Paino tuntuu kevyemmältä ja hoikemmalta mutta vaaka ei sitä näytä

03.07.2023 - 10:53

Pääsiäisen aikaan huomasin painon hieman nousseen tai ainakin tulleen pöhötystä. Huomasin tämän kyllä muutenkin mutta viimeistään aina kuntosalilla kun laitoin salivyötä päälle. Salivyön laittaminen oli hieman tuskaisempaa kuin mitä se oli ollut eikä vyön alle jäänyt niin sanotusti väliä. Normaalisti salivyö on tuntunut jämäkältä vaikka kropan ja vyön väliin on jäänyt hieman väliä. Tuolloin pääsiäisen tienoilla non ei ollut sillä hyvä että sain salivyön päälle sen nykyisissä säädöissä. Salivyön säätöjä en lähtenyt muuttamaan eikä niitä ollut tarve myöskään muuttaa.

Päätin sitten pääsiäisen jälkeen että otan turvotuksen tai tämän pienen painon nousun pois ja päätin myös samalla etten ala mitään varsinaista dieettiä pitämään. Aloinkin sitten pääsiäisen jälkeen kotiin päästyä ottamaan pöhötystä pois mutta sitten tulikin vappu minkä johdosta tuli innostuttua taas syömään ohi ja nauttimaan herkuista. No tämän jälkeen sitten päätin että nyt sitten vapun jälkeen aloitan pöhötyksen poiston projektin uudestaan.

Nyt mennään kesäkuun alkua ja olen jo huomannut joitakin viikkoja että olen saanut tuon pöhötyksen tai painon nousun pois. Huomaan sen jo yleisesti ja varsinkin kuntosalilla kun salivyö menee taas normaalisti hyvin kiinni kropan ja salivyön väliin jääden tilaa. Kuitenkin jos vertaan mitä vaaka näyttää niin asiat menevät hieman hämmetäviksi sillä vaa'an mukaan paino on kutakuinkin sama nyt kuin pääsiäisen aikoihin.

Se mitä muutoksia tein treeneissä sekä ruokavaliossa tämän pöhötyksen pois ottamisen suhteen oli varsin helppoja. Ruokailun puolella otin pois lähes kaiken turhan ja iltapalasta karsin hieman pois kuitenkin jättäen ruokavalioon tilaa siinä mielessä ettei se olisi tiukka dieetti ruokavalio. Yksi toinen asia oli myös jättää kreatiini muutamaksi viikoiksi pois minkä olen ottanut jo takaisin käyttöön. Kolmas asia oli että aloin tekemään puolentoista minuutin lankutusta aamuin illoin minkä viime aikoina olen vaihtanut kuntosalilla tehtyihin vatsoihin. Aaamun puolentoista minuutin lankutus on pysynyt vakiona mutta viime aikoina iltaisin kuntosalilla olen alkanut tekemään lankutuksen suheen ihan vatsapenkissä vatsoja.

Kaikki nämä pienet asiat ja muutokset ovat asioita joita olen tehnyt varsinaisilla dieeteillä ja mitkä olen huomannut toimivan. Ainoa asia mikä on eronnut varsinaiseen dieettiin on todella tarkka ruokavalio, kuntosalitreenit sekä cardion määrä. Tarkoitus kun ei ole mennä varsinaiselle dieetille vaan ottaa tuo pöhötys pois mikä tuli että kuntosalilla salivyö menee paremmin ja että on muutenkin mukavampi olo.

Kyllä sitä on tullut välillä mietittyä että pitäisikö minun pyörtää päätökseni dieetin aloittamisesta? Hyvissä ajoin ennen kesää päätin etten tänä vuonna lähde dieettaamaan vaan pidän painon siinä missä se nyt on ja keskityn saamaan salilla isompia tuloksia. Kuitenkin kun mitä lähemmäksi kesä tuli ja on nyt alkamassa vaikka säät ei niin näytä niin kyllä alitajuntaan on tullut ajatus mitä jos? Nyt juuri tällä viikolla treenit eivät ole menneet niin hyvin kuin mitä pari viikkoa meni. Myöskään tässä ei ole tullut hakattua mitään ihan niin ihmeellisiä tuloksia kuin haluaisi niin siitä ehkä se ajatus on vähän hiipinyt takaraivoon.

Nykyisestä ruokavaliosta olisi todella helppo siirtyä varsinaiseen dieettiin sillä se ei vaatisi oikeastaan kuin perjantain - sunnuntain ylimääräisen boneless kanan / pizzan / jäätelön pois jättämistä. Mitä sitten cardioon tulee niin siihenkään ei pitäisi niinkään tehdä muutoksia kuin ehkä siirtää ja lisätä päivällä tehty kävely heti aamuun. Suurin muutos tapahtuisi sitten iltaisin kuntosalilla mihin pitäisi ottaa eri asenne ja tyyli tehdä treeniä. Myöskin minun pitäisi ottaa se huomioon että tulostaso on suhteellisen hyvä tällä hetkellä ja jos ottaisin elokuuhun jatkavan dieetti moodin päälle niin tulos taso olisi loppukesän ja syksyn alkaessa taas hieman romahtanut.

Saa nyt nähdä mitä teen ja yleensä teen päätöksiä aikalailla extemporeen eli siinä suhteessa ei olisi yllättävää jos taas vaihtaisin kaikki suunnitelmi ja alkaisin pudottamaan painoani.

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Tein tuossa viime viikolla Vammalassa ollessani lihapullia airfyerilla ja nyt kun palasin kotiin niin ajattelin tehdä niistä samantien videon. Lihapullien tekeminen airfryerissä on todella nopeaa ja helppoa. Aikaa menee yhteensä 15 - 20 minuuttia kun välineet on otettu esille ja siihen kun lihapullat on valmiina sekä välineet on laitettu takaisin paikoilleen. Käytännössä lihapullat tehdään ihan normaalisti minkä jälkeen ne laitetaan airfryeriin. Airfyeristä laitetaan vain 200 astetta ja viisi minuuttia minkä jälkeen lihapullia hieman käännellään ja sitten sama 200 astetta ja 4 - 5 minuuttia uudestaan. Aika riippuu ihan siitä millaisia lihapullia haluaa sekä minkälainen airfryer on käytössä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin.