Pari 200kg penkki treeniä pitkästä aikaa

03.07.2023 - 10:53

Tällä viikolla tuli tehtyä pari penkkiä treeniä missä molemmissa treeneissä sain 200kg. Tuo maaginen 200kg oli otettua tällä viikolla kolme kertaa kun ensimmäisessä treenissä otin sen kerran ja toisessa kaksi ykköstä. Jälkimmäisessä treenissä perjantaina olin kyllä hakemassa kahden toiston sarjaa mutta jo ensimmäinen ykkönen oli todella raskas. Viikon ensimmäisessä treenissä tiistaina tuo 200kg tuli paljon kevyemmin kuin nyt jälkimmäisessä treenissä perjantaina. Järkevintä olisi ollut tehdä viikon jälkimmäinen treeni hieman eri tavalla mutta päätin nyt tehdä näin.

Kuitenkaan penkki 200kg ei ole itselleni ihan niin helppo asia kuin välillä luulisi. Olen kuitenkin saanut nostettua 200kg ja enemmän niin monta kertaa että en osaa niitä enää laskea. Tuo penkin maaginen 200kg on menettänyt merkityksen minun treeneissä eikä merkitse minulle oikeastaan mitään. Kuitenkin aina silloin tällöin on hyvä kokeilla ja ottaa tuo 200kg ihan vain sen takia että myös penkissä mieli pysyy välillä hieman korkeammalla.

Olen nyt viime kuukausina keskittynyt enemmän maastavetoon sekä kyykkyyn ja jättänyt penkin varjoon. Välillä on tullut kokeiltua jotain mutta yleisesti olen tehnyt penkki treenejä aikalailla samalla kaavalla. Ehkä jopa liian samalla kaavalla että siihen pitäisi tehdä muutoksia. Siksi nyt saatoin tehdä ja ottaa tämän viikon molemmissa treeneissä tuon 200kg kun en niitä ole sen pahemmin ottanut. Olen näin saanut hieman erilaisuutta treeniin vaikka sitä voisi tehdä monella muullakin tapaa.

Kuitenkin sinällään olin positiivisesti yllättynyt että nyt tuo 200kg tuli vaikkakin ei niin helposti kuin se on tullut. Kuitenkin suurin syy oli myös henkinen kun en ole 200kg painoilla tottunut tekemään. Silloin se oli eri kun tein jatkuvasti 200kg tai yli käyttäen slingshottia. Vaikka nuo treenit olivatkin slingshotilla tehtyjä eli normaalia helpompia toistoja niin henkisesti olin valmiimpi 200kg penkkiin. Sama asia on minulla kyykyssä kun pääsen 200kg painoihin niin tekeminen muuttuu radikaalisti vaikeammaksi. Vielä 180kg sekä 190kg menevät jopa helposti ilman ongelmia niin henkisellä puolella kuin tekniikan puolella mutta heti kun tangossa on 2:lla alkava luku niin tekniikka tuntuu heti kärsivän.

Heti kun mennään liikkeessä omien rajojen yläpuolelle eli sellaisiin painoihin joilla ei niin useasti tee tai tekee vähemmän niin ongelmat alkavat. Tämän takia pitää vain myös sellaisilla painoilla treenata että niihin myös tottuisi. Tämän vuoksi hain viikon kummassakin penkki treenissä 200kg ihan vain että tottuisin taas tekemään 200kg painoilla. Seuraavaksi pitää miettiä jos lähtee vain hakemaan 170 - 190kg painoilla pidempiä kolmesta - kuuteen toistoa ja useampia sarjoja. Tuo ei kuitenkaan ole hyvä pidemmällä aikavälillä että jatkan 200kg nostamista varsinkin jos niillä tulee nyt vain ykkösiä. Toisaalta voisin ottaa slingshotin käyttöön ja lähteä hakemaan 200kg painoilla viiden toiston sarjoja.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?

Tällä viikolla tuli tehtyä viikon molemmissa jalka- & kyykkytreenissä sarjaennätyksiä kun keskiviikkona tein normaalissa kyykyssä ja eilen lauantaina ketjukyykyssä uudet sarjaennätykset. Muutoinkin molemmat jalkatreenit olivat aika identtisiä keskenään sillä keskiviikkona kerkisin tekemään kaksi liikettä ja lauantaina päätin jättää jalkatreenin kyykkyyn. Tällä viikolla tuli tehtyä siis todella suppeat jalkatreenit mutta toisaalta kumassakin jalkatreenissä sarjaennätyksien jälkeen olin todella puhki. Tämän johdosta lauantaina sitten päätin lähteä suoraan kotiin kyykyn jälkeen.