Paino tuntuu kevyemmältä ja hoikemmalta mutta vaaka ei sitä näytä

03.07.2023 - 10:53

Pääsiäisen aikaan huomasin painon hieman nousseen tai ainakin tulleen pöhötystä. Huomasin tämän kyllä muutenkin mutta viimeistään aina kuntosalilla kun laitoin salivyötä päälle. Salivyön laittaminen oli hieman tuskaisempaa kuin mitä se oli ollut eikä vyön alle jäänyt niin sanotusti väliä. Normaalisti salivyö on tuntunut jämäkältä vaikka kropan ja vyön väliin on jäänyt hieman väliä. Tuolloin pääsiäisen tienoilla non ei ollut sillä hyvä että sain salivyön päälle sen nykyisissä säädöissä. Salivyön säätöjä en lähtenyt muuttamaan eikä niitä ollut tarve myöskään muuttaa.

Päätin sitten pääsiäisen jälkeen että otan turvotuksen tai tämän pienen painon nousun pois ja päätin myös samalla etten ala mitään varsinaista dieettiä pitämään. Aloinkin sitten pääsiäisen jälkeen kotiin päästyä ottamaan pöhötystä pois mutta sitten tulikin vappu minkä johdosta tuli innostuttua taas syömään ohi ja nauttimaan herkuista. No tämän jälkeen sitten päätin että nyt sitten vapun jälkeen aloitan pöhötyksen poiston projektin uudestaan.

Nyt mennään kesäkuun alkua ja olen jo huomannut joitakin viikkoja että olen saanut tuon pöhötyksen tai painon nousun pois. Huomaan sen jo yleisesti ja varsinkin kuntosalilla kun salivyö menee taas normaalisti hyvin kiinni kropan ja salivyön väliin jääden tilaa. Kuitenkin jos vertaan mitä vaaka näyttää niin asiat menevät hieman hämmetäviksi sillä vaa'an mukaan paino on kutakuinkin sama nyt kuin pääsiäisen aikoihin.

Se mitä muutoksia tein treeneissä sekä ruokavaliossa tämän pöhötyksen pois ottamisen suhteen oli varsin helppoja. Ruokailun puolella otin pois lähes kaiken turhan ja iltapalasta karsin hieman pois kuitenkin jättäen ruokavalioon tilaa siinä mielessä ettei se olisi tiukka dieetti ruokavalio. Yksi toinen asia oli myös jättää kreatiini muutamaksi viikoiksi pois minkä olen ottanut jo takaisin käyttöön. Kolmas asia oli että aloin tekemään puolentoista minuutin lankutusta aamuin illoin minkä viime aikoina olen vaihtanut kuntosalilla tehtyihin vatsoihin. Aaamun puolentoista minuutin lankutus on pysynyt vakiona mutta viime aikoina iltaisin kuntosalilla olen alkanut tekemään lankutuksen suheen ihan vatsapenkissä vatsoja.

Kaikki nämä pienet asiat ja muutokset ovat asioita joita olen tehnyt varsinaisilla dieeteillä ja mitkä olen huomannut toimivan. Ainoa asia mikä on eronnut varsinaiseen dieettiin on todella tarkka ruokavalio, kuntosalitreenit sekä cardion määrä. Tarkoitus kun ei ole mennä varsinaiselle dieetille vaan ottaa tuo pöhötys pois mikä tuli että kuntosalilla salivyö menee paremmin ja että on muutenkin mukavampi olo.

Kyllä sitä on tullut välillä mietittyä että pitäisikö minun pyörtää päätökseni dieetin aloittamisesta? Hyvissä ajoin ennen kesää päätin etten tänä vuonna lähde dieettaamaan vaan pidän painon siinä missä se nyt on ja keskityn saamaan salilla isompia tuloksia. Kuitenkin kun mitä lähemmäksi kesä tuli ja on nyt alkamassa vaikka säät ei niin näytä niin kyllä alitajuntaan on tullut ajatus mitä jos? Nyt juuri tällä viikolla treenit eivät ole menneet niin hyvin kuin mitä pari viikkoa meni. Myöskään tässä ei ole tullut hakattua mitään ihan niin ihmeellisiä tuloksia kuin haluaisi niin siitä ehkä se ajatus on vähän hiipinyt takaraivoon.

