Pari 200kg penkki treeniä pitkästä aikaa

03.07.2023 - 10:53

Tällä viikolla tuli tehtyä pari penkkiä treeniä missä molemmissa treeneissä sain 200kg. Tuo maaginen 200kg oli otettua tällä viikolla kolme kertaa kun ensimmäisessä treenissä otin sen kerran ja toisessa kaksi ykköstä. Jälkimmäisessä treenissä perjantaina olin kyllä hakemassa kahden toiston sarjaa mutta jo ensimmäinen ykkönen oli todella raskas. Viikon ensimmäisessä treenissä tiistaina tuo 200kg tuli paljon kevyemmin kuin nyt jälkimmäisessä treenissä perjantaina. Järkevintä olisi ollut tehdä viikon jälkimmäinen treeni hieman eri tavalla mutta päätin nyt tehdä näin.

Kuitenkaan penkki 200kg ei ole itselleni ihan niin helppo asia kuin välillä luulisi. Olen kuitenkin saanut nostettua 200kg ja enemmän niin monta kertaa että en osaa niitä enää laskea. Tuo penkin maaginen 200kg on menettänyt merkityksen minun treeneissä eikä merkitse minulle oikeastaan mitään. Kuitenkin aina silloin tällöin on hyvä kokeilla ja ottaa tuo 200kg ihan vain sen takia että myös penkissä mieli pysyy välillä hieman korkeammalla.

Olen nyt viime kuukausina keskittynyt enemmän maastavetoon sekä kyykkyyn ja jättänyt penkin varjoon. Välillä on tullut kokeiltua jotain mutta yleisesti olen tehnyt penkki treenejä aikalailla samalla kaavalla. Ehkä jopa liian samalla kaavalla että siihen pitäisi tehdä muutoksia. Siksi nyt saatoin tehdä ja ottaa tämän viikon molemmissa treeneissä tuon 200kg kun en niitä ole sen pahemmin ottanut. Olen näin saanut hieman erilaisuutta treeniin vaikka sitä voisi tehdä monella muullakin tapaa.

Kuitenkin sinällään olin positiivisesti yllättynyt että nyt tuo 200kg tuli vaikkakin ei niin helposti kuin se on tullut. Kuitenkin suurin syy oli myös henkinen kun en ole 200kg painoilla tottunut tekemään. Silloin se oli eri kun tein jatkuvasti 200kg tai yli käyttäen slingshottia. Vaikka nuo treenit olivatkin slingshotilla tehtyjä eli normaalia helpompia toistoja niin henkisesti olin valmiimpi 200kg penkkiin. Sama asia on minulla kyykyssä kun pääsen 200kg painoihin niin tekeminen muuttuu radikaalisti vaikeammaksi. Vielä 180kg sekä 190kg menevät jopa helposti ilman ongelmia niin henkisellä puolella kuin tekniikan puolella mutta heti kun tangossa on 2:lla alkava luku niin tekniikka tuntuu heti kärsivän.

Heti kun mennään liikkeessä omien rajojen yläpuolelle eli sellaisiin painoihin joilla ei niin useasti tee tai tekee vähemmän niin ongelmat alkavat. Tämän takia pitää vain myös sellaisilla painoilla treenata että niihin myös tottuisi. Tämän vuoksi hain viikon kummassakin penkki treenissä 200kg ihan vain että tottuisin taas tekemään 200kg painoilla. Seuraavaksi pitää miettiä jos lähtee vain hakemaan 170 - 190kg painoilla pidempiä kolmesta - kuuteen toistoa ja useampia sarjoja. Tuo ei kuitenkaan ole hyvä pidemmällä aikavälillä että jatkan 200kg nostamista varsinkin jos niillä tulee nyt vain ykkösiä. Toisaalta voisin ottaa slingshotin käyttöön ja lähteä hakemaan 200kg painoilla viiden toiston sarjoja.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.