ei ole ollut.

Pidättäytydään vielä kolmannen kerran putkeen kyykyn parissa kun pari viimeistä kirjoitusta on liittynyt kyykkyyn Tampereen PTVGYM:in vierailun johdosta. Ensiksi kirjoitin PTVGYM Tampere kokemuksia ja sitten sen jälkeen itse jalkatreenistä Tampereen PTVGYM:llä. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa hieman tekniikasta ja nimen omaan jalkojen leveydestä. Kyykkyyn liittyy niin monta muutakin isompaa ja pienempää asiaa mitkä vaikuttavat millaisilla painoilla voi treenata ja miten koko kyykky asentoon edes pääsee.

Eilen lauantaina tuli käytyä testaamassa ja treenaamassa Tampereen PTVGYM:llä. Kirjoittelin jo hieman PTVGYM Tampere kokemuksia ja nyt ajattelin kirjoittaa itse treenistä mikä normaaliin tapaan oli jalkatreeni. Normaaliin tapaan siksi että yleensä lauantaisin olen nyt tehnyt viikon toisen kyykky- / jalkatreenin ja muutenkin kun nyt olen käynyt varsinkin Tampereella treenaamassa niin treenit ovat olleet joko selkätreeni tai jalkatreeni.

Löysin itseni lauantai-iltana "viimein" Tampereen PTVGYM:ltä. Viimein siksi että minun oli tarkoitus mennä alunperin PTVGYM Tampereen avaisiin mihin en lopulta mennyt. Myöskin syys - lokakuussa minun oli tarkoitus tehdä Tampereen keikka testaamaan PTVGYM Tampere mutta tätäkään reissua ei tullut myöskään tehtyä. Lopulta päätin että kun tulen jouluksi Vammalaan niin silloin viimeistään käyn PTVGYM mutta nyt tuli jo tälläinen extempore käynti Vammalaan jo ennen joulua niin nyt oli hyvä hetki käydä testaamassa PTVGYM Tampere.

Eilen perjantaina tuli käytyä tekemässä maastaveto & selkätreeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Tämä oli nyt poikkeuksellisesti tämän viikon ensimmäinen ja viimeinen treeni Pitäjänmäen PTVGYM:llä. Laitoin lähi ketjusalin jäädytykseen nyt joulukuuksi niin kävin siellä sitten treenaamassa torstaihin saakka ja nyt tänään lauantaina no se jää nyt yllätykseksi. Tämän kuun aikana olen kuitenkin niin paljon pois kotoa että katsoin että minun ei ole järkevä maksaa lähiketjusalin jäsenyyttä ja voin yhtä hyvin käydä tekemässä kaikki treenit sitten PTVGYM:llä.

Tässä on nyt noin puolitoista viikkoa tullut treenattua sen jälkeen kun minulla oli puolen toista viikon tauko treeneistä. Olimme töistä yhden viikon Pyhtäällä mökillä minkä jälkeen minulla oli pientä kröhää ja päätin olla menemättä pariin päivään treenaamaan. Tuon paluu viikon puolikkaan päätin ottaa kevyemmin kun ajattelin että en ehkä ole ihan vielä 100% kunnossa eikä nyt muutenkaan ole hyvä vetää itseänsä ihan piippuun ekoissa treeneissä. 

En tiedä kuinka paljon se vaikutti tällä viikolla asiaan että en ottanut ihan täysillä treenejä tällä viikolla jolloin en ajatellut treenejä tuloksellisesti. Tällä viikolla keskityin enemmänkin palaamaan treenien pariin puolen toista viikon tauon jälkeen ja päätarkoitus oli päästä enemmänkin kiinni treenaamiseen kuin miettiä mitä tuloksia sitä haetaan. Vaikka yritänkin olla keskittymättä treeneissä käytettäviin painoihin niin paljoa niin kyllä niitä tulee aina kuitenkin tavalla tai toisella mietittyä. Kuitenkin jokaisessa treenissä katson ja tunnustelen päivän kunnon minkä pohjalta rakentelen treeniä mutta tällä viikolla huomasin tietyllä tapaa rentouden. Rentouden siihen että en edes yrittänyt koviin tuloksiin.