Nykyisestä ruokavaliosta olisi todella helppo siirtyä varsinaiseen dieettiin sillä se ei vaatisi oikeastaan kuin perjantain - sunnuntain ylimääräisen boneless kanan / pizzan / jäätelön pois jättämistä. Mitä sitten cardioon tulee niin siihenkään ei pitäisi niinkään tehdä muutoksia kuin ehkä siirtää ja lisätä päivällä tehty kävely heti aamuun. Suurin muutos tapahtuisi sitten iltaisin kuntosalilla mihin pitäisi ottaa eri asenne ja tyyli tehdä treeniä. Myöskin minun pitäisi ottaa se huomioon että tulostaso on suhteellisen hyvä tällä hetkellä ja jos ottaisin elokuuhun jatkavan dieetti moodin päälle niin tulos taso olisi loppukesän ja syksyn alkaessa taas hieman romahtanut.

Saa nyt nähdä mitä teen ja yleensä teen päätöksiä aikalailla extemporeen eli siinä suhteessa ei olisi yllättävää jos taas vaihtaisin kaikki suunnitelmi ja alkaisin pudottamaan painoani.

Perjantaina kun menin PTVGYM:lle tekemään maastaveto treeniä niin minulla taisi olla suunnitelma maastaveto treeniä. En kuitenkaan tiennyt päivän kuntoani kuin vasta treenin edetessä joten tuo suunnitelma oli vain tuollainen heitetty suunnitelma päähän. Kuitenkin tuosta alkuperäisestä "suunnitelmasta" väänsin sitten lopulta lopullisen suunnitelman treenin edetessä. Tällä kertaa käytin 25kg painoja alkupään lämmittelyissä kun viime aikoina olen suosinut 20kg kiekkoja. Tämä ihan sen takia että 25kg kiekkoja oli enemmän siinä lähellä saatavilla kun siinä vierressä oli toisia treenaajia.

Maanantaina tuli tosiaan runtattua räkkivedossa 270kg painoilla kymmenen toistoa mikä oli tietenkin sarjaennätys ja suurimmat painot millä olen tuon kymmenen toistoa räkkivedossa saanut. Tiistaina oli sitten penkki treeni mikä oli aikalailla sitä normaalia kun en oikein tiennyt mitä tehdä. Minulla oli ajatuksia jos toisia mutta päädyin aikalailla sitten tekemään perus treenin isoilla painoilla. Tällä kertaa se tuotti 190kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa minkä lisäksi vielä yhden ykkösen. Ei olla siis missään 200kg penkki kunnossa tällä hetkellä mutta se on ollut nyt tiedossa jo tovin.

Viime viikolla lähdin hakemaan maanantaina räkkivedossa 270kg painoilla kymmentä toistoa kun olinhan saanut sitä edellisellä viikolla juuri ja juuri tehtyä kymmenen toistoa 260kg painoilla. Niin miksi en nyt sitten seuraavalla viikolla saisi kymmentä toistoa kymmenen kiloa painavammalla 270kg:lla? Niin kaikki tämä kymmenen toistoa juttu alkoi oikeastaan kesän treeneistä kun sain vedettyä räkkivedossa 300kg painoilla viisi toistoa. Tuon lisäksi kun olin alkanut muutenkin tekemään pidempiä sarjoja esimerkiksi kyykyssä missä sain aluksi 180kg painoilla kymmenen toistoa ja minkä sain nostettua 200kg painoihin.

Olen nyt pikkuhiljaa yrittänyt vaihtaa kahden maastaveto treenin viikot yhteen maastaveto treeniin ja toiseen treeniin missä teen räkkivetoa tai lohko maastavetoa. Ihan vain sen takia että jos vaikka tulokset alkaisivat nousemaan ja erityisesti jos vaikka kroppa pysyisi hieman paremmin kasassa. Täytyy kyllä sanoa että kun teen kaksi maastaveto treeniä viikkoon niin se kyllä tuntuu kropassa tavalla tai toisella. Myöskin se on vaikuttanut eritoten kyykky treeneihin kun alaselän kanssa on ollut palautumisen vaikeuksia. Tämän taas huomasi eilen lauantaina kun menin tekemään kyykky treeniä PTVGYM:lle ketjuilla.

No niin tulihan se sieltä vaikka aluksi sille ei tuntunutkaan. Tämän viikon keskiviikkona sain kyykättyä 200kg painoilla ensimmäistä kertaa ikinä kymmenen toistoa. Tämä on ollut tavoitteeni ainakin tämän vuoden keväästä alkaen ja mahdollisesti jopa vuosi kausia. Olen saattanut joskus aikoinaan vuosia sitten haaveilla kyykkääväni 200kg painoilla kymmenen toistoa mutta tuolloin se oli kaukainen haave. En edes silloin tainnut saada kyykättyä 200kg tai jos sain niin se oli hikisesti se yksi - kolme toistoa. Nyt kun keväällä asettelin muutamia välitavoitteita kyykkyyn niin olin tainnut silloin saada pitkästä aikaa 180kg kahdeksan toistoa?