Penkkiä ja dippiä ketjuilla

03.07.2023 - 10:53

Maanantaina minulla ei ollut oikein treeni fiilistä eikä tekemisen meininkiä kun tein selkä- ja maastaveto treeniä. Muutenkin maanantaina tein asioita normaalilla tavalla miten niitä olen nyt muutenkin pidemmän aikaa tehnyt. Tiistai ei tarjonnut hirveästi mitään ihmeellisyyksiä fiilikseen tai tekemisen meininkiin sillä se oli aikalailla samaa tasoa kuin maanantaina mutta se mitä aloitin tekemään tiistaina muutti koko tämän viikon treenit.

En nyt muista ja tiedä olinko sitä hirveästi pohtinut etukäteen vai oliko se vain tiistaina saatu päähän pisto? Tulokset ovat olleet penkissä, maastavedossa sekä kyykyssä ihan hyviä viimeaikoina mutta siitä huolimatta olen ollut todella tyytymätön niihin. Lähinnä sen suhteen ettei mikään ykkösmaksimi ennätys ole ollut edes vaarassa. Tietenkin olen nyt saanut tehtyä erilaisia sarjaennätyksiä suurilla painoilla mutta edes pääsy ykkösmaksimin kimppuun on ollut kaukana.

Varsinkin penkissä tulokset ovat olleet mitä ovat olleet. Toisaalta en ole nyt edes keskittynytkään penkkiin kun olen keskittynyt maastavetoon sekä kyykkyyn. Välillä penkissä on tullut otettua 200kg tuloksia mutta yleisesti olen tehnyt ilman spotteria vakio 150kg - 170kg painoilla sarjoja. Silloin kun olin parhaassa penkki kunnossa ja ennätyksiä paututettiin niin tekeminen oli ihan erilaista ja pääsääntöisesti slingshotilla tehtyjä treenejä ylisuurilla painoilla.

Se mitä tein tämän viikon tiistaina oli käytännössä painaa nappia millä menin ajassa taaksepäin eli päätin vaihtaa treeneissä tyyliä ja tapaa tehdä asioita. Tiistaina niin kuin sitten torstaina PTVGYM:llä penkki treenin jälkeen tein dippiä. En ole tehnyt dippiä vuosikausiin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kun olen kokeillut dippi-laitetta Tampereen Loaded:lla tai PTVGYM:llä.

Tulin siihen tulokseen että tällä hetkellä penkkini sakkaa tuloksissa sen takia että en ole keskittynyt tekemään ojentajia muuta kuin naruilla ja kahvoilla taljassa. Taljassa tehdyt ojentajanpunnerrukset ovat loistava tapa saada ojentajiin tuntumaa ja saada ojentaja pumppiin mutta eihän ne mitään ojentajien voimaliikkeitä ole.

En ole myöskään tehnyt ranskalaista punnerrusta aikoihin mutta jossain vaiheessa huomasin sen ottavan käsiin negatiiviesti että huomasin jotain kipuja. En nyt muista mistä variaatiosta nuo käsien kivut tulivat mutta se oli syy miksi jätin ranskalaisen punnerruksen pois. Toisaalta en ole kyllä käsiäkään treenannut oikeasti kunnolla aikoihin niin eipä noita liikkeitä ojentajille hirveästi ole tullut tehtyä kun ojentajien treenaaminen on jäänyt vain toisen treenin sivulla tehtäväksi.

Tiistaina kuitenkin päädyin tekemään ihan normaalia dippiä heti penkin jälkeen. Aloitin tekemisen ihan ilman lisäpainoja mutta jo seuraavaan sarjaan otin 20kg lisäpainot ja sitä seuraaviin 40kg. Tuon 40kg lisäpainon jälkeen en halunnut enää lisätä painoja vaan keskityin saamaan hyviä toistoja ja pidempiä sarjoja. En kuitenkaan ollut tehnyt dippiä vuosikausiin niin katsoin paremmaksi ottaa 60kg lisäpainot tulevaisuudessa. Dipin jälkeen tein sitten loput liikkeet rinnalle mitä tuossa treenissä nyt teinkään.

Torstaina PTVGYM:llä tein saman asian minkä tein tiistaina pienillä eroilla. Ensinnäkin penkissä käytin ketjuja ja tein paljon raskaamman penkki treenin kuin tiistaina. Tuntui vain kulkevan ihan ok ja sitten päätin ottaa spotterin ja tehdä suuremmilla painoilla kuin jatkaa ilman spotteria hieman pienemmillä. Penkin jälkeen tein saman ratkaisun kun tiistaina mutta kun olin PTVGYM:llä niin dipissä käytin ketjuja enkä lisäpainoja kun siihen oli mahdollisuus.

Käytin kevyempiä ketjuja kuin mitä penkissä kun niissä ei ole tuota painavaa päätä millä ketjut saa helposti tankoon kiinni. Otin siitä suoraan kaksi ketjua mukaani sillä arvelin ettei yksi tule riittämään. Oikeasti olisin tarvinnut kolmannen ketjun sillä kun käytin kahta ketjua niin ei se nyt niin painavalle tuntunut. En kuitenkaan jaksanut alkaa lähteä hakemaan kolmatta ketjua vaan ajattelin jättää sen seuraavaan kertaan.

Sen kuitenkin huomasin mutta saattoi myös johtua ketjujen painosta niin ketjut tuntuivat mukavemmilta niskassa kuin lisäpainot dippivyössä roikkumassa. Ketjuilla paino tuntui tasaisemmalta kun dippivyö tuntuu sille kuin joku painaisia sinua koko ajan alas. Tässä kuitenkin päästään myös siihen että ketjut eivät paina yhtä paljon kuin dippivyö lisäpainoilla ja laittamalla noita ketjuja kolme tai neljä niin sitten tuo määrä alkaa olemaan niin paljon että niiden saaminen hyvin niskaan voi olla mahdottomuus.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.